Oulu

Kalevan juttu Hakaniemen kaup­pa­hal­lis­ta teki vaikutuksen päättäjiin – Oulun kaupunki ei silti järjestä kaup­pa­hal­lil­le väistötiloja

Oulun kauppahalli menee syksyllä kahdeksan kuukautta kestävään remonttiin. Kauppiaat joutuvat tuuliajolle, ellei toisin päätetä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 8.5.2018 6:27 | Päivitetty 8.5.2018 8:33
Antti Ervasti

Kaleva kertoi sunnuntaina Helsingin Hakaniemen kauppahallista, jolle kaupunki rakensi onnistuneet väistötilat. Oulussa kauppahalli on menossa remonttiin kahdeksan kuukauden ajaksi ensi syksynä, mutta korvaavan tilan järjestämiseen ei liiennyt rahaa.

Oulun kaupunginhallitus tyrmäsi huhtikuussa Oulun Narikka Oy:n anomuksen saada 529 000 euron avustuksen väistötilojen hankkimiseksi.

Päätöksestä huolimatta asia nousi uudelleen esille kaupunginhallituksessa maanantaina. Kokouksessa keskusteltiin uudestaan ehdotuksista, joita Oulun Narikka ja kauppahallin kauppiaat esittävät mahdollisiksi väistötilaratkaisuiksi.

Niitä ovat muun muassa kauppahallin remontin aikataulun selvittäminen että voitaisiinko osaa tiloista käyttää remontin aikana, tilojen katseleminen yksityisistä kiinteistöistä ja sen selvittäminen, olisiko kaupungilla omistuksessaan sopivaa tilaa kauppahallille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) kertoi ennen kokousta, että vaikka asia on jo kerran päätetty, siitä voidaan päättää uudestaan. 

Kokouksessa käydyn keskustelun jälkeen Oikarinen kuitenkin totesi, että tuki vääristäisi kilpailua, vaikka kauppahallin kulttuuriarvo nähdään.

– Keskustassa on hyviä väistötiloja, jotka ovat vuokrattavissa kohtuuhintaan. Toivon todella, että yrittäjät löytävät väistötilat ja palaavat sitten peruskorjattuun halliin. Minulla ei ole käsitystä, millaisia ne olisivat olleet ne vuokrakontit. Helsinki käytti 3 miljoonaa euroa, Oikarinen sanoi.

Lue lisää 08.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Jaa että kilpailu vääristyy jos kaupunki hommaa väistötilat. Kun eduskunta antaa yritystukea satoja miljoonia, ei siellä kukaan puhu että kilpailu vääristyy, kyllä tämä Oulun päättäjien homma on peräsilmästä, ei siellä kukaan osaa eikä uskalla päättää mistään, että ei vaan joudu vastuuseen tai tee vääriä päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä kauppahalli on kolme vuotta kiinni remontin vuoksi ja kaksi vuotta ennen työn aloitusta aikaa miettiä ja suunnitella mitä tehdään väistötilonojen osalta. Oulussa kauppahalli kiinni korjauksen vuoksi 8 kuukautta ja Hotellin rakennuksesta tehdyt valittajat hidastaa, joka valitus helmikuussa tietenkin hylätään ja muutama kuukausi jää vain väistötilojen suunnitteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksi väritön Ässä riitä tekemään Oulusta vetovoimasta - ainakaan kulttuurikaupunkia. Säälittävää toimintaa päättäjiltä. Alatiko Arinan etu ensin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävimme taas tänään ostamassa tuoretta kalaa Pekurin kalatiskiltä. Käymme viikottain kalaostoksilla. Tämä Oulun meno on jotenkin niin ala-arvoista meille kaupunkilaisille, ettei löydy sanoja. Mitään ei haluta säilyttää eikä yrittäjiä arvosteta. Käykääpä päättäjät ja oululaiset katsomassa esim. Turun kauppahallia tai Tampereen kauppahallia. Siellä osataan säilyttää ja kunnioittaa kauppahallit arvoisessaan asemassa. Kuten myös muuallakin maailmassa. Kaikki vaan pitää hävittää isojen kauppaketjujen alta. Oulusta halutaan kulttuuripääkaupunki. Tässähän kuolee nauruun. Ollaan me päättäjät valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on kepuvetoinen: sitä äänestäjät saavat mitä äänestyskopissa vaaleissa tilaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallin aukioloajat voisivat olla nykyaikaisemmat, illalla pidempään ja viikonloppuisin niinkuin muutkin kaupat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret, opiskelija ja päivätyössä kävijät eivät nytkään pääse näillä kauppahallin aukioloajoilla käymään ostoksilla siellä juuri koskaan, joten mitä hyötyä kalliista kiinniolevasta konttikylästä sitten olisi? Sunnuntaisin tällainen aavemaa keskellä toria olisi erityisen turha. Nuoret ja opiskelijat jatkaisivat kauppahalliperinnettä, mikäli aukioloajat olisivat pidemmät. Työssäkävijät toisivat ostovoimaa, mikäli aukioloajat olivat pidemmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallin sijainti on kyllä niin huono että ei tulisi mieleenikään lähteä töiden jälkeen klo 16-17 välillä käymään siellä autolla. Varsinkaan kun se ei ole edes työmatkani varrella. Joskus harvoin viikonloppuisin voin siellä käväistä kalan hakemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ote kaupungin strategiasta:
Oulun kaupungin elinkeinopolitiikan tarkoituksena on luoda yrityksille ja yrittäjyydelle vetovoimainen toimintaym-
päristö, joka edistää yritysten syntymistä, toimintaa, kasvua ja kilpailukykyä sekä työllisyyttä. Elinkeinopolitiikan
kehittämisestä ja toteuttamisesta vastaa kaupunginhallitus yhdessä Business Oulu -liikelaitoksen kanssa. Elinkei-
nopolitiikkaa toteutetaan yhteistyössä alueen elinkeinoelämän toimijoiden kanssa.

Jotta yrityksille pystytään tarjoamaan Oulussa kilpailukykyinen ympäristö uusien tuotteiden kehitykseen, on kaikkien kaupungin yksiköiden oltava aktiivisia oman toiminnan uudistajia ja samalla avoimia yhteistyöhön yritysten kanssa.

Elinkeinopalvelujen rooliin kuuluu erityisesti palvelujen tarjonnan ylläpito ja kehittäminen.

Oulun kaupungin elinvoimaan liittyviä palveluja tulisi jatkossa edelleen kehittää ja yhtenäistää vastaamaan paremmin asiakkaiden
tarpeita. Kaupunkistrategian ja liikelaitoksen toimenpideohjelman päivittäminen voivat tuoda muutoksia toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakaniemen hallin väistötila on purettava ja siirrettävä. Eikö Oulun Kauppahallin remonttia voisi vähän lykätä ja vuokrata Helsingin kaupungilta väistötilan tai osan siitä Hakaniemen halliremontin päättymisen jälkeen? Win-Win?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole homekoulujen lapsillekaan mitään väistötiloja koulun vierestä, vaan laitetaan toiselle puolelle kaupunkia koulua käymään. Väistötilat olisi koululaisille paljon halvempia kuin näille aikuisille yrittäjille. Puhutaan kuitenkib satojen lapsien edusta. Nämä aikuiset yrittäjät varmasti pärjää. Ovat halpaa vuokraa maksaneet kauppahallista pitkään. Pitäisikö heidän kokeilla tilojen vuokraamista yksityiseltä vuokranantajalta vaihteeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikkia asioita kannattane sekoittaa kouluasioihin, vaikka ne ovatkin tärkeitä. Kaikesta huolimatta maailmassa on suhteellisen paljon koulujakin tärkeämpiä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinku kauppahallin yrittäjät? Asioita pitää kuitenkin priorisoida päättäjien osalta. Tällä hetkellä sitä rahaa ei ole kauheasti jaettavaksi, eikä edes kaikkia pakollisia investointeja voida tehdä. Kauppahalli on taas auki kesällä, kun sesonki on suurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kauppahallin remontti johtuu torihotellin rakentamisesta. Vieressä kaivetaan iso monttu hotellin parkkipakoiksi aivan seinän viereen. Tämä on seurausta siitä eikä mistään muusta. Kaupunki joutuu maksumieheksi tästä syystä kun torille pitää tehdä hotelleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vääristäisi kilpailua?
Paitsi kun terveysyhtiöiden tieltä puhdistetaan kokonaisia suuria väkirikkaita asuinalueita kunnan palveluista puhtaaksi.
Tässä raivataan tilaa suurille kaupan ketjuille (Arina, ...) poistamalla pieniä vapaita yksityisyrittäjiä markkinoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki laittaa kaikella tapaa kapuloita yrittäjien rattaisiin, tässä yksi surullinen esimerkki. Oulu ei millään tavalla rohkaise yrittäjiä eikä tee helpotuksia - maksuja ja rajoituksia vain. Kyllä korvaavat tilat olisi pitänyt tarjota, eikö tässä tajuta, että ihmisiltä voi mennä elinkeino ja yrittäjälle on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta saada yhteiskunnan tukia, jos mahdollisuudet harjoittaa toimintaa päättyvät. Tätä voi jokainen miettiä kohdallensa jos yhtäkkiä palkan saaminen loppuu. Entä sitten yrittäjien työntekijöiden asema, jos heiltä loppuu työt? Miksi ei voitu ottaa mallia Helsingistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ei ole Helsinki eikä minkään pääkaupunki. Oulu on h-tin pohjosessa ja liian idässä pääkaupungin vinkkelistä. Oulu ei ole mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkakaa pois koko kauppahalli!

Ei siellä hallissa juuri kukaan käy, joten sen saa purkaa minun luvallani!
Muutama raukka kauppias yrittää epätoivoisesti myydä varastettua kalaa ja hedelmiä
kojuissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten voi laittaa hesan ratikoihin tarrat, oulu pohjoisen kauppahalli kaupunni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image