Oulu

Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven li­sä­ker­rok­seen tulee uusi il­mas­toin­ti­ko­ne­huo­ne

Kauppahallin länsinaapuriksi nousee Oulun torihotelli. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.8.2019 7:51
Emmi Tilvis

Oulun kauppahalli sulkeutui remonttia varten viime vuoden joulukuussa. Kauppahalli on ollut pitkään torimyynnin keskus, joten kauppahallin puute on vaikuttanut tämänkin kesän torielämään.

Työmaan sijainti keskeisellä paikalla on houkutellut jonkun verran liian uteliaita ulkopuolisia. Nyt torinrannan työmaat on suojattu huolellisesti aidoilla ja porteilla, joista pääsee läpi vain asianmukaisilla kulkuluvilla.

Kaksi viikkoa sitten kauppahallin länsisiiven ulkosivu huputettiin.

Remontin myötä siipi nousee ylöspäin yhden kerroksen verran. Tähän lisäkerrokseen sijoittuu uusi ilmastointikonehuone.

Paavo Hyry ja Hannu Arola (vas.) tekivät valmistelevia töitä kauppahallin työmaalla. KUVA: Jukka Leinonen

Urakoinnista vastaa oululainen KTC Group. Kauppahallin työmaan työpäällikön Ari Tihisen mukaan hallissa on aiemminkin ollut koneellinen ilmanvaihto. Uudesta ilmastointijärjestelmästä tulee entistä suurempi.

Hupun suojissa kattoa on pystynyt purkamaan remonttia varten.

Hupun sisällä pääsee kurkistamaan vanhan tiilirakennuksen ylimpään kerrokseen. Tihisen mukaan siivessä on sijainnut aikoinaan asunto.

Tällä hetkellä huputuksen sisällä tehdään valmistelevia töitä, joiden avulla parannetaan työskentelyolosuhteita ja turvallisuutta.

– Työturvallisuuden eteen tehdään juuri töitä, esimerkiksi rakennetaan kaiteita, sanoo Tihinen.

Alkuperäisiä rakennussuunnitelmia ei ole saatavilla

Vuonna 1901 valmistuneessa kauppahallissa on useita historiaalisia kerrostumia. Remontin etenemiseen vaikuttavat eri aikoina tehdyt korjaustyöt.

– Rakenteet on tehty 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, osa 1900-luvulla ja osa 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Ari Tihisen mukaan kauppahallin alkuperäisiä suunnitelmia ei ole saatavilla, eikä myöskään dokumentointia kaikista remonteista. Korjaussuunnitelmia pitää tarkentaa sitä mukaa, kun rakennustyömaalta löydetään jotain yllättävää.

– Ensinnäkin meidän piti pohtia, että mihin huputus ankkuroidaan kovan tuulen varalta, kertoo Tihinen.

Huputus kiinnitettiin kauppahallin ulkoseinään.

Ari Tihisen mukaan huputus tulee jatkumaan kolmisen kuukautta.

Tihisen mukaan työt ovat tällä hetkellä jonkin verran aikataulusta jäljessä. KTC Groupin toimitusjohtajan Pasi Rytkösen mukaan työmaa on kuitenkin urakkasopimuksen mukaisessa aikataulussa ja valmistuu sovitun mukaisesti loppukesästä 2020.

Myös torille rakennettavan hotellin valmistelutyöt ovat käynnissä. Kauppahallin entisen parkkipaikan tilalle on kaivettu iso kuoppa. Torihotelli tulee kauppahallin viereen pitkittäisesti.

Oulun kauppahalli

Oulun kauppahalli on valmistunut vuonna 1901.

Halliin on vuosien aikana tehty useita muutoksia ja korjauksia. Viimeisin on tehty vuosina 1994–1995. Tuolloin halli pyrittiin palauttamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä ulkoasua.

Tässäkin remontissa kunnioitetaan alkuperäistä ulkoasua.

Kauppahallin tekniset järjestelmät uusitaan peruskorjauksessa.

Kauppahallin tekninen tila ja ilmanvaihtokonehuone valmistuvat ullakolle.

Hallin pinta-alaa on tarkoitus kasvattaa.

Remontin on tarkoitus valmistua loppukesästä 2020.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Oulussa tänä kesänä tori ollut erittäin suosittu, vilkkaassa käytössä, monenlaista myytävää nähtävää, tuoretta kalaa ja lihaa, marjat, vihannekset, sienet, vaikka mitä, matkamuistoja myydään, samoja kauppiaita kuin hallissa, paljon enemmän myytävää toritavaraa.
Torilla on kahviloita, monenlaisia ruokapaikkoja, ravintoloita esim kalaa tuoreena saa syödä, jäätelöä, ollut lisäksi erilaisia tapahtumia, ruokatapahtumia, tori on ollut erittäin suosittu kohde, hyvin menee.
Ravintolat ympärillä, hyvä paikka käydä ostoksilla, syömässä jne.
Kauppahallin remonttikin piti olla valmis tänä vuonna ennen joulumarkkinoita.
Tyhjänpäiset valittajat pysäytti työmaan turhan valituksen johdosta noin 8 kk hallintooikeus nopeutettuna onneksi käsitteli ja valitus hylätään täysin aiheettomina, mitenkäpä muuten kuin nyt sitä olisi voinut edes tehdä.
Kauppahallin remontin aikataulu myöhästyy ensi syksyyn, kunnia tästäkin pahasta kuuluu valittajalle ja valittajalle.
120 vuotta vanhan kauppahallin lukemattomat isot remontit on aina onnistuneet hyvin, mutta nykyaikana kaiken maailman valittajat aiheuttaa suurta vahinkoa, aikataulut muuttuu turhien oikeuskäsittelyjen takia tässäkin tapauksessa.
Hallin käyttäjät kärsii ennen kaikkea, alkuperäisen aikataulun mukaisesti pitäisi olla valmis 3 kuukauden päästä!
Ollut mielenkiintoista käydä katsomassa toria lähes päivittäin, Kalevan valittajat tuskin on torilla edes käyneet ja asioista eivät ymmärrä mitään oikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet aktiivinen torilla käyvä, niin silloin sinun pitäisi tietää ettei torilta saa tuoretta koskaan. Aina ensin tuoreet menevät kauppoihin ja tukkuihin ja sitten mitä jää myydään torilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestys voi ollakin tuo, mutta kaupat ja tukut tuovat lisää viivettä, joten torilla myytävät "loput" ovat helpostikin tuoreempia kuin sitten vasta kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan ensin viedään tukkuun ja kauppoihin ja kaikkein vanhimmat ja huonolaatuisimmat tulevat torille myyntiin ja tietysti myös viimeisenä.
Kaupat ja tukku ei tuo mitään viivettä ja kaupoissa ja tukuissa on oikeat säilytystilat vilennyksineen ja tuuletuksineen. Torilla ovat lämpimässä ulokosalla ja ahhh niin freesejä tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjänpäiset valitukset hidasti 8 kuukautta kauppahallin työmaata.
Olisi avattu tänä vuonna ennen joulumyyntiä.
Lopputulos on kuitenkin sama kuin ennen valitusta, mitenkä muuten sitä tekisi.
Urakoitsija on aikataulussa, jota valittajat hidasti 8 kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kaikki työmaapäälliköt ja tarkastajat nyt ajan tasalla? Rakennuksen edellisistä korjauksista ei ole olemassa suunnitelmia ja tietoja ja rakenteita on tehty jopa 1800-luvulla. Ovatko työmiehet ja rakentajat ammattiosaajia tällaisen rakennuksen restauroinnissa ja korjaamisessa?. Kaupunki on taas suuressa vastuussa työn onnistumisessa. Ei saa käydä kuten kaupungintalolla, jossa vääränlaiset matot ja liimaukset aiheuttavat sairastumisaallon ja on nyt taas korjaustarpeessa.

Onhan varmasti työtavat, materiaalit ja osaaminen rakennuksen vaatimustason mukaiset??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä. Tietoa ja taitoa tarvitaan ja lopputulos ja nähdään vuosien päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä uutinen,vaikka vanhallakin tultiin toimeen?
Jos, Volyymiä kasvatetaan,myös kylmälaitteiden osalta,niin "Remppa" on tarpeen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi, kun Oulu menetti kauppahallinsa ja menettää näiden toimien kautta vielä torinsakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkiko se niitä Hotellin valmistelutöitä tekee, vai Hallikaisen yritys? Siinä on iso ero kun puhutaan maksumiehistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallin poikotti, remontti, oli hyvä tilaustyö, siis sen iisakinkirkon tyylinen rak aika, Busines Oululle ja Arinalle.
Tilaustyö ja nyt torin ja sen ympäristön kansoittaa , ei ihmiset Oulusta vaan euroopasta ja kauppiaat vievät rahansa eurooppaan ja paikallinen saa taas , taas kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi ilmastointihuone ... Ja sitten muutaman vuoden päästä voidaankin purkaa koko homeinen rotisko pois ja rakentaa hotellliin lisäsiipi. Näinhän se menee. Tunnetulla rakentajien ammattitaidolla ja huippusuunnittelijoiden piirustuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin tuhottiin Kauppahallin parkkipaikka ja päästiin eroon kiusallisista asiakkaista. Sitten todetaan ettei kauppa käy ja sekin, ettei uusi uljas ilmanvaihtosysteemi toimi vaan kaikki homehtuu. Näin saatiinkin perusteet Kauppahallin purkamiselle ja tontti myydään sille, joka eniten kahisevaa pimeästi päättäjille kantaa. Eli historia toistaa itseään, Oulussa varsinkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää ilmanvaidot vanhoissa rakennuksissa saa silmät vuotamaan ja keuhkot ahtaalle:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image