Oulu

Kaleva 120 vuotta: Kysyimme tilaajilta, mitä lehti heille merkitsee – "Kaleva on osa aa­mu­ru­tii­ne­ja"

Kaisu Aalto on tilannut Kalevaa 1970-luvulta lähtien. KUVA: Janne Körkkö
Oulu 1.7.2019 10:25
Inkeri Harju

120 vuotta täyttävän Kalevan levikkialue kattaa poikkeuksellisen ison osan Suomea. Kalevaa kuvaillaan aamurutiiniksi, jonka avulla pysyy kartalla maailman menosta ja oman kotiseudun tapahtumista.

Ensimmäisestä Kalevasta tulee tänään maanantaina kuluneeksi 120 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi soitimme levikkialueemme eri puolilla asuville kestotilaajille, ja kysyimme, mikä on Kalevan merkitys?

Katja Heikkinen, Vaala

Katja Heikkinen, Vaala KUVA: Petri Hakkarainen

Katja Heikkiselle Kaleva on väline pysyä mukana maailman menossa. Hän lukee erityisesti ajankohtaisuutiset ja lähialueen tapahtumia käsittelevät jutut.

– Lukijan kuvat ovat mukava palsta, ja toki päivän televisio-ohjelmatarjontakin tulee katsottua.

Vaalassa asuva Heikkinen kokee, että Kalevalla on oma merkityksensä alueella. Vaalassa luetaan yleensä joko Kalevaa tai Kainuun Sanomia. Heikkinen on myös asunut aiemmin Oulussa, minkä takia oululaisetkin uutiset kiinnostavat.

– Itse olen ollut tosi tyytyväinen Kalevaan, se on tullut kotiin jo ainakin 10 vuoden ajan. Lempiaiheita ovat luonto ja liikunta, joista varsinkin Kalevan K2-osuudesta eli lukemistosta löytyy juttuja.

Heikkiselle, kuten monelle muullekin lukijalle, Kaleva on osa aamurutiineja. Ainoa kritiikki Heikkiseltä tulee lehden hinnasta, joka on hänen mielestään korkea. Tilausta hän ei aio lopettaa.

Kaleva yhdellä sanalla kuvailtuna: ajankohtainen.

Kaisu Aalto, Oulu

Oulun keskustassa asuva Kaisu Aalto on tilannut Kalevaa 70-luvulta lähtien. Kaleva on ainoa Aallon kotiin tilaama sanomalehti. Kalevan tippuminen postiluukkuun joka aamu on aina ollut Aallolle itsestäänselvyys.

– Totta kai, lehdellä on suuri merkitys koko alueelle.

Hän levittää lehden aamuisin pöydälle ja lukee sen aamukahvin ja aamupuuron kanssa.

– Kaleva on aamun avaus. Käyn lehden läpi tarkasti alusta loppuun. Luen kaikki kiinnostavat jutut urheilusta, politiikkaan ja kulttuuriin.

Aallolle tärkeitä ovat myös sudokut, joita tulee täytettyä.

Keskeisintä Kalevassa on hänen mukaansa monipuolisuus. Lehdessä on paljon paikallista, mutta myös Suomen ja maailman asiaa.

Kaleva yhdellä sanalla kuvailtuna: tarpeellinen.

Mikko Blomberg, Kemi

Mikko Blombergille Kaleva on tippunut postiluukkuun yli 50 vuotta. Oulu on Blombergin synnyinkaupunki ja siellä kauan eläneenä hän haluaa olla perillä Oulun alueen asioista.

Kaleva palvelee kansakunnan asiat selvittävänä lehtenä, vaikka median ja Kalevankin kehitys huolestuttaa.

– Median myllytys on saanut aikaan sen, että lehdet ovat sekaisin linjastaan, eivätkä oikein tiedä mitä tehdä. Huonompaan suuntaan mennään, hän arvioi.

Jokaisella alueella on kuitenkin oltava oma lehti ja Kalevalla on siinä Blombergin mukaan roolinsa. Aiemmin kotiin tuli myös Pohjolan Sanomat, jonka loppumisesta Blomberg on erityisen harmissaan.

Kaleva kuitenkin luetaan kannesta kanteen joka aamu, ilman sitä päivä ei tunnu lähtevän käyntiin.

Blomberg luki lehteä hetken netistä, mutta siirtyi takaisin paperiversioon, kun netistä lukemisessa ei ollut samaa tunnetta.

Kaleva yhdellä sanalla kuvailtuna: lehdyke.

Liisa Montonen, Pyhäsalmi

Pyhäsalmella Kalevaa lukeva Liisa Montonen tilaa lehteä ajoittain. Viimeisin tilaus on ollut voimassa noin vuoden. Montosen kotiin tilattava lehti on vuosien varrella vaihtunut, sillä Pyhäsalmi sijaitsee usean eri lehden levikkialueiden rajalla.

Juuri tällä hetkellä kilpailun johdossa on Kaleva, aiemmin on tilattu Iisalmen Sanomia ja Savon Sanomia.

– Kaleva palvelee meitä nyt parhaiten. Hoidamme kuitenkin monia asioita Oulussa tai siellä suunnalla.

Montonen lukee lehden heti, kun se iltapäivällä löytää tiensä Pyhäsalmelle.

” Olen näin vanhemmiten kiinnostunut kovasti politiikasta, ja Kalevassa on tosi hyvin juttuja aiheesta.”

Usein lehti selataan vielä illalla uudelleen.

– Olen näin vanhemmiten kiinnostunut kovasti politiikasta, ja Kalevassa on tosi hyvin juttuja aiheesta.

Liisan Montosen puoliso Kari Montonen lukee lehdestä sarjakuvat ja täyttää sudokun. Liisa Montonen kokee, että Kaleva on vuosien saatossa parantanut tasoaan. Erityiskiitosta keräävät kuvat ja pitemmät henkilöhaastattelut.

– Olen henkilökuvien suurkuluttaja ja suorastaan ahmin ne Kalevasta ja aikakausilehdistä. Kalevaan on usein löydetty todella mielenkiintoisia ihmisiä haastatteluun.

Kaleva yhdellä sanalla kuvailtuna: luotettava.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paikalliset ja maakunnan uutiset tuoreeltaan. Maan ja kansalaisten elämään vaikuttavat asiat selvästi selitettynä. Kansainväliset tapahtumat ajankohtaisina lyhyellä viiveellä. Kaleva tarjoaa myös kulttuuria, historiaa, matkailua, liikunta-aiheista lukemista ja urheilu-uutiset, elokuva-arvostelut ja tietysti mainoksia. Kaikista hyödyn lukijana. En tiennyt Raappanan perustaneen Kalevan, mielenkiintoinen artikkeli !
Onnea juhlavuoteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva on lehti, jonka lukee nopeammin kuin selaa. Samat mainokset saa halutessaan ilmaisjakeluna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä 'kehitystä' täällä Oulujoki-varressa, entisen Ouluoen kunnan, vuodesta 1964 Oulun kaupungin Maikkulan suuralueen Pikkaralan kylällä, jonne Juho Raappanan, tämän Kalevan perustajan lehti saadaan kannettua nyt, 2019 Postin jakamana vasta myöhään iltapäivällä!
Päivälehden saaminen luettavaksi liian myöhään turhauttaa! Ei todellakaan ole samaa lukea näytöltä digilehteä, kuin oikeaa paperipainosta! Tarttisko teherä jottain uusioratkasuja maineensa, tai ies tillaajien säilyttämiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varhaiskanto 90% asiassa.
JOS lehti tulisi klo 10.00 tai jälkeen, en sitä varmasti tilaisi.
On nimenomaan osa aamurituaaleja.
Kokeilin tabletista lukua, ei jaksanut kuin 3 aamua.

Jonkun pitäisi kehittää ruokapöytä, jonka lasipinnan alle on on itegroitu kumpaankin puoliskoon lehden kokoinen näyttö, jonka lukukulmaa ja suuntaa voi säätää, sitten vaihtuisi sähköiseen lehteen meidän perheessäkin.
Tai sitten pitäsi ottaa se pönttö silmille ja lukee siitä 3-uloitteisena, en jaksa uskoa tähän, törmäilee keittiössä toisiinsa lisää kahvia hakiessa.

Kaleva on ihan asiallinen lehti, kunhan malttaisi pysyä poliittisesti itsekriittisenä, eikä lähtisi aina vaalien alla kepun kelkkaan. Vaalikauden välillä on jo suht kohta tasapuolinen, jopa yllättävänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
16:11
Tallink Siljan viestintäjohtaja kommentoi laivakuolemia: Harvinaista, että samana yönä on käynyt kaksi tapausta
15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
156
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
37
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
32
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Tuommoinen räkyttäminen on pelkkää kateutta. Maanviljelijät tekevät todella oikeaa ja raskasta työtä mutta eihän sitä tu... Lue lisää...
ihanko ite näit?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image