Oulu

Kahden kotimaan kansalainen

Vapaa-ajallaan Shukri Aliyow lukee suomenkielistä kirjallisuutta. Somalinaisen elämäntarinassa olisi ainekset romaaniin, ja käsikirjoitus Shukrilta jo löytyykin. Teksti on syntynyt reilun viiden Suomessa olovuoden aikana. Ehkä myöhemmin hän rohkaistuu tarjoamaan tarinaansa julkaistavaksi.
Oulu 28.12.2009 0:00
Anniina Keiskander

 

Yksinhuoltaja Shukri Aliyow, 34, on nykyään oululainen. Juuri laitoshoitajaksi valmistunut äiti asuu Oulussa 8-, 12, 13- ja 14-vuotiaiden poikiensa kanssa.

Somalinainen puhuu äimistyttävän sujuvaa suomea. Kun Shukri Aliyow viisi ja puoli vuotta sitten pakeni Somaliasta sodan vuoksi, tilanne oli täysin toinen.

"En tiennyt Suomesta yhtään mitään. Tarkoitus oli lähteä Amerikkaan, mutta minut ohjattiin Suomeen."

Sukulaiset keräsivät matkarahaa, loput varoista saatiin auton myynnistä. Oli luovuttava kaikesta ja lähdettävä sodan jaloista kohti täysin tuntematonta.

Mukanaan Shukrilla oli 3-vuotias nuorin poikansa. Kolme vanhempaa poikaa jäivät Somaliaan sukulaisten luo.

Suomessa, Heikinharjun vastaanottokeskuksessa hän odotti oleskelulupaa 1,5 vuotta. Aika tuntui loputtoman pitkältä ja raskaalta.

Huoli Somaliaan jääneistä lapsista valvotti öisin, tulevaisuus oli hämärän peitossa. "En pystynyt osallistumaan edes suomen kielen kursseille, koska päivisin olin niin väsynyt."

Äiti ei voinut pitää yhteyttä Somaliaan jääneisiin lapsiinsa levottoman tilanteen vuoksi.

Kun oleskelulupa viimein tuli, haki Shukri heti perheenyhdistämisoikeutta. Hän joutui odottamaan vielä vuoden ennen kuin näki poikansa Suomessa. Prosessi oli tarkka ja tulijoilta otettiin muun muassa dna-testit sukulaisuuden varmistamiseksi.

Vuosi alkoi tuntua lyhyeltä odotusajalta kun toivoa oli näkyvissä.

"Monet joutuvat odottamaan paljon pidempään."

Kotona Shukri puhuu lapsilleen somalin kieltä, keskenään pojat puhuvat suomea. Jos äiti joskus puhuu puhelimessa suomea, pojat kiusoittelevat etteivät ymmärrä äidin puhetta.

Shukri muistaa vielä ajan, kun ei osannut suomea, ja ihmettelee itsekin, miten silloin pärjäsi.

"Jos ei osaa maan kieltä, elämä on vaikeaa. Tulkkiin ei voi ikuisesti turvautua. Entä jos tulee hätä ja tarvitsee soittaa lääkäriin? Tulkkia ei aina tavoita, sillä eihän hän sentään asu maahanmuuttajan kanssa!"

Somaliäidin pienin poika on nyt 8-vuotias ja asunut Suomessa suurimman osan elämästään. Kerran poika ilmoitti äidilleen, ettei halua palata enää kotiin Somaliaan. Syykin oli selvä: hän kertoi nähneensä tv:stä, miten "siellä tapetaan lampaatkin omin käsin savannilla".

Shukri selvensi lapselleen, että dokumentti oli tehty jostain toisesta Pohjois-Afrikan maasta, ei Somaliasta. Somaliassa asutaan samalla tavalla taloissa ja laitetaan ruokaa keittiöissä kuin Suomessakin.

"Kotimaani Somalia on minulle rakas ja haluaisin palata sinne joskus. Suomesta on kuitenkin tullut minulle toinen kotimaa, sillä täältä olen saanut hyvän elämän."

Suomessa Shukri voi olla haluamansa esimerkki lapsilleen. Sota katkaisi aikoinaan unelmat lukiosta ja jatkokoulutuksesta, mutta Suomessa Shukri on pystynyt hankkimaan itselleen ammatin.

Hän on perustanut 20:n muun somalinaisen kanssa UBAX ry:n, joka auttaa somalinaisia ja -lapsia kotiutumaan Ouluun. Shukri Aliyow haluaa auttaa ihmisiä, jotka ovat samassa avuttomassa tilanteessa kuin hän itse oli Suomeen saapuessaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Ei suomalaisilla ole mitään erioikeutta Suomessa olemiseen ja hyvinvointiin. Rajat ovat keinotekoisia, eiväthän linnutkaan välitä rajoista vaan lentävät minne haluavat. Suomi kuuluu kaikille ja hyvinvointi pitää jakaa tasan kaikille halukkaille tulijoille, lisäksi pitää auttaa köyhissä maissa asuvia. Meillä on kunniavelka siirtomaa-aikojen vääryyksistä. Ketään ei voi estää tavoittelemasta parempaa elintasoa, velvollisuutemme on auttaa. Ei Suomeen kukaan tule muuten kuin pakosta. Kuka Suomessa työt tekee jos ei tule pakolaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ainakin todella hävetti lukea edellä olevia rasistisia kommentteja. Ei voi kun hattua nostaa artikkelin naiselle, joka on itsestä riippumattomista syistä joutunut lähtemään kotimaastaan, olemaan erossa lapsistaan ja aloittamaan kaiken alusta. Kaiken tämän lisäksi hän on opiskellut uuden kielen ja ammatin ja vaikuttaa olevan täysimääräinen yhteiskuntamme jäsen. Virkistävä artikkeli, jollaisia lukee mieluummin kuin raportteja humalassa tokkaroivista, itseä ja muita telovista suomalaisista juopoista, joita me veronmaksajat hoivaamme ja elätämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI muuten hävetä yhtään olla suomalainen, eikä edes oululainen! Sen sijaan hävettäisi olla somali. Siinä maassa ei ole ollut hallintoa yli kahteenkymmeneen vuoteen. Kuka siihen on syypää? No somalialaiset itse tietenkin! Jos koko pakolaisasialle uhraa muutamankaan minuutin miettimisaikaa kuluneiden vanhojen mantrojen sijaan, asiat näyttävät harvinaisen selviltä. Harmillista, että harva sitä viitsii tehdä, vaan tyytyy "rasisti on reppana" ja "monikultturisuus on rikkaus" -latteuksien hokemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomiko takapajula? Ei todellakaan, Somalia on se oikea takapajula. Tämä juttuhan oli ihan täysin Pakolaisapu ry:n propagandaa. Varmasti on totta, että tällaisia jutun henkilöitä on olemassa, hyvä heille, mutta ei heitä kyllä montaa ole! 99% turvapaikanhakijoina maahan tulleista ei tule olemaan ikinä millekään länsimaalle muuta kuin kustannuksia ja ongelmia. Toivoisin, että myös pakolaisia lisää haluavat pystyisivät perustelemaan mielipiteensä muutenkin kuin toteamalla, että "maahanmuutto on tätä päivää, välttämätöntä ja väistämätöntä", varsinkaan kun väite ei pidä paikkaansa! Maisteri se täällä kirjottaa räksyttää, tämän koko lystin maksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En yhtään ihmettele miksi afrikkalaiset naiset sopeutuvat tänne pohjoiseen miehiänsä paremmin. Naiset ovat tottuneet kovaan työntekoon jo kotimaassaan, toisin kun miehet. Tänäänkin tv:ssä oli dokumentti jossa asiaa sivuttiin, naiset tekivät kaikki raskaat kotityöt kun taas miehet makoilivat ja heittivät huulta majoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sikäli käsittämätöntä, että kun joku täällä on mamuista erimieltä, kun joku kakkahattu teeskentelijä friikki, sanotaan häntä rasistiksi. Eikö suomessa olekkaan mielipidevapaus. Kyl ne somalipojat vois kotomaaassa sotansa sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hyvä esimerkki hyvästä maahanmuuttajasta, ei ole passivoitunut tukien varaan vaan opetellut kielen ja kouluttanut itsensä töihin. Näitä tänne lisää. Huomoin arvoisia seikoja: Maahanmuuttaja on Nainen ja hänellä on oikeasti alle 18v lapsia. Miksi tänne raahataan 90%:sesti miehiä islamistisista maista, joita ei kiinnosta työnteko tai sopeutuminen ja tuovat islamilaisen sovinismin ja rasismin mukanaan? Kun oikeasti siellä apua tarvitsevat naiset ja lapset olisivat juuri se mitä tänne meille tarvitaan. He pystyvät sopeutumaan ja omaksuvat uudet tavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimapula? Ja somalit ja muut pakolaiset sen ratkaisevat? Melkoisessa harhassa elävät monikulttuurisuutta ihannoivat ihmiset...herätkää jo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehe, kyllä nyt meni kriitikoilta jauhot suuhun ja loppui argumentit. PItkää nenää kaikille niille. Sisukas turvapaikanhakija-yksinhuoltaja on kouluttanut itsensä laitoshoitajaksi. Jäisi monelta sodan jaloista paenneelta tekemättä. Voi jokainen ajatella omalle kohdalleen. Ja vasta vähän aikaa sitten uutisoitiin miten Ruotsissa on maahanmuuttaja-lukiolainen keksinyt uuden sovelluksen matemaattiseen kaavaan. Nyt pitäisi jo hitaimmankin huomata että maahanmuutto on tätä päivää, välttämätöntä ja väistämätöntä. Luopukaa jo ennakkoluuloistanne. Muutenkin voisi turvapaikanhakija-uutisissa keskittyä näihin positiivisiin asioihin. Eiväthän suomalaiset koskaan opi arvostamaan monikulttuurisuutta, kun aina vain negatiivisista asioista uutisoidaan (eli ne erilaiset rikokset mistä mielestäni ihan turhaan lehdissä kerrotaan). Hyvä Shukri!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon Shukri. Hatun noston arvoinen suoritus opiskella ammatti yksinhuoltajana ja vielä suomenkielellä (joka ei ole kaikkein helpoimpia kieliä). Viisi vuotta on todella lyhyt aika moiseen suoritukseen. Mielestäni tarinasi on sankaritarina. Toivon, että myös työpaikka löytyy ja ehkäpä joku päivä pääset vielä käymään kotimaassasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet lukijat eivät näköjään tunne edes rasismi-käsitteen merkitystä, kun sitä täällä niin kovin kevyen perusteettomasti viljellään. Noh, onhan kyseinen sana kieltämättä liikakäytön myötä kokenut sellaisen inflaation, että se jo lähes merkityksetön onkin. Ja toistetaanpa vielä hitaammille: täältä ei löydy niinkään vihaa yksilöä kohtaan vaan vihaa toimimatonta maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Ensisijaisesti kyse on terveestä järjestä ja itsesuojeluvaistosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kuulkaa niin rikas maa että tänne voisi ja pitäisi ottaa kaikki somalit. Ei tuntuisi missään. Meillä on kyllä varaa. Työvoimapula kun tulee niin kyllä sitten on ikävä somaleja. Kuka teidän pyllyt sitten pyyhkii?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivonpa tälle "lukijalle", että jonain päivänä sinunkin silmäsi aukeavat todellisuuteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin kansalla ei ollut mitään velvollisuutta auttaa suomalaisia tai muita kansoja !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista miten paljon vihaa Oulusta löytyy ihan tavallista naista kohtaan. Sotaa pakoon lähtenyt ja saanut lapsensa turvaan ja täällä juntti-Einarit märisevät suu vaahdossa. Toivonpa että nämä "kommentoijat" saavat itsekkin vielä kokea saman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin voisi olla ihan vaan yhden kotimaan kansalainen. Suomi suomalaisille, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttävät jakaantuvan aika kahtia nämät mielipiteet: Ottamatta kantaa artikkelin nimenomaiseen tapaukseen, osa kirjoittajista näyttää tajuavan, mitä seuraa siitä että maailmalta roudataan alati kasvavia määriä köyhiä luku-, kirjoitus-, kieli- ja ammattitaidottomia ihmisiä Suomeen. Julkituovat sitten mielipiteensä vaihtelevalla tyylillä. (Sensuurista johtuen perusteltu kritiikki ei oikein pääse esille. Perustelujen sensurointi on osa maahanmuutto-propagandaa, jolla saadaan kriitikot näyttämään väheksyttäviltä.) Asiantilan tiedostavalle porukalle sanoisin, että ottakaa yhteys kansanedustajaanne. Täällä on melko turha räkyttää -- olletikin kuin vain "oikeat mielipiteet" ovat Juttutuvassa sallittuja.Tulevissa vaaleissa voisi myös miettiä miten äänestää. Toinen osa kirjoittajia suhtautuu pelkästään tunteella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava juttu, oli ilo lukea. Niin kuin varmaan kaikki näkivät, ei tuolla naisella sarvia ollut...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompas rasistista kommentointia kyllä. Takapajula ja sellasena pysyy, jos ei mielipiteet muutu. Mitä jos kysyisimme maahanmuuttajilta, että kuinka me voidaan auttaa heitä, eikä niin, että vaadimme heitä omaan muottiimme. Mekin viemme maailmalla saunoja, ruokaa, musiikkia, suomitaloja, jne. jne. eikä kukaan sano "saatanan lappalaiset, menkää takas kotimaahanne!". Lähimäisenrakkaus on kadonnut tästä maailmankolkasta :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image