Oulu

Kahdelle tuomio laittoman maahantulon jär­jes­tä­mi­ses­tä

Oulu 11.12.2009 14:27
Kaleva

 

Kaksi irakilaistaustaista miestä tuomittiin perjantaina Oulun käräjäoikeudessa laittoman maahantulon järjestämisestä. Oulussa asuvat miehet katsottiin syyllisiksi, mutta heidät jätettiin tuomitsemasta rangaistukseen. Syyttäjä oli vaatinut miehille tuntuvia sakkoja.

Vuonna syntyneet 1976 ja 1983 hakivat vuorenperään kaksi sukulaistaan autolla Ruotsin puolelta Suomeen syksyllä 2006. Syytteen mukaan miehet tiesivät, ettei sukulaisilla ollut minkäänlaisia maahantuloon vaadittavia asiakirjoja, ja heidät salakuljetettu Ruotsiin.

Molemmat maahantuodut ilmoittautuivat melkein heti Suomeen saavuttuaan Oulun poliisilaitoksella ja hakivat turvapaikkaa.
Tuomitut vetosivat oikeudessa siihen, että olivat totelleet isänsä arvovallallaan antamaa määräystä ja vaikuttimena oli ollut myös auttaa kymmenen vuotta Kreikassa asuneita sukulaisia, joilla oli Kreikassa huono taloudellinen tilanne. Sukulaiset olivat tuomittujen tavoin alkujaan lähtöisin Pohjois-Irakista, jossa heitä kristittyinä assyrialaisina vainosivat niin kurdit, shiiat kuin valtiokin.

Tuomitut korostivat, että heidän kunniavelkansa oli auttaa sukulaisia, joiden isä oli auttanut tuomittujen perhettä heidän joutuessaan lähtemään asuinpaikaltaan Irakista.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei lain hyväksymää syytä maahantulon järjestämiseen ollut, sillä sukulaiset tuotiin maasta, jossa he olisivat voineet oleskelulupaa tai turvapaikkaa, eikä heidän turvallisuutensa ollut uhattuna. Huono taloudellinen asema Kreikassa ei riittänyt lailliseksi vaikuttimeksi.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Syyttäjän pitäisi ehdottomasti valittaa päätöksestä.Se on kunniavelka suomen lainsäädännölle että ei lainrikkojia päästetä kuin koira veräjästä.KÄSITTÄMÄTÖNTÄ että suomessa voi ulkomaalainen tehdä mitä haluaa joutumasta vastuuseen.Jos minä ryöstän pankin niin huonoon taloudelliseen tilanteeseen vedoten selviäisin rangaistuksetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä tummempi mies sitä löyhempi rangaistus! jos minä tavallinen valkolainen joka maksaa veronsa menis sala kuljettamaan ihmisiä noin niin häkkiä siittä paukkuis ja saattaisin saada viellä karkoituksen suomesta ONKO OIKEIN??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sukulaiset olivat tuomittujen tavoin alkujaan lähtöisin Pohjois-Irakista, jossa heitä kristittyinä assyrialaisina vainosivat niin kurdit, shiiat kuin valtiokin." Nyt dokumenttia kehiin! Milloin ja miten kurdit ovat vainonneet Pohjois-Irakissa (tai muuallakaan) assyrialaisia? Jotain tolkkua selityksiinkin vaikka kuinka haluaisi itselle etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi prkl tätä hommaa. "Turvapaikanhakijoita" muka. Tästä "turvapaikan" hausta on tehty liian kannattavaa. Kaikki rahallinen avustus näille "turvapaikan" hakijoille täytyy kyllä lopettaa, ainoastaan ruoka ja majapaikka järjestää, niin ei olisi niin houkuttelevaa tulla. Ja lisäksi ne hakemukset pitäisi kyllä käsitellä noepammin, eikä vatvoa kuukausikaupalla. Jos joku näihin asioihin lähtee muutosta hakeman, niin äänestän kyllä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hain aviomiehelleni viisumia Suomeen katsomaan pikku-vauvaamme.Maansa Suomen edustuston konsuli ei antanut,koska luuli olevan sen maahantulon kiertoa!!!!!Mieheni kaveri sai viisumin Ruotsiin samaan aikaan ja vaimo oli vasta kuudennella kuukaudella raskaana.En tule antamaan tuota koskaan anteeksi konsulille. Tuomio oli tuosta pitanyt antaa,kun kiinalaisetkin saivat samanlaisesta tapauksesta tuomion vasta Kouvolassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No , sakkoja ei kannata tuomita kun ei varmaan rahaa ole näillä elättitulokkailla. Kiireesti vain kuljetus kotikonnuilleen ja samoin porukalle, joka laittomasti Suomeen järjestettiin. Luulisi asian olevan sitä myöten selvä kun oikeuttakin on istuttu. Miksiköhän näitä asioita ei kerrota tarkemmin uutisissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko rikos yrittää saada sukulaisia sodan keskeltä suomeen miettikääpä ihmiset irakin tilannetta se on vähän eri asia ku kreikan tilanne menkää ite ihmiset irakiin asumaan ni varmana loppuu se valitus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli suoritetaan tietoisesti rikos ja siitä ei rankaista. Tähän vaan tietää sitä että yltyvät tekemään lisää vastaavanlaisia rikoksia kun ei rangaistusta ole tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tuomittiin, mutta ei rangaistukseen, siis vaan tuomittiin. Anteeksi, mutta en nyt ymmärtänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä merkitsee laittaa sakkoja eihän kukaan maahan tulia maksa sakkoja vaikka on tuomittu sakkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei rangaista, seuraa siitä uusia yrityksiä ja sanan levitessä myös uusia huijausten yrittäjiä. "vaikuttimena oli ollut myös auttaa kymmenen vuotta Kreikassa asuneita sukulaisia, joilla oli Kreikassa huono taloudellinen tilanne." Jaa, kenen rahoilla se oli tarkoitus tehdä? Tyhmien suomalaisten veronmaksajien? Kaikki avustukset olisi syytä jakaa pelkästään ruokalippuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joilla oli Kreikassa huono taloudellinen tilanne. € € ! Olivat ainakin rehellisiä turvapaikka vaikuttumistaan.Täten sakko riittänee tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun käräjäoikeus Irakiin ja Kreikkaan tutkimaan asiaa. Porvoon porukka viihtyy hyvin Ruandassa ja veronmaksajat maksaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha, no tulipa taas hyvä esimerkki olla noudattamatta lakia SUOMALAISELLA. Ei tuomita kun ei kerran näitäkään tuomittu, muistaa hyväveli tuomari sitten. Taitaa olla MAANTAPA kohta tällainen, lisää sukulaisia vaan kaikille mamuille tänne, ei siitä rangaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että verorahoille on katetta! Lissää elätettävia Ouluun. Hyvä käräjäoikeus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image