Oulu

Kaa­va­muu­tok­seen pahoin pettynyt Hietasaari-liike järjestää perjantaina mie­le­no­soi­tuk­sen

Havainnekuva alueelle suunnitellun Kalevala Parkin pääportista. KUVA: Archifunture
Oulu 5.2.2020 15:38
Heikki Uusitalo

Hietasaari-liike kertoo järjestävänsä mielenosoituksen kaavamuutoksesta. Liike sanoo, että luonto- ja kulttuuriarvojen puolesta on taisteltu vuosien ajan tuloksetta.

Uuden asemakaavan myötä Nallikariin voidaan rakentaa huvipuisto, matkailu-, elämys- ja liikuntapalveluja sekä majoitus- ja ravintolapalveluja. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi joulukuussa Nallikarin ja Hietasaaren asemakaavaa koskevan valituslupahakemuksen.

Mielenosoitus alkaa tämän viikon perjantaina kello 15 Ympäristötalon edestä, jatkuu noin tuntia myöhemmin Valkean edessä. Lopuksi mielenilmaus suuntaa pyöräillen Hietasaareen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Entäpä toppilansaaren igloo cafen vierestä kaadetut tyrnipensaat/-puut? Kaupunki kaadatti puut, jotta siihen joen varteen tehdään maisemapolku. Ja ihan vieressä on kuitenki jo pyöräilytie, josta näkee saman maiseman. No kuitenkaan siihen ei ole tehty mitään uutta polkua, tulleneeko edes? Ihmeellistä touhua kaupungilta/viheralueista vastaavilta. Vai mikä tässäkin on takana, joku tympääntynyt rahakas lähiasukas? Kaupunkilaisten rahojen tuhlausta tämä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mielenosoitus ei ole huvipuistoa vastaan vaan kulkueessa surraan Hietasaaren komeimman yhtenäisen mäntymetsän pirstoutumista.
Mäntymetsä, jossa on myös ikihonkia, raivataan pelloksi palstaviljelijöille. Hulluutta näinä aikoina, kun kiivaasti pohditaan, mistä hiilinieluja. Tämä mäntymetsä suojaa koko kaupunkia jatkuvasti lisääntyviltä myrskyiltä, tehtaan hajuilta ja meteliltä.
Mäntymetsää voi kehittää, laikuttaa, kelottaa ja tehdä lisää virkistyspolkuja. Tällä hetkellä sen polkuihin ovat eniten ihastuneet polkujuoksijat, paksupyöräilijät ja lintuharrastajat sekä -kuvaajat, koiranulkoiluttajat jne. Talvella on lähimetsällä enemmänkin käyttöä, luulisin, kuin kesällä. Kun ruvetaan hakkamaan ja päätetään jättää komistukseksi muutamia vanhojan puita, myrsky kaataa loputkin.
Herää myös kysymys, kuka haluaa siirtolapuutarhamökkinsä (kaavoitettu 30) myrskyisään paikkaan. Tulevat olemaan myös niin kalliita, ettei köyhällä niihin ole varaa. Eli oikeudenmukaisinta on säästää metsä kaikille kuntalaisille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä mielenilmauksessa oli varsinaisemmin kysymys pikaisen kaatouhan alla olevasta metsästä, johon aiotaan (metsä hakkaamalla ja julmetusti multaa muualta siirtämällä) tehdä uusi palstaviljelyalue sen tilalle, joka olisi jäämässä tämän ehkä, ehkä ei toteutuvan huvipuiston alle. Metsässä on mm. hienoja varttuneita haapoja ja siellä risteilee polkuja kesällä ja talvella.

Kun ei voi pitää uskottavana että sitä huvipuistoa välttämättä tulee tai ainakaan ensi kesänä aleta rakentamaan, niin on ihme että tuo ulkoilumetsä on heti raivattava. Voi olla, että mielenosoituksen tiedotuksessa ei korostettu tätä asiaa tarpeeksi - tosin oli Kalevan valinta ettei sitä tuossa jutussa mainittu. Toki paikalla olleista tuskin kukaan tuota huvipuistoa kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä kaikki valittaminen suhteutuu ilmastonmuutokseen? Pakotetaanko ihmiset vain ja ainoastaan ajamaan autoilla kymmenien ja satojen kilometrien päähän, jotta pääsevät huvittelemaan? Kyllä kai palvelut pitää keskittää kaupunkikeskuksiin että liikkkuminen voidaan minimoida? Palvelut pitää myös tuoda ihmisten luokse ettei niiden perässä tarvitse ajella satoja tai tuhansia kilometrejä. Näillä suojelijoilla on tainnut unohtua sanan merkitys ja varsinkin sen seuraus luonto. Nykyisin pohjoisesta on pakko ajella satoja kilometrejä pahimmillaan tuhansia että pääsee huvipuistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään demokration kunnioitus tiettyjen tahojen osalta. Demokraattisesti enemmistön pämä asia, jonka kaikki valitukset on hylätty kaikissa oikeusasteissa perusteettomina. Nyt sitten osoitetaan mieltä ja väitetään että muut olisivat toimineet väärin. Ei ole! Kunnioittakaa demokratiaa elkääkä tehkä itsestänne demokratian irvikuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä liiemmin demoratiaa ole nähty. Oulun Kaupunki on yksituumaisesti päättänyt asiasta ja lobannut hanketta keinoja kaihtamatta. Poloiset valtuuston jäsenet eivät voi nykyään mitään jos jonkin hankkeen läpimenoa aletaan painostamaan. Vähissä on oikeuden ratkaisut jossa oikeus olisi kaatanut julkisen talouden kaavamuutokset muut esitykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se kaava ole kaupungin valtuustossa kaupunkilaisten valitseminen edustajien toimesta hyväksytty. Siksi meillä on edustuksellinen demokratia että edustajat osaavat tehdä järkeviä asiapohjaisia päätöksiä eikä tunne päätöksiä. Suorastaan järkyttäviä tuollaiset väitteet, mutta sen ymmärtää jos ei kuulunutkaan enemmistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeus on puhunut ja tapahtunut, joten pulinat pois. Jo tätä huvipuistoa on odotettukin teidän typerien valitusten takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas käsitellään asiaa, jonka pitäisi olla selvä. Hietasaaressa on yrittäjien ja yhdistysten koalitio. Jokainen kehitys ajatus on heille kuin karkkinamuja. Vastustetaan loppuun asti. Ruma sana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkein hallinto-oikeus ei tainnut tutkia huvipuiston melukarttaa sen tarkemmin vaikka sitä on vääristelty. Melukartassa desibelit kuuluvat metsään päin kauemmas kuin Nallikarin puuttomaan suuntaan. Pelkän ympärän piirtäminen olisi tuonut tämän epäkohdan selville. Mikäli melukartta olisi piiretty oikein niin huvipuiston melu kuuluisi koko Nallikarin alueelle.

Nallikarin leirintäalue tuskin ilahtuu kun karvas totuus selviää vasta jälkikäteen ja Nallikarin kävijät suuntaavat ajoneuvonsa kohti Kalajokea. Pitää toivoa että joku valtuustonjäsen ottaisi melukartan käsittelyyn koska eihän tätä kusetusta kukaan halua.

Huvittavaa tässä on se että näin yksinkertaisella asioilla voidaan huijata kaikkia, jopa korkeinta hallinto-oikeutta. Ei tästä voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen, eräät ihmiset ovat epärehellisen ahneita ja loput hölmöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaareen ei missään nimessä saa rakentaa mitään. Ainutlaatuinen ikimetsä ja kulttuurimaisema tuhoutuu ikuisiksi ajoiksi. Pahimmillaan rakentamisen seurauksena syntyy Ouluun työpaikkoja, jolloin useita onnellisesti työttömiä joutuu töihin. Ei missään nimessä näin, vaan työssäkäyvien (joilla vielä työtä on) veroprosenttia pitää nostaa, jotta kaikille saadaan kaikkea kivaa (paitsi niille työssäkäyville). Jotain rotia sentään tähän touhuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, että olipa hauska kommentti! Kukaan ei ole vaatinut, etteikö MITÄÄN saisi Hietasaareen rakentaa. Eikä metsä siellä ole ikimetsää, tosin ainutlaatuista lehtomaista ja moninpaikoin luonnontilaista. Tällaisesta ympäristöstä oltaisiin sivistyneessä maailmassa ylpeitä, ja sitä hyödynnettäisiin juurikin matkailuun ja virkistykseen, mikä toisi iloa niin käyttäjille kuin myös matkailu- ja ravitsemusalayrityksille ja työllistyville. Nyt alue ollaan lopullisesti pilaamassa rakentamalla huvipuisto (!) ja sen edellyttämät tiet ja pysäköintipaikat. Kerran tuhottua luontoa ei koskaa saa takaisin. Kannattaisi ihan kiihkottomasti perehtyä asioihin, ennen kuin alkaa vaahdota ja mainostaa typeryyttään koko maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tutustunut Hietasaaren metsiin ihan kävelemällä. Oli kesällä ihan hirveä paikka kun sääskiä oli niin paljon. Katselin ympärille ja näin sitä samaa rantavitikkoa jota on satoja kilometrejä Oulusta ylös tai alas. Oulu on kaupunki ja kupunkiympäristön pitää kehittyä. Kempeleenlahden suojelualueet riittää ryteiköksi, sinne voi ryteikköjä rakastavat mennä sääskien syötiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleenlahti on parikymmentä kilometriä Oulusta, Hietasaareen pääsee luonnon helmaan keskustasta vartissa pyörällä. Ymmärrätkö eron kaupunkilaisten virkistysmahdollisuuksien kannalta? Vain koska Oulu on kaupunki ei tarvitse rakentaa joka paikkaa täyteen.

Tuolla metsässä on myös mukavia talvipolkuja, joilla vissiin enemmänkin käyttöä kuin kesällä itikka-aikaan. Omasta puolestani olen sitä mieltä, että itikat kertovat ettei alue ole alfaltilla päällystetty ja kuollu. Niistä riippumatta isolle määrälle ihmisiä edes jossain määrin luonnontilaiseen ympäristöön pääsy on tärkeää, vaikkei juuri sinulle olisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että kenen kannattaisi perehtyä kiihkottomasti asiaan? Jostain syystä toisille kiihko on niin kova että musta väännetään valkoiseksi ja taas faktat tunteella väritetyiksi vastakohdiksi. Tuossa pusikkopuheessa lienee se kiihkon valtaama tunne juurikin suurin asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nalle Puh asuu ystäviensä Ihaan, Tikrun, Nasun ja Kanin kanssa pui oolen hehtaarin metsässä. Puolen hehtaarin metsään ei mahdu huvipuistoa. Ei vaikka siellä eivät asuisikaan mainitut satuolennot. Hietasaari (varsinaisesti Mustasaari) on täysin riittämätön pinta-alaltaan menestyvää huvipuistoa varten. Vertailun vuoksi: Powerparkin alue Alahärmässä on 150 ha.

Oululaiset eivät toisi puistolle kuin suolarahoja, minkä vuoksi ei kannata edes ajatella suunnittelussa kaupunkilaisten palvelemista. Sen sijaan pitää suunnittelun lähtökohtana olla tuhansien autokuntien vierailu huvipuistossa kesäkuukausina, mikä vaatii väljät liikenneyhteydet ja hehtaaritolkulla pysäköintitilaa. Suunnitellulle alueelle ei siis mahdu edes tarvittava pysäköintialue. Huvipuiston kävijöihin on syytä varata pysäköintitilaa 2500 henkilöautolle ja viidellekymmenelle linja-autolle. Ilmastonmuutosalarmistit voisivat tässä kohtaa sulkea silmänsä. Oikeassa markkinataloudessa yritys ei nimittäin pysy pinnalla ilman suuria massoja, siis kävijämäärää eikä siinä ole sijaa vihertäville ilmastoharhoille.

Varsin potentiaalinen alue HUVIPUISTON sijoituspaikaksi löytyy Jäälin Välikylässä, jolle Toivo Sukari oli aikeissa rakentaa Ideaparkin mutta honka hankkeen oululaiset poliitikkojen omatuntona toimineet kaupan johtajat torppasivat keksimällä Ritaportin kauppakeskuhankkeen, jonka sitten hylkäsivät tarpeettomana Sukarin peruttua aikeensa. Alue on kelvollista rakennusmaata erinomaisen liikenneväylän varressa. Alueelle voisi lisäksi jopa rakentaa rautatien varsin kohtuullisin kustannuksin, koska alkuosa on jo valmiina Takalaanilaan ja Ruskoon saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Kun joku kuuntelisi järjen ääntä, tai vaikka edes laskisi itse. Huvipuistokonsepti on täysin tuhoon tuomittu näillä levelyksillä ja tällä väestö- ja matkailijamäärällä liiketaloudellista kannattavuutta ajatellen. Suomessa on yksi voittoa tuottava huvipuisto (Linnanmäki), joka sijaitsee yli miljoonan ihmisen markkina-alueella, ja jossa (Helsinki) käy miljoonia turisteja vuodessa. Lisäksi Etelä-Suomessa potentiaalista käyttöaikaa ulkohuvipuistolla on 1-2 kk enemmän kuin täällä. Mihin kannattavuuslaskelmat (jos niitä yleensä on) perustuvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa on yksi voittoa tuottava huvipuisto (Linnanmäki)" väitteesi ei pidä lainkaan paikkansa. Suomessa on useita hyvin toimeentulevia huvipuistoja. Ja Nallikarin tyyppisen mahtavan uimarannan läheisyydessä ei taida olla yhtään. Joten suosio on taattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image