Oulu

Kaakkurin Citymarket lopetti ener­gia­juo­mien myynnin alle 15-vuotiaille

Kuvituskuva. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 1.4.2016 12:25
Silja Aitoaho

Kaakkurin Citymarket on päättänyt lopettaa energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Päätös astui voimaan tänään.

Kauppias Risto Kontturi kertoo, että energiajuomien myynti päätettiin lopettaa vanhemmilta tulleiden toiveiden vuoksi.

- Lisäksi olimme itsekin kokeneet, että energiajuomat eivät ole lapsille mitenkään kauhean terveellisiä, Kontturi toteaa.

Kontturi kertoo, että K-ryhmän kaupoille ei ole annettu ohjeistuksia tai linjauksia siitä, tulisiko energiajuomien myyntiä lapsille rajoittaa, vaan jokainen kauppa on voinut tehdä päätöksen itsenäisesti.

Myöskään elintarvikelaki ei kiellä energiajuomien myymistä lapsille.

- Me katsoimme, että 15 vuoden ikäraja on sopiva kahdestakin syystä. Ensinnäkään 15-vuotias ei ole enää aivan lapsi ja toisekseen 15-vuotiailla alkaa jo olla henkilöllisyystodistuksia, kuten Kela-korttia, jolla todistaa ikänsä.

Moni kauppa Oulun seudulla on jo aiemmin päättänyt rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille. Muun muassa Ruskon Citymarket lopetti energiajuomien myynnin alle 16-vuotialle reilu vuosi sitten. Päätökseen vaikuttivat kauppias Ulla Rantalan mukaan vanhemmilta tullut palaute.

Muhoksella kaikki kauppiaat päättivät kieltää energiajuomien myynnin alle 16-vuotiailta viime vuoden lopulla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Hienoa 👍 Oikea päätös. Toivottavasti S-market tekee saman päätöksen. Usean lapset vanhempana olen nähnyt ja kokenut energiajuomien negatiivisen vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Päivät nukutaan ja nuokutaan, mutta yöt kukutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 15v. On lapsi vielä..teini ikäinen. 16v. Alkaa oleen ajokorttejakin. Kela kortin saa heti syntymän jälkeen. Olisivat syytä olla myymättä alle 18v.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäs Oulunsaloonkin saada ikäraja tuohon litkuun. Tuntuu saavan kaikki jotka sitä keksii ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös. Ikärajaa voisi nostaa 18 v. asti. Oikeasti tuota juomaa ei tarviyse kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattais kieltää kaikilta. Join monesti tölkin päivässä, että töissä pysyis viekeänä. Ihmettelin jatkuvaa närästystä. Pikkuhiljaa epäilin energiajuoman ja närästyksen yhteyttä. Juoman käytön lopettamisen jälkeen närästys loppui kuin seinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sokeristen tuotteiden myynti pitäisi kieltää ylipainoisilta, puntarin kautta vaan kassalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä nuorilla energia juomien nauttijoilla on todettu rasva maksaa,joka on todella huolestuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppuuko kaljan myynti jos oikein toivoisi? Varmaan lapsetkin tykkäisivät, ei kai kauppias vihaa lapsia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus ABC:lle. Kyllä energiajuomia tarvitaan kun tekee yöllä vastuullista työtä. Juon tölkin alkuyöstä, niin pysyn virkeämpänä koko yön, kuin ilman energiajuomaa. Kahvi eikä tee minulle sovi. p.s. Sinulle ABC: tule ulos omasta ajatuskuplasta ja yritä katsoa maailmaa avarakaseisimmin
Muutkin mielipiteesi ovat tietyn ajatusmaailman muovaamia . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpöhöpö...Ennen mainostettiin kofeiini-tabletteja.. Eikä niillä piristynyt.Ainoa oikea tapa on nukkua.Kokemusta on myös vuorotöistä ja jotenkin voisin siellä ymmärtää asian.Mutta nykyisessä hommassani tulee joka päivä porukka siks-päkit energiajuomaa mukanaan.Heti aamusta pari purkkia niin jaksaa😞

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivän vanhemmat eivät saa itse kakaroitaan kuriin missään asiassa. Kauppiaatkin pitää pyytää apuun kasvatukseen joka kuuluu kodeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuossa olen samaa mieltä. se alkaa jo tarhaiässä, että vaaditaan tarhat hoitaan omia lapsia, vaikka ollaan itse kotona. sitten jatkuu koulussa, että opettajien pitää kasvattaa omia lapsia, kun en itse osaa ja kaupoille, yhteiskunnalle ja isovanhemmille sitä yritetään siirtää. en sitä ole koskaan ymmärtänyt, miksi aikuisten lasten vanhempien avustus kuuluu mummoille ja papoille joilla on jo omiakin lapsia. kun lapsi lähtee opiskeleen, vastuuta yritetään siirtää sitten yhteiskunnalle, että sen kuuluu heitä elättää kaikin konstein. ilmainen opiskelupaikka ei siihen riitä. sitten kun valmistuu, yhteiskunnan pitäisi auttaa töiden hommauksessa ja opastuksessa. sitten tulee naisilla lastenteko ja siihenkin huudetaan yhteiskuntaa apuun kaikin konstein. kun jäädään eläkkeelle, alkaa kova marina joiltain, että miksi on niin pieni työeläke. eihän se suuri voi olla, jos on kotona ollut, eikä työvuosia löydy ja ero tullut, eikä ole miestä elättämässä. tässä asioita, joita olen viime vuosikymmenet ihmetellyt. lapsia ollaan kilvan tekemässä ja hoitoa muille tyyräämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiin kieltää myös epäterveellisten ruokien (kassa päättää) myynti ylipainoisille ja makeisten myynti lapsille muuten kuin lauantaisin. Hienoa että ihmiset keksivät sääntöjä sen sijaan että kasvatettaisiin lapsia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

moneltakohan vanhemmalta tuo toive on tullut. varmaan promille asiakkaista.
olisi parempi järjestää vaikka äänestys:-))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image