Oulu

Kaakkuriin nousee Oulun korkein asuinrakennus

Lasiparvekkeita. Oulun korkeimman asuinrakennuksen ulkoasussa hallitsevat suuret ikkunapinnat. KUVA: YIT Rakennus Oy
Oulu 22.4.2003 0:00
Antti Ervasti
Kaleva

Oulu
Kaakkuriin tulevan hypermarketin viereen aletaan keväällä rakentaa 12-kerroksista taloa, josta tulee Oulun korkein asuintalo. Julkisivultaan paljon ikkunapintaa käsittävästä rakennuksesta odotetaan näyttävää maamerkkiä etelästä saapuville. Varsinkin pimeässä rakennus loistaa kuin korkea lyhty.

Oulun rakennuslautakunta antoi keskiviikkona siunauksensa YIT Rakennus Oy:n hankkeeseen, jonka kokonaiskorkeus mastotankoineen nousee 53,5 metriin. Itse rakennusmassan korkeus tulee olemaan 40 metriä.

Oulussa ei vastaavaan korkeuteen moni talo yllä. Lähimmäksi pääsee samalla 12:n kerrosluvulla Oulun yliopistollisen sairaalan asuntotalot lastentautien poliklinikan takana. Vielä korkeampia teollisuusrakennuksia ovat Stora Enson talo Nuottasaaressa ja Toppilan voimala.

Nimeltään Asunto Oy Oulun Sirius käsittää alakerrassa liiketiloja ja ylemmissä kerroksisissa asuntoja. Asuntoja tulee tornitaloon ja piharakennukseen yhteensä 75 kappaletta. Lisäksi tontille rakennetaan varasto ja katoksia.

YIT Rakennuksen aluejohtaja Kari Kauniskangas sanoo, että asunnot ovat suunnilleen saman hintaisia kuin uudisrakennuskohteissa yleensä. Lisäluksuksesta, hulppeista näköaloista ylimmissä kerroksissa, saa kuitenkin maksaa ylimääräistä. Hän arvioi, että neliöhintojen haarukka on 1 400—1 700 euroa.

Rakentaminen alkaa Kauniskankaan mukaan kevään aikana, ja valmistumiseen menee reilu vuosi. Majakka alkaa siis loistaa täydessä kirkkaudessaan ensi vuoden syksyllä.

Rakennuttajapäällikkö Tauno Kestilä YIT Rakennuksesta kertoo, että rakennuksen yhteyteen tehdään suuri ja monimuotoinen piha-alue. Tontti on kooltaan 6 000 neliötä, itse tornitalon pohjapinta-ala on noin 400 neliötä. Kerrosneliöitä taloon ja ulkorakennuksiin kertyy kaikkiaan reilut 6 000.

Kestilä perustelee talon rakentamista sillä, että Kaakkurin kaava oikeuttaa tuolle paikalle noin korkean rakennuksen. Hän uskoo siitä tulevan pitkälle loistavan maamerkin, koska talon valaistuksessa ja pintamateriaalin suunnittelussa on paneuduttu erityiseen näyttävyyteen, jotta talo näkyisi pimeällä mahdollisimman kauas.

Koska talo on niin korkea, sille on asetettu ihan tavallisesta poikkeavat määräykset rakenteiden vahvuudessa ja paloturvallisuudessa.

Jos rakennuksen huipulla syttyy tulipalo, Oulun palolaitoksen puomeilla taloon pääsee sammutustöihin, sillä korkeimmillaan ne yltävät 42 metrin nostokorkeuteen. Paloturvallisuusmääräykset vaativat muun muassa, että noin korkeissa taloissa on oltava kahdet portaikot.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Matala rakennus kohta
Kasarmintien varteen tulee SILTAVAHTI 57 METRIÄ KORKEA,OULUN KORKEIN
VALM 2017

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image