Oulu

Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piis­pan­tar­kas­tuk­sen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä il­mas­to­asiois­ta

Hartaushetkessä esiintyi nuorisokuoro aCorde. KUVA: Pekka Peura
Oulu 20.9.2019 21:44
Pekka Rahko

– Omalla tavallaan jännitti, vaikka tiesinkin mitä odottaa, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kuvaa tuntemuksiaan virkauransa ensimmäisen piispantarkastuksen alla.

Ensimmäiseksi kohteeksi on valikoitunut Karjasillan seurakunta. Vastaamisen hetkellä ensimmäinen tarkastuspäivä alkaa kääntyä iltaan ja hartaushetki Caritas-kodissa on juuri päättynyt.

– Ensimmäinen päivä on vierailujen päivä, Keskitalo kertoo tarkastuksen ohjelmasta.

Päivä alkoi jo aamukahdeksalta Kastellin kirkossa järjestetyllä hartaushetkellä ja aamukahvilla, päivällä piispa vieraili Kastellin monitoimitalolla ja Kalevassa, illalla oli ohjelmassa vielä Majakkailta Pyhän Andreaan kirkossa.

Tarkastuksen toinen päivä on pyhitetty seurakunnan vastuunkantajille.

– Keskustelen muun muassa seurakunnan työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten kanssa, Keskitalo luettelee.

– Kolmas päivä on juhlapäivä, johon kuuluu jumalanpalvelus ja yleinen piispantarkastus, hän lisää.

Yleinen piispantarkastus on sunnuntaina kello 10 alkavan piispanmessun jälkeen Karjasillan kirkossa.

Keskitalo painottaa, että piispantarkastus ei ole vain yksi viikonloppu, vaan sitä on jo edeltänyt hallinnon ja talouden tarkastus sekä työyhteisöpäivä. Lisäksi tarkastukseen kuuluu seurantakäynti vuoden sisällä.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili piispantarkastuksen ensimmäisenä päivänä muun muassa Caritas-kodissa. KUVA: Pekka Peura

Piispantarkastus on satoja vuosia vanha kirkollinen tapa, mutta Keskitalo kertoo haluavansa uudistaa protokollaa.

– Haluan uudistaa piispantarkastusta eteenpäin katsovaan suuntaan, seurakunnan tukeminen ja rohkaisu ovat tärkeällä sijalla.

– Piispantarkastuksessa katsotaan tulevaisuuteen, siihen mikä on seurakunnan painopiste seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Piispa voi joutua myös itse tentattavaksi. Kastellin koulun oppilaat olivat halunneet esimerkiksi tietää, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen ja mikä on elämän tarkoitus.

– Oli vaikeita kysymyksiä, Keskitalo totesi.

Caritaslaisillakin riitti kysyttävää muun muassa kirkollisesta työstä puolustusvoimissa.

Ilmastoasiat ovat vakiintumassa osaksi piispantarkastusta.

– Se on osana protokollaa, mutta tulee varmasti tulevaisuudessa painottumaan vielä enemmän, Keskitalo kertoo.

Keskitalo muistuttaa, että Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi alkuvuodesta kirkon energia- ja ilmastostrategian. Sen tavoitteena on saada kirkko hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

– Todennäköisesti tämä saattaa toteutua jo aiemmin, mutta kunnianhimon tasoa ei kannata siihen jättää, Keskitalo pohtii.

Tarkastuksissa voidaan pohtia myös kirkon metsien käyttöä. Keskitalo korostaa, että metsäomaisuus voi olla taloudellisesti tärkeä vähävaraisissa seurakunnissa, jolloin taloudellisten ja ympäristönäkökohtien yhteensovittaminen on tärkeää.

Oulun hiippakunnassa on 60 seurakuntaa ja vuosittain pidetään 6–7 piispantarkastusta. Tänä syksynä vuorossa ovat myös Kemin ja Pyhäjoen seurakunnat.

– Ennakkotiedot kertovat, että Karjasillan seurakunta on hyvin toimiva seurakunta, Keskitalo totesi caritaslaisille puhuessaan.

Yleisökin tuntui olevan tyytyväinen saadessaan harvinaisen vieraan hartaushetkeensä.

– Kauhean charmantti mies, muuan kuulija kehui.

Yli vuoden kestävä prosessi

Piispantarkastuksen suunnitteluprosessi alkaa, kun seurakunta saa tiedon piispantarkastuksen ajankohdasta noin vuotta ennen piispan vierailua.

Noin kolme kuukautta ennen piispan vierailua seurakunnassa järjestetään ennakkotapaaminen, johon kuuluu muun muassa hallinnon ja talouden tarkastus sekä työyhteisötapaaminen ja johdon tapaaminen.

Piispa ja kirkkoherra tapaavat noin kuukautta ennen piispan vierailua. Tapaaminen on kehityskeskustelun luonteinen.

Seurakunnassa laaditaan ohjelmaluonnos piispan vierailua varten ottaen huomioon piispan mahdolliset toivomukset.

Kun ohjelma on hyväksytty, seurakunta lähettää sen edelleen kaikille piispan vierailuun osallistuville tahoille.

Piispan vierailu järjestetään pääsääntöisesti kolmipäiväisenä.

Seurantavierailu tehdään erikseen sovittuna ajankohtana vuoden sisällä piispan vierailusta. Siihen osallistuvat lääninrovasti, pappisasessori ja konsultti.

Lähde: Oulun hiippakunta

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Piispan kannattaa tarkistaa seurakuntien talouden perusteita suurennuslasin kanssa, erityisesti diakonian varat. Luterilainen kirkko hallinnoi miljoonavarallisuutta, mutta diakonissat jakelevat 10-20 euron ostoskortteja kolmen kuukauden välein vähävaraisten, monilapsisten perheiden ruokaostoksiin, diakonissat sanovat, että rahaa ei riitä avustuksiin enempää. Mihin kirkon rahat käytetään?

Kirkon osallistuminen ilmastotalkoisiin on tärkeä, sillä ilmaston muutosta pitää pyrkiä hidastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luterilaisen kirkon pitäisi käydä keskusteluita Paavin kanssa, miten hillitä väestönkasvua. Maailmassa on 4 miljardia ihmistä liikaa. Ei maailmanloppu suinkaan tule syömällä lihaa, vaan väestön aiheuttama ylikuormitus sen tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ev.lur kirkko lähtenyt Lutherin sijasta Gretan linjalle? Pitäisiköhän Piispan alkaa pikkuhiljaa rakennuttammaan uutta Nooan arkkia, ihan vaan kaiken varalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa etten ole viiteen vuoteen maksanut tuolle orkesterille veroja...ilmastomuutoksesta, raskaista kuluista (vuosi valmisteltu piispan vierailua. WHAAAAT?!) Hävetkää kirkkouskovaiset edes...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvääpäivää kirkkoki sotkentuu ilmasto hössötykseen pitäsköhän piispan jakaa kaikille leivät kalat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkolla on täysi oikeus sanoa mielipiteensä ilmastoasioista ja kyllä kirkko jakaa edelleen leipää ja kalaa. Kannattaisi joskus aukaista silmiään ennen kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo koululaisten esittämät kysymyksethän pitäisi olla kristitylle perushelppoja, kunhan ei tarvitsisi pelätä kirkosta eroamisia. Ja kristitty tietää kuka säät ja ilmat säätää, ei siinä tarvi hiilinieluja kakistella. Ei kuulu piispan toimenkuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän saisi aasinsillan: "Jos ei puu tuota hedelmää, lasketaan kirves sen juurelle."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko piispa vierailla Hiirosen eri osastoilla? Tämä olisi hieno kohtauspaikka kaikilleja näyttäisi palan tämän päivän todellisuutta. Kiitos jo etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi tuli erottua toissa vuonna kirkosta. Eikö kirkollakaan ole enää muuta tekemistä kuin syyllistää nuoria suomalaisia ilmastoasioista? Muutoinkin ahdistuneita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image