Oulu

Ju­han­nus­myrs­kyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 25.6.2019 8:30
Henriikka Uusitalo

Oulussa viikonloppuna riehunut myrsky kaatoi puita muun muassa sähkölinjoille ja rakennuksien päälle, mutta suurilta vahingoilta vältyttiin.

Juhannuksena riehunut myrsky oli varsinainen täsmäisku: lauantaina ja sunnuntaina myrskytuulia mitattiin etupäässä vain Oulun lähettyvillä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Millaisten tapausten hoitaminen kuuluu pelastuslaitokselle, palopäällikkö Petri Hintikka Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta?

­– Meidän vastuullamme on hoitaa sellaiset myrskytuhot, jotka aiheuttavat vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sellaisia ovat esimerkiksi puut, jotka ovat kaatuneet ajotielle tai jotka ovat kaatumaisillaan henkilöiden tai omaisuuden päälle. Tällaisista vahingoista kuuluu soittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävät meille. 

– Viikonlopun aikana oli kaatunut jonkun verran puita sähkölinjoille. Niiden raivaaminen kuuluu sähköyhtiön vastuulle.

Millainen myrsky oli pelastuslaitoksen näkökulmasta?

– Akuutein aika oli lauantain ja sunnuntain välinen yö sekä sunnuntaipäivä. Saimme kuitenkin tehtävät hoidettua Oulun alueen yksiköiden voimin. Teimme hätäkeskuksen kanssa yhteistyötä, koska tehtävämäärät olivat suuret ja päällekkäisiä tehtäviä oli paljon. Pelastustoimen johtaja perusti johtokeskuksen, jossa arvioitiin tehtävien kiireellisyyttä. Näin pyrittiin saamaan ensimmäiseksi hoidettua akuuteimmat ja suurinta vaaraa aiheuttavat tehtävät. Tämä on normaali toimintatapa poikkeustilanteissa.

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, mitkä asiat ovat kaupungin vastuulla nyt myrskyn jälkeen?

– Aika paljon on roskaa ja maa-ainesta, joita kaupungin puistotyöntekijät ovat siivonneet maanantaista lähtien. Muut tehtävät voivat viivästyä jonkun verran, koska resursseja on laitettu myrskyn jälkien siivoamiseen.

– Kaupunkialueella siivoamme kaatuneet puut, jyrsimme kannot pois ja katsomme tarvitseeko paikalle tehdä uusia istutuksia. Esimerkiksi uusia lehtipuita istutetaan aikaisintaan vuoden päästä keväällä.

Korvaako vakuutus myrskyvahinkoja, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssiala ry:n lainsäädäntöyksiköstä?

– Oikeanlainen vakuutus korvaa myrskynkin aiheuttamat vahingot. Se on enemmänkin myytti, ettei vakuutus korvaisi, koska usein kyse on oikeanlaisen vakuutuksen puuttumisesta.

– Usein laajoihin kotivakuutuksiin kuuluu vakuutus myrskyn varalta, mutta se kannattaa aina varmistaa omista vakuutusehdoista. Kotivakuutuksesta korvataan rakennukselle, irtaimistolle ja piha-alueelle tapahtuneita vahinkoja. Useimmiten omakotitaloihin otetaan laaja kotivakuutus, mutta suppeita vakuutuksia otetaan esimerkiksi kesämökeille.

– Pitää myös huomata, että autolla täytyy olla oma laaja kaskovakuutus, joka korvaa myrskyn aiheuttamat tuhot. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko esimerkiksi muutaman tonnin autolle järkevää ottaa laajaa kaskovakuutusta, joka maksaa monta sataa vuodessa.

– Omakotitalossa kotivakuutuksella vakuutetaan sekä rakennus että irtaimisto. Kerrostalossa kotivakuutus kattaa yleensä pelkän irtaimiston ja taloyhtiöillä on kiinteistövakuutukset, jotka kattavat esimerkiksi myrskyn aiheuttamat tuhot.

Mikä lasketaan myrskyksi vakuutusten näkökulmasta?

– Vakuutusyhtiöillä on myrskylle omat vakuutusehdoissa kuvatut määritelmänsä. Jos kuitenkin kattoja lentelee, niin voidaan melko varmasti todeta, että kyseessä on myrsky. Varsinkin epäselvissä tapauksissa kannattaa kuitenkin aina tarkistaa vakuutusyhtiöltä, että onko kyseessä vakuutusehtojen määritelmien mukaan myrsky.

Tuuli ylsi hurjiin lukemiin

Oulun Vihreäsaaren mittausasemalla tuuli ylsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 26,2 metriin sekunnissa.

Hailuodon kovimmaksi puuskaksi mitattiin 23,3 metriä sekunnissa.

Iissä kovin puuska tuuli 23,2 metriä sekunnissa.

Raahessa tuuli ylsi myös 23 metriin sekunnissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mutta korvaako vakuutus silloin kun vakuutusehtojen mukaan kyseessä ei ollut myrsky mutta puu kaatui siitä huolimatta. Rivien välistä voisi päätellä että eipä välttämättä korvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvaako kaupunki, jos turhaan ja väärin harventamastaan "virkistysalueesta" tulee kantola ja jäljelle jätettyjä ohuimpia puita kaatuu talojen päälle? Nimim. Edellisestä harvennuksesta alle 10 vuotta ja tällä kertaa lähtivät paksuimmat, eivät ohuimmat puut. :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finanssialan kaveri sanoo suoraan rivien välistä ,että tietynlainen vakuutus korvaa myrskyvähingot ,mutta asiassa on niin monta "veteen piirrettyä viivaa" ,että jos vakuutusyhtiötä ei huvita korvata ,niin se ei korvaa.
Lisäksi muutaman tonnin autoon ei kannata kaskoa ottaa ,eli Suomessa lähes kaikki autot ovat muutaman tonnin autoja, viisi vuotta vanhassa kotterossa reali-arvo on pudonnut muutamaan tonniin, viemällä auto autoliikkeeseen ,joka ostaa käytettyjä autoja ,siellä se selviää. :):) Karua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tontilla kannattaa kasvattaa isoja tukkipuita ja koivuja. Nehän ei tietenkään kaadu talon päälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan pitää korvata maanomistajalle kakki myrskyssä kaatuneet puut. Vuoden vanha Audi kannttaa tähdätä puun alle, että sen saa lunastuskuntoon ja kaluston uudemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei korvaa. Perusteet voitte kysyä vakuutusyhtiön puhelinpalvelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos naapurin tontilla oleva puu kaatuu minun taloni päälle, kuka korvaa, vai korvaako kukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutoksesta ei ole enää vaaraa sosiaalidemokraatit ovat päässeet ihmisten taskuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on kovia, tuulia mrskyjä ja ääri-ilmiöitä.
Mutta eipä hätää - ne torjutaan lisäveroilla, rajoituksilla, hiilinieluilla ja suomalaisten 'kyykyttämisellä'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Pateniemessä liikenneonnettomuus – tie suljettiin liikenteeltä
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image