Oulu

Ju­han­nus­myrs­kyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 25.6.2019 8:30
Henriikka Uusitalo

Oulussa viikonloppuna riehunut myrsky kaatoi puita muun muassa sähkölinjoille ja rakennuksien päälle, mutta suurilta vahingoilta vältyttiin.

Juhannuksena riehunut myrsky oli varsinainen täsmäisku: lauantaina ja sunnuntaina myrskytuulia mitattiin etupäässä vain Oulun lähettyvillä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Millaisten tapausten hoitaminen kuuluu pelastuslaitokselle, palopäällikkö Petri Hintikka Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta?

­– Meidän vastuullamme on hoitaa sellaiset myrskytuhot, jotka aiheuttavat vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sellaisia ovat esimerkiksi puut, jotka ovat kaatuneet ajotielle tai jotka ovat kaatumaisillaan henkilöiden tai omaisuuden päälle. Tällaisista vahingoista kuuluu soittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävät meille. 

– Viikonlopun aikana oli kaatunut jonkun verran puita sähkölinjoille. Niiden raivaaminen kuuluu sähköyhtiön vastuulle.

Millainen myrsky oli pelastuslaitoksen näkökulmasta?

– Akuutein aika oli lauantain ja sunnuntain välinen yö sekä sunnuntaipäivä. Saimme kuitenkin tehtävät hoidettua Oulun alueen yksiköiden voimin. Teimme hätäkeskuksen kanssa yhteistyötä, koska tehtävämäärät olivat suuret ja päällekkäisiä tehtäviä oli paljon. Pelastustoimen johtaja perusti johtokeskuksen, jossa arvioitiin tehtävien kiireellisyyttä. Näin pyrittiin saamaan ensimmäiseksi hoidettua akuuteimmat ja suurinta vaaraa aiheuttavat tehtävät. Tämä on normaali toimintatapa poikkeustilanteissa.

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, mitkä asiat ovat kaupungin vastuulla nyt myrskyn jälkeen?

– Aika paljon on roskaa ja maa-ainesta, joita kaupungin puistotyöntekijät ovat siivonneet maanantaista lähtien. Muut tehtävät voivat viivästyä jonkun verran, koska resursseja on laitettu myrskyn jälkien siivoamiseen.

– Kaupunkialueella siivoamme kaatuneet puut, jyrsimme kannot pois ja katsomme tarvitseeko paikalle tehdä uusia istutuksia. Esimerkiksi uusia lehtipuita istutetaan aikaisintaan vuoden päästä keväällä.

Korvaako vakuutus myrskyvahinkoja, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssiala ry:n lainsäädäntöyksiköstä?

– Oikeanlainen vakuutus korvaa myrskynkin aiheuttamat vahingot. Se on enemmänkin myytti, ettei vakuutus korvaisi, koska usein kyse on oikeanlaisen vakuutuksen puuttumisesta.

– Usein laajoihin kotivakuutuksiin kuuluu vakuutus myrskyn varalta, mutta se kannattaa aina varmistaa omista vakuutusehdoista. Kotivakuutuksesta korvataan rakennukselle, irtaimistolle ja piha-alueelle tapahtuneita vahinkoja. Useimmiten omakotitaloihin otetaan laaja kotivakuutus, mutta suppeita vakuutuksia otetaan esimerkiksi kesämökeille.

– Pitää myös huomata, että autolla täytyy olla oma laaja kaskovakuutus, joka korvaa myrskyn aiheuttamat tuhot. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko esimerkiksi muutaman tonnin autolle järkevää ottaa laajaa kaskovakuutusta, joka maksaa monta sataa vuodessa.

– Omakotitalossa kotivakuutuksella vakuutetaan sekä rakennus että irtaimisto. Kerrostalossa kotivakuutus kattaa yleensä pelkän irtaimiston ja taloyhtiöillä on kiinteistövakuutukset, jotka kattavat esimerkiksi myrskyn aiheuttamat tuhot.

Mikä lasketaan myrskyksi vakuutusten näkökulmasta?

– Vakuutusyhtiöillä on myrskylle omat vakuutusehdoissa kuvatut määritelmänsä. Jos kuitenkin kattoja lentelee, niin voidaan melko varmasti todeta, että kyseessä on myrsky. Varsinkin epäselvissä tapauksissa kannattaa kuitenkin aina tarkistaa vakuutusyhtiöltä, että onko kyseessä vakuutusehtojen määritelmien mukaan myrsky.

Tuuli ylsi hurjiin lukemiin

Oulun Vihreäsaaren mittausasemalla tuuli ylsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 26,2 metriin sekunnissa.

Hailuodon kovimmaksi puuskaksi mitattiin 23,3 metriä sekunnissa.

Iissä kovin puuska tuuli 23,2 metriä sekunnissa.

Raahessa tuuli ylsi myös 23 metriin sekunnissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mutta korvaako vakuutus silloin kun vakuutusehtojen mukaan kyseessä ei ollut myrsky mutta puu kaatui siitä huolimatta. Rivien välistä voisi päätellä että eipä välttämättä korvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvaako kaupunki, jos turhaan ja väärin harventamastaan "virkistysalueesta" tulee kantola ja jäljelle jätettyjä ohuimpia puita kaatuu talojen päälle? Nimim. Edellisestä harvennuksesta alle 10 vuotta ja tällä kertaa lähtivät paksuimmat, eivät ohuimmat puut. :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finanssialan kaveri sanoo suoraan rivien välistä ,että tietynlainen vakuutus korvaa myrskyvähingot ,mutta asiassa on niin monta "veteen piirrettyä viivaa" ,että jos vakuutusyhtiötä ei huvita korvata ,niin se ei korvaa.
Lisäksi muutaman tonnin autoon ei kannata kaskoa ottaa ,eli Suomessa lähes kaikki autot ovat muutaman tonnin autoja, viisi vuotta vanhassa kotterossa reali-arvo on pudonnut muutamaan tonniin, viemällä auto autoliikkeeseen ,joka ostaa käytettyjä autoja ,siellä se selviää. :):) Karua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tontilla kannattaa kasvattaa isoja tukkipuita ja koivuja. Nehän ei tietenkään kaadu talon päälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan pitää korvata maanomistajalle kakki myrskyssä kaatuneet puut. Vuoden vanha Audi kannttaa tähdätä puun alle, että sen saa lunastuskuntoon ja kaluston uudemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei korvaa. Perusteet voitte kysyä vakuutusyhtiön puhelinpalvelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos naapurin tontilla oleva puu kaatuu minun taloni päälle, kuka korvaa, vai korvaako kukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutoksesta ei ole enää vaaraa sosiaalidemokraatit ovat päässeet ihmisten taskuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on kovia, tuulia mrskyjä ja ääri-ilmiöitä.
Mutta eipä hätää - ne torjutaan lisäveroilla, rajoituksilla, hiilinieluilla ja suomalaisten 'kyykyttämisellä'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
52
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
51
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image