Oulu

Ju­gendp­rin­ses­san fiinimpi kattaus

Puistolassa saa istumapaikan myös entisestä näyteikkunasta.
Oulu 13.11.2009 11:25
Neena Kuukasjärvi
Oulun ydinkeskustan perinteikäs Puistola, vaaleanpunainen jugend-kaunotar Letkunpuiston kupeessa, on toiminut paikkana monenmoiselle oululaiselle kulttuuririennolle ja liiketoiminnalle. Kunnianarvoisan Ellen Jääskeläisen leninkiliikkeen lopetettua toimintansa avautui alakerran liiketiloihin muutama viikko sitten uusi ravintola Puistola. Samoissa tiloissa toimi aikoinaan Oulun ensimmäinen elokuvateatteri Urania.

Peto astui peremmälle ja sukelsi liki satavuotiaan talon kellarikerroksen Wining & Dining -maailmaan. Varhaisesta lauantai-illasta huolimatta Puistola Diningissa riittää väkeä: asiakkaita näyttää olevan ykköset päällä juhlivista perheseurueista farkut ja villapaita -kuosissa einehtiviin kaveriporukoihin.

"Dining on suunnattu niin perheiden juhlahetkiin kuin arjen elämyksiinkin. Hinnoittelussa näkyy toki sen käsityön arvo, josta keittiömme ammattilaiset vastaavat, mutta hinnat on kuitenkin pyritty pitämään kohtuullisina", kertoo ravintolan johtaja Sari-Helena Forsman.

Diningin ravintolasali on skandinaavisen selkeä. Juurevuutta pelkistetyn valkoiseen ylöspanoon tuovat paksut rapatut kiviseinät ja Veikko Kotilan tilaan suunnittelemat tammiviiluiset tuolit. Diningissa on hienostuneisuutta ja arvokkuutta tavalla, jonka pohjoispohjalainenkin ymmärtää: ilahduttavasti irti arjesta -- menemättä hienostelun puolelle.

Arkkitehti Harald Andersinin suunnittelema Puistola-yhtiön kivitalo nousi paikalleen vuosina 1910--12.

"Taloyhtiön vanhoista asiakirjoista löytyi vanhoja oululaissukuja ja -nimiä, joita on hyödynnetty tilojen ja annosten nimeämisissä. Näin on talon tarinaa pyritty tuomaan nykypäivään", Forsman kertoo.

Ja kas hyvää iltaa, rouva Junelius, tervehtii Peto ja aloittaa illan rouvan nimikkoaperitiivilla.

Alkupalalistalta löytyy illan mereneläväteemaan oiva vaihtoehto: sesam-marinoituja meriravunpyrstöjä, mustekalaa ja simpukkavinegretteä (12 euroa). Kalan ja äyriäisten kyytipojaksi tarjoilija suosittelee itävaltalaista Jurtschitsch Grüner Veltliner Ried Steinhaus -valkoviiniä. Alkupala-annos on varsinainen silmänilo -- eikä hassumpi muutenkaan. Toisaalta äyriäisten hienovaraisten makujen kanssa rucola-punamangoldi-pinaattisalaatti tuntuu aavistuksen päällekäyvältä.

Viini toimii alkupalojen kanssa hyvin -- ja jatkaa toimimistaan pääruuan kanssa: haudutettua sinipallasta, hummerikastiketta ja chorizo-artisokka-mungpapusalaattia (27 euroa). Sinipallas sulaa suussa, ja sen maussa on selvästi jotain hennon pähkinäistä. Niin hyvää kuin chorizo-makkara onkin, valitettavasti tässä yhdistelmässä se peittoaa hennon kalan aika lailla alleen. Mungpavut tuovat annokseen osuvaa täyteläisyyttä.

Jälkiruokajuustolajitelma (11,50 euroa) nerokkaan karviaishillokkeen sekä portviinin kera kruunaa kokonaisuuden. Jos on hulluna vuohenjuustoon, ei kotimaista Juustoportin Vuohen Vuoristo -juustoa parempaa voi toivoa.

Eikä tässä vielä kaikki: kuten Puistolan nettisivuilla kehaistaankin, alakerran puuteroimistilat kantavat suurta riskiä nousta kaupungin uudeksi puheenaiheeksi. Jos missä Kellopeli Appelsiini kohtaa Maaseudun Tulevaisuuden, niin wanhan Urania-elokuvateatterin kellarissa. Kannattaa käydä katsomassa.

Pakkahuoneenkatu 15, Oulu. www.ravintolapuistola.fi Puistola Deli: lounas arkisin klo 10.30--14. Puistola Bistro: lounas arkisin klo 11--14.30. Puistola Dining: ti--la 17--22.30 (pöytävarauksen tekemistä suositellaan).

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image