Oulu

Tilaajille

Juan Carlos matkusti jäniksenä Teneriffalta Ouluun, eikä omistaja halunnut sitä enää takaisin – kovan onnen kyyhky sai Haukiputaalta uuden kodin ja nimen

Mehmet Cevirel hankkii kyyhkyille erikoisruokaa Saksasta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 24.4.2019 19:00
Helge Murtovaara

Kuukausi sitten Teneriffalta Suomeen lentänyt kirjekyyhky, nykyiseltä nimeltään Messi, on saanut uuden kodin Suomesta. Messiä kasvattaa ja hoitaa kyyhkysharrastaja Mehmet Cevirel Haukiputaalta.

Hänen kyyhkyslakassaan on nyt 28 lintua Messi mukaan lukien.

– Olen eläinrakas, tykkään linnuista ja eläimistä, Cevirel kertoo.

Kyyhkysharrastuksensa Cevirel aloitti 14–15 -vuotiaana Turkissa. Isä ei tykännyt linnuista eikä eläimistä, mutta harrastus jäi kytemään nuoren miehen sydämeen. Kun Cevirel osti omakotitalon, ennen remontin aloittamista hän rakensi kyyhkyille pesän.

– Kyyhkysharrastus on todella mukava ja rauhoittava, siinä häviää stressi. Kun tulen työstä kotiin, käyn ensimmäiseksi katsomassa lintuja. Mukava harrastus, jota voin kyllä suositella.

Juan Carlokseksi alkuaan ristitty kirjekyyhky sai uuden nimen Messi. Uuden nimen kirjekyyhky sai muuttaessa Cevirelin kyyhkyslakkaan.

Jalkapallotähden nimi on ollut varattuna pojalle, mutta perheeseen on syntynyt vain tyttöjä.

Viestikyyhkyllä on jalssa numerorengas, josta ilmenee kyyhkyn syntymävuosi, maa ja sen oma numero. Sen perusteella on helpompi löytää omistaja ja omistajan yhteystiedot. KUVA: Jukka Leinonen

 

Messin uusi omistaja pitää monien muiden tavoin kirjekyyhkyn matkaa Suomeen ihmeellisenä, koska matka on pitkä korkealla ja kylmässä lentokoneen laskutelinetilassa.

Ilmeisesti alilämpö pelasti sen hengen. Linnun omistaja Gran Canarialta jäljitettiin, mutta hän ei ollut halukas ottamaan lintuansa takaisin. Nyt Kanarialla asuva suomalainen nainen selvittää, mitä rotua lintu on.

– Ensimmäisinä päivinä lintu ei esimerkiksi tiennyt, mistä syödä, vaan yritti kerätä ruokaa lattialta. Pikkuhiljaa Messi on oppinut ja tottunut uuteen kotiinsa, nyt menee hyvin. Messi on terve – se aina seisoo ikkunan vieressä ja katsoo ulos.

 

Messi-kyyhkystä ei tule viestikyyhkystä, mutta nykyinen omistaja toivoo sen munivan poikasia. KUVA: Jukka Leinonen

Haukiputaalla Messi asustaa uroksen kanssa. Cevirel toivoo, että pesään kenties ilmestyisi piakkoin kaksi uutta munaa. Tällä hetkellä lähes kaikissa pesissä on munat, jotka kuorituvat 20–21 vuorokauden hautomisen jälkeen.

 

– Kun poikanen kasvaa muutaman viikon, taas pesään ilmestyy kaksi uutta munaa. Joskus pesään laitetaan kivimuna, siihen ei tule uusia poikasia.

Uudet poikaset kotiutetaan omaan lakkaan. Harjoittaminen alkaa ensin ihan kotipihalla.

– Sitten linnun voi laittaa laatikkoon ja viedä ensin viiden, sitten kymmenen, viidentoista ja kolmenkymmenen kilometrin päähän. Sitten sen voi viedä Helsinkiin ja vapauttaa siellä.

Helsingistä Haukiputaalle lentoajan kesto riippuu Cevirelin mukaan linnusta. Joku lintu voi lentää sen 4,5 puolessa tunnissa, toinen kahdeksassa tunnissa tai päivässä, mutta joskus kyyhky voi myös joutua hukkaan tai haukan evääksi.

Kyyhkyskilpailussa jokainen lintu saa tunnisteen, kilpailurenkaan. Kun lintu palaa kotipesään sisälle, siitä lähtee tieto suoraan netin kautta. Siis nopein kyyhkynen voittaa.

Messin koti on liian kaukana, jotta se voisi lähteä itse lentämällä suunnistamaan kotiinsa Espanjaan. Lintu menee aina sinne, missä se on syntynyt eli lintu yrittää aina lähteä kotiin

– Messillä ei voi kilpailla, koska se menisi hukkaan, mutta odotan linnulta poikasia, Cevirel sanoo.

Viestikyyhky osaa suunnistaa takaisin kotilakkaansa

Maailmankirjallisuudessa on paljon tarinoita, joissa viestikyyhky on ollut tärkeässä asemassa. Kaikki varmaan muistavat mikä lintu toi Nooan arkkiin tiedon vedenpaisumuksen päättymisestä.

Viime vuosisadalla kirjekyyhky kaupallistettiin palavien lemmensanomien vertauskuvaksi. Mutta kyyhkyä - rauhan ja rakkauden symbolia - on käytetty myös sodan lintuna.

Roomalaiset sotajoukot viestivät kirjekyyhkyn välityksellä voitoistaan ja tappioistaan. Eikä nykyisinkään olla pekkaa pahempia, sillä puolustusvoimilla, niin idässä kuin lännessäkin, on viestikyyhkyjä tiedustelutehtävissä. Mikä sen helpompaa kuin kiinnittää huomiota herättämättömän linnun jalkaan huippuunsa kehitettyjä valvonta- ja vakoilulaitteita.

Viestikyyhkyllä on tässä rauhattomassa ajassa myöskin vielä rauhanomaisia tehtäviä.

Muun muassa Italiassa niiden varmaa vaistoa ja erehtymätöntä suunnistamiskykyä käytetään liikenneonnettomuuden uhrien auttamiseen: verinäytekapselit lähetetään kyyhkyn siivin sairaalaan, missä loukkaantuneiden veriryhmät pystytään määrittelemään jo ennen ambulanssien tuloa.

Belgiassa kasvanut palkintokyyhky Armando myytiin huutokaupassa viime viikolla kiinalaisille ostajille 1,2 miljoonalla eurolla.

"Voisin minäkin maksaa kyyhkystä todella paljon, jos minulla olisi rahaa." Mehmet Cevirel Lähde: Suomen Viestikyyhky-yhdistys

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

8:13
Kommentti: Ympäristö noteerataan kaikessa tekemisessä Oulussa
8:08
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
7:29
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
7:00
Päivän leffapoiminnat: Sytytyslanka sihisee Matthias Schoenaertsin korvien välissä – entinen sotilas saa paikan henkivartijana
7:00
TV-arvio: Taisteluja ja suudelmia menneisyyden Firenzessä – käsikirjoittana Salaisista kansioista tuttu tekijä
7:00
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7:00
Näkökulma: Sunnuntain 13+1 -päivä on julma – Vain harva selviää hillotolpalle eurovaaleissa
10
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
8
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
5
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta
4
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
4
Valtio omistaa viinatehdasta ja lentoyhtiötä, mutta miksi? Ex-kansliapäällikkö: "En oikein ymmärrä, miten valtion perustehtäviin voi kuulua viinan keitto"
4
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
3
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image