Oulu

Joukko oululaisia arkkitehtejä laati vaih­toeh­toi­sen vision to­ri­ho­tel­lis­ta

Vaihtoehtovision tavoite on herättää keskustelua arvokkaan historiallisen alueen rakentamisesta, vaikka tori-hotelli etenee jo omaa rataansa. Tässä esityksessä kauppahallin viereiset vanhat rakennukset säilyisivät.
Oulu 2.12.2017 9:54
Liisa Laine

Kuvat torille suunnitellusta hotellista ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Keskustelu jatkuu yhä riippumatta siitä, että päätös hotellin viidennestä kerroksesta oli kielteinen. Voimassa olevat rakennusluvat riittävät neljään kerrokseen.

Rakennuttaja MGP-Services Oy miettii parhaillaan, miten jatketaan. Asia etenee omaa rataansa.

Julkisuudessa olleet kuvat torihotellista ovat jakaneet mielipiteitä.

Osa on pitänyt näkemästään ja toivonut useampaakin lisäkerrosta.

Toisten mielestä hotelli on jo nelikerroksisena aivan liian massiivinen ympäristöönsä.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu joukko oululaisia arkkitehtejä, jotka ovat tehneet oman visionsa, miten vaadittavat neliöt voitaisiin sijoittaa torille toisin.

Kysymys ei heidän mielestään ole korkeudesta, vaan enemmänkin mittakaavasta ja sijoittelusta.

Arkkitehdit haluavat pysyä nimettöminä, jottei keskustelu kääntyisi sivuraiteelle. He toivovat, että syntyisi pohdintaa nimenomaan alueen lähtökohdista ponnistavasta arkkitehtuurista, ei siitä, kuka suunnitelmat on tehnyt.

He tietävät, ettei heidänkään suunnitelmansa ole nykyisen asemakaavan mukainen. Aluerajaus ylittyy ja kerroksia on Myllytullin puoleisissa rakennuksissa itse asiassa enemmän kuin hylätyssä poikkeusluvassa.

Vaihtoehtovisiolla halutaan herättää periaatteellista keskustelua.

Vaikka asemakaavan aluerajat ja kerroskorkeudet ylittyvät, visio on kerrosaloiltaan kaavan mukainen (7 500).

Ehdotuksessa on katsottu aluetta kokonaisuutena. Siihen kuuluvat aitat, kauppahalli ja koko Oulun rantakortteleiden julkinen kaupunkitila rakennuksineen. Ratkaisuna on yksi rakennus, joka antaa vaikutelman useasta erillisestä rakennuksesta. Näin saadaan alueen nykyinen mittakaava säilymään.

Visiossa rakennus ovat torin puolella matalampi ja Meritullin puolella korkeampi, jopa kuusi- ja seitsemänkerroksinen.

Visio on kerrosaloiltaan kaavan mukainen (7 500) ja talvitorin ja hotellin toiminta onnistuisi myös tässä ehdotuksessa.

Vanhat rakennukset kauppahallin vieressä – sekä puinen että tiilinen – on visiossa säilytetty. Niitä ei tarvitsisi purkaa.

Todellisuudessa vireillä olevan torihotellin suunnitelmat on tehty arkkitehtitoimisto Laatiossa. Toimisto on puolustanut näkemystään ja todennut, että rakennus istuu torille hyvin ja että arkkitehtuurinen ratkaisu olisi ollut sama, vaikka asemakaavassa olisi ollut laajemmat raamit. Nyt on pitänyt mennä tarkoin rakennusalueen rajoja pitkin, jotta olisi saatu riittävä määrä huoneita.

Lue lisää 02.12.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Nopeasti tehty visio, mutta huomattavasti parempi kuin "oikea" suunnitelma. Nyt kaupunki koppia tästä ja lähtöruudun kautta uuteen nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wau! Miksi homma piti antaa laatikkoarkkitehdille, kun osaajiakin näkyy olevan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on toimittu niin (kuten yleensäkin), että tontti on annettu rakennuttajalle, joka on palkannut haluamansa arkkitehtitoimiston ja ohjaa suunnittelua täysin oman mielensä (ja tietysti asemakaavan) mukaan. Ainoastaan tontinluovutuskilpailuissa arkkitehtuurilla on merkitystä siihen, kenelle tontti annetaan. Siinä rakennuttajat tekevät yhdessä valitsemansa arkkitehdin kanssa toteutuskelpoisen luonnosehdotuksen, joista kaupunki valitsee omien tavoitteidensa mukaan parhaan ehdotuksen ja luovuttaa tontin sen mukaan. Arkkitehtikilpailuissa taas haetaan yleensä ideoita kaavoituksen pohjaksi tai toteutuskelpoista suunnitelmaa, jolloin yleensä rakennuttajana toimii kaupunki, joka myös kilpailuttaa suunnitelmalle toteuttajan. Valta ja vastuu kaupunkikuvan muodostumisesta on ensimmäisessä lähes täysin rakennuttajalla, viimeisessä taas täysin kaupungilla. Tontinluovutuskilpailu on jotain tuolta väliltä, mutta tuottaa yleensä hyvin toteutuskelpoisia hankkeita. Sellainen olisi voinut tässäkin toimia.

Jokainen voi miettiä näiden eri vaihtoehtojen lopputuloksen laatua kaupunkikuvan kannalta. Keskeisimmillä paikoilla ei voi valtaa antaa pelkästään rakennuttajalle, koska intressit kaupungin kehittämiseen ovat lähes päinvastaiset kuin mikä olisi kaupungin ja kaupunkilaisten etu. Edes asemakaavalla ei voida taata arkkitehtuurin laatua. Usein asia on lähes päinvastoin, mitä monimutkaisempi ja tarkempi kaava, sen kömpelömpiä ratkaisuja tulee, kun vaatimuksia yritetään väkisin sovittaa rakennuttajien tavoitteisiin.

Kaupungin kehitys ei nyt oikein Oulussa toimi. Täällä tehdään kokoajan ratkaisuja, jotka tuottavat huonoa kaupunkia. Kun rakennetaan uutta, sitoudutaan todella pitkäksi aikaa kyseiseen ratkaisuun, eli käytännössä virheet ovat lähes peruuttamattomia. Pidän kaupungista, mutta valitettavasti koko ajan vähemmän. Haluaisin kehittää kaupunkia ja tehdä siitä paremman. Oulussa on paljon hyviäkin arkkitehtejä, kuten tämäkin vaihtoehtosuunnitelma osoittaa. Tällaiset torihotellin kaltaiset jutut (alkuperäinen suunnitelma) aiheuttavat minulle ja varmasti muillekin valtavaa ammatillista turhautumista. Todennäköisesti jossain vaiheessa oma mitta tulee täyteen ja lähden täältä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno visio, ehdottomasti parempi kuin se, mitä nyt ollaan lähdössä viemään eteen päin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun torinrantaan majakkamainen korkea tornihotelli, johon huipulle näköalakahvila tai -ravintola. Oulun vetonaulaksi. Oulussa ei ole vielä yhtään näköalakahvilaa. Ja torinranta olisi siihen hienoin paikka. Lähellä keskustaa, mutta kuitenkin rannassa ja merinäköala huipulla olisi taattu. Tampereellakin on tornihotelli nimeltä Torni ja näkymä kantaa yli kaupungin. Ouluun tällainen. Uskoisin, että olisi pieni potku myös Oulun turismille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietitään vielä rauhassa. Nykyinen suunnitelma tuskin miellyttää monenkaan silmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen rakennetaan mikä halvimmalla saadaan. Turha kuvitella että mitään hienoa tulee. Koko hotellille ei ole tilausta tuolle paikalle. Hirveästi palvelee Oululaisia kun harvemmin torin laidalla tulee nukuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olis jos tehtäs sellainen tosi iso futuristinen pilvenpiirtäjä, jonka pohjapinta-ala peittää koko torin ja viereiset korttelit vois vetää asfaltille ja parkkialueeksi? Eikö ois hienoa ja suuren maailman meininkiä? Tarvitaanhan me nyt lisää näitä "maamerkkejä" että juntitkin tietää jo heti kaukaa että nyt ollaan tulossa isoon metropoliin, kun joka nurkalla töröttää joku tornitalo ja sitten keskellä toria oikein kunnon fallossymboli! Ei me nyt mitään mikropeeniksiä täällä skandinavian pääkaupungissa voida olla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Termit oikein: sekä jutussa (ilmakuvan yläpuolella) että joissakin kommenteissa puhutaan Myllytullin alueesta. Myllytulli on toisella puolella keskustaa - torin vieressä on Meritulli.

Muuten kyllä olen samaa mieltä AA-ryhmän ("Anonyymit Arkkitehdit") ja kommentoijien kanssa. Jos se hotelli nyt on ihan pakko tunkea tuohon pieneen tilaan, niin tehtäisi siitä edes kaunis ja ympäristön miljööhön sopiva, eikä mitään rumaa laatikkoa. Niitä on kaupungissa jo tarpeeksi.

Eikö lisähotellin voisi rakentaa parkkiluolan sisäänmenon päällä olevan "kansiparkin" tontille? Siihen voisi maisemaa paljoa enempää rumentamatta pykätä korkeankin hotellin, jolloin parkkipaikasta säilyisi osa, kun rakennuksen ulottuvuus olisi suurempi pysty- kuin vaakasuunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

neljä aittaa purkaa tuosta rantakadun vierestä,siihen sopii 8 kerroksinen hotelli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linkissä olevat kaikki ovat 70-luvun mallistoja, eivät siis nykypäivää ja rumia kuin mitkäkin... Suosittelisin ko.arkkitehdin siirtymään nykyajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrassaan upea ehdotus. Tämä on sitä oululaista osaamista ja olisi merkittävä kaupunkikuvan parannus. Valitettavasti rakennuttajaa taitaa kuitenkin kiinnostaa vain mahdollisimman suuret voitot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyylikäs ja paikan arvon huomioiva vaihtoehto. Toivottavasti MGP lähtisi kehittämään hanketta näiden suunnitelmien pohjalta Laatikon hirvityksen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskusta tarvitsisi 15-20 kerroksisia rakennuksia useita jotta se edes näyttäisi suuren kaupungin keskustalta. Tori on montussa jossa tulisi olla kaikki isommat rakennukset korkeita. 20 kerrosta hotellirakennukseen olisi ehdottomasti hyvä määrä.
Siinä olisi tilaa hotellin lisäksi monelle toimistolle ja liikkeelle. Nykyinen Oulun keskusta on paikallisten arkkitehtien pilaama lähinnä maalaiskylältä näyttävä lättänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornitaloja voidaan rakentaa esimerkiksi radan varteen (aseman ympäristö) tai tietyille keskustan valtaväylille, kuten Saaristonkadulle tai Uudellekadulle. Ei kuitenkaan missään nimessä torille tai kirkon lähistölle! Onneksi Oulun kaupungin kaavoittajat näyttäisivät kunnioittavan tätä periaatetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun Oulu ei ole iso kaupunki. Täällä ei riitä kaupunkiin maksavia asiakkaita. Ja kun ei ole mitään näyttää turisteille, ei tänne mitään turisteja tule! Ei mitään omaperästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
57
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
37
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image