Oulu

"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Kari Juntunen oli Arinan hallituksessa osaltaan vaikuttamassa Valkean rakentamiseen. Hän toivoo, että tulevaisuuden Oulussa on vientiteollisuutta ja keskustassa pöhinää: kivijalkaliikkeitä, puistokonsertteja, patioita ja toimiva joukkoliikenne. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.8.2019 20:54
Lauri Hirvonen

60 vuotta täyttävän Kari Juntusen ura on vienyt nuoresta VTT:n tutkijasta aikuiskoulutusta tarjoavan yrityksen toimitusjohtajaksi. Hänen ohjenuoransa on lähteä aina mukaan, kun tilaisuus tulee: haasteita ei pidä pelätä. Päivätyönsä lisäksi Juntunen vaikuttaa Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtajana.

– Oletteko asiakasomistaja? Puistokahvila Makian myyjä kysyy.

– Erittäin hyvä sellainen, Kari Juntunen vastaa.

Vastauksessa piilee enemmän kuin voisi Juntusta tuntematta päätellä.

Osuuskaupan oven Juntunen avasi ensimmäisen kerran sisältäpäin. Isä oli osuuskaupan myymälänhoitaja, ovesta kurkkineesta pojasta tuli paitsi tekniikan lisensiaatti ja toimitusjohtaja, myös Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja.

Varsinaisessa päivätyössään Juntunen toimii tällä hetkellä valtakunnallisen Ammattienedistämissäätiö AEL sr:n ja sen pohjalta perustetun AEL-Amiedu Oy:n toimitusjohtajana. Käytännössä kyse on yrityksille tarjottavasta aikuiskoulutuksesta.

Tammikuussa toimintansa aloittava AEL-Amiedu tulee olemaan Suomen suurin toimija alalla. Liikevaihto tulee olemaan yli 40 miljoonaa euroa. Opiskelijoita odotetaan olevan noin 40 000.

– Meidän tehtävämme on auttaa niitä yrityksiä, jotka elättävät tämän maan, Juntunen kiteyttää.

Muutosjohtamisessa motivoi auttaminen

Juntunen on katsonut koulutuskenttää eri näkökulmista jo yli kaksikymmentä vuotta. Hän oli vain 36-vuotias siirtyessään VTT:stä tutkimusryhmän johdosta Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtoriksi. Ennen AEL:lle siirtymistään Juntunen toimi puolestaan Oulun seudun koulutuskuntayhtymän Osekkin yhtymäjohtajana.

Aikuiskoulutuksen haasteena Juntunen näkee rahoituksen löytymisen. Hänen huolensa kumpuaa poliittisesta paineesta tarjota kaikille nuorille koulutus – aikuiskoulutus uhkaa näivettyä, kun koulutuskuntayhtymissä ei ole sille korvamerkittyä rahaa. Koulutuksen yhteiskuntavastuu on Juntusesta samalla toki hyvä asia, mutta aikuiskouluttajan näkökulmasta haaste.

Aikuiskoulutuksessa opetusta tapahtuu lyhyissä kasvokkain opetuksissa, mutta myös webinaareissa, työpaikoilla ja vapaa-aikana verkossa. Kiinteiden tilojen tarve on radikaalisti vähentynyt, Juntunen sanoo.

Laajemminkin koulutus voitaisiin Juntusesta hoitaa nykyistä pienemmillä kiinteillä kustannuksilla.

– Se on valitettavaa, että usein olemassaoleva henkilöstö ja olemassaolevat kiinteistöt määrittävät sen, mitä koulutetaan.

Urautumisen välttämiseen liittyy myös Juntusen oma polku virkamiestyöstä nykyiseen pestiin. Hän haluaa työskennellä asiakaspinnassa ja järjestää juuri sellaista koulutusta, mille on yrityksissä tilausta.

Muutos ja sen läpivienti ovat Juntuselle rakkaita.

– Se, miten saat ihmiset tekemään niitä asioita, mitä halutaan.

Muutosjohtamisessa Juntusta motivoi tulosten näkeminen, mutta tärkeää on myös ihmisten auttaminen. Hän iloitsee, että on eri organisaatioiden taustavaikuttajana voinut antaa ihmisille mahdollisuuden mennä elämässään eteenpäin. Työ ja palkka määrittävät ihmistä, Juntunen muistuttaa.

Arina aluekehityksen kannalta keskeinen toimija

Juntunen on vaikuttanut 2000-luvulla ensin Osuuskauppa Maakunnassa ja vuodesta 2012 lähtien Osuuskauppa Arinassa.

Arina on hänestä aluekehityksen kannalta keskeinen toimija. Arinan saamaa kritiikin määrää Juntunen pitää käsittämättömänä.

– Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy, hän kuvailee.

Juntunen on ollut mukana päättämässä niin ABC-ketjusta, S-etukortista kuin Oulussa kauppakeskus Valkeastakin. ABC-ketjun Juntunen arvioi pelastaneen monen pienen paikkakunnan palvelun. Oulun ydinkeskustan kehityksen osalta hän kysyy, mitä Oulun keskusta olisi ilman Valkeaa.

– Eihän siinä olisi kuin lautoja ikkunassa. Onhan se ollut Arinallekin riski sijoittaa noin isosti, mutta edelleenkin halutaan pitää keskusta asuttuna.

Kari Juntunen

Syntynyt 21.8.1959 Vaalassa.

Ammattienedistämissäätiö AEL sr:n ja AEL-Amiedu oy:n toimitusjohtaja.

Osuuskauppa Arinan halllituksen varapuheenjohtaja. Hallituksessa vuodesta 2012. Osuuskauppa Maakunnan hallituksessa 2002–2004.

Osekk yhtymäjohtaja 2005–2012. Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori 1996–2005.

VTT/rakennustekniikka, tutkimusryhmän päällikkö 1987–1995.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti tuotantotaloudesta.

Ammattikasvatusneuvos.

Asuu Oulussa.

Harrastaa eränkäyntiä ja reserviläistoimintaa. Reservin majuri.

Perhettä puoliso, neljä aikuista lasta ja neljä lastenlasta.

Merkkipäivänä karhumetsällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (143)

Surkuhupaisa esimerkki arinalaisuudesta löytyy Pattijoen S-marketista. Epämääräinen aines pyörii sisäänkäynnin molemmilla puolin sanoen ohikulkijoille ’anna rahhaa’. Kaupan ympäristö on epäsiisti, mopojen ja autojen kumia poltetaan puoleen yöhön, johon kauppa on joka päivä auki. Kuka kauppias katsoisi vastaavaa oman kauppansa edessä? Ei ihme, että ässässä riittää lähes aina vain yksi kassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän meillä olisi oikea ihminen kertomaan kuinka monta ja miksi palkkatyöpaikkaa Arina luultavasti availisi jos ansiosidonnaisen työttömyysturvan saanti aikaa lyhennettäisiin ja turvan suuruutta laskettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sata varmaa, että Kalevan kirjoittajat löytävät moitittavaa joka asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaapa Arinan väki, että miksi täälä sivukylällä pittää tuota kuppasta kauppaanne väkisin pittää, ku me kyläläiset haluttais oikeesti Litli tänne, häh?? Nii, siinäpä sitä ahneuven perisyntiä teiltäpäin😤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nokkaan, ku eivät saaneet markettiansa Shelliä vastapäätä Kempeleen suuntaan..kostoksi jätettiin tuo s-marketti. Oot kyllä oikeassa, jotta tänne olisi tervetullut Lidl👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arinan kannattaa katkaista jossakin toisessa kaupungissa katu keskustaa elvyttävältä autoliikenteeltä ja testata sitten, tuleeko "kritiikkiä". Tosin muualta ei varmaan löydy Oulun kaltaista kaupunginjohtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahessa Arina rakensi Palokunnankadun päälle.
Palokunnankatu katkaistiin kylmästi.
Arinan vaatimus , toista kerrosta ei rakenneta vaikka tilaa pitää saada lisää.
Vieressä olevalle urheilukentälle tuli sitte Raahen suurin parkkipaikka , jaa miksi ???
No, keskustalaiset etunenässä ja eräs Raahelainen senaikainen kansanedustaja oli puikoissa ns. ja homma eteni.
Arinan liikettä vastapäätä , Palokunnankadulla, oli toinen ruokatavarakauppa mutta nyt siihen pääsy vaikeutui ja tiedätte , arvaatte, miten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa Arinan piti saada rakentaa S-Markettinsa koulun liikuntakentän päälle. Kasyellinhäkissä tämä siis. Siinä missä ennen potkittiin palloa, on kauppa ja parkkipaikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin otsikon myötä tänne kirjoittamaan vähän kriittistä palautetta Arinalle. Mutta luettuani kommentit huomasin että kaikki on jo sanottu, ja hyvin. Arinan ylimielisyys paistaa tästäkin haastattelusta, vikahan on vain muissa jos Arinaa kritisoi. Onneksi oululaiset ovat huomanneet pelin hengen eikä enää hyssytellä. Vielä kun saisi rikottua tuon Arinan ja poliitikkojen yhteisen leikkikentän jossa kaikki toimijat opetetaan "tavoille". Loppuisi tuo suhmurointi ja siitä jopa rangaistaisiin. Korruptiostahan tässä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Varmaan seuraavaksi kannattaa uutisoida: "Vesi on märkää."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kuullut vielä kenenkään syyllistävän Arinaa huonosta marjasadosta, mutta sitäkin enemmän kaupungin virkamiesten roolista Arinan perässähiihtäjinä, rakentamisesta ilman rakennuslupaa, parhaiden kauppapaikkojen "hankkimisesta" itselleen , pienempien osuusliikeiden sulauttamista itseensä tarvittaessa pienellä pakolla jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai tarkoittiko Juntunen sitä, että kaikki päättäjät eivät pääse marjasadolle? Voihan se olla niinkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä huonon marjavuoden laittaisin enemmänkin hallituksen kuin Arinan piikkiin. Ei nyt luulla liikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä, että Arinan johtoportaassa oleva otti asian esiin. Näinhän se on, että kun suksi ei luista niin syy on Arinan. Meillä on myös jo kaksi huonoa mustikkavuotta, joten kyllä pitää korotettua bonusta saada. Valtiovaltakaan ei tee mitään vaikka Arinallakin on suorat yhteydet eri puolueisiin. Kun on alueellisesti liian iso ja hyödyntää asemaansa maksimaalisesti, niin mitä muuta kuin arvostelua voi odottaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arinan maineen on pilannut tässä kaupungissa pitkäksi aikaa tuo Valkean häikäilemätön suhmurointi. Liikepaikkajaossa Arinalla on käynyt hyvä ’tuuri’ myös Karhin puiston Makia kahvilan osalta.

Kalevalle tai jollekin tutkivalle journalismille olisi herkullinen paikka paljastaa koko totuus miten homma on mennyt ja ketkä päätöksiä ovat tehneet.

Miten liikeyritys voi saada luvan katkaista kaupungin julkinen katu ja rakentaa yksityisen liiketoiminnan edistämiseksi oma kiinteistöbisnes.

Voiko Kesko tai Lidl saada luvat jonkin toisen keskustan kadun muuttamiseksi omaksi liiketoiminnakseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nyt kannata uhrin asemaan heittäytyä. Kait se maine jostakin tulee. Yleensä se ei ole arvonnan tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koonti kommenteista.
Arina on liian halpa.
Arina on liian kallis.
Kilpailu on haitaksi asiakkaille.
Kilpailu on haitaksi yrittäjille.
Uudet liiketilat ovat haitaksi asiakkaille.
Uudet liiketilat ovat haitaksi yrittäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Arina olisikin rakentanut tavaratalon, kuten alun perin piti olla, olisi kaupunkikuva paljon avarampi ja moni-ilmeisempi .

Korkea törö keskellä kaupunkia imi suuren osan keskustan liikkeistä ja kesäkatu katkaisi ruutukaava kaupungin asemakaava totaalisesti. Kaunis rakennus se ei ole, paljon sopii sisälle, mutta koko rakennelma vei kaupunkiin kuuluvan elämän ja flandeerauksen kaduilta laajemmin. Iltaisin kuulemma "kesäkatu" tarjoaa muitakin palveluja, joten poliisiautoja näkee usein kulmilla. Ei ole tuonut sellaista positiivista pöhinää keskustaan, kuten luvataan.

Kesäkatu pitäisi hävittää laittomana rakennelmana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se tapa, jolla Arina tekee asioita. Siis ensin tekevät ja sitten vasta lupahakemukset vireille, jotta ei voida enää kieltää. Arinan ei tarvitse noudattaa sääntöjä, koska suurin osa Oulun päättäjistä on kytköksissä Arinaan. Tässäpä pari syytä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastenmielinen besservisseri näyttäisi olevan tämäkin Arinalainen. Arina on oikeasti huonoimpia palauttajia "omistajille". Sijoitetaan ne rahat mieluummin mökkeihin Virpiniemiin ja Leveille, joita voivat käyttää... niin, nämä vastenmieliset besservisserit. Peilejä myydään myös Arinassa, kannattaisi vilkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (143)

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
141
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image