Oulu

Jopa 200 oululaista yrittää vaaleissa äänestää väärällä ää­nes­ty­sa­lu­eel­la

Nuottasaaren koulun ovessa oli äänestyspäivänä erillinen hoksautuslappu äänestysalueesta. KUVA: Lukijan kuva
Oulu 10.4.2017 13:46
Kaleva

Vaalipäivänä oikean äänestysalueen löytäminen ei suju kaikilta oululaisilta.

Sunnuntaina Nuottasaaren koulun ovessa hoksautettiin erillisellä huomiolapulla, ettei koulu ole Nuottasaaren äänestysalueen äänespaikka. Siellä kävivät äänestämässä Limingantullin äänestyalueen asukkaat. Nuottasaaren asukkaiden äänestyspaikkana oli puolestaan Urheilutalo.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Jukka Lampén kertoo, ettei Nuottasaaren koululta ole kantautunut viestejä, että siellä olisi yrittänyt äänestää erityisen runsaasti väärän äänestysalueen asukkaita.

– Ympäri kaupunkia jopa parisataa oululaista yrittää äänestää vaalipäivänä väärässä äänestyspaikassa. Kaikki eivät lue ilmoituskorttia, vaan kävelevät mutu-tuntumalla äänestyspaikkaan.

Tällaista sattuu varsinkin niillä äänestyalueilla, joiden kaupunginosa ei vastaa kokonaan äänestysaluetta.

Osa kaupunkilaisista luulee myös, että vaalipäivänä voi äänestää missä vain, samoin kuin ennakkoäänestyksessä.

Limingantullin vääristynyt äänestyprosentti

Nuottasaaren koulussa sijainneen Limingantullin äänestyalueen äänestysprosentti oli Oulun huonoin eli 36,8 prosenttia. 

Lampén kommentoi, ettei huonolla prosentilla ole mitään tekemistä äänestysaluesekaannusten kanssa.

Limingantullin äänestysprosenttia vääristää se, että sinne on laitettu myös Oulun asunnottomat ja ulkosuomalaiset äänestäjät.

– Jonnekin yhteen paikkaan nämä pitää laittaa. Ulkosuomalaisten määrä on kuitenkin kasvanut niin paljon, että pitää miettiä, laitetaanko heille aivan oma alueensa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oma lukunsa oli Oulu 10:ssä, missä oli kahden äänestysalueen äänestyspisteet vierekkäin. Nyt opastettiin menemään jompaan kumpaan jonoon, koska "kyllä se siellä sitten selviää, oliko oikea jono", mikäli ei sattunut muistamaan omaa äänestysaluettaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi muuten ei saa vaalipäivänä äänestää ihan missä vaan oman kunnan alueella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestysaluejaossa Oulussa on outouksia. Asun Kaijonharjussa. Silti äänestysalueeni on Linnanmaa!!
Hieman loogisuutta siihen kuinka alueet jaettu. Onni onnettomuudessa on että äänestyspaikka molemmilla alueilla sama. Tuntuu vain niin oudolle kun tilassa (tänä vuonna nuorisotalo) pitääkin kääntyä Linnanmaan suuntaan, ei oman asuinpaikan Kaijonharju suuntaan.

Itseasiassa Linnanmaan äänestysalue kiertää liki koko Kuivasjärven, eli Kuivasjärven puolellakin rannan tuntumassa asuvat kuuluvat jostakin syystä Linnanmaan äänestysalueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en edes saanut koko ilmoitusta äänioikeudesta. Posti vissiin hukkasi sen. Juuri muuttaneena se ois ilmeisesti ollut entisellä asuinalueella... No kävin ennakkoon äänestämässä. Voihan se olla että nämä 200 muutakin on jäänyt vaille ilmoitusta. Saahan siinä sit arvailla että minne menee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei osaa lukea kotiin tulevasta ilmoituksesta oikeaa äänestyspaikkaa, niin kaikille on parasta, että kyseinen henkilö jättää äänestämätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalossakin oli 2 eri äänestyspaikkaa. Mikä ihmeen järki on olla pohjoinen ja eteläinen äänestyspiiri. Ihan samalla vaivalla menisivät yksittäiselläkin piirillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on äänien laskentaan liittyvä seikka, liian isolla äänestysalueella äänten laskeminen kestää liian kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä takia monikaan ei äänestä. Pitäisi olla netissä tapahtuva äänestys. Monikaan ei omaa aikaansa tuhlaa menemällä johonkin määrättyyn paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nettiäänestykselle. Olen seurannut kansainvälistä nettiäänestyksiin liittyvää teknistä, kehitystä, kokeiluja ja riskejä jo vuosia, ja tätä ei todellakaan kannata yrittää. Riskit ovat todella suuret ja todennäköiset että tulee suuria ongelmia demokratian kannalta. Sitten kun joku labrassa ratkaisee nämä kaikki ongelmat (tuskimpa vaan), voidaan kokeillakin jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nettiäänestyksen ongelmat ovat valitettavasti niin suuria, että siihen ei tule ryhtyä. Olkoot kuinka helppoa tahansa, siitä ei ikinä voida tehdä niin turvallista, että vaalisalaisuus taatusti säilyisi. Siinä ei voida estää myöskään sitä, että joku pakottaisi toisen äänestämään mielensä mukaan. Ja yksikään järjestelmä ei ole niin suojattu, etteikö ulkopuolinen taho voisi käydä peukaloimassa äänestystuloksia.

Ennakkoäänestyspaikkoja on siellä, missä ihmiset normaalistikin kulkevat, esim. kaupoissa. Äänestysauto kiertää muualla. Ei juuri helpompaa voi äänestäminen olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten toi vaalisalaisuus? Vaikka tekninen toteutus saataisiin jollain ihmeen kaupalla toimimaan. Aina löytyy ihmisiä jotka haluavat neuvoa muita jopa painostamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

91
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
28
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
17
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
17
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
16
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mitä tukia saa niin paljon, ettei kannata töissä käydä?

Kyllä Suomessa on köyhillä kissanpäivät: saa työttömyyskorvausta, asumistukea, osan ruuasta saa ilmaiseksi leipäjonosta,... Lue lisää...
Härregyyd

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image