Oulu

Jokirannan koulun si­säil­maon­gel­miin löytymässä ratkaisu – vanhalle tontille uusi koulu 18,2 miljoonalla eurolla

Kiimingissä Jokirannan koululaiset ovat käyneet koulua muun muassa vanhan kunnantalon tiloissa. Kuva marraskuulta 2016. KUVA: Matti Räty
Oulu 8.3.2018 7:06 | Päivitetty 8.3.2018 7:08
Kari Sankala

Sisäilmaongelmista kärsineen Kiimingin Jokirannan koulun tilaongelmiin haetaan ratkaisua Oulun kaupunginhallituksessa ensi maanantaina.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esittää, että Jokirannan koulun nykyiselle tontille rakennetaan kokonaan uusi koulu.

Hankesuunnitelman mukaan uuden koulun kustannusarvio on 18,2 miljoonaa euroa.

Laajala esittää, että kaupunginhallitus valtuuttaisi samalla Oulun tilakeskuksen toteuttamaan uuden koulun pikaisella aikataululla SR-tyyppisellä kilpailuttamismallilla, jolloin samassa kilpailuttamispaketissa ovat mukana suunnittelu ja rakentaminen.

Jokirannan kouluratkaisuksi ovat olleet lisäksi esillä vanhan koulun täydellinen peruskorjaus tai koko koulun siirto Kuusamontien pohjoispuolelle Kiimingin lukion naapurissa olevalle virkistys- ja ulkoilualueelle.

Lukioratkaisu edellyttäisi uuden jakelukeittiön rakentamisen lisäksi koulun alle jäävien urheilupaikkojen korvaamista uusilla.

Nykyiselle tontille rakennettaessa pystytään hyödyntämään koululla olevaa monitoimikeittiötä.

Ensimmäinen osa käyttöön vuonna 2020

Lukiovaihtoehto on noin kaksi miljoonaa euroa nykytonttia kalliimpi vaihtoehto. Samoin pitkän aikavälin käyttövertailussa nykyiselle tontille rakentaminen tulee edullisemmaksi.

Laskelmissa on huomioitu Jokirannan koulun nykyisen tontin mahdolliset myyntitulot ja koulun purkukustannukset sekä lukiovaihtoehdon aiheuttamat liikuntapaikkojen muutoskustannukset ja toiminnalliset erot.

Lukion naapuriin rakentamiseen sisältyy selvitysten mukaan enemmän riskejä maaperän soveltuvuuden suhteen.

Vaihtoehto vaatisi myös uutta asemakaavaa, jonka takia koulurakentaminen voisi viivästyä. Vaihtoehdon riskinä ovat lisäksi kaavavalitukset.

Jokirannan koulussa opiskelee nykyään noin 600 oppilasta 5.–9. luokilla.

Nykytontille uusi koulu voidaan rakentaa vaihteittain vuosina 2019–2021 niin, että ensimmäinen osa on käytössä elokuussa 2020.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Nykypäivän kouluissa ei tarvitse mennä välitunnilla ulos. Välitunnilla aikana ikkuna auki ja tuuletus, niin kuin ennen vanhaan. iv-koneet on säädetty tietylle poistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SR-Urakka ei kyllä nopeuta juurikaan kohteen valmistumista, mutta pelaa hankinnan tehokkaasti pörssiyhtiöille..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset taas suhmuroivat kylälleen 18,5 miljoonaa euroa. Toivottavasti nyt myös kanta-Oulun homekoulujen tilalle rakennetaan uusia, kun kerta Kiiminkiinkin rakennetaan. Myös Jääli saa kokonaan uuden koulun Laivakankaan yhteyteen. Kepulaiset osaa kyllä. Kepulaiset osaa näköjään suhmuroida kotiin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun lapset on tuossa homekoulussa. En oo kepulainen enkä ymmärrä mitään politiikasta, mutta sen ymmärrän että ei ole suhmurointia järjestää lapsille terveelliset kouluolosuhteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No minkä takia ne kepulaiset ei aja siellä kunnanvaltuustossa muiden kuin näiden kepualueiden lasten asiaa? Yhdenkään kanta-Oulun alueen homekoulun tilalle ei ole rakennettu uusia kouluja kuntaliitosten jälkeen. Kepulaiset poliitikot kertovat ehdotelleensa kaupungin sivistysjohtajalla remonttien perumista kanta-Oulun koulusta. Tästä löytyy youtubesta äänimateriaalia. Kepulaiset vetää härskisti kotiinpäin. Kiva, että lapsesi saa terveelliset kouluolosuhteet, mutta valitettavasti samat tahot, jotka ajavat niitä teillä, pyrkivät estämään ne meille. Kanta-Oulun alueella on Kiiminkiin verrattu n. 15 kertainen määrä lapsia, joista moni joutuu lapsesi tavoin käymään kouluja homekoulussa. Oulun peruskouluja on kehitettävä muuallakin kepulaisten ydinalueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kommentti. Osalta kriitikoista on täysin suhteellisuudentaju hukassa. Tottakai on kiva, jos lapsen koulumatka on lyhyt ja turvallinen. Suurin osa vanhemmista kuitenkin tajuaa, että kaikille lapsille ei ole mahdollista rakentaa koulua aivan lähietäisyydelle. Toisinaan myös vaikutaa, että homeesta on tehty liioiteltuja versioita. Kysyisin esimerkiksi Ouluun liittyneiden kuntien päättäjiltä, että alkoivatko kaikki koulujeen homeongelmat välittömästi niiden liityttyä Ouluun? Vaikuttaa myös surkuhupaiselta, että osa ihmisistä esittää vakavissaan esimerkiksi perinteisen Oulun lyseon myymistä gryndereille. Jotakin rotia toimintaan ja historian kunnioitusta, vaikka oman kulmakunnan asiat mieltä kuohuttavatkin. Ehkä meidän äänestäjien myös kannattaa joskua ajatella, että onko kaikkea muutosta joka käänteessä vastustava politikko paras mahdollinen yhteisten asioidemme päättäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs homekouluja kanta-Oulussa vielä on joita ei ole remontoitu? Leinonpuisto ainakin, siitä onkin pidetty meteliä. Lyseo on menossa peruskorjattavaksi. Mutta mitä muita? Listaapa kun tiedät niin voi vähän suhteuttaa tuota kommenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun valtuusto oli yksimielinen kuntaliitoksesta. Pienissä kunnissa yritettiin vastustaa tätä pöljyyttä. Kyselkää oululaiset omilta edustajilta miksi tekivät tämän törrösen. Nyt vouhkaavat kyläpoliitikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aihetta on todella krisoida kyläpolitikoita, jos ainoa heitä kiinnostava asia on oma koulu tai joku kunnossapidettävä tienpätkä. Ainakin minä haluaisin oman edustajani katselevan asioita laajemmalti ja ehkäpä hiukan myös kokonaisuuden ja taloudellisuuden kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannatta kiiminkiläisten valittaa, että koulusta tulee liian pieni ja kustannuksiltaan liian halpa. Astukaapa nyt reippaat kyläpolitikot esille ja vaatikaa myös muita rakentamisia samassa yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait muuallekkin kun keskelle kylää pitää olla koulupalvelut, turhaa kaupunkilaiset taas märisee.On se kumma kyllä kelpaa Kiiminkiläisten veroeurot.Laittasivat kaupukilaiset kampuskouluun, ois ekologista, kun pääsisi vaikka apostolin kyydillä kouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata kiiminkiläisten valitaa,Ouluun liittymisen myötä veroäyri pieneni. Kiiminki on elänyt yli varojen siksi liittyminen oli pakko tehdä. Oululaiset ei kuntaliitosta halunneet. Päätöksen liittymisestä tekivät Kiimingin politikot. On ekologisempaa asua kaupungissa, Kiimingissä asujien on parasta tottua elämään taloudelliset asiat huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liian kalliiksi tule kiiminkiläisten, haukiputaalaisten ja oulunsalolaisten kulissien kuntoonlaitto. Tilojen kunnossapitoa on laiminlyöty aivan liiian kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Kiiminki olisi jo kokenut konkurssin ilman kuntaliitosta. Vanhalla Kiimingillä ei ollut minkäänlaisia olemisen mahdollisuuksia. Edessä olisi ollut virallinen pakkoliitos Ouluun. Toivottavasti valtuusto kumoaa Laajalan ehdotuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja katsokaakin, että tulee oikeat liimat lattiaan... Niistäkin on kärsitty uusissa kouluissa ja taas remonttia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan ongelmat johtuvat liian kireästä aikataulusta, sillä betonin kuivumiselle ei anneta riittävästi aikaa eli betonin olisi hyvä kuivua ainakin puolivuotta, etenkin jos valu tehdään talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei haluta homekoulua niin tehdään kasteellin koulun mallin mukaan.Rakentaja vastaa huollosta 20 ensimmäistä vuotta ja yllätys yllätys. EI hometta eikä sisätilaongelmia.Ongelmaksi tietenkin jää tällä malli tilakeskuksen työllistyminen mutta eiköhän noita hometiloja Oululla vielä jääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avatkaa nuo laskelmat hintaeroista ja vaihtoehdoista. Uusi koulu ehdottomasti lukion läheisyyteen, siinä riittää tonttia koulurakennukselle ilman että tarvii nykyisiä urheilukenttiä uuteen paikkaan rakentaa. Mahtuvat varmasti nykyiselle paikalle / alueelle.

Miksi koulun pitää olla jakelukeittiön yhteydessä? Eikös ne ruuat voi kuskata siitä niinkuin tähänkin asti.

Lukion alue uutena "Kiimingin koulukampuksena" on sijainniltaan erinomainen, oppilaiden koulumatkat lyhenee keskimääräisesti nykyiseen verrattuna ja alueesta tulisi keskeinen keskus alueen ihmisille.

Vaikka hintalappu olisi hieman suurempi, niin lopputulos olisi varmasti hintansa väärti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image