Oulu

Jokirannan koulun paikasta käydään jälkipuintia – kustannukset ja tontti herättävät keskustelua

Kiimingin Jokirannan koulu on päätetty siirtää lukion yhteyteen. KUVA: Peura Pekka
Oulu 14.3.2018 6:16
Liisa Laine

Asemakaavoitus lupaa Jokirannan koulun kaavan alkuperäiseen rakennusaikatauluun.

Päätös Jokirannan koulun rakentamisesta lukion yhteyteen on aiheuttanut kiivasta jälkipuintia erityisesti kokoomuksen ja vasemmistoliiton välillä.

Keskustelua on käyty muun muassa valtuutettu Risto Kalliorinteen (vas.) Facebook-sivulla. Kalliorinne kirjoitti, ettei ole Oulun kaupunki köyhä, kun laittoi 2,4 miljoonaa euroa verorahoja rakennuskelvottomaan suomonttuun.

Taustatukea tuli muilta saman puolueen edustajilta.

Kalliorinne lisää 1,8 miljoonan euron lisäkustannuksiin myös vanhan koulun purkukustannukset.

Jarmo Husso (kok.), jonka nimiin voittanut muutosesitys meni kaupunginhallituksessa, puolustaa uutta paikkaa muun muassa lukion ja yläkoulun synergiaeduilla. Lähellä on myös nuorisotila Syke ja kirjasto. Nyt saadaan samalla uusi liikuntapuisto.

– Kummassakin vaihtoehdossa oli plussia ja miinuksia. Myös siku-lautakunta oli nyt päätökseksi tulleen lukion tontin kannalla, huomauttaa Husso. 

Kalliorinteen mielestä päätös on järjen vastainen.

– Koulu, jolla on kiire, rakennetaan tontille, jossa ei ole kaavaa. Jos joku valittaa, rakentaminen voi lykkääntyä. Paikka on kaiken lisäksi rakennuskelvoton tai korkeintaan välttävä entinen joenpohja. Esityksen tekijä (Husso) mesuaa samaan aikaan, että opetustoimeen tarvitaan säästöjä ja kokoomus haluaa menokuuria, kun kaksi miljoonaa survotaan hetteikköön.

Päätös koulun siirtämisestä tehtiin kaupunginhallituksessa äänestämällä, tulos oli 10-3.

Muutosesityksen kannalla olivat Husson lisäksi Tuija Pohjola (sd.), Kati Jurkko-Pylväs (sd.), Jenni Pitko (vihr.), Jaana Isohätälä (vihr.), Janne Heikkinen (kok.), Henna Keskiaho (kok.), Matias Ojalehto (kesk.), Kyösti Oikarinen (kesk.) ja Juha Huikari (kesk.).

Kaupunginjohtajan pohjaesitystä kannattivat Mikko Raudaskoski (vas.), Sannamari Sala (vas.) ja Jenna Simula (ps.).

Lue lisää 14.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Hyvä hyvä Husso! Sinun nimiinkö se sitten menee, kun tämä sijoitus osoittautuu virheeksi?
Kaikki hyvä rakentaminen lähtee hyvästä sijoituksesta, mitä on melko hankala korjata millään keinoa jälkikäteen. Huonolle maalleko se täällä oikeasti halutaan tehdä? Näin siinä käy kun maallikot pääsee valtaansa näyttämään. Ei kyllä näytä olevan rahasta pula tällä kylällä. Samalla kun laitetaan säästöpaineita Sikulle ja muille hallintokunnille, niin samalla tuhlataan toisella kädellä sumeilematta. Jos 5 M piti säästää, niin tässä hukataan ne pari kolme miljoonaa ja seuraavat Salonpäähän. Tulevien vuosien aikana kustannushyötyanalyysi osoittaa varmasti tuplaten tuon määrän. Mistäs meinaatte seuraavaksi säästää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt voisi tehdä ratkaisun, ja luvata gryndereille lukion vierestä kerrostalotontteja sitten kun kaava on joskus tehty kiireellisenä ja siitä aiheutuneet valitukset kösitelty. On makia paikka lähellä terveyskeskusta ja lukiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin puretaan vanha pois ja rakennetaan paikalle ikäihmisten palvelutaloja. Mieltä virkistävät jokimaisemat pidentävät mukavasti elinikää. Olisi hienoa mainostaa Kiimingin keskustaajaamaa ikäihmisten paratiisiksi. Tulijoita riittää varmasti sivukylien torpista.
Nuoret opiskelemaan uusiin yhdistettyihin tiloihin ekaluokasta lukion loppuun. Jopa syntyisi sitä kauan puhuttua yhteisöllisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin lukion nurkilla on kyllä tilaa rakentaa vaikka uusi tuhannen oppilaan koulu. Kouluhan mahtuisi hyvin vaikka niille nurkille missä aiemmin oli grillikioski siinä kirjaston ja Kuusamontien lähellä. Eihän ne Oulun keskustassakaan isoa tonttia vie vaikkapa OSYK:n koulurakennus tai vaikka Lyseon koulurakennus vaikka oppilaita niissä on jotan 500-1000 väliltä. Tosin Kiimingin tapauksessa uuden yläasteen rakentamista lienee tarkoitus viivyttää uudella tontilla ja olemattomalla kaavalla niin monta vuotta että Kiimingin lukio ehditään siirtää muualle ja se rakennus otetaan sitten yläasteen käyttöön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkan talouden hussosta (vaalilupaus) kehkeytyi oikea eurolinko. Nyt tarkkana mihin horisonttiin ja hallintarekistereiden taakse eurot vilahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kannata. Jokirannan koulu kuuluu jokirantaan jo nimen perusteella. Rauhallisuus lähtee kentiltä jos koulu siirretään sinne. Kaunein paikka kiimingissä ja se pilattaisiin. Jättäkää puisto rauhaan ja koulu kuuluu vanhalle paikalle. Emmehän halua koulun meteliä rauhaisalle paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on niin kallis investointi, että sen verukkeella voidaan sanoa, että kyläkouluja ei ole varaa ylläpittää. Kalliorinne on siinä oikeassa, että noilla parilla millillä olisi kyläkoulut pidetty pystyssä. Mutta Kiimingin lukiohan siirtyy Kaukovainiolle! Sehän jää tyhjäksi ja voisi olla muiden luokka-asteiden käytössä? Kummasti rahaa löytyykin. Kyllä on yksi sekametelisoppa tämä sikun "säästöbudjetti".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvio on aika selkeä. Nyt muka rakennetaan uusi koulu, johon ei kaavaa saa valmiiksi vuosiin (Oulun kaikkea kehitystä jarruttavat ammattivalittajat valittaa joka tapauksessa). Sillä aikaa lukio siirretään Raksilaan, joten se tila "yllättäen" vapautuukin käyttöön, eikä mitään uutta koulua tarvitse edes rakentaa. Esitetään teatteria tässä vaiheessa vaan. Ja vanhan koulun tontti myydään, mistä saadaan voittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niih... Ollaan niin uhriuduttu, kun ei saatu uimahalliakaan heti kun pyydettiin😀... Tosi kallis Kiiminki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut järkevä ratkaisu pattitilanteessa. Luvassa on todellisia synergiaetuja, kun koulurakennukset keskitetään samalle kulmalle. Tiloja voidaan käyttää joustavasti, eikä tarvitse oppilaiden ja opettajienkaan ravata pitkiä matkoja oppituntien välissä kuten nyt. Toivoa sopii, että vihreät ja vassarit malttavat tällä kertaa olla valittamatta kaavamuutoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politrukkien jälkipuintia ja tarkoitus vain hämmentää pakkaa ihan sekaisin.

Ristokin tietää, ettei tuota kustannuseroa ole lainkaan olemassa vaan vain laskelmissa.

Nimittäin kaavaa tarkennettaessa on täysin mahdollista samaan aikaan tarkastella tilaohjelmaakin järkevämmäksi, niin haluttaessa.

Säästä voi, jos halua on.

Ja se Köyhyys on aina suhteellista.

Kalliorinne ja porukat kyllä ovat ihanhiiren hiljaa niistä 'omista' johtajista ja päälliköistä kaupungin palveluksessa ja joiden tarpeeton kustannus veronmaksajille ei merkitse heille mitään.

Nyt Risto lusikka käteen ja peilin eteen vaan katsomaan sitä malkaa omassa silmässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kunnanhallituksen jösen ja väität että kustannuseroa kahta miljoonaa ei ole muualla kuin laskelmissa? Tuotahan ei nyt usko vanha erkkikään. Sekavaa on päätöksenteko Oulussa jos todella noin olisi. Kustannuseroa olennaisempi juttu on kuitenkin se että uusi koulu tarvitaan nyymt samantien. Pystytkö lupaamaan ettei kukaan valittaisi kaavasta eikä rakentaminen siirtyisi viiden vuoden päähän? Tuskinpa pystyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä et ymmärrä sitä, että koulu rakennetaan 30-40 vuotta eteenpäin, ei parin vuoden tähtäimellä. Toki on totta, että nykyajan ihmisen horisontti on pudonnut varpaiden väliin.
Ja niin, et siis käsittänyt tilaohjelmastakaan, sen merkityksestä/joustomahdollisuuksista, mitään.
Sekavaksi homman saa juuri se, että ymmärtämättömät kommentoi ymmärtämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrätkö sinä että ylöasteen korvaava koulu tarvitaan heti? Millä viisaudella pystyt lupaamaan yläasteen oppilaiden vanhemmile ettei kaavasta valiteta eikä rakentaminen siirtyisi. Huomaatko eträ olennaisin asia on tässä se että jossain on nukuttu kun kaavaa ei ole ajoissa laitettu kuntoon. Se taas tarkoittaa sitä että vaihtoehdot on vähissä kun tilanne on jo lastemme terveyden kannalta kriittinen. Ei muuta kuin rysäyttäkää se homekoulu alas vaan ja tilalle nopeasti uusi koulu. Turha on minulle väittää etten ymmärrä taloudesta ja rakentamisesta mitään kun ne molemmat sattuu olemaan päätöitäni pitkältä ajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhasta koulusta tulee jokatapauksessa purkukulut ja sitten poistamaton arvo tulee välittömästi tappioksi. Montakohan miljoonaa vanhasta homekoulusta on remonttikuluja poistamatta?
15M€?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kustannukset eivät paina , kun ne otetaan veronmaksajien lompakosta. Päätös olisi ollut toinen jos sen kukin päättäjä maksaisi omasta pussistaan..
Halvempi rakennuspaikka olisi valittu, kun sijainti on ollut tähänkin asti hyvä , mutta .... onko taustalla jotakin näkymättömiä hyötynäkökohtia ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

J okirannan koulu on oikea homepesäke ja uusi koulu tarvitaan heti! Sen vuoksi uusi koulu täytyy rakentaa nykyiselle paikalleen kun siinä kaava on olemassa ja rakentamaan pääsee heti. Kokoomus on joko täysin gryndereittein johdattama tai ajattelu on sumentunut muuten vaan kun valitaan kaksi miljoonaa kalliimpi ratkaisu suopohjalle. Aivankuin verovaroja olisi mahdollisuus syytää minne mieli tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image