Oulu

Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"

Oulun kaupungin pääkirjaston vessojen käyttöastetta ei mitata. Kirjastossa vierailee päivittäin 2000-3500 ihmistä. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 16.2.2020 8:14
Mirko Siikaluoma

Vessassa käynti ei ole aina itsestään selvää, vaikka kyseessä olisi julkisilla varoilla rahoitettu laitos.

Jos hätä iskee Oulun ydinkeskustassa päiväsaikaan liikkuessa, vaihtoehdot julkiselle vessalle eivät lopu nopeasti. Mutta mitä jos lähin julkinen rakennus sattuukin olemaan virastotalo, Kela tai teatteri? Vaikka kyseessä olisi julkisilla varoilla, vastaus ei ole itsestään selvä.

Voiko kaupungin virastotalon tai muun julkisen rakennuksen vessaa käyttää vapaasti, Oulun kaupungin konsernipalvelu-yksikön johtaja Ari Heikkinen?

– Kaupungilla ei ole olemassa mitään yhteistä ohjeistusta, miten wc:t ovat käytössä tiloissa. Yleisö-wc:t ovat olemassa tietenkin erikseen. Joissain paikoissa, kuten kaupungintalon väistötiloissa keskustan virastotalossa, ei ole asiakas-wc:itä, vaan virastomestari tekee päätöksen päästääkö ihmisen käymään talon wc:ssä. Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan. Näin se on mennyt kaupungintalollakin.

– Kaupungintalolla syy on se, ettei talossa ole käytännössä asiakkaita, jotka tulisivat asioimaan paikalle. Mutta jos mennään vaikkapa kaupunginarkistoon, niin siellä asioiva asiakas varmasti opastetaan yleisö-wc:n käyttäjäksi. Se kuuluu asiaan, koska siellä asioidaan.

Oulun keskustan kohteista erityisesti Torinrannassa sijaitsevat pääkirjasto ja teatteri ovat paikkoja, joissa julkisille vessoille on kysyntää etenkin kesäaikaan.

Pääkirjastossa vierailee päivittäin 2 000:sta 3 500:een ihmistä, mutta vessojen käyttöastetta ei mitata mitenkään. Etenkin Qstockin aikaan kirjaston vessoihin on tungosta.

Satunnaisella ohikulkijalla on useimmiten mahdollista asioida vessassa Oulun teatterissa, ellei teatterissa ole käynnissä näytös tai kyseessä ole vapun kaltainen juhlapäivä. Mutta myös näytösten aikana pääsee wc:hen, jos henkilö käyttäytyy asiallisesti eikä ole vahvasti humalassa. Arkipäivisin virka-aikaan teatterissa käy noin 30–50 ihmistä, joista 10 käyttää talon asiakasvessoja.

Onko poikkeustapauksia, joissa asioimiseen täytyy olla jokin tietty syy, kaupungin turvallisuuspäällikkö Kari Bromström? Voiko esimerkiksi koulu rajoittaa vessoissa käymistä?

– Koulut on yleensä tiloja, joissa on oppilaat ja henkilökunta, mutta ei siinä mitään rajoitusta ole. Lähtökohtaisesti koulujen ovet ovat auki päivisin, ja vessat ovat lähtökohtaisesti henkilökunnan ja oppilaiden käytössä päivisin. Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole tapana pitää ovia kiinni tällaisissa tapauksissa.

– Ainakin toistaiseksi tietoon ei ole tullut ongelmia. En tiedä, kuinka paljon sellaisia tilanteita olisi tullut vastaan, että ihmisiä olisi tullut satunnaisina ohikulkijoina käymään vessassa kouluissa. Ainakaan minun korviin ei ole tullut tilanteita, joissa olisi ollut häiriöitä.

Jokaisesta kaupungin tai valtion laitoksesta ei kuitenkaan löydy asiakasvessaa. Yksi tällainen paikka on Kelan toimisto Oulun keskustassa, jossa ei ole ollut käytössä asiakasvessoja moneen vuoteen.

Kansaneläkelaitoksen linjauksen mukaan asiointipiste ei ole julkinen tila samalla tavalla, kuten esimerkiksi rautatieasema on, eikä asiakasvessojen saatavuus näin ollen ole välttämätöntä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Baareihin pääsee vapaasti jos on selvänä ja yli 18 vuotta. Niissä pääsääntöisesti pääsee myös vessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni on IBS. Se ei ole virallisesti tauti, vaan toiminnallinen häiriö. Tälle kyseiselle ongelmalle ei ole vielä lääketieteellistä ratkaisua ja tämä voi ilmaantua koska tahansa. Kun asioin Oulun keskustan liikkeissä, muistan ulkoa missä on lähimmät vessat. Eniten harmittaa juuri maksulliset vessat ja nykymaailma, kun ei enää kolikoita juuri kanniskele.. Aina on onneksi löytynyt vessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelan linjaus on yksinkertaisesti väärä. Virastoissa kuuluu asiakkaan saada käyttää wc-tiloja. Kannatta kannella oikeusasiamiehelle Kelan käytännöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kansaa kyykytetään ja nopeutetaan lähtemään tiloista tahallaan ja tarkoituksella, esim poistamalla penkit, wc:t, naulakot, kahviot, jne tämä on sitä asiakaslähteisyyttä (asiakas lähtee syyttä).Kaupoissakin pitää olla wc hädän tullessa, on sille tarvetta, koska joku tekee tarpeet lattialle, annetaan aplodit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kyykyttäminen ole tässä se juttu? Ainakin jos on kakkoshätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen miksi rautatieasemalla ei ole kun yksi vessa ja sinnekin pääsee vain eurolla 🙄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela ja pankit!!! Ajanvaraus ei poista inkontinessia. Ehdottomasti asiakasvessat! Pitkän matkan jälkeen ei pysty asioimaan jos ei pääse vessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelan pitää ehdottomasti laittaa wc tilat käyttöön. Kukapas kantelee eteenpäin paitsi minä?
Joku jo ehdotti kantelua mutta voi tehdä myös itsekin toki eikä odotella toisten tekevän puolestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä jouda vessaa kyseleen, kun on virtsanpidätysongelma. Aikaa on ehkä minuutti. Itse etsin jonkun sopivan paikan, sovituskopin tai portaiden alustan ja lasetan pulloon. Sellainen isoreikäinen pakastepullo on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä ihmetellyt aina Oulussa asuessani, että isossa kaupungissa on todella vaikea löytää siistiä yleistä vessaa. Stockalla oli ja siellä oli myös ainut lastenhoitohuone, joka oli inva-vessa samalla ja aina täynnä teinejä. Ja haisi aina kuselle. Kiva siinä sit vauvaa hoitaa. Kiinnitin huomiota myös siihen et en missään muualla ole nähnyt niin paljon kaaduille kusemista ja muutaman kerran tullut todistettua myös torttujen vääntämistä laanaojaan. Nyt asun pienemmässä kaupungissa. On siistejä vessoja ja lastenhoitohuoneita, joissa kiva asioida. Huomaa et lapsiperheet on otettu huomioon kaiken muun asiakaskunnan lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei ole Kelassa tarvetta vessalle. Ei ehkä enää nykyisin kun ei sinne edes pääse ilman ajanvarausta...onneksi on Valkeassa vessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hieman puutteellinen kirjoitus kun toimittaja ei ollut etsinyt riittäviä tietoja asiasta mistä kirjoitti. Kaikki rakennukset tarvitsee suomessa rakennusluvan ja rakennuslupia sääntelee rakennuslait ja normit . Julkisten rakennusten rakennuslupa ehdoissa on yleisölle ilmaiset VC.
Kiinteistön omistaja / hallitsija ei voi omin päin muuttaa rakennusluvan ehtoja, joten ei muuta kuin mainita nämä asiat niin pääsee VC:n

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta juttuhan puhui WC:stä.

Voipihan se olla, että jokaisessa rakennusluvassa pitää olla iskä kiinni, eli Vater Closed.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa että tästäkin tehty juttu. 90-luvulla ostosreissut Ouluun olivat painajaisia, kun maalaisina palloiltiin kaupoissa, eikä vessaa löydetty muualta kuin Anttilasta, ja sekin toimi kolikoilla ja oli aina varattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaisitteko kartan, jossa on oulun yleiset vessat. Siis semmoiset, että ei joudu menemään minkään rakennuksen sisälle kuten kirjastoon ta jonkun baarin sisälle. Jos olen esim. torilla, mistä löytyy yleinen vessa? Ulkomailla on hyvin yleisiä pientä korvausta vastaan olevia vessoja , joissa vessamummolle annetaan n. 20 senttiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, meilläkin voisi olla vessamummoja, jos ei olisi sosiaaliturvaa ja eläkkeitä ja olisit valmis hyväksymään sen, että vessamummo elää niillä saamillaan 20-sentin hiluilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaisin vessanhoitajalle vaikka 2e kunhan pääsen hätäni tyhjentämään siistiin paperilliseen paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin touhussa tulee helposti ylilyöntejä. Matkailijoiden pääreittien varrella sijaitsevilla kunnantoimistoilla on vuosien kokemus kesäisin kunnantoimistojen pihalle pysähtyneistä saksalaisista turistibusseista, joiden matkustajat työntyvät kunnantoimiston yleisöWC:hen tarpeilleen ja huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniastaan. Kaikkien käytyä asioillaan bussi jatkoi matkaansa mukanaan kokki ja perässä hinattava majoitusvaunu. Rahaa ei juuri matkan varrelle jätetty, mutta erilaisia hyötyjä ulosmitattiin häikäilemättä. Kerran sitten otettiin tällaisen bussin matkanjohtaja puhutteluun ja kysyttiin syytä WC-tilojen käyttöön ja vastaukseksi saatiin, että heille on ohjeistettu kunnantoimistojen yleisöWC:den olevan kaikkien käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämä(kin) tarina oli tosi. Ja tarvittaessa löytyy joku elossa oleva kunnanjohtajakin puhuteltavaksi, eiks jeh?

Mutta faktaa on se, että venäläisten naisten valistamiseksi on matkailukunnissa pantu naisten vessoihin opaskyltit, jossa pöntön päällä kyyköttäminen on vedetty ruksilla yli, eli kielletty. Ja kun näkee niiden mimmien kenkien pitkät korot, ihmettelee akrobatian tasoa.

Roman Schatz kertoi pari vuotta sitten saksalaisperheestä, joka oli tehnyt vuokrakesämökin maaastoon ruokakompostin, mallia avo. Heille kun ei millään mennyt läpi se, ettei kesämökkien jätehuollossa ole lajittelua ruokajätteille. Kuten Saksassa kaikkialla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelalla ei julkista wc:tä!!! Mikä häpeä! Kelalla asioivat yleensä huono- osaiset, vanhukset,sairaat jne. Mitä jos jollekkin heistä tulee hätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image