Oulu

Joh­ta­mis­mal­lis­ta päätös vasta marraskuussa – Por­mes­ta­ri­mal­lia ei ole hylätty, mutta nykymallia kehitetään val­tuus­to­kau­den loppuun

Oulun kaupunginhallitus piti maanantaina harvinaisen rivakasti edenneen kokouksen, joka kesti vain 20 minuuttia. Tässä kuvassa valtuusto oli koolla joulukuussa, jolloin istuttiin pidempään.
Oulu 15.10.2019 15:24
Helge Murtovaara

Oulun kaupungin johtamisjärjestelmä tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi vasta marraskuun aikana. Pormestarimallin hyllyttämisestä ainakin toistaiseksi ehdittiin uutisoida niin Kaleva.fi:ssä kuin paperilehdessä. Uutinen perustui päätöksistä annettuun tietoon.

– Virhe tiedottamisesta johtui yksinkertaisesti siitä, että olin tehnyt pohjatyön tiedotteeseen ja unohdin korjata oikean päätöksen kohdalleen. Harmillista. Pahoittelut, viestintäjohtaja Mikko Salmi sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) kertoo, että johtamismallia koskeva päätös jätettiin pöydälle, koska nyt halutaan valtuusto enemmän mukaan tekemään kehittämistyötä.

Johtamisjärjestelmätoimikunta kokoontuu 11. marraskuuta päättämään asian etenemisestä. Siitä viikon päästä, 18. marraskuuta, kokoontuu kaupunginhallitus.

– Kokouksen alun kahden tunnin infossa, jossa myös valtuuston puheenjohtajisto on mukana, kerrotaan, mitä asiassa on tehty keväällä pidetyn valtuustoseminaarin jälkeen. Luulen, että käytämme sen kaksi tuntia tämän asian käsittelyyn, jolloin tämä asia muodossa tai toisessa menee 2. joulukuuta pidettävään budjettikokoukseen.

Pöydälle jättäminen tarkoittaa Oikarisen mukaan sitä, että pormestarimallia ei ole hylätty, mutta tällä hetkellä tähtäin on nykyisen kahden kärjen taktiikkaan perustuvan duaalimallin kehittämisessä.

– Se tarkoittaa tätä vaalikautta ja ennen kaikkea valmistautumista seuraavaan vaalikauteen eli millaisia lautakuntia ja toimikuntia Oulussa on, millainen duaalimalli on, jatketaanko näin, että on päätoimisia ja osa-aikaisia poliitikkoja.

Järjestämistoimikunnan, johon kuuluvat hallitusryhmien puheenjohtajat, mittaamaton enemmistö on Oikarisen mukaan sillä kannalla, että jos ja kun pormestarimalliin mennään, siihen mennään 2025 vaalikaudesta eteenpäin.

– Tämän hetken mielipide on se, että 2021 tulee Oululle liian nopeasti.

Oikarisen mukaan valtuuston pitää myös linjata, ja ehkä myös päättää, kumpi valtuusto tekee päätöksen. Onko se nykyinen vai vuonna 2021 valittava valtuusto? Se voi olla nykyinen valtuustokin, mutta Oikarinen muistuttaa seuraavan valtuuston tekevän omat päätöksensä. Nykyinen valtuusto ei voi sitoa valittavan valtuuston kantaa.

– Ehkä siinäkin meillä on, edelleen mittaamaton enemmistö, joka on sitä mieltä, että seuraava, vuonna 2021 valittava valtuusto päättää siitä, mennäänkö pormestarimalliin vuonna 2025.

Kaupungin johtamisjärjestelmän kehittämistä on pohtinut kaupunginhallituksen viime helmikuussa perustama johtamisjärjestelmätoimikunta. Sen tehtävänä on ollut arvioida poliittisen johtamisen ja ylimmän viranhaltijajohtamisen toimivuutta nykymallissa sekä tehdä selvitys erilaisten mallien piirteistä ja eroista.

Oulun nykyinen johtamisjärjestelmä on peruja vuoden 2016 organisaatiouudistuksesta. Niin sanotussa duaalimallissa on Oulussa yksi kaupunginjohtaja sekä osa-aikainen hallituksen puheenjohtaja. Myös hyvinvointi-, sivistys- ja kulttuuri- sekä yhdyskuntalautakunnilla on osa-aikaiset puheenjohtajat.

Organisaatiouudistuksessa luovuttiin kolmesta apulaiskaupunginjohtajasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uskomaton sähläri tämä viestintäjohtaja ja on koko ajan julkisuudessa omien töppäysten takia. Miksi kaupunki palkkasi amatöörin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne Oulun kaupungin johtopaikat jaeta sopuisasti puolueiden kesken: puoluekirja pätevöittää milloin mihinkin tehtävään - sulle mulle, sulle mulle - jako käy kulissien takana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei me mitään pormestarilla tehdä. Palkkakin varmaan pormestarilla miljoona luokkaa ois ? palkka juoksee mut mitään ei tapahdu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image