Oulu

Jännittävät hetket oululaisella sorsaemolla – seuraa live-videolta, milloin poikaset kuoriutuvat

Videokuvausta harrastava Kalevan lukija ottaa live-videota sinisorsan pesältä. Kuvaaja laskee sorsanpoikasten kuoriutuvan keskiviikkona 7. kesäkuuta.
Oulu 6.6.2017 12:28
Kaleva

Videokuvausta harrastava Kalevan lukija kuvaa live-videota sinisorsan pesältä. Edessä ovat jännittävät hetket, sillä kuvaaja laskee sorsanpoikasten kuoriutuvan keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Videon sorsanpesä on rakennettu oululaisen talon pihapiiriin, pesä on rauhoitettuna aidatulla pihalla.

- Sorsa pesii pihapiirissä jo viidennen kerran, nyt kahden vuoden tauon jälkeen.  Luultavasti kysymyksessä on edellisen pesueen poikanen samassa paikassa, lukija kertoo.

Hänen mielestään koko jutun jännittävin hetki on poikasten ja emon hauska hortoilu pesästä vesille.

H-hetki on lähellä, sillä laskettu aika kuoriutumiseen on keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Lukija perustaa tietonsa aikaisempien vuosien kokemukseen.

- Poikaset lähtevät emon johdattelemana pesästä noin kuuden tunnin kuluttua kuoriutumisesta, koska pesässä ei ole syötävää. Poikaset ovat heti kuoresta päästyään hämmästyttävän omatoimisia, nokkivat ruokaa eli kasvien silmuja mistä vaan saavat. 

Pesää tarkkaillut kuvaaja kertoo, että emo hautoo noin 23 tuntia vuorokaudessa ja käväisee vain pikaisesti syömässä yleensä yöllä. Lähtiessään se peittää munat pesään piiloon variksilta ja lokeilta, näin munat säilyvät myös lämpöisinä.

Sorsapari katseli kotia oululaisen talon pihalta jo jo 27. huhtikuuta. Reilun viikon kuluttua 5. toukokuuta emo muni pesään ensimmäisen munan.

 - Pesäkameran tallenteesta tein videon, jossa emo munii viidennen munan 11. toukokuuta. Munia ja poikasia on yleensä ollut 8-10.

Kuvaajan mukaan urossorsa osallistuu vain suvun jatkamiseen. Sitä ei kiinnosta mikään arkinen, kuten hautominen, munat tai poikaset.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kiitos kuvaajalle tosi mielenkiintoisesta videosta. Upanan näköisiä nuo pienet untuvikot ja hellyttävän näköistä emon huolehtiminen poikasistaan. Muuten hyvä juttu, mutta silmiin pisti ainoastaan "urossorsa". Linnuista käytetään nimitystä koiras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kiitoksia kuvaajalle mielenkiintoisesta videosta. Oli liikuttavaa seurata sorsaemon hautomista ja poikasista huolehtimista. Ei ole helppoa äideillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kiitokset kaikille mukana elämisestä. Luonnosta nauttii eniten, kun voimme yhdessä kokea ja ihmetellä uuden elämän syntyä.
Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kuvaajalle. Tämä oli aivan mahtavaa seurata! Oikein ikävä tulee, kun lähtivät maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perjantaina 9.6.2017 klo 11 maissa sorsaäiti vei seitsemän pientä palleroaan väljemmille vesille. Kaikkea hyvää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8. 6. 2017 klo 21, 43 näin ensimmäisen pienen sorsan kurkistelevansa emonsa alta. Vähän myöhemmin oli jo toinenkin pyrkimässä maailmalle. Emo vain makoilee pienokaistensa päällä. Tosi kiva seurata tapahtumia livenä. Kiitokset kuvaajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos mukavasta linkistä ja nyt on poikaset kuoriutuneet, harmi vain ettei varmaan nää kun lähtevät pois pesästä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, minne katosi kuva, alkaa olla jännittävät hetket lähellä, olisi ollut kiva seurata montako poikasta tulee. Suuret kiitokset tästä mielenkiintoisesta videosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka soittaa iltakymmeneltä täysillä musiikkia sorsarouvan pesän lähellä? Todella ikävää (ja vielä älyttömän huonoa musiikkia). Lisäksi kuuluu nuorison ääniä. Toivottavasti loppuu tuo meteli pian!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluehallintoviraston pihalla aloitti sinisorsa pesinnän toukokuun alkupuolella, mutta taisi varikset löytää pesän emon ruokatauon aikana. Pesä oli hylätty jo viikolla, vain munankuoret jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai jospa poikaset jo kuoriutuivat ja emo vei poikueen vesille. Yleensä lähtevät pesästä heti kuoriutumispäivänä eivätkä palaa takaisin. 👍😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

13:01
Oulun Limingantullissa sijaitsevan puuelementtitehtaan katossa oleva nosturi syttyi tuleen - palokunta sammutti nopeasti yli 15 metrin korkeudessa olleen palon
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
11:57
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin – yhtiö lomauttaa henkilöstöään
11:47
Taiteen edistämiskeskus: Uusi asiantuntijapalvelu taiteilijoille ja sote-sektorin toimijoille
58
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
31
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
18
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
15
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
9
Kuntia kehotetaan selvittämään, voisivatko alueen yritykset aloittaa pikaisesti kankaisten suusuojainten valmistuksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image