Oulu

Jännittävät hetket oululaisella sorsaemolla – seuraa live-videolta, milloin poikaset kuoriutuvat

Videokuvausta harrastava Kalevan lukija ottaa live-videota sinisorsan pesältä. Kuvaaja laskee sorsanpoikasten kuoriutuvan keskiviikkona 7. kesäkuuta.
Oulu 6.6.2017 12:28
Kaleva

Videokuvausta harrastava Kalevan lukija kuvaa live-videota sinisorsan pesältä. Edessä ovat jännittävät hetket, sillä kuvaaja laskee sorsanpoikasten kuoriutuvan keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Videon sorsanpesä on rakennettu oululaisen talon pihapiiriin, pesä on rauhoitettuna aidatulla pihalla.

- Sorsa pesii pihapiirissä jo viidennen kerran, nyt kahden vuoden tauon jälkeen.  Luultavasti kysymyksessä on edellisen pesueen poikanen samassa paikassa, lukija kertoo.

Hänen mielestään koko jutun jännittävin hetki on poikasten ja emon hauska hortoilu pesästä vesille.

H-hetki on lähellä, sillä laskettu aika kuoriutumiseen on keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Lukija perustaa tietonsa aikaisempien vuosien kokemukseen.

- Poikaset lähtevät emon johdattelemana pesästä noin kuuden tunnin kuluttua kuoriutumisesta, koska pesässä ei ole syötävää. Poikaset ovat heti kuoresta päästyään hämmästyttävän omatoimisia, nokkivat ruokaa eli kasvien silmuja mistä vaan saavat. 

Pesää tarkkaillut kuvaaja kertoo, että emo hautoo noin 23 tuntia vuorokaudessa ja käväisee vain pikaisesti syömässä yleensä yöllä. Lähtiessään se peittää munat pesään piiloon variksilta ja lokeilta, näin munat säilyvät myös lämpöisinä.

Sorsapari katseli kotia oululaisen talon pihalta jo jo 27. huhtikuuta. Reilun viikon kuluttua 5. toukokuuta emo muni pesään ensimmäisen munan.

 - Pesäkameran tallenteesta tein videon, jossa emo munii viidennen munan 11. toukokuuta. Munia ja poikasia on yleensä ollut 8-10.

Kuvaajan mukaan urossorsa osallistuu vain suvun jatkamiseen. Sitä ei kiinnosta mikään arkinen, kuten hautominen, munat tai poikaset.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kiitos kuvaajalle tosi mielenkiintoisesta videosta. Upanan näköisiä nuo pienet untuvikot ja hellyttävän näköistä emon huolehtiminen poikasistaan. Muuten hyvä juttu, mutta silmiin pisti ainoastaan "urossorsa". Linnuista käytetään nimitystä koiras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kiitoksia kuvaajalle mielenkiintoisesta videosta. Oli liikuttavaa seurata sorsaemon hautomista ja poikasista huolehtimista. Ei ole helppoa äideillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kiitokset kaikille mukana elämisestä. Luonnosta nauttii eniten, kun voimme yhdessä kokea ja ihmetellä uuden elämän syntyä.
Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kuvaajalle. Tämä oli aivan mahtavaa seurata! Oikein ikävä tulee, kun lähtivät maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perjantaina 9.6.2017 klo 11 maissa sorsaäiti vei seitsemän pientä palleroaan väljemmille vesille. Kaikkea hyvää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8. 6. 2017 klo 21, 43 näin ensimmäisen pienen sorsan kurkistelevansa emonsa alta. Vähän myöhemmin oli jo toinenkin pyrkimässä maailmalle. Emo vain makoilee pienokaistensa päällä. Tosi kiva seurata tapahtumia livenä. Kiitokset kuvaajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos mukavasta linkistä ja nyt on poikaset kuoriutuneet, harmi vain ettei varmaan nää kun lähtevät pois pesästä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, minne katosi kuva, alkaa olla jännittävät hetket lähellä, olisi ollut kiva seurata montako poikasta tulee. Suuret kiitokset tästä mielenkiintoisesta videosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka soittaa iltakymmeneltä täysillä musiikkia sorsarouvan pesän lähellä? Todella ikävää (ja vielä älyttömän huonoa musiikkia). Lisäksi kuuluu nuorison ääniä. Toivottavasti loppuu tuo meteli pian!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluehallintoviraston pihalla aloitti sinisorsa pesinnän toukokuun alkupuolella, mutta taisi varikset löytää pesän emon ruokatauon aikana. Pesä oli hylätty jo viikolla, vain munankuoret jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai jospa poikaset jo kuoriutuivat ja emo vei poikueen vesille. Yleensä lähtevät pesästä heti kuoriutumispäivänä eivätkä palaa takaisin. 👍😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

102
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
89
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
37
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
33
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
23
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image