Oulu

Jäikö ajoneuvovero maksamatta? Moni on siirtynyt kirjeitse toi­mi­tet­ta­vas­ta verolipusta e-laskuun

1990-luvulla ajoneuvoveron maksaminen osoitettiin tuulilasiin kiinnitettävällä tarralla. Hologrammilla varustetut tarrat otettiin käyttöön 1994, mutta niistä luovuttiin jo vuonna 1997. KUVA: pressfoto
Oulu 12.7.2018 19:46
Janne-Pekka Manninen

Kulkuneuvon käyttökielto on dramaattinen ja automaattinen toimenpide: auto on käyttökiellossa heti eräpäivän jälkeen, jos vero on maksamatta.

Heinäkuisena maanantaina kotiin saapuvaa kansalaista odotti yllätys: muistutus ajoneuvoveron maksamisesta ja samalla tieto siitä, että kulkuneuvo on käyttökiellossa. Voihan jakopään hihna! Alkuperäinen ajoneuvoverolippu ei koskaan ollut saapunut postissa, joten allekirjoittanut oli täysin tietämättömänä ajellut jo kolmatta viikkoa ajokiellossa olevalla autolla.

Tilanne ei ole kovinkaan tavaton, Trafista kerrotaan.

Rekisteröinti- ja verotusyksikön päällikkö Heli Tanninen, onko ajoneuvoveroja jäänyt poikkeuksellisen paljon maksamatta saapumattomien kirjeiden vuoksi?

– Meille ei ole sellaista tietoa tullut, ajoneuvoverot on hoidettu pääasiassa hyvin. Teemme Postin kanssa seurantaa lippujen lähettämisestä. Jos lähetetty kirje vaikkapa vioittuu Postin rullastossa, se toimitetaan meille takaisin ja lähetämme uuden verolipun.

Miten verovelvollinen voisi varmistaa, että lippu tulee perille?

– Kampanjoimme säännöllisesti e-laskun puolesta, eli ajoneuvoveronkin voi tilata sähköisenä. Silloin poistuu yksi välikäsi Trafin ja verovelvollisen välillä. Jos jotain voi sanoa pomminvarmaksi, ehkä tämä on sellainen keino. Ihmiset ovat ottaneet sen hyvin verkkopankeissa omakseen ja e-lasku-asiakkaita meillä onkin paljon.

Kaikki eivät välttämättä muista verokauttaan, sillä se vaihtelee sen mukaan, milloin auto on tullut rekisteriin tai vaihtanut omistajaa. Miten siitä pysyisi parhaiten perillä?

– Trafilla on kattavat sähköiset palvelut. Jos verolippua ei ole näkynyt ja tilanne huolettaa, meidän sivuiltamme voi maksutta tarkistaa tilanteen oman auton osalta rekkarin perusteella.

Kuinka usein Trafi saa yhteydenottoja ajoneuvoveroon liittyvissä asioissa?

– Aika usein otetaan yhteyttä veron maksamiseen liittyvissä asioissa, kuten eräpäivän siirtämisestä tai maksetun ajoneuvoveron palauttamisesta syystä tai toisesta. Ajoneuvovero noin yleensähän on hyvin puhuttu aihe. Meille tulevat yhteydenotot liittyvät pääsääntöisesti sen maksamiseen.

Toukokuussa minulle lähetetyn verolipun eräpäivä oli kesäkuun loppupuolella. Muistutus lähetetään kaksi viikkoa eräpäivän jälkeen, jolloin auto on ollut jo käyttökiellossa. Kuinka nopeasti suoritettu maksu näkyy esimerkiksi poliisilla?

– Siinä menee pankkipäivä tai pari. Jos poliisi pysäyttää, voi näyttää kuittia tai vaikkapa kännykän verkkopankista suoritetta ja se riittää. Sinun osaltasi käyttökielto näyttää olevan nyt poistettu, eli maksu on tullut perille.

Oulun poliisilaitoksen ylikonstaapeli Heikki Järvi, kuinka usein rekisterikilven lukulaite piippaa poliisiautossa maksamattomien verojen vuoksi?

– 12 tunnin vuoron aikana REVIKA-laite piippaa helposti 20-30 kertaa. Tosi paljon veroja on maksamatta. Useinhan kyse on unohduksesta tai laskun hukkumisesta, emmekä me sellaiseen yleensä puutu, etenkin, jos näemme, että kyse on vain muutamista päivistä tai parista viikosta. Monesti sen kyllä haistaa, jos verot on jätetty tarkoituksella maksamatta. Samalla tavallahan laite piippaa myös katsastamattomista ajoneuvoista, ja niidenkin osalta poliisi käyttää harkintaa: jos kyse on lyhyehköstä ajasta niin asia voidaan painaa villaisella.

Millainen rangaistus maksamattomasta verosta voi ajajalle koitua?

– Rikesakolla siitä ei selviä, vaan poliisi voi määrätä 6-14 päiväsakkoa. Normituloiselle siitä voi siis koitua satojen eurojen sakot. Toisaalta poliisipartiolla on myös pääsy tarvittaviin maksutietoihin ja auton omistaja voikin maksaa veron saman tien, jos poliisi pysäyttää. Asia on sillä selvä.

Ajoneuvovero

Verovelvollisuus alkaa, kun rekisteriin merkitään uusi verollinen ajoneuvo, rekisterissä oleva ajoneuvo muuttuu verolliseksi tai rekisterissä oleva verovelvollinen vaihtuu.

Maksamaton vero voi seurata autoa sen uudelle omistajalle.

Oulun poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna 213 ajoneuvoverorikkomusta.

Ajoneuvovero on mahdollista nykyisin maksaa e-laskun lisäksi myös esimerkiksi julkisen ja ilmaisen Ajoneuvon rekisteri- ja verotiedot- palvelun kautta verkkopankkitunnuksilla. Tällöin maksutapahtuma kirjautuu järjestelmiin välittömästi ja mahdollinen käyttökielto poistuu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Trafin järjestelmä on vain niin onneton ja siitä johtuu että näkyy poliisilla paljon maksamattomia veroja. Sinun täyttää maksaa koko vuoden vero kerralla jos vero on unohtunut maksaa viimeistään eräpäivänä. Samoin jos maksat vaikka euron liikaa näppäilyvirheen vuoksi niin vero ei kirjaudu maksetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jo kaksi trafin laskua on jäänyt matkalle postin sähellyksissä ja auto oli siis ajokielloissa. Onneksi ymmärsin siirtyä e-laskuun lopulta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syystä tai toisesta en ole huomannut yhdenkään poliitikon ehdottavan edes trafin kulujen leikkaamista. Sama ketä äänestää niin byrokratia sen kuin jatkaa kasvamistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisivat halaventaa tuota veroa,turhan kallis...Pakko silti joka kerta maksaa ennen eräpäivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuota VÄLIAIKAISTA maksua tullut maksettua jo kymmeniä kertoja. Saapa nähdä milloin se väliaikaisuus päättyy tai maksu muutetaan pysyväksi.
Kummallisen pitkäaikaista on väliaikainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajoneuvovero? Sekö se onkin, joka tililtäni maksetaan kahdesta autosta vuosittain? Pitääpä olla jatkossa tarkempi, nyt kun sen tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka käteistä ei käytetä ja on olemassa vaikka mitä e-laskuja ja älykännykällä maksamisen mahdollisuus, niin laskut on edelleen maksettava. Mitä näillä "helpoilla maksutavoilla" tekee jos tilillä ei ole rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyyhän Trafin turhantekijöiden , yhteiskunnan elättien saada elatusmaksunsa. Olen varma että Trafista voisi poistaa 75% henkilöstöstä ja kukaan ei viraston tuloksista huomaisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti näin ja voisi myös muista valtion puljuista. Ensinnäkin suomalaisilta kerätään aivan liikaa veroja, joka nostaa kokonaisveroasteen kestämättömälle tasolle. Sillä sitten kustannetaan kansaan nähden ylisuuria organisaatioita verorahoista. Suomen pitäisi pyrkiä julkisen sektorin automatisaatioon, kustannustehokkuuteen ja byrokratiaattomuuteen kaikin keinoin. Esimerkiksi Trafista voisi koostaa kansalaisille eli omistajille kvartaaleittain koosteen siitä mitä rahalla on saatu vastineeksi ja mitä toimenpiteitä ovat suorittaneet asioiden automatisoimiseksi seuraavalle kvartaalille, jotta homman voi hoitaa halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin hallituksen tempputyöllistettyjen joukko pienenee ja kepuleiden maine menee kun työttömyys ei "laskenut".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä byrokratit sitten osaa vielä nykyaikanakin olla kivikaudella. Onko net virkahenkilöt olleet jo liian monta sukupolvea samoissa hommissa ettei mikään muu kiinnosta kuin ihmisten kyykyttäminen, vaikka tekniikka ja teknologia sallisi jopa inhimillisen käytöksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trafi on Neuvostoliitosta, hirveä organisaatio ja tämä poppoo piereskelee ja tekee omia hulluja päätöksiä! Trafi on "sieltä"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä postillaki pitää olla töitä ja e laskuisssaki tietovirheitä koko tfarin lakkauttaa niin ei tartte poliiisien kytätä veroja onko maksettu tärkenpää olisi liikenne valvonta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo e-lasku systeemi on kätevä kuin myös netposti mut harmi vain kun läheskään kaikki suomen yritykset ei tuota sähköistä postipalvelua käytä. Pidempien matkojen aikaan tulee laskut maksettua ajallaan kun tuota käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia kunnossa.Tänään maksoin.Tais eräpäivä olla joskus ensviikolla mut pois huolesta maksoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi painaa nykyään kaiken villaisella. Youtubessa on videoita mm polisiin pysäyttämistä mopoista. Vaikka mopossa olisi miten pahan äänet, poliisia kiinnostaa vain kulkeeko yli 60. Useasti kulkupuolen selvittäminenkin jää mopopojan oman kertoman varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image