Oulu

Jade-koira sai ensimmäiset pen­tun­sa, ­kas­vat­ta­jal­le se tietää työntäyteisiä viikkoja – katso video palleroista

Tuija Liukkonen esittelee länsigöötanmaanpystykorvien pentuja. Aikuiset koirat opettavat pienille koirien tapoja.
Oulu 13.3.2019 7:25
Jaana Skyttä

Länsigöötanmaanpystykorvia kasvattava Tuija Liukkonen pitää tapanaan luovuttaa pennut uusille omistajille vasta 9-viikkoisina. Pentueen kasvattamisessa riittää emon lisäksi puuhaa Kennel Kompiaisen emännälle alkaen uroksen etsinnästä pentujen ostajien valintaan. Silti tulee itku, kun pennut lähtevät uusiin koteihinsa.

Tuija Liukkosen kodissa käy vilinä, kun neljä aikuista länsigöötanmaanpystykorvaa eli gööttiä viillettävät pitkin huoneistoa. Veikeään joukkoon kuuluvat 12-vuotias Maija eli Mummo, 9-vuotias Bella, 4-vuotias Zipe ja 2,5-vuotias Jade. Sosiaalisina ja ihmisystävällisinä ne kaipaavat rapsutuksia ilman rajaa.

Vierashuoneen oven takaa löytyy rauhoitettu tila, jonne sakki ei noin vain Jadea lukuun ottamatta pääse. Siellä varttuvat Jaden ensimmäiset, nyt kolmiviikkoiset pennut, kaksi narttua ja kolme urosta.

Pentulaatikosta kuuluva vain pieni vikinä, kun vauvanpyöreä pentu pyristelee laatikon ulkopuolelle.

Toiset pennut tuhisevat puoliunessa lomittain toinen toistensa päällä, liikkuvat taas vähän, kunnes jälleen nukahtelevat minne sattuu.

Jade-emo huolehtii pennuistaan tarkkaavaisena ja katsoo, etteivät ulkopuoliset tule liian liki.

Vaan ei aikaakaan, kun kaikkien pentujen silmät ovat auki, ja ne kaikki telmivät lattialla keskenään.

Tuija Liukkosen kennelistä on vuosien varrella lähtenyt maailmalle yhteensä 45 pentua. Taustalla koiranäyttelyistä saatuja ruusukkeita. KUVA: Jukka Leinonen

Oulussa asuva Liukkonen on kasvattanut gööttejä vuodesta 2010 saakka.

– Olen tyypillinen suomalainen koirankasvattaja. Pennut varttuvat luovutusikäisiksi kotona arjen ja perheen keskellä. Tämä on yhdeksäs kasvattamani pentue, hän kertoo.

Liukkonen kuljettaa koiriaan aktiivisesti koiranäyttelyissä. Pisin reissu tehtiin Valko-Venäjälle.

Hän on myös Kennelliiton hyväksymä tunnistusmerkitsijä ja kehätoimitsija.

Kodin kaapistot ovat täynnä pokaaleja, seinät ovat peittyneet ruusukkeista ja kunniakirjoista.

Pentuja Liukkonen kasvattaa kennelnimellä Kennel Kompiaisen.

Asiantuntemusta hän on hankkinut suorittamalla Kennelliiton kasvattajan perus- ja jatkokurssit, jalostusneuvojakurssin sekä Suomen Koirankasvattajat ry:n (SuKoka ry) järjestämän Kasvattaja-Akatemian.

Sopivan uroksen löytäminen haastavaa

Pennuttaminen alkaa sopivan uroksen etsimisestä. Silloin Liukkonen tutkii sukutauluja Kennelliiton verkkosivuilta yökaudet.

Gööttien kohdalla uroksen löytäminen on haastavaa, sillä rotu ajautui liki sukupuuttoon sodan aikana. Se saatiin pelastettua, mutta silti gööttejä on maailmanlaajuisesti vain alle 10 000 yksilöä.

Ne ovat kaikki keskenään sukua. Sisäsiittoisuus on tavallinen ongelma koirien jalostuksessa.

– On yritettävä löytää uros, joka on sukupuussa mahdollisimman etäällä. Jaden sulho tuli Ruotsin Bodenista.

Muutakin pitää huomioida ennen uroksen valintaa. Jos tietty sukulinja näyttää yliedustetulta pienessä populaatiossa, Liukkonen karsii sen pois ehdokkaista.

– Jos narttuni on vaikkapa C-lonkkainen, sille ei voi ottaa kuin A-lonkkaisen uroksen. Uroksen terveys ja luonne ovat tärkeimmät kriteerit. Ulkonäkö tulee viimeisenä.

Sukulaisuusongelmasta huolimatta göötit ovat Liukkosen mukaan pääsääntöisesti terve ja pitkäikäinen rotu.

Koiraemon ensimmäinen kuukausi tiineenä sujuu ilman erityisiä muutoksia, mutta sen jälkeen sen ruokamääriä lisätään.

Esimerkiksi Jaden ylläpitoruoka on normaalisti noin 2,5 desilitraa päivässä, nyt penikoituaan se syö reilun litran.

Pennut alkavat saada maidon lisäksi kiinteää ruokaa reilun kolmen viikon ikäisinä. Ruoaksi ne saavat turvotettua ja laadukasta koirannappulaa, raakaa jauhelihaa ja kermaviiliä.

Koiraemo kantaa keskimäärin 61 vuorokautta. Viikkoa ennen penikoimista Liukkonen alkaa mitata emon ruumiinlämpöä. Kun se laskee alle 37 asteen, penikoiminen käynnistyy vuorokauden sisällä.

Madotusta, rokotusta, sirutusta

Pentujen synnyttyä Liukkonen nukkuu ensimmäisen viikon emon ja pentujen kanssa samassa huoneessa. Hän katsoo, että pentueen pienikokoisimmatkin saavat tasapuolisesti nisää.

Liukkonen punnitsee pennut ensimmäisen viikon aikana aamuin illoin, toisen elinviikon aikana iltaisin ja sen jälkeen kerran viikossa.

Pennut madotetaan kolmen-, viiden-, seitsemän, ja yhdeksän viikon ikäisinä.

Niistä otetaan dna-näytteet, jotta saadaan selville, kantaako koira rodulle tyypillistä silmäsairautta, valkoista väriä tai pitkäkarvaisuutta. Myös luonnontöpöhäntäisyys selviää geenitestin avulla.

Göötit voivat syntyä pitkä- tai töpöhäntäisinä, ja geenitestin avulla selviää, onko koira luonnostaan töpöhäntäinen. Suomessa ei saa typistää koirien häntiä.

Jade, 2 1/2-vuotias länsigöötanmaanpystykorva, synnytti ensimmäisen pentueensa tammikuun lopussa. Tässä yksi pennuista kolmen viikon ikäisenä Jaden hoidossa. Pentuun tutustumassa myös yksi kennelin täysikasvuisista gööteistä. KUVA: Jukka Leinonen

Liukkonen siruttaa itse pennut, ja eläinlääkäri käy tarkistamassa pentujen terveyden. Lisäksi pennut rekisteröidään Kennelliittoon.

Joskus pentuja myös pentutestataan. Menetelmällä haetaan esiin pentujen luonteenpiirteitä.

– Esimerkiksi jos joku haluaa harrastaa koiran kanssa paljon, etsin koiranostajalle aktiivisen pennun. Lapsiperheen kohdalla katsellaan taas aivan toisenlaista pentua.

Pennut saa luovuttaa seitsemän viikon ikäisenä, mutta Liukkonen pitää ne yhdeksänviikkoisiksi, jotta emä saa vierottaa pennut rauhassa.

Vaikka pentujen kasvattaminen luovutusikäiseksi on täyttä työtä ja oma vaivansa on astutuksen järjestelyissäkin, Liukkonen kertoo, että aina tulee itku, kun pentu lähtee.

Pentuja ei myydä kenelle tahansa

Yhteys pentuihin ei katkea siihen, kun uusi omistaja käy hakemassa omansa kotiin. Vastuunsa tuntevat kasvattajat huolehtivat siitä, että jokainen pentu saisi hyvän kodin.

Liukkonen ei myy pentuja henkilöille, jotka eivät käy henkilökohtaisesti tutustumassa häneen ja koiriin. Joskus vaaditaan useampi käyntikerta. Joskus kauppaa ei synny.

Liukkosella on tällä hetkellä jonossa kolmekymmentä ostajaa.

– Minulta on lähtenyt maailmalle 45 pentua. Pidän omistajiin yhteyttä. Olenkin sanonut, että kuka minulta ottaa pennun, saa yhden Liukkosen kyytipojakseen.

Liukkosta harmittaa, että muutamat julkisuuteen tulleet järkyttävät tapaukset vastuuttomista kasvattajista ovat tahranneet kuvaa suomalaisista koirankasvattajista.

– Valtaosa osaa asiansa, kohtelee eläimiä hyvin, eikä harrasta pentutehtailua, hän sanoo.

Lue Kalevan Kevät Helmi-liitettä

Länsigöötanmaanpystykorva eli göötti

Ruotsalainen alkuperäisrotu.

Käytettiin alun perin lehmien paimennuskoirana sekä pihakoirana.

Sopii harrastus- ja seurakoiraksi, tulee hyvin toimeen lasten kanssa.

Sosiaalinen, valpas, eloisa ja tarmokas luonteeltaan.

Vaatii hyvän koulutuksen, paljon liikuntaa sekä aivojumppaa.

Lisätietoja: www.kennelliitto.fi, www.hankikoira.fi

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Kiitokset Kalevalle tästä vastuullisen kasvattajan ja vastuullisen koirankasvatuksen esittelystä! Muistanpa muutaman vuoden takaa yhden Kalevan jutun kesähelteillä kerrostaloon syntyneestä ison rodun "hupsistatuliparakkauspennut"-ylläripentueesta, josta tehty juttu oli lähinnä rekkaamattoman pennuttamista piilomainontaa. Jokainen juttu on kannanotto. Nyt puhuttaa paljon vastuuton pennuttaminen, pentukauppa ja pentutehtailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nättiähän ne on pennut, mutta mielestäni tämä koiravillitys on männy jo liian pitkälle. Kaupunki asunnoissakin monta koiraa pienissä tiloissa. Entäs nuo kasvattajat, montakohan pentuetta yhdellä emolla teetetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä olis pitänyt antaa söpöysvaroitus! Kun pääsiskin nuuskuttelemaan noita pikkuisia karvapalleroita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan toimittajalle ja Tuijalle mielenkiintoisesta artikkelista. Tuijalla on asiantuntemusta pennuttamisesta ja koirien kasvattamisesta sekä rajattomasti rakkautta ...
Minulla on ilo silloin, tällöin hoitaa yhtä Kennel Kompiaisen gööttiä, joka on Tuijan pentueesta❣️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidänkin pennun kasvattaja oli kuulemma tirauttanut itkut lukemattomia kertoja, aina kun pentu lähti uuteen kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos jutusta, iloa päivään. Koirat ovat ihania ja pennut huippu ihania. Tämä kasvattaja tekee varmasti hyvää työtä ja rakkaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teille tosiasiantuntijoille jotka taas kirjotatte. Pennut ottavat oppia ja mallia emästään. Olen erottanut pennut emästään, kun osasivat syödä ja sontia itekseen. Aivan sen takia, etteivät ota oppia tietyissä asioissa emostaan. On uudelle omistajalle helpompaa, ja se pelko, että väsyvät koiraan ja pukkaavat kiertolaiseksi on mahdollisimman pieni. Toki sai olla ja leikkiä pentujensa kanssa emä, en täysin eristänyt. Mutta en jättänyt niitä koko aikaisesti emolle. Ja kun pennut kunnolla hoidetaan ja ruokitaan, niin ei ole mitään estettä luovuttaa 7 viik. Eri asia on semmonen pentu, jolla vastustanut elämään lähtö. Ne pidetään pitempään, ennen luovutusta, jos tarve vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emon tulee antaa hoitaa itse pentujaan mahdollisimman paljon. On todellakin julmaa riistää pennut emältä, joka haluaa nimenomaan imettämisen lisäksi nuolla pentujaan. Todellakin pentutehtailun meininkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'pennut ottavat oppia ja mallia emästään' toden totta, niistä tulee epäsosiaalisia, huonoja äitejä omille pennuilleen, ja erakkoja, huonosti kouluttautuvia. Selkeästi on ero millä luovutus iällä on pentu luovutettu, niiden kanssa saa tehdä tuplasti hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se Kennelliitto suosittele luovutus iäksi nykyisin 12 viikkoa ? No oikeasti vois puuttua ainakin niihin jotka luovutetaan heti seitsemän viikkoisina, parempi tuo yhdeksän on kun se kaksi viikkoa on yllättävän paljon koiranpennuilla. Söpöjä pentuja kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kyllä haittais, jos annettais koirienkin olla se 12 viikkoa. Tulee helpommin kasvatettava ja sopeutuva koira, kun on emon katraassa kasvattama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentujen kriittisin ikä sosiaalistamiselle on 3-14 viikkoa, jonka aikana ne oppivat parhaiten mikä niiden maailmassa on normaalia; vieraat koirat, vieraat ihmiset, autoilu, julkisella liikenteellä kulkeminen, oudot alustat...

Eli pentu itse asiassa sopeutuu paremmin kun se luovutetaan uusiin koteihin 7-9 viikon kohdalla, näin uudella kodilla on aikaa tarjota pennulle perheen arkeen kuuluvia kokemuksia sen herkimpänä oppimiskautena.

Googlaappa: "koiranpennun sosiaalistamiskausi"
(Linkkaisin itse muutaman tutkimuksen/artikkelin mutta se on kielletty tässä keskustelupalstalla)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä sosiaalistumiskaudesta sanotaan, että sinä aikana on hyvä altistaa pennut uusille asioille - kuten esim. toisille kotieläimille tai lapsille. Mutta sanotaan myös, että vaikka periaatteessa on mahdollista vieroittaa jo 9-viikkoisena, on se parempi pennun sosiaalisen käyttäytymisen oppimisen vuoksi antaa olla pahnueessa 12-viikkoiseksi. Siis että koira oppii kuitenkin sen, että on koira. Ja oppii myös koirien tavoille, miten laumassa käyttäydytään. En yleensäkään ymmärrä, mikä kiire niitä pentuja on luovuttaa. Paitsi tietenkin raha, kyllähän ne syö joka päivä enemmän. Tai pentutehtailu. Silloin kannattaa kyllä harkita sitä pennuttamista muutama kerta uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiria vuosikymmenet kouluttaneena ja omistajana kyllä huomaa koiran käytöksestä jos on liian aikaisin luovutettu, eli alle 9vko iässä. Koira ei osaa olla koira, usein narttu on ns huono emä pennuilleen, koira on arka, käytöshäiriöitä ym. Mieluummin 10vkoa luovutus aika jos haluaa päästään tasapainoisen koiran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
29
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
25
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image