Oulu

Jää­viy­s­asiois­ta ei ole keskusteltu yliopiston rehtorin valinnassa

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund ei pidä itseään jäävinä rehtorivalinnassa. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Oulu 16.9.2014 7:57
Markku Rättilä

Oulun yliopiston uuden rehtorin nimi selviää aikaisintaan 30. syyskuuta, jolloin yliopiston hallitus kokoustaa seuraavan kerran.

"On mahdollista, että valinta tehdään silloin, mutta varmaa se ei ole", hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund sanoo.

Valintaan liittyvässä julkisessa keskustelussa on putkahtanut esiin kysymys Söderlundin jääviydestä, koska hän on toiminut Biocenter Oulun johtokunnassa. Rehtorin virkaa hakeneista professori Taina Pihlajaniemellä on vahva Biocenter-tausta.

Söderlundin mukaan jääviysasiat eivät ole nousseet esille hallituksessa.

"Toki asiasta voidaan keskustella", Söderlund toteaa.

Rehtoriksi ovat hakeneet Pihlajaniemen lisäksi Oulun yliopistosta yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilä, prosessitekniikan professori Jouko Niinimäki, hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarinen sekä Itä-Suomen yliopistosta englannin kielen professori Markku Filppula, jonka on tosin uutisoitu jättäytyneen pois kisasta.

Lue lisää 16.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun yliopiston painopistealueita ovat pitkään olleet Bio ja IT.
* Bio-alalla muut ovat menneet ohi ja tuloksia on saatu vain biolääketieteen puolella; merkittävät satsaukset alaan eivät ole tuoneet rahoille vastiketta.
* IT-ala taas on tuonut Oululle hyvinvointia, mutta IT-alalle nyt alkaa Oulussa ottaa ohraleipä. Jotakin toivottavasti jää, muttei entisessä mitassa.
Bio ja IT olivat varmasti aikanaan hyviä painopistealueita, mutta maailma muuttuu ja painopisteitä pitää pystyä muuttamaan.

Moni on varmasti huomannut, että vääristä painotuksista johtuen Oulun yliopiston vetoapu alueen taloudessa on hiipunut jo vuosia ja samalla koko kaupunki ja Pohjois-Suomi hiljalleen näivettyvät. Jotain tarttis tehhä, sekä alueella että yliopistossa. Entiset konstit, ajatukset ja henkilöt eivät enää päde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenä näkökulmana voisi sanoa, että Oulussa on keskitytty tukemaan alati laajenevan liikkumavaran puitteissa jo pitkään nk huippu -tutkimusta. Miten tällainen huippu sitten syntyy, on vähän kiistanalainen asia, edes yliopiston sisäisessä evaluaatiossa pärjännyt ei ole välttämättä huippu, eikä Suomen Akatemiankaan huippu -statuksesta tiputtama tutkimusryhmä lakkaa olemasta huippu. Myöskään huippututkija ei välttämättä ole siteerattu tai kansainvälisin kriteerein arvioituna huippu. Kaikenkaikkiaan koko sana ärsyttää laajasti ja aiheuttaa piinallisen epäoikeudenmukaisuuden tunteen mielivaltaisen käyttönsä vuoksi. Myöskin on huomattavaa, ettei ko sanaa käytetä missään muodossa arvostetuimmissa yliopistoissa tai varsinkaan kovatasoisimmissa tutkimusryhmissä. Sana on kuva toimintakulttuurista. Rahoitusta on hiljalleen hivutettu pois laitoksilta ja oppiaineilta, kuten lääketieteestä, näille huippututkimusryhmille ja erilaisiin toimintoihin, jotka tukevat kapea-alaisesti näissä tehtyä huippututkimusta. Tämä tuloksesta riippumaton päältä pois rahoitus on vielä astetta monimutkaisempi ja laajempi asia, mutta toimii samalla, asioita pelkästään numerotiedon varassa arvioivasta mielivaltaiselta tuntuvalla tavalla. Kaikki huiput eivät tietenkään ole näin toimineet. Tämä sisäinen, tuloksesta irrotettu liikkumavara on johtanut siihen, että yliopiston sisälle on syntynyt paikallistason tiedepolitiikkaa ja rahoitus on ohjautunut pois esimerkiksi opetuksesta -huiput eivät välttämättä nimittäin ole sijainneet opetuksen kannalta merkittävimmissä yksiköissä tai edes tutki sellaista aihetta, jota tutkinnossa kuuluisi kovin laajasti osata. Huippuosaajat ovat ahkeria, sinnikkäitä ja reippaita komiteajäseniä, jotka ovat jatkuvasti perustelemassa tarpeitaan ja näin ovat ohjanneet hivuttamalla toimintaa haluamaansa suuntaan. Edelleen, osa huipuista ei ole riistänyt yhteisiä resursseja, päinvastoin ovat nostaneet muiden tasoa ja auttaneet laajasti koko yliopistoa. En halua ottaa kantaa rehtorinvalintaan henkilötasolla mutta sen sijaan haluan ottaa kantaa siihen, että olipa uusi rehtori kuka tahansa, on nyt aikaisempia toimintatapoja ja valintoja arvioitava kriittisesti ja ohjattava toimintaa siten, että muuttunut toimintaympäristö ja rahoituksen saaminen tuloksesta huomioidaan entistä paremmin. Rehtorin asemassa uudistuksia ja muutoksia voi tehdä nopeasti. Lupauksilla ja suurilla puheilla ei OKM enää rahoja jaa. Eikä olisi syytä tehdä näin Oulun yliopistossakaan. Lajusen kausi on ollut pitkä ja muutostahti loppua kohti kiihtyvä. Kiitokset näin julkisestikin yhteisistä vuosista ja onnittelut etukäteen tulevalle rehtorille. Kyllä me täällä ruohon juuressa tapellaan pohjoisen yliopiston säilymisen puolesta, kun reilu ja avoin peli ja niukkuuden jakaminen oikeudenmukaisesti vallitsee. Ja lopuksi, huipulla on hyvä muistaa, että paistaa se päivä joskus risukasaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Oulun yliopiston hallituksessa on jääviyttä pohdittu?! Aina ovat tehneet oman ja verkostonsa edun mukaan. Suomen huonoin yliopisto ansaitsee kaltaisensa hallituksen ja rehtorin. Mennään niin kuin aina tähänkin asti....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kumma eikö tuo jääviys olisi pitänyt yo:n hallitukselle kertoa. Nimitettiinhän Söderlund suoraa Biocenterin johtokunnasta yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi. Yliopiston omat hallituksen jäsenet eivät voi olla johtavassa asemassa yksiköissään, vaan esim. professorit ovat "riviproffia" eli kytköksiä ei sallita yliopistolain mukaan yo- yksiköiden johtoon. Söderlundilla oli selvä kytkös Biocenteriin nimitysvaiheessa ja nyt näyttää olevan vielä jääviysongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on hienosti turvattu Biocenterin toimintaedellytykset, transgeenisen yksikön toiminta ym, jotka ovat mahdollistaneet paljon sellaista tutkimusta, jota muutoin ei olisi voitu Oulun kaltaisessa periferiassa tehdä. Nämä ovat olleet kalliita investointeja, jotka toivottavasti maksavat itsensä takaisin jollain tavalla joskus. Muuten sijoitukset ja näihin sidottu toiminta syövät voimavaroja sieltä mistä nykyään saa rahaa, eli tutkinnoista ja julkaisuista. Söderlund on ollut tämän biokemiallisen yhtälön isä, tai ainakin isähahmo. Asiat pikkuhilja valkenevat, vaikka sumua on vieläkin aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suunnaton taloudellinen ja tieteellinen riski panostaa Oulun kaltaisessa periferiassa Biocenteriin niin paljon, että muut alat kärsivät. Tämä on osasyy Oulun yliopiston vaikeuksiin - ei ole tuettu riittävästi niitä aloja, joilta olisi odotettavissa tuottola rahanjakomallin mukaan. Toivottavasti tuo riski kantaa tulosta. Söderlund on todellakin tämän politiikan isä - mutta mitä jos tämän viekin meidät perikatoon? Löytyykö silloin vastuunkantajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston "omat" hallituksen jäsenet ovat henkilökunnan, professorien ja opiskelijoiden vaaleilla valitsemia. Muut ovat sitten kytköksissä kuka mitenkin. Epäilemättä näissä valinnoissa on toteutettu strategiaa, joka nyt ehkä toteuttaa itse itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin juuri. Kyllä kaikilla hallituksen jäsenillä on kytköksensä yliopistoon. Ei heitä muuten olisi hallitukseen valittu. Söderlund on ollut Biocenterin hallituksen puheenjohtaja, eli siten Pihlajaniemen käskijä, ei toisin päin - mikä kai olisi vaatimus, että jääviydestä edes voitaisiin keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image