Oulu

Jää­viy­s­asiois­ta ei ole keskusteltu yliopiston rehtorin valinnassa

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund ei pidä itseään jäävinä rehtorivalinnassa. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Oulu 16.9.2014 7:57
Markku Rättilä

Oulun yliopiston uuden rehtorin nimi selviää aikaisintaan 30. syyskuuta, jolloin yliopiston hallitus kokoustaa seuraavan kerran.

"On mahdollista, että valinta tehdään silloin, mutta varmaa se ei ole", hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund sanoo.

Valintaan liittyvässä julkisessa keskustelussa on putkahtanut esiin kysymys Söderlundin jääviydestä, koska hän on toiminut Biocenter Oulun johtokunnassa. Rehtorin virkaa hakeneista professori Taina Pihlajaniemellä on vahva Biocenter-tausta.

Söderlundin mukaan jääviysasiat eivät ole nousseet esille hallituksessa.

"Toki asiasta voidaan keskustella", Söderlund toteaa.

Rehtoriksi ovat hakeneet Pihlajaniemen lisäksi Oulun yliopistosta yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilä, prosessitekniikan professori Jouko Niinimäki, hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarinen sekä Itä-Suomen yliopistosta englannin kielen professori Markku Filppula, jonka on tosin uutisoitu jättäytyneen pois kisasta.

Lue lisää 16.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun yliopiston painopistealueita ovat pitkään olleet Bio ja IT.
* Bio-alalla muut ovat menneet ohi ja tuloksia on saatu vain biolääketieteen puolella; merkittävät satsaukset alaan eivät ole tuoneet rahoille vastiketta.
* IT-ala taas on tuonut Oululle hyvinvointia, mutta IT-alalle nyt alkaa Oulussa ottaa ohraleipä. Jotakin toivottavasti jää, muttei entisessä mitassa.
Bio ja IT olivat varmasti aikanaan hyviä painopistealueita, mutta maailma muuttuu ja painopisteitä pitää pystyä muuttamaan.

Moni on varmasti huomannut, että vääristä painotuksista johtuen Oulun yliopiston vetoapu alueen taloudessa on hiipunut jo vuosia ja samalla koko kaupunki ja Pohjois-Suomi hiljalleen näivettyvät. Jotain tarttis tehhä, sekä alueella että yliopistossa. Entiset konstit, ajatukset ja henkilöt eivät enää päde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenä näkökulmana voisi sanoa, että Oulussa on keskitytty tukemaan alati laajenevan liikkumavaran puitteissa jo pitkään nk huippu -tutkimusta. Miten tällainen huippu sitten syntyy, on vähän kiistanalainen asia, edes yliopiston sisäisessä evaluaatiossa pärjännyt ei ole välttämättä huippu, eikä Suomen Akatemiankaan huippu -statuksesta tiputtama tutkimusryhmä lakkaa olemasta huippu. Myöskään huippututkija ei välttämättä ole siteerattu tai kansainvälisin kriteerein arvioituna huippu. Kaikenkaikkiaan koko sana ärsyttää laajasti ja aiheuttaa piinallisen epäoikeudenmukaisuuden tunteen mielivaltaisen käyttönsä vuoksi. Myöskin on huomattavaa, ettei ko sanaa käytetä missään muodossa arvostetuimmissa yliopistoissa tai varsinkaan kovatasoisimmissa tutkimusryhmissä. Sana on kuva toimintakulttuurista. Rahoitusta on hiljalleen hivutettu pois laitoksilta ja oppiaineilta, kuten lääketieteestä, näille huippututkimusryhmille ja erilaisiin toimintoihin, jotka tukevat kapea-alaisesti näissä tehtyä huippututkimusta. Tämä tuloksesta riippumaton päältä pois rahoitus on vielä astetta monimutkaisempi ja laajempi asia, mutta toimii samalla, asioita pelkästään numerotiedon varassa arvioivasta mielivaltaiselta tuntuvalla tavalla. Kaikki huiput eivät tietenkään ole näin toimineet. Tämä sisäinen, tuloksesta irrotettu liikkumavara on johtanut siihen, että yliopiston sisälle on syntynyt paikallistason tiedepolitiikkaa ja rahoitus on ohjautunut pois esimerkiksi opetuksesta -huiput eivät välttämättä nimittäin ole sijainneet opetuksen kannalta merkittävimmissä yksiköissä tai edes tutki sellaista aihetta, jota tutkinnossa kuuluisi kovin laajasti osata. Huippuosaajat ovat ahkeria, sinnikkäitä ja reippaita komiteajäseniä, jotka ovat jatkuvasti perustelemassa tarpeitaan ja näin ovat ohjanneet hivuttamalla toimintaa haluamaansa suuntaan. Edelleen, osa huipuista ei ole riistänyt yhteisiä resursseja, päinvastoin ovat nostaneet muiden tasoa ja auttaneet laajasti koko yliopistoa. En halua ottaa kantaa rehtorinvalintaan henkilötasolla mutta sen sijaan haluan ottaa kantaa siihen, että olipa uusi rehtori kuka tahansa, on nyt aikaisempia toimintatapoja ja valintoja arvioitava kriittisesti ja ohjattava toimintaa siten, että muuttunut toimintaympäristö ja rahoituksen saaminen tuloksesta huomioidaan entistä paremmin. Rehtorin asemassa uudistuksia ja muutoksia voi tehdä nopeasti. Lupauksilla ja suurilla puheilla ei OKM enää rahoja jaa. Eikä olisi syytä tehdä näin Oulun yliopistossakaan. Lajusen kausi on ollut pitkä ja muutostahti loppua kohti kiihtyvä. Kiitokset näin julkisestikin yhteisistä vuosista ja onnittelut etukäteen tulevalle rehtorille. Kyllä me täällä ruohon juuressa tapellaan pohjoisen yliopiston säilymisen puolesta, kun reilu ja avoin peli ja niukkuuden jakaminen oikeudenmukaisesti vallitsee. Ja lopuksi, huipulla on hyvä muistaa, että paistaa se päivä joskus risukasaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Oulun yliopiston hallituksessa on jääviyttä pohdittu?! Aina ovat tehneet oman ja verkostonsa edun mukaan. Suomen huonoin yliopisto ansaitsee kaltaisensa hallituksen ja rehtorin. Mennään niin kuin aina tähänkin asti....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kumma eikö tuo jääviys olisi pitänyt yo:n hallitukselle kertoa. Nimitettiinhän Söderlund suoraa Biocenterin johtokunnasta yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi. Yliopiston omat hallituksen jäsenet eivät voi olla johtavassa asemassa yksiköissään, vaan esim. professorit ovat "riviproffia" eli kytköksiä ei sallita yliopistolain mukaan yo- yksiköiden johtoon. Söderlundilla oli selvä kytkös Biocenteriin nimitysvaiheessa ja nyt näyttää olevan vielä jääviysongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on hienosti turvattu Biocenterin toimintaedellytykset, transgeenisen yksikön toiminta ym, jotka ovat mahdollistaneet paljon sellaista tutkimusta, jota muutoin ei olisi voitu Oulun kaltaisessa periferiassa tehdä. Nämä ovat olleet kalliita investointeja, jotka toivottavasti maksavat itsensä takaisin jollain tavalla joskus. Muuten sijoitukset ja näihin sidottu toiminta syövät voimavaroja sieltä mistä nykyään saa rahaa, eli tutkinnoista ja julkaisuista. Söderlund on ollut tämän biokemiallisen yhtälön isä, tai ainakin isähahmo. Asiat pikkuhilja valkenevat, vaikka sumua on vieläkin aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suunnaton taloudellinen ja tieteellinen riski panostaa Oulun kaltaisessa periferiassa Biocenteriin niin paljon, että muut alat kärsivät. Tämä on osasyy Oulun yliopiston vaikeuksiin - ei ole tuettu riittävästi niitä aloja, joilta olisi odotettavissa tuottola rahanjakomallin mukaan. Toivottavasti tuo riski kantaa tulosta. Söderlund on todellakin tämän politiikan isä - mutta mitä jos tämän viekin meidät perikatoon? Löytyykö silloin vastuunkantajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston "omat" hallituksen jäsenet ovat henkilökunnan, professorien ja opiskelijoiden vaaleilla valitsemia. Muut ovat sitten kytköksissä kuka mitenkin. Epäilemättä näissä valinnoissa on toteutettu strategiaa, joka nyt ehkä toteuttaa itse itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin juuri. Kyllä kaikilla hallituksen jäsenillä on kytköksensä yliopistoon. Ei heitä muuten olisi hallitukseen valittu. Söderlund on ollut Biocenterin hallituksen puheenjohtaja, eli siten Pihlajaniemen käskijä, ei toisin päin - mikä kai olisi vaatimus, että jääviydestä edes voitaisiin keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
22
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
10
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image