Oulu

Jääli saa uuden päiväkodin

Oulu 3.12.2002 0:00
Pekka Karjalainen
Kiimingin ensi vuoden käyttömenot kasvavat seitsemän prosenttia. Vaikka se ylittää selvästi inflaation, ei kunnanjohtaja Eino Iisakka pidä talousarvioesitystä löysänä. "Kun patoutuneet paineet palveluissa ja jatkuvasti kasvava väkiluku otetaan huomioon, talousarvioesitys on tiukahko."

Hallintokuntien esityksiä on pitänyt karsia runsaasti. Kireys on luonnehtinut Kiimingin talousarviota jo aikaisempina vuosina. "Menemme hitaasti eteenpäin", sanoo kunnanjohtaja.

Kiimingin kunnanhallitus hyväksyi valtuustolle menevän talousarvioesityksen maanantaina.

Ainoa suuri talonrakennusinvestointi on Laivakankaan päiväkoti, johon ei ole saatu valtionapupäätöstä. Jos apuja ei saada, on talousarviossa varauduttu rakentamaan se kokonaan kunnan kustannuksella.

Jatkossa kolkuttelevat kuntaa isot kouluinvestoinnit, kuten yläasteen muutostyöt vuodelle 2004 ja Jäälin uusi koulu vuodelle 2006. Myös kuntalaisia paljon puhuttaneet liikuntatilat saavat vielä odottaa vuoroaan. Sen rakentamiseen palataan kunnanjohtajan mukaan ensi vuonna.

Ensi vuonna kunta rakentaa yrityspuiston kunnallistekniikkaa. Kun tiet, vesijohdot ja viemärit on rakennettu, alkaa kunta markkinoida yritystontteja, jotta kunnan työpaikkaomavaraisuus kasvaisi.

Yritysmarkkinointiin ei ole määrärahaa, vaan se hoidetaan elinkeinojen normaaleista määrärahoista. Kunnan yritystilojen rakentamiseen ei ole myöskään määrärahaa, vaan siihen palataan tapauksittain, jos tarvetta ilmaantuu.

Ensi vuonna kunta siisti ympäristöä ja parantaa muutenkin taajamakuvaa. Kiiminki liittyy vuonna 2003 viimeisenä Oulun ympäristökuntana myös kaupungin jätehuoltoon.Lisähenkilökuntaa tulossa kymmenkunta


Päivähoitoon tulee ensi vuonna kuusi työntekijää lisää. Lisäksi ensi vuonna palkataan uusi sosiaalityöntekijä sekä kehitysvamma-avustaja.

Kiiminkijoen kouluun tulee uusi kaksi uutta luokanopettajaa ja Jääliin kaksi. Kun taas tuntiopettajat vähenevät, tulee opettajia lisää kaksi.

Tekniseen toimeen on luvassa tonttien erottamista ja kaavoitusta varten mittamies. Lisäksi puolikas kirvesmiehen toimi muutetaan kokoaikaiseksi.

Kiimingin ensi vuoden talousarvio näyttää nollatulosta, mutta vuosikate ei riitä kattamaan kaikkia investointeja, joten kunta velkaantuu lisää ensi vuonna. Kunnan verotulojen kasvuennuste on kuusi prosenttia, minkä saavuttamisessa saattaa kunnanjohtajan mielestä olla ongelmia.

Talousjohtaja Arja Ahonen korostaa, että kunnan talous on saatu nostettua nollille parin vuoden takaisesta notkahduksesta. Jatkossa Ahonen uskoo kunnan pysyvän nollilla tai hieman sen alapuolella. "Kiiminki pärjää siinä kuin muutkin kunnat. Suunnittelua haittaa, että monet valtion toimet ovat vaikeita ennustaa. Esimerkiksi veroperustemuutokset vaikuttavat Kiiminkiin kovasti, koska lähes kaikki verotulot muodostuvat palkkatuloista. Yhteisöveroja ei ole paljoa napsahtanut kunnalle."

Kiimingillä on kattamatonta alijäämää vuodelta 1998 liki 600 000, joka uskotaan saatavan katettua tämän vuoden ylijäämällä.Uusi Jäälin päiväkoti auttaa ensihätään


Laivakankaan päiväkodin rakentaminen Jääliin purkaa kovimpia päivähoidon paineita. Loka-marraskuussa valmistuvaan liki 900 neliön päiväkotiin tulee 62 paikkaa. Nämä paikat eivät kuitenkaan suoraan vähennä Jäälin päivähoitopaikkatarvetta, koska kahdessa rivitalohuoneistossa olevan tilapäinen päiväkoti siirtyy Laivakankaalle. Myös muiden nykyisten Jäälin päiväkotien ylipaikkoja puretaan.

Päivähoidon esimies Marita Korva sanoo, että koko ajan kasvava väkimäärä aiheuttaa kovia paineita päivähoidolle. Niitä on Jäälin lisäksi myös kirkonkylällä. Korvan mukaan työtä saaneille kuntalaisille pystytään osoittamaan kahden viikon sisällä hoitopaikka, kylläkään ei aina asiakkaan toivomaa ratkaisua. Eniten paineita on päiväkoteihin, mutta uhkaksi on noussut myös perhepäivähoitajien puute. Etenkin kotonaan lapsia hoitavia perhepäivähoitajia on vaikea saada. Neuvottelut ovat alkamassa myös ylikunnallisista hoitopaikoista.

Vuodenvaihteessa on tulossa parinkymmenen hakemuksen suma, joka jakautuu puoliksi Jäälin ja muiden kylien välille.

Kirkonkylän uusi päiväkoti on merkitty taloussuunnitelmaan vuodelle 2005.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image