Oulu

Isot säästöt jäävät Oulussa tekemättä – kau­pun­gin­joh­ta­ja esittää verojen pitämistä ennallaan

Lähtökohdat Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan talousarvioesityksen laatimiselle eivät ole olleet suotuisat. Laajala julkisti budjettiesityksensä tiistaina. KUVA: Pekka Peura
Oulu 8.10.2019 17:12
Markku Rättilä

Oulun kaupunki lähtee ensi vuoteen epävarmoista näkymistä alijäämäisellä, mutta maltillisella budjetilla. Uutta velkaa otetaan 86,1 miljoonaa euroa. Kaupungin talouden tasapainottaminen jää tuleville vuosille, kunhan ulkopuolisen konsultin esitykset mahdollisista säästöistä saadaan käyttöön.

Epävarmuus leimaa Oulun kaupungin ensi vuoden taloussuunnittelua. Erityisesti se näkyy verokertymän ennakoinnissa. Talousnäkymät koko maassa ja maailmassa ovat heikentymässä. Kuntasektori on tekemässä tältä vuodelta historiansa huonoimman tuloksen.

Lähtökohdat Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan talousarvioesityksen laatimiselle eivät ole olleet suotuisat. Laajala julkisti budjettiesityksensä tiistaina.

Talousarvioesityksen loppusumma asettuu lähes 1,18 miljardiin euroon.

Oulussa on puhuttu vuosikausia talouden tasapainottamisesta, mikä edellyttäisi rajuja ratkaisuja palveluverkkoon, etenkin kouluihin, päiväkoteihin ja kenties myös terveydenhuollon yksiköihin.

Laajalan budjettiesityksessä isoja säästöratkaisuja ei ole, vaan kaupunginjohtaja on tyytynyt "juustohöyläämään" hallintokuntien esityksistä noin 13 miljoonaa euroa.

Laajala muistutti talousarvion julkistustilaisuudessa Oulun teatterilla, että kaupungin kustannukset ovat kasvaneet palvelutarpeen kasvun ja kaupunginvaltuuston päätösten myötä. Myös valtion päätöksillä kaupunkien menoja on kasvatettu.

Kaupungin palkkaaman ulkopuolisen konsultin esityksiä talouden tasapainottamisesta odotetaan loppuvuodesta. Niiden mahdollinen toteutuminen jää tuleville vuosille.

Laajala esittää verotuksen pitämistä tämän vuoden tasolla kaikkien verojen osalta. Sen mukaan oululaisten tulovero on myös ensi vuonna 20 prosenttia.

Veroja kaupungin kassaan lasketaan kertyvän ensi vuonna lähes 840 miljoonaa euroa, kun kertymän ennustetaan tänä vuonna olevan 792 miljoonaa. Tämän vuoden osalta verkokertymissä on kuitenkin verokorttiuudistuksen tuoma aukko, minkä vuoksi verotulot jäävät talousarviota alemmiksi.

Tulopuolta tähän vuoteen verrattuna kasvattaa valtionosuuksien lisäys. Kaikkiaan Oulu on saamassa valtiolta lähes 300 miljoonaa euroa, kun summa tänä vuonna on 25 miljoonaa alempi. Niiden osalta tosin palataan vain edellisen hallituksen tekemiä leikkauksia edeltäneelle tasolle.

Toimintatuloja odotetaan 241 miljoonaa euroa.

Vuosikatetta kertyy kaupunginjohtajan budjettiesityksen mukaan reilut 57 miljoonaa euroa. Kun huomioidaan yli 82 miljoonan poistot, talouden alijäämäksi muodostuu 24,3 miljoonaa euroa. Se on noin 12 miljoonaa vähemmän kuin tämän vuoden ennusteessa.

Kaupungilla on ensi vuonna edessä isoja investointeja. Niiden kokonaissumma paisuu yli 135 miljoonaan euroon.

Koska vuosikate jää alhaiseksi, pitää aukko paikata lisälainalla. Kaikkiaan uutta lainaa tarvitaan 86,1 miljoonaa euroa. Ensi vuonna kaupungin velkamäärä nousee 781 miljoonaan euroon. Se tekee 3 771 euroa asukasta kohti.

Kaupungin lainakanta ja velkamäärä asukasta kohti ovat isojen kaupunkien vertailussa keskitasoa.

Heikoista talousnäkymistä huolimatta kaupunginjohtaja Laajala näkee Oulun tulevaisuudessa avaimia parempaan. Kaupunki kasvaa, työttömyyden trendi on laskussa ja osaaminen lisääntyy. Isot hankkeet, kuten asemanseutu, asuntomessut ja korkeakoulukampukset, tuovat elinvoimaa ja ennen pitkää hyödyntävät myös kaupungin taloutta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Helpointa säästöä olisi ollut jättämällä Sykkelit hankkimatta (10 milj.e) ja punaisen valtaväylän rakentamatta (10 milj.e). Niitä kumpaakaan ei kukaan oikeasti tarvitse. Havettäis olla oululainen pinkin pyörän selässä punaisella asfaltilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkaa 86,1mlj otetaan ja "Kaupungin talouden tasapainoittaminen jää tuleville vuosille" kun eräs henkilö on jo kelan päävirassa pesemässä käsiään tästä sotkusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarjoilkaa tilaisuuksissanne halvemman hintaluokan kahvia. Älkää ostako korvapuusteja lähileipomosta, vaan kilpailuttakaa ja ottakaa halvin ulkomaalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt kaupunki hoitaisi lakisääteiset velvoitteet ensin ja muita toimintoja karsisi rankalla kädellä. Myös henkilöstössä olevat puuhastelijat ja kokouksissa istujat pihalle, niin eiköhän voida veroprosenttia alkaa jo laskemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikait Laajalaa kiinnosta enää pätkääkään Oulun talousarviot, kun KELA virka alkaa oleen taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokkaisella teklin työntekijällä olla oma työauto?kulukekoot niillä sykkeleillä,tulis säästöjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän työpaikat vähenee kun taantuma saapuu siihen ei auta osaamisen lisääntyminenkään!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä huonoa seuraa, eletty kun keretty, omakoti taloa ja puita kaadessa, se on tulos pankilta lainaa mikä on kun korkoa havitellessa, siitä on mahdoton tunnelessa kokonaan pysyä poissa ja maa ei ole oma, eikä pää ole enään kun sossujen huorien oma, kun ne jo alistaa, miten pysyä järjestelmässä, tippua kokonaan korkojen kelkasta =O

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa miettiä, ennen kuin kommentoi.
Nyt mielestäni pitää esittää jotain rakentavaa, jos haluaa saada jotain positiivista aikaan.
Nillittää me kaikki osataan. Nyt siis jotain jolla saadaan jotain järkevää aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää touhua. Tarkoittaa että 5 henkinen perhe velkaantuu 2000 e!!! Ei mitään järkeä! Herätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velka on siirrettyä verotusta. Laajala onkin lähdössä muualle ja jättää verot muiden maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä aihetta sivuttiin jo aiemmin päivällä.
Toisessa yhteydessä tätä asiaa käsiteltiin ja käytiin päivällä läpi.
Oulua on kehitettävä nyt kun raha on halpaa.
Turhaa on infratarpeita siirtää tulevaisuuteen.
Myöhemmin niiden toteutus tulee vaan kalliimmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan entäpä sitten kun se velka tulee maksettavaksi? Vaikka laina olisi nollakorkoista, niin se pitää maksaa joskus takaisin. Tämä pakkaa näiltä lainanottajilta unohtua. Tämä kaupunki ei ole vielä sellaista sampoa keksinyt, että rahaa jäisi velkojen maksuun. Koskahan nämä kunnallispoliitikot ja virkamiehen tekeleet sen ymmärtävät?

Ainoat tavat saada kaupungin talous tasapainoon on sopeuttaa menot tuloihin ja/tai nostaa veroprosenttia. Mutta ei näytä ymmärrys riittävän moiseen. Samaan aikaan ollaan lapsenuskossa, että joku ihme tuo kaupungin kassaan rahaa, jolla nykyinen meno voidaan rahoittaa.

Ei siihen konsulttia tarvita sanelemaan temppuja, johan tuossakin budjettiehdotuksessa on kohtia, jotka voisi vetää suoraan yli. Aloitetaan vaikka kaupungintalon remontista. Business-Oulun porukkaa kun siivoaa, niin taas tarvittava lainasumma vähenee. Väliportaan johtoa siivoamalla päästään taas lähemmäs. Viesti-Mikon sanomien perustamatta jättämisellä ollaan taas lähempänä tavoitetta. Kulttuuripääkaupunkihaihattelut kun unohtaa, niin taas säästyy rahaa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Kaupunki voi palata näihin vaikka sitten, kun budjetti antaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä saneerauslista - ei tarvitse kuin toteuttaa! Eikä yhtään hoitajaa, opettajaa tms. sisältynyt siivottavien listaan. Eikä tämän tietämiseen tarvita kallispalkkaisia konsultteja kuppaamaan vielä lisää kaupungin varoja. Mutta onnistuipahan nykyinen kohta virastaan väistyvä johtaja välttämään YT:t omalla kaudellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image