Oulu

Isot investoinnit ja vel­kaan­tu­mi­nen huolettavat Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toa – ­bud­jet­tia alettiin puida valtuustossa kohtuullisen sopuisasti ilman isompia revittelyjä

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen (vas.) ja ryhmän valtuutettu Risto Päkkilä keskustelivat ryhmäpuheenvuorosta ennen sen pitämistä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 2.12.2019 21:27 | Päivitetty 2.12.2019 21:55
Antti Ervasti

Oulun kaupunginvaltuusto aloitti ensi vuoden budjetin käsittelyn ryhmäpuheenvuoroilla ja ponsiesityksillä. Päätös nuijitaan viikon päästä.

Ryhmäpuheenvuorojen lisäksi maanantaina ehdittiin esittää koko joukko ponsiesityksiä ja muita aihetta käsitteleviä puheenvuoroja. Ensi vuoden talousarvio ja taloussuunnitelma vuodelle 2020 nuijitaan pöytään viikon päästä maanantaina jatkuvassa kokouksessa.

Ryhmäpuheenvuoroissa ei isoja muutosesityksiä kaupunginhallituksen budjettiesitykseen tullut, vaikka sen alijäämäisyyttä ja velkamäärän kasvua arvosteltiin ja oltiin siitä huolestuneita. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen kiitteli konsensushenkeä, joka käsittelyprosessissa on vallinnut.

– Me olemme niitä harvoja, jotka emme nosta veroja, vaikka tosi moni kunta niin tekee. Voi olla, että sitä joudumme tarkastelemaan uudestaan, kunhan Perlacon-konsulttiyhtiöllä teettämämme selvitys valmistuu ensi vuoden alussa, Oikarinen arveli.

Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Jarmo J. Husso otti kiinni konsensus-sanaan. Hän ihmetteli, voiko olla mahdollista, että konsensus olisi viimein palaamassa kaupungin päätöksentekoon ja kaikki ryhmät olisivat huolissaan kaupungin taloudenpidosta.

– Absoluutteja numeroita katsoessa näin ei näytä tapahtuvan. Ilmapiiri on sopuisa ja suotuisa, mutta alijäämäinen ja velkaantuva taloudenpito jatkuu, Husso arvosteli.

Keskustan ryhmän Jukka Kolmonen ei ollut huolissaan budjetista vaan väestön ikääntymisestä ja huoltosuhteen nopeasta muuttumista.

– Se edellyttää ajattelun muuttamista. Nyt investoidaan 150 miljoonalla eurolla, mikä joudutaan tekemään velaksi. Kaupungin ei tarvitsisi omistaa omia tilojaan, vaan pitäisi ajatella esimerkiksi vuokramalleja, hän ehdotti.

Vasemmistoliiton ryhmän Mikko Raudaskoski sanoi, että hyvää budjettiesityksessä on muun muassa maltillisuus, aurauspalvelumallin parantaminen ja Linnanmaan uimahallihankkeen aikaistaminen poiketen kaupunginjohtajan esityksestä. Ryhmän mielestä akuuttivastaanoton ajanvaraus ei toimi, ja sitä pitäisi parantaa.

Vihreiden ryhmyri Janne Hakkarainen sanoi, että budjetti ei sisällä ryhmän toivomia merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, mutta hän uskoo niihin palattavan Perlaconin selvityksen yhteydessä.

SDP on huolissaan alijäämästä mutta ei halua, että kuntalaisten palvelut vaarantuvat.

– Meitä on laajasti puhuttanut mielenterveyspalveluiden saatavuus erityisesti lapsille ja nuorille. Hoitoketjuissa pitää sairaanhoitopiirin kanssa kehittää palveluja, ei organisaatioita, linjasi ryhmän puheenjohtaja Pirjo Sirviö.

Perussuomalaisten ryhmä piti puheenjohtajansa Juha Vuorion mukaan Oulun kaupungin raha-asioita kohtalaisella tolalla, vaikka velkaa ei pitäisi ottaa enää enempää.

– Elinvoimaisuuden ja työllisyysasteen nostaminen on parempi keino parantaa taloutta kuin talouden kuristaminen, hän sanoi.

Asyl-ryhmän puheenjohtaja Junes Lokka ehdotti työttömyyden parempaa hoitoa, jotta valtion kaupungille langettamat sakkomaksut lakkaisivat. Säästyneillä rahoilla parannettaisiin työllisyyttä.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Marja-Leena Kemppainen arvioi, että investointipaineet ja velkaantuminen voitaisiin selättää joustavalla kaavoituksella ja yrittäjämyönteisemmällä ilmapiirillä.

– Lisäksi esitän, että kaupunki perustaisi työhyvinvoinnin asiantuntijan viran henkilöstöjohtajan rinnalle, sillä kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot ovat kasvaneet ja ennenaikainen eläköityminen lisääntynyt.

Sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Anne Snellman ihmetteli Lyseon remontin investointimiljoonia. Hän arveli, että konsulttiselvityksen yhteydessä koulujen palveluverkko tulee taas tarkasteluun. Siniset esittää, että Lyseon hanke tuotaisiin kaupunginvaltuuston päätettäväksi vasta alkuvuodesta 2020.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Minä voin antaa senioiri- ja kokemuspohjalla tuon konsulenttiyhtiön loppuraportin tuleman tässä suoraan hihasta vetäisemällä. Laittakaapa talteen.

Miten Oulun kaupungin talous saadaan kuntoon ja on tasapainossa tulevina vuosina:
1) menot alas eli turhia maksuja pienennetään (säästöt kohdistuu kuitenkin vanhuksiin, lapsiperheisiin ja työssäkäyviin)
2) tulot ylös eli monet maksut nousee (maksut kohdistuu kuitenkin vanhuksiin, lapsiperheisiin ja työssäkäyviin)
3) kaupungin henkilöstöä supistetaan (palvelujen huonontuminen kohdistuu kuitenkin vanhuksiin, lapsiperheisiin ja työssäkäyviin)

Kaikkeen muuhun sosiaalihömppään, kulttuurikouhotuksiin ja mamuelättelyyn rahaa riittää kuten ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vassareita ei haittaa yhtään velkaantuminen. Rikkailla on rahaa, se pitää vain niiltä ottaa ja siirtää eläteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa kulttuuripääkaupunki -hanke nostaa Oulun kuin Fenix -linnun tuhkasta :) Se ihan varmasti tuo järisyttävät tulot, ja näkyvyyttä maailman rajoille asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On helppo olla huolissaan, kun kyse ei ole omista rahoista. Vai miten se meni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mikään ihme jos rahat loppuu,on ollut niin holtitonta tämän tiimin rahankäyttö! Yhteisiä varoja kun on helppo syytää kaikenlaiseen turhuuteen! Kuinka paljon nielaisi "kulttuuripääkaupunki" hanke,ym joutavat hömpät joiden takia tärkeät asiat jää nyt tekemättä!
Uskomatonta sähläystä valtuustolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripääkaupunkirahat ovat vasta alkuvalmistelua: matkustelua ym. suunnittelua. Tästähän se rahan polttaminen vasta alkaa kun hakemus valmistuu ja lisää porukkaa palkataan mukaan (hakemus oli viikonlopun Kalevassa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole palkattu konsultin käden jälki näkyä ja hankalahan se on kun puolueet jakavat ideoita ja rahaa periaatteella sulle ja mulle. Ei ajatella kaupungin parasta...ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olun kalleimman teatterin näytös. Oikeasti kaikki koettivat epäsuorasti saada verorahat itselleen tavalla tai toisella. Yksi kestosuosikki on erilaiset riemulomamatkat maailman ääriin verorahoilla ja täysillä päivärahoilla. Hiilijalan jälki kiittää eikä Reetakaan paru asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin valtuutetut ja viranhaltijat ovat yleensä ratkaisseet budjetti- ja muutkin ongelmat tekemälle pitkiä retkiä kaukomaille, josta aina tarttuu mukaan uusia innovatiivisia ajatuksia. Lähestymme kovaa vauhtia keskitalvea, joten jo pelkastään se kannustaa miettimään opintomatkoja lähiaikoina jonnekin Bahaman tai Havaijin suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

edelliseen jatkoa : ja lisää virkamiehiä, konsultteja jne. Ehdotettiin työhyvinvoinnin asiantuntijaa, kun työpoissaoloja paljon ja ihmiset eivät jaksa töissään. Ei yksi asiantuntija voi parantaa vinksahtaneita toimintatapoja ja pinttynyttä sisäsyntyistä kulttuuria, jotka sairastuttaa ja uuvuttaa enemmän kuin itse työ. Menneisyyden töppäilyistä ja rahan polttamisesta ei opita. Kuinka paljon valui hukkaan DNA:n osakekauppojen yhteydessä. Sama toistunee nyt päätetyn työterveyden myynnissä, josta tohinalla päätettiin valtuustossa. Ja lisää kielteisiä, lakeihin perustumattomia päätöksiä vammais- ja vanhuspuolen asiakkaille, tulee säästöjä siihenkin lohkoon ylpeyden aiheeksi . Sekä sämpylöitä riittävästi kokouksiin, tärkeää työhyvinvointia. Unohtamatta ilotulituksia ja valoesityksiä , jotta pysymme iloisina ja tyytyväisinä kulttuurikaupunkilaisina. Salute!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa hommata lisää pyöriä ja unohtakaa vanhusten hoito.
Ottakaa oikein kunnolla lisää velkaa kun halavalla saa🤑🤑🤑
Uusi monitoimi areena ja businessoululle uudet tilat. Kattakaa myös Rotuaari. Kyllähän te rahaa ossaatte polttaa myös käräjillä, jossa jokaisen pikkuasian takia mennään päätyyn saakka, vaikka kaikki tilastot on vastaan💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan ne sykkelit mainittua!

600 tuhatta euroa / vuosi kun kaupungin menot ovat 1,3 MILJARDIA vuodessa.

Jos sykkelit olisi jätetty hankkimatta, niin mannaa sataisi taivaasta, eikä valtuuston tarvitsisi pohtia talouskysymyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtamatta perinteisiä riemulomamatkoja maailman ääriin veronmaksajien rahoilla ja korotetuilla päivärahoilla. Meillähän ei korruptiota ole, saadaan galluptulokseksi kun maksetaan riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

esitykset piti tehdä jo aikoja sitten, turha niitä enää on täällä huudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako sijoittaa rahat infran rakentamiseen vai ihmisiin? Palvelut ovat kalliita ja kynnys lähteä hoitamaan itseään on erittäin korkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin me sitä infraa tarvitaan. Hoidetaan ne harvat jotka paikalle pääsee teltoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungilla on huolta aiheuttava liikelaitos, Business Oulu, jolle kaupunki tulouttaa merkittävät 43 miljoonaa euroa? Kysymys kuuluu, onko kapungilla tarvetta tai taloudellista syytä pitää yllä moista liikelaitosta ja käytetäänkö oululaisten yritysten maksamat yhteisöverotuotot tämän liikelaitoksen menoihin? Toinen kysymys kuuluu, että hyötyykö Oulun kaupunki, sen yritykset tai yrittäjät BOn palveluista yhtikäs mitenkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

17:41
Rinne vetää muodolliset hallitustunnustelut pikavauhtia – tavoitteena saada hallitus kasaan tiistaina
17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image