Oulu

Iissä alkaa kak­si­päi­väi­nen Il­mas­toA­ree­na, jossa aiheesta puhutaan kan­san­ta­jui­ses­ti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back

IlmastoAreena järjestetään Huilingin alueella Iissä perjantaina ja lauantaina. Museokahvila on auki tapahtuman ajan. KUVA: paula Âstrˆm
Oulu 22.8.2019 13:09
Inkeri Harju

Iissä Huilingin alueella järjestetään tänä viikonloppuna mittava ilmastotapahtuma. IlmastoAreena on tapahtuman viestintävastaava Niina Grönholmin mukaan ilmastofestivaali, jossa puhutaan aiheesta kansantajuisesti faktaan perustuen.

Tapahtumaan on tulossa kahden päivän aikana yli 40 puhujaa eri aloilta. Huilingin alueella Iissä on kaksi lavaa ohjelmalle sekä niin kutsuttu ilmastotori, jossa on esillä 50 erilaista ilmastoratkaisua.

– Ilmastotori on tekemistä, kokemista ja kokeilemista, Grönholm kertoo.

Perjantaina ohjelma alkaa avauksella kello 11. Päivään kuuluu puheenvuoroja ja muun muassa Hiilineutraalin musiikkiteatterin esitys Ilmastoskaba, joka viihdyttää perheen pienimpiä useampaan otteeseen. Perjantain aikana eri alojen asiantuntijat keskustelevat esimerkiksi hiilineutraalista maataloudesta, ruuantuotannosta ja Iin kunnan ilmastoteoista.

IlmastoAreenan ensimmäisen päivän päättää kello 17:30 alkava puolueiden puheenjohtajien tentti. Linjauksista käytäntöön -nimisessä keskustelussa ovat mukana muun muassa Hanna Sarkkinen (vas.) Tytti Tuppurainen (sd.), Ville Niinistö (vihr.) ja Jussi Halla-aho (ps.).

Kaksipäiväinen tapahtuma jatkuu Huilingissa myös lauantaina. Silloin puhujien aiheita ovat esimerkiksi kestävä vaateteollisuus, kuluttajien valintojen merkitys ja ilmastoahdistus. Lauantain vetonauloja lienevät tähtitieteen professori Esko Valtaoja, joka puhuu otsikolla Teoilla ihminen pelastuu!, ja nuorison keskuudessa suosittu tubettaja Roni Back. Back pitää tapahtumassa puheenvuoron sosiaalisen median vaikutuksesta ilmastokeskusteluun ja tapaa fanejaan.

Järjestäjät odottavat IlmastoAreenaan 5 000:a kävijää.

– Paikalle on tulossa erilaisia ihmisiä ihan ympäri Suomen. Toki, kun tapahtuma järjestetään ensi kertaa, emme osaa sanoa onko viestintämme onnistunut. Sormet ristissä jännitämme, että ihmiset ovat löytäneet tapahtuman.

Grönholm toivoo, että myös iiläiset tulisivat paikalle ja ottaisivat tapahtuman avosylin vastaan.

– Iiläisille erityisiä terveisiä: me osaamme ilmastoasiat.

Historian ensimmäinen IlmastoAreena on Iin kehittämisyhtiö Micropolis Oy:n kolmivuotinen viestintähanke, jota rahoittaa Maaseuturahasto. Grönholmin mukaan tapahtuma pyritään järjestämään ainakin kolme kertaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Ajavatko Sarkkinen ja Tuppurainen Oulusta Iihin ilmastoystävällisesti kimppakyydillä vai molemmat omilla autoilla? Entä tubettaja, Halla-aho, Niinistö ja Valtaoja, tulevatko kentältä ilmastoystävällisesti yhdellä taksilla vai kaikki omilla takseillaan? Kysäiskääpä te, jotka pääsette paikan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen tietenkin omalla kyytillään, ja avustajat vielä erikseen omillaan. Nimenomaan sosialistit Sarkkinen ja Tuppurainen luottavat itseriittoisiana yhteiskunnan tarjoamaan ilmaispalveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaisuutta varmaankin pystyy seuraamaan ilmastoystävällisesti ihan kotoakäsin ettei tarvitse autoilla paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mukaan olisi kutsuttu edes yksi ilmakehäfyysikko, niin tapahtuman voisi ottaa tosissaan. Silloin olisi mahdollista, että osallistujat saisivat ihan oikeaa tieteellistä tietoa ilmakehän tapahtumista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Noita tekijöitä kun on paljon ja osa vieläkin kovin huonosti tunnettuja (esim. pilvien nettovaikutus).
Mutta mitäpä tiedosta, mukavampaa on uskoa. Ja pelotella kansaa. Ja verottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä sitä on iiläisillä veronkorotus odotettavissa.
Hinta on????Kaikki on sitten rahaa vailla ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ensimmäisenä kerrotaan se fakta, että Suomen päästöt ovat noin 0,14 % maailman kokonaispäästöistä....siitä voi sitten jokainen laskeskella paljonko pystyy vaikuttamaan Suomen hiilidioksiidipäästöihin ja mikä sen vaikutus on maailman kokonaispäästöihin.
Miettikää ja ajatelkaa, silloin ei voi syöttää mitä tahansa puuppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei pysty hoitamaan päästöt kuriin.on pieni osuus,ei ole mitään merkitystä Suomen päästöillä Brasiliassa poltetaan sademetsää kiihtyvällä vauhdilla, sademetsää on maapallon keuhkot .miten mitä ministeri tekee Brasiliassa poltetaan metsää .lopettakaa koko ilma hössötös itse lisää hiilen jälkiä ja lisään lihan syöntiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hoidetaan sitten se 0,14 prosentin osuutemme kunnialla. Ei nykyiset Suomenkaan ympäristöteot kata tuota osuuttamme. Sitten kun se on täytetty voimme alkaa vertailemaan muihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veraa Suomen ilmaa ja luontoa Kiinaan tai melkein mihin muuhun maahan tahansa ja havaitset, että Suomi on ympäristöasiansa hoitanut erittäin hyvin, poislukien löperät kaivoslait, jotka sallivat melkoisen porsastamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ei suinkaan kakkien tieteiden maisteri ja kaiken asiantuntija. Mielipiteitä hänellä voi toki olla, mutta tuskin on kovin pätevä ilmastoasiantuja "teknologiauskovaisena". Ilmastointiasiantuntija saattaa hyvinkin olla.
Toivotaan, ettei tilaisuudesta tule ihan täysi hulina, jos ilmastoskeptikot tulevat sinne "faktojaan" jankkaamaan. Siitä on jo tässäkin muutama esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijuuteen meillä riittää se, että on riittävän usein asiasta länkyttänyt somessa ja on puolueaktiivien mielestä tosi supliikki jätkä ja muutenkin sillee kiva ja symppis.

Valtaojalla on varsin hyvä kokonaiskäsitys asioista myös oman tieteenalansa ulkopuolelta ja poikkeuksellisen erinomainen ymmärrys asioiden mittasuhteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksiä asiantuntijoille:
Miten tiede määrittelee sanan 'ilmasto' ja millä kriteereillä maapallo jaetaan eri ilmastovyöhykkeisiin? Luulenpa, että suurin osa tapahtuman asiantuntijakutsuvieraista kompastuu tähän faktaan.
Millä matemaattisella kaavalla lasketaan yksittäisen ihmisen hiilijalanjälki?
Miksi pyrimme hiilivapaaseen Suomeen kun hiili on kuitenkin kaikkein tärkein aine, joka pyörittää koko hommaa?
Mitä tapahtuu kasveille, kun hiilidioksidipitoisuus laskee?
Jos hiilidioksidipitoisuuden (ulkoilmassa 0,04%) nousu on vaarallista, niin miten olemme ihan kunnossa vaikka huonosti tuuletetun huoneen sisälimassa voi helposti olla 0,1 % hiilidioksidia?
Millä kaavalla, mistä pisteistä ja kuinka mitataan Itämeren lämpötila ja miten tuloskesta eliminoidaan kumpuamisilmiön vaikutus?
Näihin olisi mukava saada ihan kansantajuisia selityksiä, ei ympäripyöreää maailmanlopun ennustusta vaan selkeitä laskukaavoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdotonta, että hiilidioksidipitoisuus saataisiin laskettua sille tasolle, että se olisi kasveille ongelma.

Ei se laske vaarallisen alas vaikka koko ihmiskunta katoaisi maan päältä. Hiilikierto toimii kyllä, mutta fossiilisten polttaminen sotkee sitä, etenkin yhdistettynä metsien hakkuuseen.

Huoneen sisäilma ja omat fiilikset tunkkaisen huoneilman suhteen nyt ei liity asiaan mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän kyllä :-) Me ihmiset voimme tehdä mitä tahansa mutta hiilidioksidin kokonaismäärään emme juurikaan voi vaikuttaa. Voimme jättää kahdeksi vuodeksi lentokoneet maahan, kävellä kaikki matkat ja olla vegaaneja pari vuotta. Riemuitsemme kuinka hiilineutraalia on, jess! Sitten Luonto-Äiti päättää pamauttaa kymmenkunta tulivuorta täyteen vauhtiin, niin siinäpä ne meidän saavutukset menikin roskiin. Tarkkaa keskimääräistä hiilidioksidin määrää ei pysty edes laskemaan kun se vaihtelee ympäri pallon. Meren keskilämpötiloistakin puhuu silmät kirkkaana ihan kohtuu järkevät ihmiset miettimättä yhtään kuinka epäluotettavia moiset mittaukset ovat. Sama vetää stubilaisesti luvut vaikka hatusta.
Se mistä meidän pitäisi olla huolissaan, on ilman saasteet, meriin,jokiin ja järviin laskettavat teolliset kemikaalit sekä maaperän mikrobiston tappavat keinolannoitteet ja tuholaismyrkyt, mm. glyfosfaatti. Niistä tuskin puhutaan Iissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen keuhkoissa on uloshengityksen aikana hiilidioksidia 4% - 5%. Siis satakertaisesti se määrä, mitä nykyisin on ilmakehässä. Silti emme ole tähän "saasteeseen" kuolleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvit ottavat sen riemumielin vastaan, ja puhaltavat vastaahjaksi meille ja muille eläimille happea. Hyvä diili, hiili kiertää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa, työntekijät yhtä mieltä vastustuskyvyn paranemisesta – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
18:57
Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, lennot ohjataan muille kentille
18:42
Vesisateet jäivät tältä erää taakse Oulun seudulla – ensi viikolla on pakkasta ja aurinkoisiakin päiviä
18:11
Pohjantiellä sattunut ulosajo haittasi pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä
17:34
Pohjois-Lapin kelkkareitillä pitää olla varovainen – purot ja ojat ovat pysyneet sulina paksun lumipeitteen alla
87
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image