Oulu

Iinatin maas­to­pyö­rä­rei­teil­lä pääsee jo polkemaan, valmista tulee ensi kesänä – "On suo­si­tel­ta­vaa, että siellä käydään ajamassa"

Oulun kaupunki rakentaa Iinattiin maastopyöräreitistöä. Kyseessä on ensimmäinen reitistö laatuaan Oulussa. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 6.10.2018 20:45
Anna Leinonen

Iinatin vanhalle moottoriradalle on rakentumassa reilut 11 kilometriä maastopyöräreittejä. Kokonaisuudessaan reitistö on vielä keskeneräinen, mutta alueella pääsee jo polkemaan, kertoo projektipäällikkö Ville-Pekka Lappalainen WSP Finlandilta.

– Paljon on jo liikkujia käynyt. On suositeltavaa, että siellä käydään ajamassa, kunhan ei mene juuri sinne, missä koneet ovat tekemässä töitä, Lappalainen sanoo.

Reitistö sijoittuu metsäpoluille sekä alueen kahdelle läjitysmäelle, joihin on varastoitu entistä kaatopaikkajätettä. Reitit on merkitty vaativuuden suhteen kolmeen luokkaan: helppo, keskivaikea ja vaikea. Osa reittimerkinnöistä on jo tehty.

Reitit ovat tarkoitettu nimenomaan maastopyörillä liikkumiseen. Alustojen epätasaisuuksia ei ole rakennustöiden yhteydessä haluttu helpottaa.

– Nämä eivät ole pyöräteitä, ja siellä on haastaviakin osuuksia. Vaikea reitti vaatii kokemusta. Kivikkoa ja juurakkoa löytyy, Lappalainen kertoo.

Reitin rakentamista läjitysmäkien kohdalla vaikeuttaa se, että sinne varastoidut jätteet on kapseloitu. Maan pintarakennetta ei saa siis rikkoa. Sen päälle voidaan kuitenkin laittaa lisää maata ja sillä tavalla muotoilla reittiä.

Harjoittelupaikka suunnitteilla

Reitinrakennustöitä on tarkoitus jatkaa vielä ensi keväänä. Maastopyöräreittien rakentaminen poikkeaa muusta maanrakennuksesta siinä, että tarkkoja piirrustuksia ei ole olemassa. Oulun kaupungin urakka etenee työmaaohjauksena.

Tekli toimii hankkeessa urakoitsijana, ja yhteistyö on Lappalaisen mukaan sujunut erinomaisesti.

– Työn jälki on hyvä, ei voi kun kehua.

Lappalainen sanoo, että lajin harrastajat ovat toivoneet alueelle myös ajotekniikkaharjoittelupaikkaa.

– Sinne on kaavailtu erilaisia esteitä, kallistuksia, kurveja, pumptrackia ja pudotuksia. Ensi kesänä ne varmaan toteutetaan. Suunnittelutyötä tehdään yhteistyössä Navico Oy:n Pekka Tahkolan kanssa.

Iinatin Bikepark on saanut myös palautetta maastopyöräilyn harrastajilta. Lappalaiselle kantautunut palaute on ollut pääasiassa myönteistä. Iinatin reitistö on ensimmäinen laatuaan Oulussa. Ellinmaassa Hiirosessa on lyhyt maastopyöräreitti, mutta Iinatin reitistö on selvästi laajempi. Lisäksi Iinatin reitit merkitään maastoon.

– Tämä on edullista infran rakentamista verrattuna esimerkiksi teiden ja katujen rakentamiseen. Pienellä kustannuksella saadaan hyvät olosuhteet isolle porukalle, Lappalainen sanoo.

Hankkeella on omat Facebook-sivut, josta voi seurata hankkeen etenemistä. Lappalainen on laittanut sinne myös linkin karttaan, jossa näkyy Iinattiin suunniteltu reitistö. Katso kartta tästä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Hienoa että tämä rakennettiin, myös kiipijöille ne hienot portaat. Nyt täytyy vain odottaa niitä kaupunkipyöriä, kypärä jo on ostettuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pyöristä lähtevä melu haittaa asukkaita? Metelinrinteelle voi kuulua vaikka tyhmempikin nimestä ymmärtää että siellä on ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että tällainen alue on rakenteilla! Vinkkinä, että tehkää Liikuntamaan portaista muuten vähän leveämmät kuin Köykkyrissä.

On tullut jo kolme kertaa näitä maastopyöräreittejä testattua, mutta vieläkin eksyin vahingossa reitiltä toiselle. Merkinnät ei tosin ole ihan valmiit. Kivoja neulaspolkuja saisi olla alueella enemmän, nyt saa jännittää miten savimaasta rakennetut mäet ja kurvit kestävät syksyn ja talven. Punainen reitti oli paikoitellen aika hurja, lapsia en sinne ehkä heti päästäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno harrastuspaikka tulossa. Tasapuolisuuden vuoksi ilmoitukset tulisi tehdä kaupungin omilla sivuilla, Facebookissa ei sellainen ole!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"reitit ovat tarkoitettu" ... eipä näytä toimittajien kielitaito olevan kaksisissa kantimissa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, mutta tasapuolisuuden nimissä soisin panostusta myös moottoriurheiluun esim. rakentamalla ne luvatut korvaavat radat mitä Iinatissa oli aikoinaan. Esim. junnucrossareille ei ole tarjolla yhtään mitään koko kaupungin alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää myös asfalttirata niille, jotka nykyään "joutuu harjoittelemaan" kovaa ajoa autoliikenteen seassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävinpäs katsastamassa osan poluista eilen ja vaikuttivat oikein hyviltä, vanhaa enskaspooria ja muutamia rakennettuja pätkiä seassa, löytyy sopivasti haastetta ja teknistä pätkää ainakin näin aloittelijalle. Harmittaa toki, että moottorirata suljettiin, olihan tuo hyvä treenauspaikka aikoinaan ja olis kyllä himottanu päästellä polkuja enskalla. Loistavaa kuitenkin, että paikalle löytyi uusiokäyttöä! Iso peukku hankkeelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tälläisestäkin erittäin hienosta ja loistavasta asiasta voidaan valittaa näin voimakkaasti.
Kaikki liikunta on erittäin tärkeää sen kummemmin erittelemättä.
Senhän ymmärtää kun tämä keskustelupalsta on ollut yleinen kaatopaikka jo pitkään, eikä tänne kehtaa kirjoittaa kuin valitettavasti kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä. Sain vaihtelua reitteihin ja ajoista 10-15km pidempiä kun siirtymät ottaa huomioon. Tuonne polkee mielellään ja tuhlaa ajastaan helposti 30-90min. Mukavasti on tullut vastaan porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräilyharrastus on kasvanut vuosi vuodelta. Hienoa, että saimme näin nopeasti näinkin monipuolisen reitistön Iinattiin. Mainiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis varmaan pyöräreitin teko kiiminkiin ollut halvempi kun moottoriurheilukeskuksen teko sinne. Mutta olishan se ollut kamalaa mennä sinne asti ajamaan pyörällä. Olis joutunu autolla kuskaamaan pyörän niin kauas. Pyörällä pitää saada ajaa kaupungilla ja merkityllä reitillä ettei eksy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän tässä motiivi on vääristellä asioita.
Moottori keskus kasvavassa kaupungissa oli mahdoton pitää. Iinattiin asti on kaupunki ollut tiiviisti rakennettu jo pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oo nyt "Iinatin raalla" käyny hetkeen, varsinkin kun katkasivat sen vanhan tien autoilijoita... Mutta ilmeisesti tuon paikan historiasta on vaiettu uustulokkaiden keskuudessa aika tehokkaasti niin moottoriurheilukeskuksen ja sitä edeltäneen kaatopaikan osalta.

Itse olen sitä ikäluokkaa joka näki Iinatin moottoriurheilukeskuksen kulta-ajat, hiipumisen ja lopullisen hautaamisen.

Edes tältä jalolta jaksolta olisin toivonut jonkinlaista monumentti, tai muuta muistoa ks. Keskuksesta, joka oli tunnettu läpi Suomen ja joka oli vaatimattomuudellaan yksi parhaimmista treenauspaikoista miltei mille tahansa moottoriurheilulajille.

Itsekkin sieltä monesti pienien vammojen kanssa palanneena jäin aina odottamaan seuraava kertaa, aina kokemusta rikkaampana.

Ja yksi asia oli aina varma kun Iinatissa kävi; yksin ei tarvinut olla, aina joku näki, jos kävi pahasti. Toista on nykyään; Yksin kun metässä kaadut ja lyöt pääsi(kypärä), niin kuka sulle hälyttää apua?

RIP Iinatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siltä osin perinne jatkuu, että tuolla ei ole tarvinnut yksin ajella keskeneräisilläkään reiteillä.

Maastopyöräilyn harrastajia on paljon nykyään. Perstuntuma on että tuossa saadaan paljon porukkaa liikutettua vähällä rahalla verrattuna johonkin jääkiekkoon.

Kaupungin kannattaisi minusta jonkun verran panostaa epävirallisienkin polkujen kunnossapitoon herkästi kuluvissa kohdissa eli sorastaa märkiä ja ylettömän juurakkoisia kohtia. Hyödyttäisi kaikkia polun käyttäjiä ja halpaa verrattuna jäähallin tai muun palatsin tarvitseviin lajeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmanhan ne siellä hallissa pellaavat sitä jääkiekkoa versus ylläoleva viestissään pyörällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image