Oulu

Iina Tuomela, 22, asettuu it­se­näi­syys­päi­vä­nä kun­nia­var­tioon Intiön hautausmaalle samanikäisen Aino Keräsen san­ka­ri­hau­dal­le

Iina Tuomela asettuu itsenäisyyspäivänä sotilaskotisisar Aino Keräsen sankarihaudalle kunniavartioon. Tapahtumaan Tuomela ei pue kuvassa päällään olevaa sotilaskotisisaren pukua vaan sota-aikaiseen vastaavaan. KUVA: Pekka Peura
Oulu 6.12.2017 9:05
Antti Ervasti

Iina Tuomela katsoo Intiön sankarihaudoilla Aino Keräsen (1.2. 1922–2.1. 1944) hautaa, jonka edustalle hän asettuu itsenäisyyspäivänä kunniavartioon reilun 450 muun kanssa.

22-vuotias Tuomela on samanikäinen kuin vuonna syntynyt sotilaskotisisar Aino Keränen oli kuollessaan. Jokaisen sankarihaudan äärelle tulee mahdollisimman samanikäinen ihminen kuin haudan sankarivainaja oli kuollessaan.

– Tämä on itselleni tosi tärkeä kunniatehtävä, mutta takanani on myös sotilaskotisisarjärjestö, jossa toimin.

Koska Keränen on hautausmaan ainoa naissankarivainaja, myös Tuomela on ainoa nainen kunniavartiossa. Keräsen ja Tuomelan samanikäisyys huomattiin syksyllä Oulun sotilaskotiyhdistyksessä.

– Odotan kunniavartiota tosi innoissani. Siitä varmasti tulee hieno, arvokas tapahtuma. Olen etuoikeutettu, kun pääsen mukaan.

Tuomela ei tiedä paljon Aino Keräsestä: vain hautakivessä lukevat syntymä- ja kuolinajat sekä sen, että Keränen kuoli Alakurtissa, kun tykistön ammus osui sotilaskotiin jossa hän oli töissä.

– Olisi mielenkiintoista tietää, millainen elämä hänellä on ollut ja mitä yhteistä meidän elämillämme mahdollisesti olisi voinut olla muuta kuin sama harrastus ja kutsumus.

Itsenäisyyspäivän tapahtuman kunniavartiossa Tuomela pukeutuu 1940-luvun sotilaskotisisaren pukuun.

– Hengähdän vähän ja koetan valmistaa itseni rauhalliseen ja hartaaseen mielentilaan, hän suunnittelee.

Tuomela innostui sotilaskotitoiminnasta viisi vuotta sitten, kun meni käymään Rovaniemelle armeijaan menneen silloisen poikaystävänsä, nykyisen miehensä luokse.

– Kävin parin viikon aikana tekemässä Rovaniemen sotilaskodissa joitakin työvuoroja. Koska kuitenkin asuin täällä, liityin Oulun sotilaskotiyhdistykseen ja olen siitä lähtien toiminut erilaisissa tehtävissä.

Tuomela sanoo, että sotilaskotitoiminta tuntui juuri sopivalta tavalta harrastaa ja osallistua maanpuolustukseen. Tehtävät ovat hänen mielestään erittäin monipuolisia.

– Siinä pääsee palvelemaan varusmiehiä. On monenlaista edustamista ja hallinnollista järjestötoiminnalle ominaista työtä. Omat isovanhempani ovat kuolleet, mutta sotilaskotiyhdistyksessä pääsen tutustumaan ihmisiin monista eri sukupolvista, Tuomela luettelee.

Hän sanoo kuuluvansa selvästi vähemmistöön ikänsä puolesta yhdistyksessä, mutta nuorempaakin väkeä toiminnassa on mukana.

– Jäsenkanta kyllä uudistuu, vaikka hieman hitaasti. Uutta, nuorempaa väkeä tulee mukaan toimintaan joka vuosi.

Vaikka varuskunnat lakkautettiin Oulun kasarmilta ja Hiukkavaarasta parikymmentä vuotta sitten, 170:lle sotilaskotiyhdistyksen jäsenelle riittää tekemistä.

– Palvelemme lentosotaharjoituksissa Oulunsalossa ja maastosotaharjoituksissa Taivalkoskella. Teemme yhteistyötä eri järjestöjen kanssa, kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja veteraanijärjestöjen koulutusten ja tapahtumien yhteydessä. Tekemistä riittää paljon kaikille, Tuomela vakuuttaa.

Harrastus vie häneltä aikaa nykyisin melko paljon, koska hän on yhdistyksen hallituksen jäsen ja toimii jaostopäällikkönä.

Itsenäisyyspäivän kunniavartio pidetään sankarihaudoilla Oulun Hautausmaalla Intiössä (Kajaanintie 3) keskiviikkona kello 11.30 talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden kunniaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Kaunis nuori nainen söpöt ja kauniit sääret. Joita somistaa laadukkaat ihonväriset kiiltäväpintaiset sukkahousut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jännä" voisi vetää tiukan piponsa alas leukaan saakka, jos ei kestä katsella asiallista valokuvaa. Upea nuori nainen valmistautuu tulevaan kunniatehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koska Keränen on hautausmaan ainoa naissankarivainaja, myös Tuomela on ainoa nainen kunniavartiossa." Kunniavartioon osallistui useampi nainen. Uutisessa siis virheellistä tietoa. Varmaan tämäkin kommentti poistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Iina!.
Loistava kunnianosoitus raskaiden sotavuosien pyyteettömille, vapaaehtoisille raatajille l. Lotille.
Suuri Kiitos kaikille edeltäjillemme, että saimme pitää kalleimman ... Suomen Itsenäisyyden.
Kunniavartiossa sankarihaudalla, muiden mukana, oli sykähdyttävä kokemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Iina!Pieni muttei vähäisin osoitus naistemme osuudesta Itsenäisen maamme puolustuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän upseereilla olla majoissaan viihdyketä. Lotta liikehhän kiellettiin sitten myöhemmin kuten IKL liikekkin. Tämä kertonee kaiken OLEELLISEN ? ettei tarvitse yksityiskohtiin asti mennä ja kajota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tämä on mitallin toinen puoli kyllä! Miksi siitä on vaijettu ? No ehkä tuon liikkeen toiminnan lopetus valtiovallan toimesta kertonee ENEMPI KUIN NE kuuluisat . . . "tuhat sanaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin vaikeaa olla vaan onnellinen itsenäisen suomen puolesta, tarviiko tänne tulla purnaamaan aina jiostain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuules nyt! avoimuus on tämä köyhän kansan voimavara . . . Ei kyräily kuten tämä hallitus on tehnhyt koko ajan alusta loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nämä arvokkaat tilaisuudet saavat todellisen isänmaallisuuden nousemaan esiin.
Sen todellisen isänmaallisuuden, jota todellinen isänmaan ystävä ja puolustaja toteuttaa käytännön toimissaan joka ainoa päivä - arkena ja pyhänä, vuodesta toiseen elämänsä läpi.

Isänmaallinen yksilö ei mm. kierrä veroja. Eikä esim. pyri rikastumaan toisten sairauksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aika nousta pois juoksuhaudoista. Yksi lestadiolainenkin yli-ikäinen menee seisoskeleen haudalle lumipuku päällä. Papit siunaavat aseet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö lestadiolaisellaki ole oikeus kunnioittaa sankarivainajia? Isänmaan puolustus on jokaisen velvollisuus niin papin kuin pakanan, jokainen omalla paikalla, se on yhteinen asia kun siihen tilanteeseen joudutaan. Rauha aina paras, mutta aina ei mene niinkuin suunnittellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto yritti viedä meiltä itsenäisyyyden! 100 vuotta sitten ei edes koko Neuvostoliittoa ollut olemassakaan - kuinka se olisi voinut antaa meillle itsenäisyyyden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa, että Neuvostoliitto
antoi meille itsenäisyyden. Itse-
näisyyttä ei voitettu. Ajoittain
turhaa nationalismia ja sotien
ihannoimista. En oikein ymmär
rä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vain antanut vaan NL joutui antamaan itsenäisyyden. Neukut eivät missään vaiheessa saaneet Suomea valloitettua ja joutuivat maksamaan yrityksestään kovan hinnan. NL myös näki viimeistään silloin, ettei maanpuolustustahtoa puutu Suomesta. Sellaisen maan valloitettuna pitäminen on mahdotonta vaikka läpimurto olisi myöhemmin tullutkin. Valloittajan elämästä olisi tullut helvettiä kun olisi pitänyt pelätä sissi-iskuja ja muita toimenpiteitä. Tähän perustuu maanpuolustus osittain nykyisikin. Ei valloitussotia käytännössä käydä eikä niillä olla saavutettu mitään missään päin maailmaa pitkiin pitkiin aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto yritti korjata asian valloittamalla Suomen 2MS aikana. Pieleen meni. Vaikka sota hävittiin niin vastarinta pelasti itsenäisyyden ja sitä on syytä juhlia. Ilman taistelua ei nimittäin olisi mitään juhlittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastarinta ei pelastanut yhtään miltään. Ainoa pelastus oli pyytää aselepoa, säästyttiin miehitykseltä toisin kuin muut Saksan liittolaiset.
Ja kyllä, Suomi oli todellakin Saksan liittolainen, vaikka kaikki kirjalliset todisteet siitä poltettiinkin sodan jälkeen ja Ryti ja Tanner, Suomen sotaan johtaneet ministerit, "korjasivat" historiankirjoitusta niiltä osin.
Eipä voisi juuri typerämmin sanoa, kuin "ilman taistelua ei olisi mitään juhlittavaa". Sotako on edellytys juhlimiselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
6:00
Puu- ja turvepohjaisista eristeistä pitäisi löytyä pelastus mineraalivillahuumaan Lukijalta
6:00
Ympäristöjärjestö: Elonkirjo ja ilmastovaikutukset jäävät ministeriön metsästrategiassa hakkuiden jalkoihin
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
5
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
2
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
2
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
1
Oulun kuuluisin konduktööri Reijo Pulli jatkaa Radalla-tv-sarjassa myös toisen tuotantokauden – "Vastasin heti myöntävästi"
1
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image