Oulu

Iin kunta pääsi mukaan kier­to­ta­lout­ta edistävään verkostoon, haluaa olla mallikuntana muille

Oulu 20.11.2017 11:07 | Päivitetty 20.11.2017 11:12
Kaleva

Kymmenen suomalaista kuntaa on mukana uudessa kiertotaloutta edistävässä verkostossa. Pohjois-Suomesta mukana on Iin kunta. 

Kunnat aikovat ensimmäisenä kuntaverkostona toteuttaa valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet kierrättämällä vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä, hyödyntämällä materiaalina vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä sekä vähentämällä jätemäärää vuoteen 2020 mennessä vuoden 2000 tasolle.

Kunnat edistävät itse valitsemillaan keinoilla alueensa kiertotaloutta. Ne käynnistävät uutta liiketoimintaa, aktivoivat alueensa asukkaita ja rakentavat uutta yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta kuvaa kuntien suunnitelmia jopa maailman mittakaavassa kunnianhimoisiksi. 

– Suunnitteilla on muun muassa jalometallien talteenottoa elektroniikkaromusta, metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä betonin korvaajana, bioteollisuuspuisto ja kiertotalousklusteri, kaatopaikan muuttaminen uusiutuvan energian tuotantoalueeksi sekä älykkään ja vähähiilisen infran rakentamista. Moni kunta haluaa myös asukkaat mukaan kiertotaloutta kehittämään, Myllymaa kertoo. 

Iin kunta kertoo tavoittelevansa 80 prosentin hiilidioksidipäästövähennystä vuoteen 2020 mennessä. Sen tavoitteena on olla mallikunta, joka toimii alueellisena kiertotalouden kiihdyttämönä sekä uusien teknologioiden ja menetelmien kokeilualustana.

Aiemmin syksyllä Ii voitti RegioStars 2017 -kilpailun kunnassa tehdystä ilmastotyöstä.

Suomen ympäristökeskus ja Motiva valitsivat edelläkävijät parinkymmenen hakijakunnan joukosta. Valintaan vaikuttivat kuntien hakuvaiheessa tekemät sitoumukset sekä tähän saakka toteutetut toimenpiteet kiertotalouden edistämiseksi.

Edelläkävijäkuntien verkoston valinta on osa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa "Circwaste - Kohti kiertotaloutta" -hanketta. EU Life -ohjelmaan kuuluvan seitsenvuotisen hankkeen budjetti on lähes 19 miljoonaa euroa. 

Iin lisäksi verkostossa ovat mukana Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Turku ja Vantaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Joo joo mutta kouluilla + kunnan kiinteistöissä ei ole paperi, lasi, metalli tai edes ruokajätelajittelua. Kaikki jätteet menee samaan kasaan ja kaatopaikalle. Turhaa vouhotusta ja asioiden vääristelyä tunnustusten toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Rovaniemeä lasketa Pohjois-Suomeen kuuluvaksi vai käytetäänkö YLEn erikoista jakoa Pohjois-Suomeen ja Lappiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä pitäisi vaihtaa aina kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajista lähtien
nykyiset elävät menneisyydessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ii näyttää pokkaavan palkintoja ja olevan edelläkävijä energia- ja kiertotalousasioissa. Oulusta puuttuu räväkkä asioiden hoito, olisiko aika kierrättää päättäjiä ja nostaa profiilia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiertotaloutta edistävä verkosto. Paljonkohan tuohon menee kokous päiviä ja matka saastetta, eli vaikutus on + - nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image