Oulu

Iin Il­mas­toA­ree­nal­le tultiin pohtimaan kestäviä il­mas­to­rat­kai­su­ja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa. KUVA: Matti R‰ty
Oulu 23.8.2019 15:05 | Päivitetty 23.8.2019 17:36
Eevi Heikkinen

Iin Huilingissa järjestettävä IlmastoAreena avattiin Iin koululaisten ilmastomarssilla ja painavalla keskustelunavauksella, johon osallistui likimain kaikki alueen alakoululaiset. Yli 50 puhujan tapahtumaan saapui sadesäästä huolimatta uteliaita kuulemaan aiheiltaan monipuolisia ilmastokeskusteluja.

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa.

Iskulauseet kaikuivat, kun lapset saapuivat tapahtuman päälavalle itse tuunaamiaan banderolleja kantaen. Lavalla lapset kertoivat festivaaliyleisölle ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta.

– Kirjoitin paperille ilmastonmuutokseen liittyviä asioita ja luin niistä muutaman, kertoo päälavalla puhunut Iita Kimpimäki, 12.

– Oli aika siistiä, hän toteaa, ja tunnustaa jännittäneensä tilannetta hieman etukäteen.

Pallo koululaisilta iltapäivällä puhuville päättäjille on heitetty: ilmaston eteen on toimittava.

Kimpimäki kuuluu sukupolveen, joka oppii ympäristöystävällistä elämää jo varhain koulun penkiltä. Iissä siinä on terästäydytty erityisen hyvin.

IlmastoAreenaan valmistauduttiin monialaisen oppimiskokonaisuuden viikolla, jolla muun muassa vierailtiin luontokohteessa ja valmisteltiin tietolehtinen ilmastonmuutoksesta. Samalla syntyivät banderollit ja asusteen marssia varten, tietysti kierrätysmateriaaleista.

Kimpimäki kertoo oppineensa koulussa paljon ilmastonmuutoksesta ja siitä mitä se aiheuttaa. Samalla on omaksuttu arjen pieniä ilmastotekoja.

– Katson aina, että valot sammutetaan! Pikkuveli Ukko Kimpimäki, 8, huudahtaa.

IlmastoAreenan avajaisten keskiössä ovat juuri lapset ja nuoret, tulevaisuuden tekijät. Tapahtuman vastaava tuottaja Hanna Lahti kertoo, että marssi oli koulujen oma tempaus ja siksi erityisen vaikuttava.

– Tulevaisuuden ääni oli se, mikä kuului. Se ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Minulle tulee siitä mieletön toivo ja usko tulevaisuuteen, että on alakoululaisia, jotka tekevät jo elämässään ilmastotekoja. Voimme aikuisina katsoa heistä mallia, Lahti toteaa.

– Tapahtumaa ei avannut presidentti, vaan lapset, Iin Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotovesi kiteyttää avajaistempauksen merkityksen.

Perjantain sadesää ei paljoa haittaa. Tärkeää on, että ensimmäinen IlmastoAreena toteutui suunnitellusti, ja että se on herättänyt kiinnostusta saaden monet tekijät lukuisine yhdistyksineen, yrityksineen ja puhujineen mukaansa.

– Tälle on ollut tilausta, Vuotovesi painottaa.

Tapahtuma on luotu koko kansan festivaaliksi, vaikka avajaiset kuuluivatkin koululaisille.

Perjantaina tapahtuman ohjelmassa vuorottelivat erilaiset puheenvuorot aina hiilineutraalista maataloudesta ja elintarviketuotannosta puoluejohdon tenttiin. Huilingin näyttämöllä voitiin muun muassa katsella hiilineutraalia musiikkiteatteria sekä kuunnella livemusiikkia ja tietoiskuja.

Aloituspäivä veti puoleensa monenlaisesta ilmastotyöstä kiinnostuneita.

– Tulimme tänne, sillä olemme kiinnostuneita asiasta. Tapahtuma on iso ja uudenlainen, eläkeläiset Seija ja Tarmo Mähönen kommentoivat.

He kertovat huomanneensa, että lapsille opit ympäristöystävällisestä elämäntavasta menevät perille. Lastenlasten vieraillessa aihepiiri nousee usein esille.

– Paljon on muuttunut meidän aikanamme. Ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan.

– Ilmastokeskustelu ei ahdista tai ärsytä. Hyvä, että ilmastoasioihin kiinnitetään huomiota.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

IlmastoAreena keskittyy ilmastoratkaisuihin

IlmastoAreena-viestintähanke keskittyy ilmastoratkaisuihin ja sen tarkoituksena on olla alusta ympärivuotiselle ilmastokeskustelulle.

Hankkeen ensimmäinen projekti on perjantaina avajaisiaan juhlinut kaksipäiväinen ilmastofestari Iin Huilingissa.

Ohjelmassa on erilaisia keskustelutilaisuuksia, joissa on puhumassa asiantuntijoita, päättäjiä, elinkeinoelämän ja tieteen edustajia. Tapahtumassa on musiikkiesiintyjiä, taidetta ja sosiaalisen median vaikuttajia.

Lauantaina paikalla on esimerkiksi somevaikuttaja Roni Back, ilmastoahdistuksesta puhuva psykologi Sanni Saarimäki sekä tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (41)
Viesti poistettu

Entäpä jos ilmastonmuutos on suurimmaksi osaksi luonnollinen ilmiö, jota ei voida estää?
Sillon kaikki resurssit jotka käytetään ilmastonmuutoksen estämiseen valuvat hukaan. Lopulta ei ole enää riittäviä resursseja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia asioita ei voi muuttaa, vaikka kuinka pitää meteliä. Onko ilmastomuuyos sellainen?
Venäjän metsäpalot kompensoi kokonaan kaikki Suomen toimenpiteet.
Kannattas panostaa enempi metsäpalon sammutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 vuotta sitten puhuttiin happosateista. Onko ne loppunu vai saasteet laimentuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Happosateet oli 90-luvun katastrofi mutta se tuli ja meni pois muodista. Kukaan ei ahdistu enää happosateista, se on vähän vanhanaikaista. Samoin meni ydinsota ja otsonikato. Joka sukupolvi tarvitsee jonkun maailmanparannusaiheen. Nyt se on ilmastonmuutos. Kaikki pelot ja huolenaiheet ovat olleet riittävän epämääräisiä, että niihin ei ole oikein pystynyt tarttumaan, koska kukaan ei oikeastaan tarkkan ymmärrä mistä on kyse. Ilmastoahdistus painuu unholaan noin kymmenen vuoden kuluttua. Mikä tulee seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston muutosta vastustettaessa osalla aikuisista lasten ja nuorten mielistely on mennyt överiksi. Ei ns. nähdä metsää puilta. Siinä missä aikuisen tulisi olla "opettajan" osassa, tyydytään osaan jossa nuori hyppii silmille syyllistämällä vanhemmat ikäluokat. Ne ihmiset jotka ovat ostaneet nuorille näiden kinuamat, äänisaasteella lisävarustellut savuttavat mopedit. Ne ihmiset jotka kuskaavat nuoret autoilla näiden valitsemiin harrastuksiin. Eikä pienimpänä saastuttavana asiana älylaitteiden suurkulutus. Suomea suurten ikäluokkien edustajana rakentaneena, en vain suostu ottamaan vastaan kaikkitietävien "penskojen" sormella osoittelua syylliseksi ahneuteen luonnonvarojen riistossa. Niin uskomattomalta kuin valmiiseen maailmaan syntyneistä nuorista tuntuukin, Suomen rakentamiseen tarvittiin työvoimaa, kuljetuskalustoa ja koneita, ja lisärakentamiseen tarvitaan edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihan samoilla linjoilla. Kun omat lapset yrittivät alkaa vihjailla, että aiemmat sukupolvet olisivat olleet jotenkin ymmärtämättömiä tai tietämättömiä, niin löin tiskiin, että edelliset sukupolvet ovat kuitenkin keksineet tietokoneet, matkapuhelimet (5. sukupolvi jo tulossa), lentokoneen suihkumoottoreineen, joilla on mukava lennähtää lomalle, laserleikkaukset, magneettikuvaukset jne. Eli ei ne ihmiset ihan pöljiä olleet 'ennen vanhaan'. Meni nuoriso hiljaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ii tuhoaa luontoa koko ajan, tuulimyllypuistoja syntyy kuin sieniä sateella, tajuaako kukaan ihan oikeasti montako hehtaaria maata tarvitaan esim Ollinkorven 63 myllylle? Noin iso mylly tarvitsee haruksineen melkein kolme hehtaaria maata ja kun siihen lisätään teiden rakentaminen ym huoltoalueet, niin hyvästi erämaat, eläimet, kasvit ihan kaikki. Ja nämä Suomen älyköt, lue vihreät taputtaa käsiään Itä-Pasilan 23 kerroksessa, ei ole heidän mukaan mitään haittaa kun eivät tuo niitä tänne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiistämätön tosiasia on, että ilmasto lämpenee kiihtyvällä, kestämättömällä vauhdilla, ja siihen pitää löytyä ratkaisuja. Jokainen voi osallistua ilmastotoimiin jotenkin, mutta toivottavasti hyvällä mielellä:) Pienikin teko on parempi kuin ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riista on ekologisin lihatuote. Ei mitään uudesta-seelannista raahattua saksanhirveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Minnakin rauhoittuisi ja tarkastelisi asioita rationaalisesti. Hysteria ei tuota muuta kuin huonoja ratkaisuja. Ilmasto lämpenee ja sitten se taas kylmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No odotan niitä faktoja että ilmasto lämpenee. Mitenkäs kun tulee -30 pakkaset?
Entäs nyt? Jotain 12 astetta lämmintä.
Että ne faktat puuttuu kyllä tyystin.
Ennustella voi mutta niinhän on tehty iät ja ajat...Jopa nostradamus ennusteli kaikenlaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto muuttuu se on tosiasia. Mutta me suomalaiset emme voi sille yhtään mitään. Turhaa vouhotusta ja moraali poseerausta. Thunberin perhe on ansainnut miljoonia Greta kirjalla. Että YLElle kiitos vouhotulsesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastot eivät ole lämmenneet pitkiin aikoihin, niinpä termi vihdettiin ilmastonmuutokseksi jo aikoja sitten, mikäli et ole sattunut huomaamaan. Yhdessä paikassa lämpenee, toisessa viilenee, mutta kiistämäton tosiasia on, että se muutuu :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on paisutettu asiaa ja laitettu lapsille ilmastonmuutosahdistus. Reilu kymmenen vuotta sitten lapsia itketettiin lintuinfuessasta, jotain rotia pitäisi saada näihin muotihommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta sitten oli sikainfluenssa, mutta lintuinfluenssasta on aikaa jo 15 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaanko että kyllä ottaa kupoliin kun 1940 ja sen jälkeiset sukupolvet käytti ja tuhoa tämän telluksen lähes loppuun. Luonto on sotkettu ja tuhottu. Nyt me nuoret maksamme teidän ahneudesta. Tänä päivänäkin on asioista päättämässä näitä nyt 50-70v olevia kääriä joille luonto ja elämä maapallolla ei merkkaa rahan edessä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen keski-ikä on 46, ja yli puolet on naisia... Mutta kerta olet nyt jostain tulistunut, niin senkun olet sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image