Oulu

Iin Il­mas­toA­ree­nal­le tultiin pohtimaan kestäviä il­mas­to­rat­kai­su­ja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa. KUVA: Matti R‰ty
Oulu 23.8.2019 15:05 | Päivitetty 23.8.2019 17:36
Eevi Heikkinen

Iin Huilingissa järjestettävä IlmastoAreena avattiin Iin koululaisten ilmastomarssilla ja painavalla keskustelunavauksella, johon osallistui likimain kaikki alueen alakoululaiset. Yli 50 puhujan tapahtumaan saapui sadesäästä huolimatta uteliaita kuulemaan aiheiltaan monipuolisia ilmastokeskusteluja.

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa.

Iskulauseet kaikuivat, kun lapset saapuivat tapahtuman päälavalle itse tuunaamiaan banderolleja kantaen. Lavalla lapset kertoivat festivaaliyleisölle ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta.

– Kirjoitin paperille ilmastonmuutokseen liittyviä asioita ja luin niistä muutaman, kertoo päälavalla puhunut Iita Kimpimäki, 12.

– Oli aika siistiä, hän toteaa, ja tunnustaa jännittäneensä tilannetta hieman etukäteen.

Pallo koululaisilta iltapäivällä puhuville päättäjille on heitetty: ilmaston eteen on toimittava.

Kimpimäki kuuluu sukupolveen, joka oppii ympäristöystävällistä elämää jo varhain koulun penkiltä. Iissä siinä on terästäydytty erityisen hyvin.

IlmastoAreenaan valmistauduttiin monialaisen oppimiskokonaisuuden viikolla, jolla muun muassa vierailtiin luontokohteessa ja valmisteltiin tietolehtinen ilmastonmuutoksesta. Samalla syntyivät banderollit ja asusteen marssia varten, tietysti kierrätysmateriaaleista.

Kimpimäki kertoo oppineensa koulussa paljon ilmastonmuutoksesta ja siitä mitä se aiheuttaa. Samalla on omaksuttu arjen pieniä ilmastotekoja.

– Katson aina, että valot sammutetaan! Pikkuveli Ukko Kimpimäki, 8, huudahtaa.

IlmastoAreenan avajaisten keskiössä ovat juuri lapset ja nuoret, tulevaisuuden tekijät. Tapahtuman vastaava tuottaja Hanna Lahti kertoo, että marssi oli koulujen oma tempaus ja siksi erityisen vaikuttava.

– Tulevaisuuden ääni oli se, mikä kuului. Se ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Minulle tulee siitä mieletön toivo ja usko tulevaisuuteen, että on alakoululaisia, jotka tekevät jo elämässään ilmastotekoja. Voimme aikuisina katsoa heistä mallia, Lahti toteaa.

– Tapahtumaa ei avannut presidentti, vaan lapset, Iin Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotovesi kiteyttää avajaistempauksen merkityksen.

Perjantain sadesää ei paljoa haittaa. Tärkeää on, että ensimmäinen IlmastoAreena toteutui suunnitellusti, ja että se on herättänyt kiinnostusta saaden monet tekijät lukuisine yhdistyksineen, yrityksineen ja puhujineen mukaansa.

– Tälle on ollut tilausta, Vuotovesi painottaa.

Tapahtuma on luotu koko kansan festivaaliksi, vaikka avajaiset kuuluivatkin koululaisille.

Perjantaina tapahtuman ohjelmassa vuorottelivat erilaiset puheenvuorot aina hiilineutraalista maataloudesta ja elintarviketuotannosta puoluejohdon tenttiin. Huilingin näyttämöllä voitiin muun muassa katsella hiilineutraalia musiikkiteatteria sekä kuunnella livemusiikkia ja tietoiskuja.

Aloituspäivä veti puoleensa monenlaisesta ilmastotyöstä kiinnostuneita.

– Tulimme tänne, sillä olemme kiinnostuneita asiasta. Tapahtuma on iso ja uudenlainen, eläkeläiset Seija ja Tarmo Mähönen kommentoivat.

He kertovat huomanneensa, että lapsille opit ympäristöystävällisestä elämäntavasta menevät perille. Lastenlasten vieraillessa aihepiiri nousee usein esille.

– Paljon on muuttunut meidän aikanamme. Ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan.

– Ilmastokeskustelu ei ahdista tai ärsytä. Hyvä, että ilmastoasioihin kiinnitetään huomiota.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

IlmastoAreena keskittyy ilmastoratkaisuihin

IlmastoAreena-viestintähanke keskittyy ilmastoratkaisuihin ja sen tarkoituksena on olla alusta ympärivuotiselle ilmastokeskustelulle.

Hankkeen ensimmäinen projekti on perjantaina avajaisiaan juhlinut kaksipäiväinen ilmastofestari Iin Huilingissa.

Ohjelmassa on erilaisia keskustelutilaisuuksia, joissa on puhumassa asiantuntijoita, päättäjiä, elinkeinoelämän ja tieteen edustajia. Tapahtumassa on musiikkiesiintyjiä, taidetta ja sosiaalisen median vaikuttajia.

Lauantaina paikalla on esimerkiksi somevaikuttaja Roni Back, ilmastoahdistuksesta puhuva psykologi Sanni Saarimäki sekä tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (41)
Viesti poistettu

Entäpä jos ilmastonmuutos on suurimmaksi osaksi luonnollinen ilmiö, jota ei voida estää?
Sillon kaikki resurssit jotka käytetään ilmastonmuutoksen estämiseen valuvat hukaan. Lopulta ei ole enää riittäviä resursseja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia asioita ei voi muuttaa, vaikka kuinka pitää meteliä. Onko ilmastomuuyos sellainen?
Venäjän metsäpalot kompensoi kokonaan kaikki Suomen toimenpiteet.
Kannattas panostaa enempi metsäpalon sammutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 vuotta sitten puhuttiin happosateista. Onko ne loppunu vai saasteet laimentuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Happosateet oli 90-luvun katastrofi mutta se tuli ja meni pois muodista. Kukaan ei ahdistu enää happosateista, se on vähän vanhanaikaista. Samoin meni ydinsota ja otsonikato. Joka sukupolvi tarvitsee jonkun maailmanparannusaiheen. Nyt se on ilmastonmuutos. Kaikki pelot ja huolenaiheet ovat olleet riittävän epämääräisiä, että niihin ei ole oikein pystynyt tarttumaan, koska kukaan ei oikeastaan tarkkan ymmärrä mistä on kyse. Ilmastoahdistus painuu unholaan noin kymmenen vuoden kuluttua. Mikä tulee seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston muutosta vastustettaessa osalla aikuisista lasten ja nuorten mielistely on mennyt överiksi. Ei ns. nähdä metsää puilta. Siinä missä aikuisen tulisi olla "opettajan" osassa, tyydytään osaan jossa nuori hyppii silmille syyllistämällä vanhemmat ikäluokat. Ne ihmiset jotka ovat ostaneet nuorille näiden kinuamat, äänisaasteella lisävarustellut savuttavat mopedit. Ne ihmiset jotka kuskaavat nuoret autoilla näiden valitsemiin harrastuksiin. Eikä pienimpänä saastuttavana asiana älylaitteiden suurkulutus. Suomea suurten ikäluokkien edustajana rakentaneena, en vain suostu ottamaan vastaan kaikkitietävien "penskojen" sormella osoittelua syylliseksi ahneuteen luonnonvarojen riistossa. Niin uskomattomalta kuin valmiiseen maailmaan syntyneistä nuorista tuntuukin, Suomen rakentamiseen tarvittiin työvoimaa, kuljetuskalustoa ja koneita, ja lisärakentamiseen tarvitaan edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihan samoilla linjoilla. Kun omat lapset yrittivät alkaa vihjailla, että aiemmat sukupolvet olisivat olleet jotenkin ymmärtämättömiä tai tietämättömiä, niin löin tiskiin, että edelliset sukupolvet ovat kuitenkin keksineet tietokoneet, matkapuhelimet (5. sukupolvi jo tulossa), lentokoneen suihkumoottoreineen, joilla on mukava lennähtää lomalle, laserleikkaukset, magneettikuvaukset jne. Eli ei ne ihmiset ihan pöljiä olleet 'ennen vanhaan'. Meni nuoriso hiljaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ii tuhoaa luontoa koko ajan, tuulimyllypuistoja syntyy kuin sieniä sateella, tajuaako kukaan ihan oikeasti montako hehtaaria maata tarvitaan esim Ollinkorven 63 myllylle? Noin iso mylly tarvitsee haruksineen melkein kolme hehtaaria maata ja kun siihen lisätään teiden rakentaminen ym huoltoalueet, niin hyvästi erämaat, eläimet, kasvit ihan kaikki. Ja nämä Suomen älyköt, lue vihreät taputtaa käsiään Itä-Pasilan 23 kerroksessa, ei ole heidän mukaan mitään haittaa kun eivät tuo niitä tänne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiistämätön tosiasia on, että ilmasto lämpenee kiihtyvällä, kestämättömällä vauhdilla, ja siihen pitää löytyä ratkaisuja. Jokainen voi osallistua ilmastotoimiin jotenkin, mutta toivottavasti hyvällä mielellä:) Pienikin teko on parempi kuin ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riista on ekologisin lihatuote. Ei mitään uudesta-seelannista raahattua saksanhirveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Minnakin rauhoittuisi ja tarkastelisi asioita rationaalisesti. Hysteria ei tuota muuta kuin huonoja ratkaisuja. Ilmasto lämpenee ja sitten se taas kylmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No odotan niitä faktoja että ilmasto lämpenee. Mitenkäs kun tulee -30 pakkaset?
Entäs nyt? Jotain 12 astetta lämmintä.
Että ne faktat puuttuu kyllä tyystin.
Ennustella voi mutta niinhän on tehty iät ja ajat...Jopa nostradamus ennusteli kaikenlaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto muuttuu se on tosiasia. Mutta me suomalaiset emme voi sille yhtään mitään. Turhaa vouhotusta ja moraali poseerausta. Thunberin perhe on ansainnut miljoonia Greta kirjalla. Että YLElle kiitos vouhotulsesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastot eivät ole lämmenneet pitkiin aikoihin, niinpä termi vihdettiin ilmastonmuutokseksi jo aikoja sitten, mikäli et ole sattunut huomaamaan. Yhdessä paikassa lämpenee, toisessa viilenee, mutta kiistämäton tosiasia on, että se muutuu :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on paisutettu asiaa ja laitettu lapsille ilmastonmuutosahdistus. Reilu kymmenen vuotta sitten lapsia itketettiin lintuinfuessasta, jotain rotia pitäisi saada näihin muotihommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta sitten oli sikainfluenssa, mutta lintuinfluenssasta on aikaa jo 15 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaanko että kyllä ottaa kupoliin kun 1940 ja sen jälkeiset sukupolvet käytti ja tuhoa tämän telluksen lähes loppuun. Luonto on sotkettu ja tuhottu. Nyt me nuoret maksamme teidän ahneudesta. Tänä päivänäkin on asioista päättämässä näitä nyt 50-70v olevia kääriä joille luonto ja elämä maapallolla ei merkkaa rahan edessä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen keski-ikä on 46, ja yli puolet on naisia... Mutta kerta olet nyt jostain tulistunut, niin senkun olet sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image