Oulu

Iiläiset nuoret menevät Brysseliin puhumaan EU-komissiolle il­mas­to­asiois­ta – "Aika nopeasti tiesimme, mitä me haluamme sanoa"

Jere Viinamäki (vas.), Joonas Veijola ja Iina Loukusa pitävät torstaina puheen EU-komissiolle Brysselissä. Puhe osoitetaan komission puheenjohtajalle Ursula van der Leyenille. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 14.10.2019 16:56
Helge Murtovaara

Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat iiläiset nuoret menevät puhumaan EU-komissiolle ja sen tuoreelle puheenjohtajalle Ursula van der Leyenille, mitä heidän mielestään asioille pitäisi tehdä.

Iin Alarannan koulun kuudesluokkalainen Jere Viinamäki, Valtarin koulun yhdeksäsluokkalainen Joonas Veijola ja Iin lukion kakkosluokkalainen Iina Loukusa pääsevät torstaina pitämään Brysseliin EU-komissiolle kymmenen minuutin puheen siitä, mikä heitä huolestuttaa tulevaisuudessa ja mitä asioille pitäisi tehdä.

Iin lukion opettaja Henna Anunti kertoo, että nuoret tuovat asioita esille positiivisuuden kautta. He eivät ole ahdistuneen oloisia.

– He ovat paremminkin aktiivisia, toimeliaita nuoria, jotka oikeasti ja konkreettisesti omassa arjessa ja elämässä tekevät ilmastotekoja. Ja he käyttävät mahdollisuuksia vaikuttaa silloin, kun mahdollisuuksia heille annetaan. Näillä perusteilla nämä nuoret valikoituivat tälle reissulle, Anunti selventää.

Puhe niin arvovaltaisille ihmisille jännittää hieman Viinamäkeä.

– Asiaa ei ollut hankala löytää. Aika nopeasti tiesimme, mitä me haluamme sanoa, Viinamäki pohtii.

Veijolakin on etukäteen ehtinyt tutkailla ja muokata puhetta siten, että siihen ei tule ylimääräisiä tökkäyksiä kesken kaiken. Puhe rakentuu siten, että Viinamäki aloittaa, Veijola jatkaa ja Loukusa päättää.

– Puhe kasvaa siten, että ensin puhutaan yksilöiden teoista ja peloista. Ilmastonmuutos on suuri huolenaihe lapsille ja nuorille. Lopuksi minä kerron, millaisia Euroopan ja maailmanlaajuisia yleisiä tekoja tarvitaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Loukusa selventää.

Henkilökohtaisesti Veijolaa huolestuttaa lasten tulevaisuus. Suomessakin saattaa puhdas vesi tai ruoka loppua. Kaikki kolme haluavat päättäjien kiinnittävän huomiota tulevaisuuden sukupolviin.

– Haluamme päättäjien kiinnittävän huomiota siihen, että meidät nuoret otettaisiin mukaan päätöksentekoon, koska jossain vaiheessa päätöksenteko siirtyy meille. Saisimme olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta, Loukusa miettii.

Iin kunnassa on tehty vaikuttavia toimia. Loukussa tuo puheessaan esille vuonna 2017 kunnan voittaman energia- ja ilmastopalkinnon. Se on esimerkki ja asia, jonka suurin osa iiläisistä ja nuorista tietävät.

– Vaikka kysymyksessä on pieni kunta, asia on noteerattu Suomessa ja Euroopassakin. Se on sellaista esimerkkijohtamista, joka myös kannustaa nuoria. Nuorilla on motivaatiota toimia itsekin, Loukusa sanoo.

Veijola kertoo esimerkin omasta koulustaan, jossa järjestäjä seuraa lämpöpattereiden olevan oikeassa lämpötilassa ja koulussa pyritään vähentämään biojätettä.

– Ylipäätään koululla pyritään säästämään energia. Meillä oli myös ilmastoviikko, jolloin kävimme keräämässä roskia luonnosta ja kävimme tutustumassa aurinkoenergiajärjestelmiin Micropoliksessa, Veijola sanoo.

Ja rahallisesti siitä määrästä, mikä koulussa pystytään erilaisilla toimilla säästämään vettä, sähköä, lämpöä ja energiaa, puolet päätyy koulun omaan käyttöön. Opiskelijat itse ovat myös niiden käytöstä olleet päättämässä.

– Toki se näkyy myös opetuksessa. Esimerkiksi se, miten ilmastoasiat vaikuttava joka asiaan. Se on lähes kaikissa oppiaineissa mukana, Loukusa selventää.

Nuoret iiläiset katsovat, että vastaavanlaisia tilaisuuksia pitäisi järjestää enemmänkin. Nyt monipäiväisessä tapahtumassa iiläiset edustavat nuoria.

– Tilaisuuksissa voisi olla enemmänkin nuoria muualta maailmasta. Näin saataisiin ideoita enemmänkin, Veijola sanoo.

Iin kunta loistaa ilmastotoimillaan

Ii tavoittelee 80 prosentin hiilidioksidipäästövähennystä vuoteen 2020 mennessä, joka on jopa 30 vuotta EU:n ilmastotavoitetta ripeämpi.

Onnistuneen energia- ja ilmastotyön tuloksena Ii on noussut valtakunnan kärkeen puolittamalla hiilidioksidipäästönsä vuosien 2007–2016 aikana.

Vähähiilisyyden tavoittelussa fossiilisia raaka-aineita korvataan uusiutuvilla energialähteillä ja materiaalivirtoja käytetään aikaisempaa tehokkaammin.

Päästövähennys (2007–2015) 49 500 000 kg hiilidioksidia vastaa noin 4 500 iiläisen vuosittaista hiilijalanjälkeä.

Taloudellisten säästöjen lisäksi Iin kunnan energia- ja ilmastotyöllä monipuolistetaan alueen elinkeinoja ja edistetään kestävää hyvinvointia.

Projekti voitti Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailun ilmastonmuutos-kategorian.

Kunta on yksi Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiilineutraalia kuntaa – hankkeen jäsenistä (HINKU) ja sitoutunut työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuussopimuksen 2017–2025 mukaiseen säästöön.

Iin kunta valittiin 2016 jäseneksi FISU (Finnish Sustainable Communities) verkostoon, jonka jäsenet tavoittelevat hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

Vuonna 2017 Ii valittiin mukaan Cirwaste kiertotalouden edelläkävijä verkostoon, jonka tavoitteena on kierrättää vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä, hyödyntää vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä materiaalina sekä vähentämällä jätemäärää vuoden 2000 tasolle.

BBC julkaisi Twitterissä ja Facebookissa viime keväänä videon, joka hehkuttaa Iitä johtavana ilmastotoimijana Euroopassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Määki oon ahistunu ku mää huomaan ilimastomuutoksen melekeen joka päivä näinä aikoina ku välilä sattaa ja sitte taas paistaa ja ilimat kylymenee ja sitä luntaki tullee ja muutaman kuukauven päästä tullee taas ilimastomuutos mutta toiseen suuntaan ku aurinko alakaa paistaa ja lehet puisa alakaa vihertää ja tullee lämpimät ilimat. Tää muutos on tapahtunu meikäjäppisen muistin mukkaan viime vuonna ja sitä eellisenäki ja hmm aika monena muunaki eellisenä vuotena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku siellä satuu kysymään mikä sulatti viimeisen jääkauden jäät,, kertokaa jo lähtiessä ette joudu naurun alaisiksi,,,tahtoo suomalaisille käydä niin maailmalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki hyökkäsi Syyriaan... Mikä määrä savua yms. lentää ilmaan. Entä ihmisuhrit. Ne viis veisaa ilmastonmuutoksesta.
Turvaan pääseminen on päälimmäisenä. Huoli omasta ja sukulaisten hengestä on varmasti tärkeämpää nyt, kuin joku ilmastonmuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kielletään kaikki kulutus ja kaikki syöminen, vielä kerätään kaikilta rahat pois. Sillä se maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kommentoidaan näin negatiivisesti? Kerrankin asiasta mennään sanomaan positiivisella näkökulmalla eikä syytellä. Eikö kehitys saisi mennä eteenpäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu jälleen edistyksellisestä Iistä. Ottakaa mallia oululaiset päättäjät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa nuoret! Varmasti tiedätte ja muistatte, että suomalaisen nuoren ja vanhan paras ja vaikuttavin ilmastoteko on istuttaa metsää. Iissäkin varmasti maanomistajat osoittavat teille halutessanne sopivia istutusaloja, jos ryhdytte käytännön työhön lähiympäristössänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni nämä nuoret ovat todella hyvällä asialla. Olen usein huomannut, kuinka paljon eroja on aikuisten ja nuorten ajattelulla ilmastonmuutosta kohtaan. Nuoria tarvitaan tekemään päätöksiä, jotta he voisivat turvata seuraavien sukupolvien elämät. Aikuisia ei ole enää turvaamassa heitä muutaman vuosikymmenen kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ii! Kertokaa miten tärkeää on säilyttää ruoantuotanto Suomessa ja pohjavesivarat suomalaisten omistuksessa. Näin ei ruoka ja puhdas vesi lopu. Kertokaa myös miten tärkeää on asettaa suuret saastuttajamaat vastuuseen teoistaan ja miten pieni Suomi näyttää jo nyt esimerkkiä maksattamalla muiden saasteet suomalaisilla. Kertokaa myös miten turve on meidän kansallinen kivihiilemme ja kertokaa myös, että meillä pyritään puhtaaseen teollisuuteen ja, jos teollisuutemme ajetaan alas, niin esim. kaikki teräs tulee Kiinasta ja Intiasta, joissa ei paljon ympäristöstä piitata. Näitä totuuksia Ursulakin arvostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iin kouluruokaan käytetty kalakin tulee ilmastoystävällisestä kanadasta kun paikallinen kalastus tuottaa nähtävästi liikaa päästöjä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapset tekis ettei tarvis koulussa olla silloin kun minä olin nuori sanottiin että täällä on 2020 Saksan ilmasto eikä tule olemaan 2060

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko lapsilla ratkaisua ja jotain sellaista mihin he ITSE voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ratkaisu: vaikuttavin ja merkittävin yksittäisenkin Suomen kansalaisen ekoteko on tämä: istuta metsää!! Siihen pystyy koululainenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, teidän on tulevaisuus vaikkei kaikki halua sitä ymmärtääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä on nuorten kongreettiset teot ilmastonmuutokseen.Onko ne Brysseliin lentäminen puhumaan 10 minuutiksi ja tämän kalttaiset teot..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanottavaa on: kaikki on teidän syytä, meiltä on varastettu elämä, kaikki kulutus ja elinkeinotoiminta on lopetettava ja muuta rakentavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image