Oulu

Ii voitti Euroopan mestaruuden ilmastotyössä

Iissä Nenosen huoltoasemalla jännitettiin porukalla, voittaako Iin kunta Euroopan mestaruuden ilmastotyössä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 10.10.2017 22:13 | Päivitetty 10.10.2017 23:41
Kaleva

Iin Micropoliksen ja PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n yhdessä toteuttama ilmastotyöhanke voitti Euroopan komission kilpailun ilmastonmuutos-kategorian.

Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -projekti palkittiin RegioStars 2017 -kilpailussa. Voittaja julkaistiin tiistai-iltana Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon tilaisuudessa Brysselissä.

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt sille tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

- Haluamme käyttää voiton ansiosta saamamme näkyvyyden ilmastotyön edistämiseen ja suomalaisen osaamisen esille tuomiseen, Iin Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi sanoo.

- Ratkomme Iissä globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan. Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siksi, sanoo PROTO:n toiminnanjohtaja Johannes Helama.

Jenni-Sisko Kurttila (vas.), Riia Sarajärvi, Sofia Jakku-Hiivala ja Johanna Jakku-Hiivala olivat tiistai-iltana tsemppaamassa Iin kuntaa voittoon. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Iin kunnassa on tehty pitkäjänteistä ilmastotyötä ja sitouduttu EU:n ilmastotavoitteeseen 30 vuotta etuajassa. Yhtenä kehittämiskohteena on haluttu aktivoida kuntalaisia palveluiden suunnitteluun.

- Olemme onnistuneet edistämään toimintakulttuurin muutosta. Iiläiset ovat innostuneet uusista toimintamalleista ja pilotteja tullaan jatkamaan edelleen, Helama sanoo.

EU:n RegioStars-kilpailussa nostetaan esiin innovatiivisia aluekehittämisen hankkeita, jotka voivat olla esimerkkinä myös muualla EU:ssa.

Euroopan komissio on myöntänyt vuoden 2017 energia- ja ilmastopalkinnon suomalaiselle Iin kunnalle.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Iin kunta on vastustanut jo 30 vuotta valtatien 4 linjaamista kirkonkylän ohi. Kaikki loppumattomasta autojonosta syntyvät päästöt halutaan tähän kylän keskustaan. Päästöjä riittää. Jatkuva pakokaasun haju! Onko tämä ympäristöteko!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei kerro paljonko on säästetty, mitä ja missä. Mitkä ovat laskelmat ympäristöystävällisyydestä vs investoinnit? Julkisuutta on haettu, mutta jos homman budjetti on 297 526€, niin ei siinä ihan hirveän montaa voimalaitosta rakenneta tai sähköautoa osteta, aurinkovoimalaa rakenneta eikä myöskään tuulivoimaloita. Tässä on jossain ihan reippaasti klappia tässä tarinassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuksille jaetaan kylmää ruokaa ja kunnalle ostetaan sähköautoja! Kenen ekoa kohotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KantaOulu ja kantaoululaiset päättäjät eivät ole päässeet pilaamaan Iin kunnan Oulun seudulla suorastaan poikkeuksellisia toimia ympäristön suojelun hyväksi. Iissä on pitkälle irtauduttu poliittisten virkanimitysten jähmettävästä ikeestä ja se näkyy tuloksissa. Onnea Ii !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän on sitten seuraavaksi alettava hoitamaan asiaa työttömien kannalta. "Ii, työttömien prosentuaalinen osuus pienin Suomessa." Työtä Iistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ihan hyvä asia. Toivoisin vain , että Iissä laitettaisiin perusasiatkin kuntoon. Kouluissa tarjotaan välillä ala-arvoista ruokaa. Opettajatkaan eivät syö. Maitoakin haluttaisiin vähän muutenkin kuin rasvattomana. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko Iin kunta tehdä asuntoja lapsiperheille,siellä hyvin ahtaasti asutaan,ei ole kunnalle hyvää mainosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo oli parasta mitä koko seutukunnalle on tapahtunut pitkään aikaan. Toivottavasti vaan Oulu ja sen ympärillä olevat muut kunnat ottavat Iin toimista nyt kunnolla kopin ja alkavat satsata nekin ilmastotyöhön. Jotenkin katse kääntyy ennen kaikkea Oulun suuntaan. Ei, älkää väittäkö, että Oulu on jo tehnyt paljon. Ei ole. Mitä nyt vähän peitellyt ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea Ii! Siellä tehdään oikeita asiota. Puhdasta, uusiutuvaa ja kotimaista energiaa tuotetaan muillekin antaa. Koko Suomen pitäisi ottaa mallia teistä. OL3:n pitäisi olla varoittava esimerkki kaikille. Ei näytä olevan, kun Hanhikivelle rakennetaan toista Iisakin kirkkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iissä on työmatkoista aiheutuvat päästöt saatu laskettua todella alas, johtuen siitä, ettei töitä juurikaan ole, mihin mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Iihin! Lasten ja nuorten kasvattaminen vihreään ajatteluun on yksi hienoimpia saavutuksianne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy myös muistaa että Iin Shelli on voittanut Iin parhaan Shellin palkinnon ja Iissä ei ole laskuja vaan ainoastaan nousuja. Onnea Ii:lle👍☀️🏅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Iille, hienoa :) Toivotaan, että Ii satsaa myös nuoriin ja nuorisotyöhön. Ikävä esimerkki tänään radiossa, luvut ovat tylyjä eikä selitykseksi kelpaa Ii-instituutti. Pitäs hoitaa asia kuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis saiko Ii rahaa? Iille voisi myöntää myös palkinnon itsenäisenä pysymisestä ja meillä on säilyneet palvelut ja yrittäjyys toisin kuin esimerkiksi Entisessä Haukiputaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
57
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
45
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
20
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
15
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image