Oulu

Ii voitti Euroopan mestaruuden ilmastotyössä

Iissä Nenosen huoltoasemalla jännitettiin porukalla, voittaako Iin kunta Euroopan mestaruuden ilmastotyössä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 10.10.2017 22:13 | Päivitetty 10.10.2017 23:41
Kaleva

Iin Micropoliksen ja PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n yhdessä toteuttama ilmastotyöhanke voitti Euroopan komission kilpailun ilmastonmuutos-kategorian.

Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -projekti palkittiin RegioStars 2017 -kilpailussa. Voittaja julkaistiin tiistai-iltana Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon tilaisuudessa Brysselissä.

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt sille tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

- Haluamme käyttää voiton ansiosta saamamme näkyvyyden ilmastotyön edistämiseen ja suomalaisen osaamisen esille tuomiseen, Iin Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi sanoo.

- Ratkomme Iissä globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan. Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siksi, sanoo PROTO:n toiminnanjohtaja Johannes Helama.

Jenni-Sisko Kurttila (vas.), Riia Sarajärvi, Sofia Jakku-Hiivala ja Johanna Jakku-Hiivala olivat tiistai-iltana tsemppaamassa Iin kuntaa voittoon. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Iin kunnassa on tehty pitkäjänteistä ilmastotyötä ja sitouduttu EU:n ilmastotavoitteeseen 30 vuotta etuajassa. Yhtenä kehittämiskohteena on haluttu aktivoida kuntalaisia palveluiden suunnitteluun.

- Olemme onnistuneet edistämään toimintakulttuurin muutosta. Iiläiset ovat innostuneet uusista toimintamalleista ja pilotteja tullaan jatkamaan edelleen, Helama sanoo.

EU:n RegioStars-kilpailussa nostetaan esiin innovatiivisia aluekehittämisen hankkeita, jotka voivat olla esimerkkinä myös muualla EU:ssa.

Euroopan komissio on myöntänyt vuoden 2017 energia- ja ilmastopalkinnon suomalaiselle Iin kunnalle.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Iin kunta on vastustanut jo 30 vuotta valtatien 4 linjaamista kirkonkylän ohi. Kaikki loppumattomasta autojonosta syntyvät päästöt halutaan tähän kylän keskustaan. Päästöjä riittää. Jatkuva pakokaasun haju! Onko tämä ympäristöteko!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei kerro paljonko on säästetty, mitä ja missä. Mitkä ovat laskelmat ympäristöystävällisyydestä vs investoinnit? Julkisuutta on haettu, mutta jos homman budjetti on 297 526€, niin ei siinä ihan hirveän montaa voimalaitosta rakenneta tai sähköautoa osteta, aurinkovoimalaa rakenneta eikä myöskään tuulivoimaloita. Tässä on jossain ihan reippaasti klappia tässä tarinassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuksille jaetaan kylmää ruokaa ja kunnalle ostetaan sähköautoja! Kenen ekoa kohotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KantaOulu ja kantaoululaiset päättäjät eivät ole päässeet pilaamaan Iin kunnan Oulun seudulla suorastaan poikkeuksellisia toimia ympäristön suojelun hyväksi. Iissä on pitkälle irtauduttu poliittisten virkanimitysten jähmettävästä ikeestä ja se näkyy tuloksissa. Onnea Ii !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän on sitten seuraavaksi alettava hoitamaan asiaa työttömien kannalta. "Ii, työttömien prosentuaalinen osuus pienin Suomessa." Työtä Iistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ihan hyvä asia. Toivoisin vain , että Iissä laitettaisiin perusasiatkin kuntoon. Kouluissa tarjotaan välillä ala-arvoista ruokaa. Opettajatkaan eivät syö. Maitoakin haluttaisiin vähän muutenkin kuin rasvattomana. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko Iin kunta tehdä asuntoja lapsiperheille,siellä hyvin ahtaasti asutaan,ei ole kunnalle hyvää mainosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo oli parasta mitä koko seutukunnalle on tapahtunut pitkään aikaan. Toivottavasti vaan Oulu ja sen ympärillä olevat muut kunnat ottavat Iin toimista nyt kunnolla kopin ja alkavat satsata nekin ilmastotyöhön. Jotenkin katse kääntyy ennen kaikkea Oulun suuntaan. Ei, älkää väittäkö, että Oulu on jo tehnyt paljon. Ei ole. Mitä nyt vähän peitellyt ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea Ii! Siellä tehdään oikeita asiota. Puhdasta, uusiutuvaa ja kotimaista energiaa tuotetaan muillekin antaa. Koko Suomen pitäisi ottaa mallia teistä. OL3:n pitäisi olla varoittava esimerkki kaikille. Ei näytä olevan, kun Hanhikivelle rakennetaan toista Iisakin kirkkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iissä on työmatkoista aiheutuvat päästöt saatu laskettua todella alas, johtuen siitä, ettei töitä juurikaan ole, mihin mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Iihin! Lasten ja nuorten kasvattaminen vihreään ajatteluun on yksi hienoimpia saavutuksianne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy myös muistaa että Iin Shelli on voittanut Iin parhaan Shellin palkinnon ja Iissä ei ole laskuja vaan ainoastaan nousuja. Onnea Ii:lle👍☀️🏅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Iille, hienoa :) Toivotaan, että Ii satsaa myös nuoriin ja nuorisotyöhön. Ikävä esimerkki tänään radiossa, luvut ovat tylyjä eikä selitykseksi kelpaa Ii-instituutti. Pitäs hoitaa asia kuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis saiko Ii rahaa? Iille voisi myöntää myös palkinnon itsenäisenä pysymisestä ja meillä on säilyneet palvelut ja yrittäjyys toisin kuin esimerkiksi Entisessä Haukiputaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

15:52
Uuden Hotelli Iso-Syötteen rakennustyöt ovat alkaneet – huonesiiven saneeraus valmistuu ensi talvisesongiksi, uutuuksina sviitti, näköalaravintola ja lounge
15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
34
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
18
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
15
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image