Oulu

Ii tarjoaa lu­kio­lai­sil­leen 850 euron kä­de­no­jen­nuk­sen

Milja Kiljo (vas.), Essi Rajala, Alisa Hast ja Amanda Rantakokko ovat iloisia kunnan eleestä tarjota pakollisten kurssien kirjat lukiolaisille. ”En olisi edes jäänyt Iin lukioon, ellei täällä olisi ilmaiset kirjat”, sanoo Rantakokko. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 27.8.2012 6:07
Minna Kolistaja

Kilpailu lukio-opiskelijoista tuo Iin kunnan lukiolaisille noin 850 euron hyödyn: pakollisten kurssien kirjoja ei tarvitse hankkia itse vaan ne saa lainaan lukion kirjastosta.

”Lukion oppimäärä on vähintään 75 kurssia. Pakollisia kursseja on 47–51. Lukiolaiselle ja kotiväelle koituu huomattava säästö, kun itselle hankittavaksi jää reilusti alle puolet lukiossa tarvittavista oppikirjoista”, sanoo Iin lukion rehtori Tuomas Kulha.

Kunnalle kurssikirjojen tarjoaminen on huomattava satsaus.

”Kun yksi kirja maksaa kymmeniä euroja ja niitä hankitaan kullekin oppilaalle 15–20 vuodessa, puhutaan kymmenistä tuhansista euroista”, laskee opetus- ja varhaiskasvatuspäällikkö Vesa Anttila.

Iissä kirjaetuus keksittiin 4–5 vuotta sitten työryhmässä, joka mietti keinoja pysäyttää lukion opiskelijamäärän lasku.

Ilmaiskirjat eivät ole tuoneet toivottua tulosta, mutta käytäntöä aiotaan jatkaa.

Lue lisää 27.08.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Siis onko lukion taso huono jos kirjat kustannetaan opiskelija määrän laskun takia? Laudatureita kirjoitetaan Iin lukiossakin. On vain karu tosiasia ettei niin pienellä pakkakunnalla kuin Iillä riitä millään opiskelijoita ja niitä on pakkko jotenkin houkutella. Pienessä lukiossa taso on varmasti yhtä hyvää kuin Oulussa kun pystytään kekittymään enemmän opiskelijan tarpeisiin yksilöllisesti eikä opiskelija ole vain naama oppilaiden massassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nerokas idea, koska köyhistä lähtökohdista kalliita kirjoja on mahdoton hankkia eikä monen tonnin opintolaina jo lukioajalle varmaan houkuttelevalta tunnu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin Iissä keskikoulun, jonka johtokunnan muodostivat omistajat eli Iin asukkaat.
Valitettavasti silloin ei ollut lukiota, joten jouduin 100 km päähän lukioon.
Se oli kova pala suurperheen lapselle.
Toivosydämestäni, että Ii saa pitää lukionsa.
Muistakaa vaaleissa maaseudun tulevaisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedä siitä huonotasoisuudesta. Eiköhän se enemmän merkkaa, että minkälaiset paperit sieltä kirjoittaa. Itseltäni ei ole vielä kertaakaan kyselty, että missä lukiossa olen ylioppilastutkinnon suorittanut saati sitten lukion päästötodistustakaan. Miksi Iin pitäisi kustantaa ammattikoulun tai korkeamman asteen opintojen kirjoja, kun Iissä ei tällaisia opinahjoja ole? Eikös se kuulu tällä logiikalla sen paikkakunnan murheisiin, jossa tuo ko. oppilaitos sijaitsee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kannattaako heikkotasoiseen kouluun jäädä sen takia että se tarjoaa koulukirjat ilmaiseksi. Tuosta kun jää elinikäiset seuraukset. Parempi mennä kunnon kouluun vaikka kirjat on maksettava itse. Lopussa kiitos seisoo ja kunnollisesta koulutuksestä voi nauttia loppuelämänsä ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on varsinaista itsepetosta, jos kuvittelee, että koulun valinta ratkaisee sen, mitä siellä oppii. Niin sanotuissa eliittilukioissa joutuu kilpailemaan kurssipaikoista eikä välttämättä pääse haluamilleen kursseille. Lisäksi opettajat ovat niin fiksoituneita pitämään koulun mainetta yllä, että se ajaa oppilaiden edun edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se koulun valinta vaikuttaa. Kun oppilaat ovat suunnilleen tasalaatuisia, oppiminen on tehokasta. Jos taso vaihtelee ja opettaja menee hitaimpien mukaan, esimerkiksi matematiikan oppikirjasta jää käymättä läpi juuri ne viimeiset asiat, mitä yliopistossa ei enää opeteta, kun ne on jo kerran lukiossa käyty läpi. Ja mikäli opettaja etenee nopeimpien tahdissa, hitaat tipahtavat kokonaan vauhdista ja lopulta jättävät lukion kesken, jolloin oppilaitoksen tulot pienenevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkää bisnestä nämä joka vuosi uusitut koulukirjat joilla opiskelijoita rahastetaan , eikä edellisen vuoden kirjat kelpaa seuraavana vuonna .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko lukio tai ammatillinen koulutus. Ii on valintansa tehnyt, mutta iiläisethän itse ovat sen jälkimmäisen kannalla. Siis mitä kunnallisdemokraiaa tämä muka on? Kustantakaa yhtälailla kaikkien oppilaitosten opiskelukirjat ja antakaa nuorten tehdä valintansa taloudellisesti tasaveroiselta pohjalta. Vai onko tarkoitus saada nuoret käymään molemmat ja pysymään paikkakunnalla. Lukion aineet ovat opiskeltavissa netin kautta suhteellisen helposti. Ammattien peruskirjallisuus sisältää puolestaan erikoistietoa jota internetistä ei hevin löydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin loogista. Lukiosta ei valmistu ammattiin, se on vaan peruskoulun jatke. Sen lisäksi on käytävä vielä joku muu koulu, jossa kirjat on itse ostettava. Eli ihan tasa-arvoistahan se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ainakin todella kaamee paikka, ainakin oli..jos ei ole muuttunut vuoden 2000 jälkeen. ei liittyne mitenkään asiaan, mutta tulipahan sanottua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion oppilasmäärän lasku johtuu siitä ettei Ii ole enää niin kiinnostava asuinpaikkana ja väkimäärä pakenee suurempiin keskuksiin. 850 euroa on hyvä kädenojennus, mutta se ei ratkaise varsinaista ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmaiskirjat eivät ole tuoneet toivottua tulosta, mutta käytäntöä aiotaan jatkaa."

No sehän kuulostaa järkevältä rahankäytöltä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei loukata, mitä ihmettä? Koulupaikan valinta on jokaisen oma asia, eikä se liity ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, uskontoon tai vakaumukseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iissä ei ole ammattikoulua. Miksi Iin siis pitäisi maksaa kirjat opiskelijoille, jotka lähtevät kunnasta pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toisena, keskustalle vaalitappio
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
19:16
Äänestys sujuu odotetun rauhalliseen tahtiin Oulussa – Madekoskella keskimääräistä innokkaampia äänestäjiä, ja värttöläiset nuoret erityisen aktiivisia
19:00
Isä, poika ja huolella entisöity Napapiirin junankeula – Jorma Valkama etsi Kastenwagenia kaksi vuotta: "On mahtava tunne, kun auto on valmis ja katsastettu" Tilaajille
19:00
Monacon GP:ssa kolmanneksi sijoittunut Bottas: Vähän sunnuntaiajelua oli
19:00
Leijonien tie MM-finaaliin - katso kooste turnauksen ratkaisuhetkistä
193
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
64
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
36
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image