Oulu

Ii hakee perheitä ener­gian­käyt­tö­tut­ki­muk­seen – luvassa jopa 40 prosentin säästö ener­gia­ku­luis­sa

Iin Ojakylän koulun energiatiimiläiset Viljami Lohi, Konsta Vänttilä, Oskari Ojala ja Petra Haapaniemi esittelivät Iisisti Energinen Ii -hankkeen avajaisissa koululla toteutettavia energiatekoja. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 9.5.2018 9:26
Markku Rättilä

Ii ottaa jälleen uuden harppauksen ilmastotalkoissa. Nyt kunnassa selvitetään perheiden energiankäyttöä. Iisisti Energinen Ii -hankkeeseen otetaan mukaan 20 perhettä, joiden kodit lämpiävät sähköllä.

Hankkeen avajaisia vietettiin tiistaina Micropoliksessa.

Mukaan otettavat perheet saavat koteihinsa lämmityksensäätöjärjestelmät, joiden avulla voidaan säästää jopa 40 prosenttia energiakuluissa.

Järjestelmä hyödyntää pörssisähkön tuntihintoja, ottaa huomioon sääennusteet ja säätää huonekohtaisesti lämpötiloja.

Hankkeessa ovat mukana kunnan lisäksi Iin Energia, Oulun yliopisto sekä Sitra.

Yliopiston tutkijat jalkautuvat perheiden pariin tarkkailemaan niiden tekemiä energiavalintoja ja käyttäytymistä. Tutkimuksessa kartoitetaan myös perheiden arvoja energia-asioissa.

Ii pokkasi tiistaina myös Suomen Ympäristökeskuksen Kuukauden Hinku-teko-palkinnon, jonka saamiskriteerinä on muun muassa päästöjen vähentäminen.

Ii on pyrkinyt päämäärätietoisesti energiatehokkuuteen ja päästöjen vähentämiseen. Reilussa kymmenessä vuodessa hiilidioksidipäästöjä onkin saatu leikattua yli puolella. Tavoitteet ovat vielä kovemmat: vuoteen 2020 mennessä päästövähennysten pitäisi olla 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta. Hinku-foorumin tavoitteisiin sitoutuneet muut kunnat pyrkivät vastaavaan vuoteen 2030 mennessä.

Iin toimet ovat tuoneet myös selvää säästöä kunnalle. Vuosina 2012–2016 kunta on tehnyt energiansäästöön ja päästövähennyksiin liittyviä investointeja 1,9 miljoonalla eurolla, jonka myötä se on saavuttanut 750 000 euron vuosittaiset säästöt.

Iin tavoitteena on saada päästötalkoisiin mukaan kaikki kuntalaiset, yhteisöt ja yritykset. Yksi konkreettinen keino juurruttaa ajatusta kuntalaisiin on viedä sanaa koteihin koulujen kautta.

Kouluissa oppilaille opetetaan konkreettisia säästötoimia, jotka tuovat rahallisia säästöjä. Kunta luovuttaa puolet saavutetusta säästöstä koulujen omaan käyttöön. Vuonna 2016 säästöjä kertyi 16 000 euroa, josta kouluille meni siis puolet.

Sitran johtava tutkija Lari Rajantie kehui tiistaina Iisisti Energinen Ii-kampanjan avajaisissa kuntaa siitä, että se on onnistunut luomaan tavalliseen arkeen sopivia ja ihmisiä motivoivia toimintatapoja.

– Iso haaste on, miten oikeasti saadaan toimintamalleja läpi yhteiskunnassa niin, että toiminta muuttuu kestäväksi. Ei ole helppoa muuttaa vanhoja rakenteita.

Kun asioita tehdään paikallisesti, ihmiset lähtevät paremmin mukaan kuin jos niistä päätettäisiin konttoreissa Helsingissä, Rajantie korosti.

Hyvä esimerkki Iin tavasta toimia on aurinkopaneelien yhteishankinta kotitalouksille kilpailutuksen kautta. Iisisti Energinen Ii-hankkeen projektipäällikkö Kari Manninen kertoi, että jo kymmenet kotitaloudet ovat tilanneet aurinkopaneeleja.

Seuraavaksi Iissä jätetään yhteishankinnan nimissä tarjouspyyntö kompostoreista.

Lue lisää 09.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mutta kun sais tämä energiakunta vielä myös sen muovinkierrätyksen niin avot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähinnä naurettavaa tämä Iin ilmastopelleily. Ii varmaan pelastaa maailman ilmaston!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iissä ei huomioida investointikustannuksia laskettaessa säästöjä.Maalämpöön siirtyneet koulut alkoivat heti kovasti säästään mutta investointikustannukset jäävät huomiotta!Omakotitalon aurinkokennot maksavat 10000-15000 euroa taloa kohti ja säästöä tulee 150-200 euroa vuodessa.
Sähkön takaisinostohinta olematon.Iin sähkön hinta oli vuosituhannen vaihteessa Suomen halvin ja nyt maan keskiarvon huonommalla puolella.Laskekaa sähkön hintaa reippaasi,niin saadaan asukasvirta kääntymään kuntaan päin ja muuttotappio selätettyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorassa sähkölämmityksessa on kuitekin se hyvä puoli, että säädettävyys on helppoa ja toimii aina. Vesikiertoisen kanssa on aina melkoista säätämistä, varsinkin lattialämmityksen kanssa. Paitsi jos kaikki tykkää yhtä kuumasta ja on yksitasoinen asunto. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun otetaan huomioon sähkönsiirto ja kiinteät kulut siinä (voi olla yli 10 euroa/kk) ja vastaavasti sähkönenergian kiinteät, niin todelliset säästöt ovat luokkaa 10...15%. Ehkä lähempänä 10% voi jossain tapauksissa olla reaalinen säästö.
On vaikea säästää , kun kiinteät kulut ja siirto nielaisevat suurimman osan. Katsoppa vesilaskua, paljonko ovat kiinteät maksut, ja vieläpä molemmista jätevedestä että puhtaasta.
Keskiverto iiläinen perhe säästäisi merkittävästi enemmän energiaa ja energiassa muuttamalla lähemmäs Oulun keskustaa. Tällöin liikkumisen nielemät kulut supistuisivat merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa Ii! Tästä mallia muillekin! Luulisi noiden taloudellisten säästöjen houkuttelevan päättäjiäkin ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tässä ollaan ihmistä aivopesemässä. Kun tuo tuntimittaaminen on saatu kansalliseksi, tietävät sähköyhtiöit milloin kukakin käyttää energiaa ja hintaa aijotaan nostaa piikkikausina. YK ja EU on luomassa energiasta uutta uskontoa, aikovat sanoa että energia/sähkö/resusrssit ovat ihmisarvo, joten sinun tulee kuluttaa vähemmän koska käytät liikaa, eikä kaikille muuten riitä, aikovat luoda keinotekoiset riittämättömyyden tilan, jossa ihmistä voidaan kontroloida ja manipuloida. Miettikää vain että aikovatko nämä mässääjät EU:ssa, YK:ssa tai edes meidän eduskunnassa säästää mistään? EI , Koska meitä yritetään alistaa ja aivopestä diktatuuriin mitä maailma ei ole vielä ennen nähnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta voit syöttää sähköä verkkoon tarvitset uuden mittarin. Nämä uudet mittarit tulee luonnollisesti kaikille syötitpä energiaa verkkoon tai et. No siirtohintoja täytyy luonnollisesti uusien mittarienvestointien vuoksi nostaa.
Ihmiset aivopestään ilmastomuutokseen (140 vuotta ja maapallon lämpötila on noussut 0,8 astetta), hylätään vanhoja (tod. muutaman vuoden vanhoja) lämmitysratkaisuja, siirrytään maalämpöön ym. Vapaehtoisesti saadaan ihmiset kuluttamaan, satsaamaan turhaan, ennen aikojaan...Markkinatalous kukoistaa. Verot alas, kulutus ylös! Maailma pelastuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hömpötystä koko juttu! Mitä tällä on saatu aikaiseksi, muuttotappiokunta, tontit ei houkuttele, koska Iissä tuhottu kaikki luontoarvot, joita pitäisi löytyä maaseudulta. Tuhotaan puistot, rannat ja merenrannat, tehdään kaupunkimaista rakentamista, eihän se vedä! Luonnonläheisyys ja maisema on se joka vetäisi Iihin asumaan. Nyt kiireellä kaavoitetaan asuinalueita kauas palveluista, on niin ilmastomyönteistä, kun perheessä on oltava kaksi autoa, jotta kylille pääsee. Kasvaa taas kunnan kulut koulukuljetuksissa yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image