Oulu

Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä

Oulu 29.1.2020 6:14
Pekka Rahko
Viime viikon sääolosuhteet saivat aikaan hyyteen muodostumista Oulujoessa, ja hyyde tukki myös Hupisaarten puroihin vettä tuovat putket. Purot jäivät ilman vettä ja tilanne vaaransi puroissa talvehtivan taimenkannan. KUVA: Jukka Leinonen

Viime viikon sääolosuhteet saivat aikaan hyyteen muodostumista Oulujoessa, ja hyyde tukki myös Hupisaarten puroihin vettä tuovat putket. Purot jäivät ilman vettä ja tilanne vaaransi puroissa talvehtivan taimenkannan.

– Hyydeongelmista tuli meille tieto aktiiviselta tarkkailijalta torstaina illalla ja tämä havainto oli tehty päivällä. Viesti välittyi meiltä heti eteenpäin ja ELY-keskukselta käytiin perjantaina aamulla paikan päällä, jolloin puroissa virtasi jälleen normaali vesitys, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Pauliina Louhi kertoo.

– Kyse on siis todennäköisesti muutamista tunneista, ei kokonaisista vuorokausista, Louhi arvioi virtaaman seisauksen kestoa.

Tilannetta on Louhen mukaan helpotettu kesävesitykseen käytettävällä ylisyöksypumpulla. Myös pumppu kärsi hyyteestä, mutta tällä hetkellä putket ovat sulana.

Hyyteen muodostumista pyritään estämään saamalla jokeen jääkansi.

– Jäädytysajot on aloitettu ja jäätymisen eteneminen näyttää hyvältä, työnjohtaja Sami Karjalainen Oulun Energialta kertoo ja arvioi jääkannen muodostumisen vievän vajaan viikon.

Hyyteestä aiheutui viime perjantaina hieman haittaa myös Merikosken voimalaitokselle.

– Muutaman tunnin ajan jouduttiin ajamaan vettä ohi voimalan, Karjalainen kertoo.

Jokiin muodostuvat hyydepadot ovat seurausta joen suuresta virtaamasta ja ajoittaisista pakkaskausista.

Kun virtaama on suuri, ei joen pinnalle pääse kehittymään suojaavaa jääkantta. Tällöin vesi voi kylmän sään vaikutuksesta alijäähtyä ja vedessä alkaa muodostua niin sanottua suppojäätä eli joki hyytää.

Louhi pitää todennäköisenä, että poikaset ovat selvinneet hakeutumalla suojaan uomien syvimpiin kohtiin.

– Poikaset tarvitsevat syvempiäkin suojapaikkoja ympäri vuoden ja etenkin näin talvella, joten niiden tarve on otettu huomioon alkujaan ELY-keskuksen tekemissä suunnitelmissa ja toteutuksessa.

Soraikoissa parhaillaan hautoutuva mäti ei kuitenkaan pääse kuivumista pakoon. Louhen mukaan mädin hapenkulutus ei kuitenkaan ole vielä tässä kehitysvaiheessa kovin suurta, se kasvaa huomattavasti vasta myöhemmässä kehitysvaiheessa.

– Kehitys riippuu vahvasti veden lämpötilasta, mutta hapen kulutus voisi selvästi kasvaa Hupisaarilla ehkä helmi–maaliskuussa, joten sen suhteen ajoitus on ollut puolellamme.

– Jos mäti on säilynyt kosteana, mutta ei ole jäätynyt, voisin kuvitella sen kestävän tilapäisesti useampia tunteja soraikossa ilman jatkuvasti virtaavaa vettäkin, Louhi arvioi.

Kuivumista suurempi uhka on mädin jäätyminen.

– Jäätymiselle mäti on hyvin herkkä ja käytännössä se taitaa tuhoutua heti, jos pääsee jäätymään.

Tietoa taimenenpoikasten kohtalosta saadaan odottaa hyvä tovi.

– Kesällä pääsemme jälleen sähkökalastamaan purot ja silloin saamme ensimmäisen kerran luotettavaa tietoa tilanteesta, Louhi kertoo.

Viitteitä mädin kohtalosta saadaan jo aikaisemmin, sillä puroissa on lämpötilaa tallentavia mittalaitteita.

– Laitoimme viime syksynä valituille soraikkokohteille myös lämpötilaloggereita, joista näemme keväällä jo vähän aikaisemmin, ovatko juuri nuo soraikot jäätyneet talven aikana, Louhi kertoo.

– Mädin tai poikasten tilanteestahan tämä ei varmaa tietoa anna, mutta jotain odotuksia voimme jo talviaikaisen lämpötilan perusteella tehdä, hän lisää.

Lämpötilakertymästä tutkijat pystyvät jälkikäteen myös laskemaan mätimunien kehittymiseen vaikuttavan lämpösumman ja arvioimaan tarkemmin, milloin mätimunat saavuttavat eri kehitysasteet juuri näissä puroissa.

Louhi kiittää sitä aktiivista tarkkailijaa, jonka havainnon perusteella puroihin saatiin vesi palautettua nopeasti.

– Ihan joka päivä emme pysty puroilla liikkumaan, joten kansalaishavainnot tuovat meille parhaimmillaan tärkeää tietoa. Mielestäni nyt meillä toimi viestiketju tehokkaasti ja kaikki reagoivat tilanteeseen nopeasti.

Louhi kannustaa kaikkia Hupisaarilla kulkijoilta osallistumaan havainnointiin.

– Jos puroissa ei vettä virtaa, niin laittakaahan pikaisesti havainnoistanne tietoa meille Luonnonvarakeskukseen tai ELY-keskukseen tai kaupungille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ilmastonmuutos on täällä, joko se viimeisillekkin tulee selväksi? Hyyde on selvä todiste siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olehyydettä olemassakaan , itse olin henkilökohtaisesti nostamassaMerikosken padotuskorkeutta 90-luvulla .Padotuskorkeuden nostoa perusteltiiin sillä ,että suppo- ja hyydetulvista päästään eroon , näin tehtiin eikä suppoa,eikä hyydettä ole enää Oulujoen vesistö-alueella , eikä niistä näin ollen makseta korvauksia kenellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keväällä nähdään vahinko, mutta onko se aiheutunut tästä, vai talvesta yleensä. Ei voi tietää.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu pilkki kisoista + rikosilmoituksesta. Terävät kynät on penaalista loppunu vuosia sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus vaan mietin, että miksi ei keskitytä tärkeämpiin asioihin? Mitä tässä koko purohomassa on ollut järkeä? Saada jostain EU:sta rahaa ja pari työllistyvää vai mikä? Olispa ELY toiminut talvivaarassa yhtä tehokkasti, kun pilattiin iso järvi ja ehkä pari muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskitytään vaan kerralla isompiin asioihin. Puretaan kaikki padot oulujoesta, niin pääsee kalat ja ei tarvi olla talvella kuivissa kivikoissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaisella kaukölämmön paluulämmöllä voisi lämmittää kaikki Hupisaarten ojat. Osan ojista voisi kattaa ja sinne voisi rakentaa turistirysäksi valtavan kylpyläkopleksin jossa voisi talvisinkin uida ja mm. ottaa kuumia kylpyjä. Suuret jäähdytyskoneet voisi jäädyttää osan ojista ja niissä voisi harastaa pilkkimistä kesälläkin. Ottakaa tämä ehdotus mukaan Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image