Oulu

Hy­vin­voin­ti­lau­ta­kun­ta päättää, mitä maksuttomia ehkäisyjä tarjotaan nuorille oululaisille

Hyvinvointilautakunnan päätöksen jälkeen suunnitellaan ehkäisyn käytännön toteuttaminen. KUVA: Marttiina Sairanen
Oulu 11.1.2019 9:20
Kaleva

Oulun hyvinvointilautakunta päättää alkuvuodesta, mitä ehkäisymenetelmiä tulee nuorten maksuttoman palvelun piiriin.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa, että 16–20-vuotiaille oululaisille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn.

Lautakunnan päätöksen jälkeen hyvinvointipalveluissa suunnitellaan ehkäisyn käytännön toteuttaminen. Asian käytännön toteutuksesta kerrotaan arviolta maaliskuun alussa.

Siihen asti toimitaan kuten ennenkin. Oululaisilla nuorilla on mahdollisuus saada ehkäisytablettien aloituspakkaus kolmeksi kuukaudeksi maksutta omasta hyvinvointikeskuksestaan, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Jälleen kerran ehkäisy, olkoonkin ilmainen, sysätään nuorten naisten vastuulle. Pillerit eivät ehkäise sukupuolitauteja ja toisaalta rohkaisevat nuoria miehenalkuja vastuuttomuuteen omalta osaltaan. Kondomin käyttö on opetettava pojille ja tytöille, heti kun seksi alkaa kiinnostaa. Vastuullisuus omasta ja toisen osapuolen terveydestä on iskostettava päähän vaikka koivuhalolla! Selitykseksi ei riitä keski-ikäisten miesten olematonta itsetuntoa kuvaava "ei se miltään tunnu kortsun kanssa". Siihenkö pojat halutaan opettaa edelleen? Ehkäisypillereissä ei ole mitään vikaa myöhemmässä vakiintuneessa parisuhteessa, päin vastoin. Mutta nuorille, parisuhteita ja seksiä harjoitteleville ihmisille molemminpuolisen vastuun opettaminen on ensiarvoista ja ihmisarvon kunnioittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös! Kerrankin oikea päätös. Ikävä jos pitää tehdä jo nuorelle abortti, joka on henkisesti todella iso asia (ei nuorelle), kun vanhempana miettii tätä asiaa.
Kondoomi ei ole järkevä ehkäisy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole kovin hyvä kohde verorahoille. Täysi-ikäisten nimenomaa pitäis tehdä lapsia, kun suomalaisten syntyvyys on laskussa. Alaikäisillä taas on vanhempien velvollisuus huolehtia heistä ja maksaa lääkkeet.
Ihan turhaa rahan haaskausta. Toivottavasti tämä päätös perutaan pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidän täysin käsittämättömänä sekä yksinkertaisesti vastuuttomana jos tarjotaan mitään muuta kuin kondomeita.

Muut ehkäisykeinot eivät suojaa taudeilta ja silloin on vaarana sama buumi mikä jo koettiin 60-luvulla kun ehkäisypillerit tulivat markkinoille - touhu vapautuu, mutta se suojaa ainoastaan raskaaksi tulemiselta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Huumeiden vammauttaman lapsen hoito maksaa pakollisen rumban, eli huostaanoton ja kotiin palauttamisen ja huostaanoton ja lopulta laitokseen sijoittamisen jälkeen n. 60 000 -120 000 euroa vuodessa riippuen siitä, missä ja miten hoidetaan.
En ymmärrä miksi emme voisi maksaa näille ihmisille, joista ei ole vanhemmiksi, siitä että eivät lisääntyisi. Vaikka maksettaisiin kymppitonni steriloinnista, niin sekin olisi pieni raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis maksuttomiahan nämä eivät ole kuin näille nuorille. Vero (velka) rahoilla nämäkin maksetaan. No, kunhan Päivi käy kahvilla niin asia tulee kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi termi maksuton onkin oikea. Usein käytetään ilmaisua ilmainen, mitä ne eivät ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei oikeasti sairaat saa ilmaisia lääkkeitä vaan päinvastoin kelakorvauksen omavastuuta on lisätty. Oikeasti sairaiden lääkityksesä on usein kysymys elämästä ja kuolemasta, ehkäisy taas on jokaisen oma valinta tai tietoinen riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tässä nyt ei täsmää. Nuorilla on satoja euroja maksava matkapuhelin, mutta ehkäisyyn ei ole varaa. Jos on niin aktiivinen nuori, että harrastaa seksiä vuoden jokainen päivä, mutta vain kerran päivässä, vuoden kondomien hinnaksi tulee vajaat 80 euroa, jos käyttää marketista löytyvää edullista peruskumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä juuri autetaan sitä huithapeliryhmää, joista ei ole käyttämään edes ehkäisyä, saati sitten olemaan vanhempina. Usein mukana on päihteet ja elämänhallinnan vaikeudet muodossa tai toisessa, niin ettei se ehkäisy tule mieleen. Tästä sitten lapsi maksaa omalla elämällään monella tavalla. Pahimmillaan päihteiden vammauttamalla lapsella on edessä kymmenien vuosien kivut ja vaikeudet, eikä mitään mahdollisuutta opiskella tai saada parisuhdetta. Yhden vammautetun lapsen hoitaminen laitoksessa maksaa useita tuhansia euroja kuukaudessa. Joten nämä ilmaiseen ehkäisyyn pistetyt eurot on pieniä rahoja isoihin asioihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilemättä moni valitsee pillerin kondomin sijaan. Tämä tarkoittaa, että klamydia ym. taudit lisääntyvät.

Niihin on tietenkin lääkkeensä, joilla puolestaan edistetään resistenttejä kantoja. Lisäksi unohdetaan, että kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksensa, eli jokin terveyshinta maksetaan ennemmin tai myöhemmin.

No, ainakin lääketeollisuus kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on tarjota ilmaista ehkäisyä varsinkin meille pitkäaikaistyöttömille, jos persoona ei riitä ehkäisyksi, ilmaista kumia, ilman muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uudistus. Yksikin raskaudenkeskeytys, joka tällä uudistuksella vältetään, on hieno asia. Raskaudenkeskeytykset ovat henkisesti iso juttu, ja niistä kärsivät vain naiset. Sukupuolitautejakin hoidetaan yhteiskunnan varoilla, joten loppujen lopuksi tällä säästetään rahaa myös lääkekorvauksissa ja lääkärissä käynneissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun goshplan suunnittelee nyt nuorten tarpeita. Ei olisi uskonut sosialismin iskevän näin voimakkaasti. Surullisinta tässä on, että suurin osa ei edes huomaa tässä mitään vikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin käsittämätöntä, että veronmaksajien täytyy osallistua nuorten ehkäisyn kustannuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mieltä, ostakoon itse ehkäisynsä sitten kun siihen on varaa. Ei niitä ole ennenkään maksettu ja hyvin on pärjätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomioidaanko olleenkaan heitä joille ei e-pillerit sovi? Lateksittomat kondomit eivät ole mitään halpoja, kun on kumiallergia ja jo kahden pillerit kokeiltuna nämä eivät ole passanneet.

Eli saako nuori 3 kk:n kondomit, ehkäisyrenkaat ? Jos taas tarjotaan vain e-pillereitä niin tasa-arvo ei toteudu tässäkään asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan ei saada tilannetta, jossa kaikki olisivat tyytyväisiä. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image