Oulu

Hupisaarten puroihin istutettiin jälleen taimenia ku­te­maan – ­vuo­den takaiset istutukset tuottivat ällistyttävän määrän isoja poikasia

Luonnonvarakeskus siirsi kymmenen paria kututaimenia Hupisaarten puroihin. KUVA: Antti Ervasti
Oulu 3.9.2019 20:56
Antti Ervasti

Hupisaarten puroihin istutettiin tiistaina kymmenen paria kututaimenia. Viime syksynä istutettujen kalojen lisääntyminen onnistui loistavasti.

Kuorma-auton lavalla olevasta säiliöstä tuleva putki alkaa pursuta vettä. Pian putkessa vilahtelee mustia mötiköitä, jotka lopsahtelevat Hupisaarten puroon. Luonnonvarakeskus istutti tiistaina Hupisaarten vesistöön kymmenen kutuparia taimenia.

Lohien istuttaminen aloitettiin vuosi sitten, ja se on jo nyt osoittautunut tulokselliseksi.

– Kävimme maanantaina sähkökalastamassa puroilla, ja sieltä löytyi kymmeniä, ellei peräti satoja taimenenpoikasia, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Pauliina Louhi iloitsee.

Paljouden lisäksi erikoista oli se, että poikaset olivat poikkeuksellisen isoja, keskimäärin 7–8 sentin pituisia. Yleensä taimenenpoikaset ovat tähän aikaan kesästä pienempiä, noin 5–6-senttisiä.

– Lämpimällä kesällä lienee ollut vaikutuksensa. Ravintoa on riittänyt hyvin. Poikaset syövät selkärangattomia pohjasta ja isompina tietysti petokaloina muita kaloja.

Istutettavat isommat kalat tuskin tarvitsevat pikkukaloja syödäkseen. Ne kutevat puroihin ja lähtevät merelle tai kuolevat pois. Niin kävi viime vuonna: tammikuulle asti syksyllä istutetuista kaloista nähtiin havaintoja mutta sen jälkeen ei enää yhtään.

Myöhemmin Lukella on aikomus istuttaa Oulujoen yläosien purojen taimenkantaa, purotaimenia, jotka jäisivät puroihin.

Yllättävää oli Louhen mukaan myös se, että maanantain sähkökalastuksissa löytyi varsinaisen merilohen poikasia.

– Sinne on täytynyt nousta merestä lohia kutemaan viime syksynä, sillä poikaset eivät voi olla peräisin mistään muualtakaan. Niistä tulikin jonkin verran havaintoja. Kesäkuussa löytyi myös siianpoikasia, Louhi kertoo.

Viime syksy oli ensimmäinen, jolloin väylä Merikoskesta hupisaarille pidettiin vesitettynä läpi talven. Sen ansiosta lohet ja siiat ovat päässeet kutemaan Puroihin.

– Sen takia juuri viime syksynä lähdettiin ylipäätään tähän taimenprojektiin.

Uusienkin puroihin pantujen taimenten pitäisi alkaa kutea tämän syksyn aikana eli laskea soraikkoihin mädit, joista keväällä kuoriutuu uusia poikasia.

Kalat tulivat Paltamosta Kainuun kalantutkimuslaitokselta, ja ne ovat Oulujoen taimenen istukaskantaa. Ne ovat noin 4–5-vuotiaita, keskimäärin puolentoista kilon painoisia ja 50 sentin pituisia.

– Tämä oli ensimmäinen kuorma tänä syksynä. Toivottavasti pystymme siirtämään myöhemmin syksyllä toisenkin lastin. Toisaalta viime syksynä siirsimme kaikkiaan vain 13 kutuparia, joka oli hyvä määrä näin pienelle puroalueelle, Louhi sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

13kpl puroon...ja koko oulujokeen ole fortum edes saanu VELVOITE pyyntikokoisia istutettua,ja nyt ku pyyntikokoinen kala alkaa kunnolla nousta portaasta se on rauhoitettu. Koko oulujoen taimenkantaha on poikas istutusten varassa kun ei ole kutupaikkoja nousukaloille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa kalojen olla rauhassa .tämä on todella hieno juttu👍👍👍salakalastajille👊👊👊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella LUKE:n porukat käyvät kalastamassa, vieläpä SÄHKÖLLÄ hupisaaren puroissa ?? Todella EPÄREILUA tavallista kala miestä kohtaan antaa muille eri vapauksia !! Onkohan luvat kunnossa.....?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkö tainnuttaa kalat. Sähkökalastuksen avulla saadaan tietoa, mitä kaloja ja kuinka paljon puroissa on eli miten istutukset onnistuivat. Ne yleensä vapautetaan takaisin puroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa että Oulun seudulla elvytetään luonnon monimuotoisuutta. Hupisaarten purojen kalaistutukset lupaavat onnistuneita elämyksiä vesien varrella aikaansa viettäville kaiken ikäisille oululaisille. Lapset ja nuoret pitää saada kokemaan luonnon ihmeitä, niin tietokonepelit eivät hallitse heidän elämäänsä.
Luonnosta saadaan terveyttä edullisesti kun tutkijat ensin elvyttävät luonnon minimuotoisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimustieto on tärkeää kalankasvatuksen onnistumisesta. Tutkimusta varten pyydetyt kalat eivät vahingoitu pyydettäessä ja ne vapautetaan vesistöön kun ne on tutkittu ja tarkastettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin elämäni suurimman taimenen kaverini opastuksella kalankasvatuslaitoksen asunnon jääkaapissa, taimenen paino oli kaverini mukaan 7 kg. Taimen oli ollut Ohtaojan emokaloja, joka oli vapautettu jokeen kasvattamolta. Kalankasvatuslaitoksen työntekijä tai työharjoittelija oli lähtenyt perään kalastamaan isoa kalaa perholla, hyvin kalastus onnistuikin. Komea kala on taimen , tapaamisesta on jo aikaa yli 20 vuotta. Eipä ole vastaavia isoja taimenia nähnyt muualla kuin televisiossa, Jasper Pääkkösen retkellä Argentiinassa, Patagoniassa. Kaloja ei otettu syötäväksi, päästivät jättitaimenet takaisin jokeensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kuin suoraan hölmölästä. Päättäjät, politikot ja viranomaiset sotkee minkä kerkeää rahan himossa. Sitten toiset koittaa siivota ja elvyttää ekosysteemiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka ne luonnonkalat pääsevät puroihin, ja takaisin mereen ? Eikö koko Oulujoen alajuoksu ole "kauneuspatojen" sulkema ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai muka lämmin kesä. Yksi viikko lämmintä ja muuten tosi kylmää. Lämpösummat jäljessä pitkän ajan keskiarvostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hm. Paltamon RKTL. Mitenkäs se tuo mieleen ikäviä tapahtumia menneiltä vuosilta? Olenko vainoharhainen vai luulenko vain..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elekää vain istuttako puroihin tonkoja kilpailemaan meritaimenen ja merilohen poikasten kanssa, niin makea ruokakala kuin purotaimen muuten onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biologisesti taimenet ovat kaikki samaa lajia. Ei ole erilistä tammukkaa. Kannattaa vähän päivittää omia kalabiologian tietoja ennen kuin tulee pätemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesimäärä on todella onneton puroissa, eikö sinne saisi lisättyä vesimäärää, jo puolen kuution sekunnin lisäys toisi puroihin muutenkin eloa, jotkut purot on todella kuivilla, eikö tuollle asialle voisi vielä parannusta tehdä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image