Oulu

Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiin­teis­tö­no­mis­ta­jien pos­ti­luuk­kui­hin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Hulevesi tarkoittaa rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. KUVA: Jaakko Mylly
Oulu 20.2.2019 15:41 | Päivitetty 20.2.2019 16:34
Antti Pasanen

Hulevesilaskut lähtevät kuntalaisille tänä vuonna jo maaliskuussa, kertoo Oulun kaupunki.

Syynä aikaistukseen on laskutusjärjestelmän muutos. 

Aiempina vuosina hulevesilasku on lähetetty loka- tai marraskuussa. 

Hulevesimaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikilta asemakaava-alueen noin 27 000 kiinteistöltä. 

Hulevesimaksut ovat euromääriltään tänä vuonna samat kuin viime vuonna.

Omakotitaloihin rinnastettavilla, enintään kaksikerroksisilla asuinpientaloilla kuten pari, rivi- ja ketjutaloilla hulevesimaksu määräytyy tonttikoon mukaan tai on asuntoa kohden enintään omakotitalon maksun suuruinen.

Maksu koskee esimerkiksi usean omakotitalon muodostamaa kiinteistöyhtiötä. Paritaloilta peritään kaksinkertainen omakotitalon hulevesimaksu.

Hulevesi tarkoittaa rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Hulevesiä tulee muun muassa rakennusten katoilta, piha-alueilta, katualueilta ja puistoista.

Hulevedet johdetaan maaperään imeyttämällä tai vesistöihin putkiviemäreissä ja ojissa. 

Hulevesimaksu tontin koon mukaan: 

Omakotitalotontit ja yhden asunnon loma-asuntotontit, 22,50 euroa

Muut asemakaavatontit:

≤ 2 500 m²,  150,00 euroa

≤ 5 000 m², 260,00 euroa

≤ 10 000 m², 450,00 euroa

≤ 25 000 m²,  745,00 euroa

≤ 50 000 m², 1 490,00 euroa

≤ 100 000 m², 2 235,00 euroa

> 100 000 m ² Maksu määritellään tapauskohtaisesti, vähintään 2235,00 euroa
 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Tuo maksu voisi olla helposti väh. 500€/ vuosi omakotiasujalta ja yritystontit vapautettava tuosta maksusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan kerrotalolle ja rivitaloille 500€/huoneisto/vuosi. Omakotitalolle nykyinen maksu on jo ihan tarpeeksi. Yritystonteille 1000€/yritys, niillä on rahaa millä mällätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalot ja rivitalot tuottavat veroja yhteiskunnalle mutta omakoti ei, joten siksi juuri yleishyödylliset kohteet tulisi vapauttaa hulemaksuista. Yritystonttien omistajat maksavat jo tuon 1000€, joten meni sinun itkusi hiukan reisillesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kauhulla odotan oman kiinteistöni HULE-KOHTELUA. Puolitoista hehtaaria entistä peltoa, pohjavesi noin metrin- puolentoista syvyydessä, tontin rajalla montakymmentä vuotta sitten käsin kaivettu oja, joka tulee läheiseltä rämeeltä. Kunta, nykyään Oulun kaupunki ei ole pistänyt tikkua ristiin edes kevät lumisulavesien poistamiseksi. Hinnaston mukaan tulisi maksettavaa lähes 800 euroa vuosi. Lisäksi vielä vuotuinen kiinteistövero joka on reilu 600 euroa vuosi. Harkitsen asuntolaivan hankintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on pintavesiä jotka sun tontilla huilaa, ei pohjavesi todellakaan ole noin korkealla siellä pellolla. Koittakaa nyt hiukan miettiä mitä alatte kommentoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kyllä hullua, että hulevesi maksun saa periä vaikka kaupunki ei ole tehnyt edes hulevesiviemäreitä alueelle. Osakkaat ovat omalla kustannuksellaan tehneet tonteille kaivoja. Ryöstö suorstaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton maksu jolle ei ole mitään oikeata perustetta, ainoastaan rahankeräystä kaupungin pohjattomaan kassaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enää ei ole kuin ilma jota hengitämme verottamatta. Nyt voisi virkamiehet pistää komitean pystyyn ja miettiä (nisukahveiden lomassa) miten jokainen Oululainen saadaan maksamaan veroa hengittämisessä syntyvää. Päästö vero koska hengitämme. Vaikka muutaman eurosentin henkäys, vuoden katoksi ehdotan 200 euroa. Jokaiselle laitetaan ihon alle GPS yhteydellä oleva anturi joka laskee henkäykset. Jo olisi kaupungin kassa hyvässä hapessa sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaa kiitollisia, meillä saa sentään kerätä sadevettä ja kaivaa oman kaivon, nuo asiat ovat jenkkilässä kielletty. Samoin kotipuutarhan pito joissakin osavaltioissa, missä kehdataan vielä määritellä nurmikon pituuskin. EU-tuella porukkamme rakensi paineviemäriliittymän yhteisöömme, mikä hieman kaduttaa, koska siitä seurasi jätevesimaksu, mikä on lähes kaksikertaa vesilaskun suuruinen. Entinen vesiosuuskunta on nykyään Oulun Veden hallinnoima, mistä voi olla arvaamattomia seurauksia yhtiöittämisen kulttuurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Paritaloilta peritään kaksinkertainen omakotitalon hulevesimaksu." Melko härskiä rahastusta koska tontti on saman kokoinen ja hulevettä tulee saman verran vaikka sille olisi rakennettu pilvenpiirtäjä tai leikkimökki.
Milloin tämä julkisen talouden verorosvot ja mafiatyypit laitetaan telkien taakse? Ois keltaliiveille tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on maksanut hulevesistä niin kauan, kun vesimaksuja on peritty, mutta nyt se erotellaan vesimaksuista erilleen.
Tosiaan kommenttisi sai aikaan naurua ja vain tietämättömyydestäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle tässä kuuluu nauraa eikä kenellekään muulle! Tämä maksu on uusi kuppaus ja täysin perusteeton. Tällaista maksua ei ole ollut missään muodossa. Esim omakotitalous on maksanut ja maksaa käyttö edestä tullessa ja mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luehan tuosta, niin opit hiukan asioita.

Mikä on hulevesimaksu ja mihin se perustuu?

Hulevesimaksu perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin. Lakiin tuli muutos 1.9.2014, jonka jälkeen hulevesien hallinta ei enää ollut osa vesihuoltoa.

Oulussa otettiin käyttöön hulevesimaksu vuoden 2016 alusta kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti. Samalla jätevesimaksua alennettiin. Jätevesimaksulla katettiin aiemmin pääosa hulevesikustannuksista, mutta uusi laki kieltää sen käytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan kertaa vuodessa tämä laskutetaan ?
Oulun Vesi peri edellisen syyskuussa ja mitä se
hulevesi oikeastaan kuuluu Oulun Vedelle ?
Vesi tulee luonnosta ja imeytyy omistamani
tontin läpi pohjaveteen kuten pihalleni
satanut lumikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Hulevettä kulkee paljon myös autojen ja järvien kautta. Mökkiläiset ovat kaiken pahimpia huluvesien tuottajia sillä monellä on parkkipaikka sekä kylällä, että perukassa. Vero pitää olla sen mukainen, että vettä huilaa juurikin paljon pitkin sitä tietä ketä pitkin ei olenkenenkään pakko muutoin kuin huvikseen autoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluuko hulevesimaksu tontin omistajalle vai tontin vuokraajalle(vuokratontti). Minä olen ollut sellaisessa käsityksessä että tontin omistaja maksaa hulevesilaskun. Vuokratontistahan maksetaan vuokra, joka käsittääkseni kattaa tontista aiheutuvat kulut. Onko näin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on kyllä törkeää hommaa tuo rahastus. Ihmiset maksavat jo nyt veroja palkastaan ja kaikesta mitä ostavat aivan järkyttäviä määriä. On energiaverot ja kiinteistöverot. Mitä ihmettä me tässä loputtomasti veroja maksamaan kun siihen päälle lähetetään vielä mitä mielikuvituksellisimpia laskuja?

Aletaanpa ottamaan niitä veroja nyt pois ja jokainen sitten maksaa omat huleveet, auraukset jne. Olen satavarma, että kaikkien maksujen jälkeen meille jää vielä reippaasti rahaa muuhun käyttöön. Hävytöntä puuhaa että ensin hassataan meidän verorahat ja laskua pukkaa siihen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image