Oulu

Home sulki vanhan puukoulun

Vielä hetki. Kempeleen Kirkonkylän koulun 6A:n ei tarvitse enää monta päivää kärsiä homeisesta koulustaan. Hiihtoloman jälkeen opetus siirtyy tien toiselle puolen lukion tiloihin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 27.2.2003 0:00
Liisa Laine
Kolme Kempeleen Kirkonkylän koulun luokkaa on pantu käyttökieltoon homeongelmien vuoksi. Näin opetus Kirkonkylän vanhassa puukoulussa loppuu kokonaan ja oppilaille on järjestettävä uudet tilat välittömästi. Muussa tapauksessa olisi vanhoissa tiloissa keploteltu vielä tämä kevätkausi loppuun.

Ratkaisu tilaongelmiin löytyi lopulta yllättävän läheltä. Hiihtolomien jälkeen opiskelu jatkuu lukiossa tien toisella puolen.

Käyttökiellosta päätti kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta tiistaina.

Kirkonkylän koulua käydään useassa eri rakennuksessa. Ongelmat ovat olleet pahimpia juuri vanhassa puukoulussa, mutta myös uudemmassa 1980-luvulla rakennetussa koulussa on vaurioita. Sieltä evakkoon joutuu yksi luokka, kaksi muuta ovat puukoulusta.

Rakennus- ja korjausvirheistä aiheutuneista homeongelmista on kärsitty vuosikausia, mutta nyt ne olivat jo sitä luokkaa, ettei jäljellä olevaa kahta ja puolta kuukautta enää voi pahimmissa tiloissa viettää, kertoi sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva Maarit Kiviniemi.

Sietämättömäksi koettua tilannetta on pyritty koulussa helpottamaan sisäisin järjestelyin, jättämällä osia koulusta käyttämättä ja siirtämällä Pirilään puutarhaoppilaitoksen tiloihin yhteensä seitsemän kakkos- ja kolmosluokkaa. "Heidän katsoimme kärsivän tilanteesta eniten", kertoo koulun rehtori Kari Taipaleenmäki.

Kirkonkylän koulun homeongelmista on valitettu jo vuodesta 1995. Pari vuotta sitten asiasta tehtiin isohko tutkimus, jonka perusteella koulussa ei pitänyt olla terveyshaittoja. Selvitys kävi myös valtuustossa. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa ei pyydetty ja ongelmaa puitiin siellä ensimmäisen kerran vasta nyt, kun kunnan terveystarkastaja puuttui asiaan.

Uusissa selvityksissä todettiin, ettei ilmassa ollut mikrobeja, mutta sen sijaan kyllä seinissä ja lattioissa runsaasti sädesientä. Koulun reilusta 400 oppilaasta 140 on valittanut erilaisista oireista koulun terveydenhoitajalle ja 40 opettajasta 32.

Esimerkiksi 6A:n Kristiina Rytkyllä on ollut jatkuvasti poskiontelotulehduksia ja Hanna Siiralla puhjennut allergia. Timo Virta valitti väsymystä. Jonkinasteisia oireita on ollut luokassa melkein kaikilla.

Juuri 6A on yksi niistä luokista, jolle hiihtoloman jälkeen osoitetaan uudet tilat. Näin tehdään myös 4A- ja 6B-luokille. Tällä viikolla koulunkäynti jatkuu vielä entisellään.

Uudet tilat löytyivät keskiviikkona yllättävän helposti: hoksattiin, että vastapäisen lukion abithan ovat jättäneet luokkansa tyhjiksi. Vaikka koulunkäynti tunkkaisissa tiloissa on hankalaa, oli rehtori iloinen, ettei koko koulu saanut käyttökieltoa. Väliaikaisten tilojen etsiminen koko porukalle olisi ollut paljon suurempi ongelma, huomautti myös kunnan sivistystoimenjohtaja Seppo Hautanen.
Jo aiempien päätösten mukaan puukoulu puretaan huonon kuntonsa takia ja sen tilalle rakennetaan isompi, täysin uusi koulu. Myös kahta muuta ala-asteen rakennusta peruskorjataan. Tiilinen uudempi osa on korjattu jo ensi syksyyn mennessä. Uuden koulun pitäisi valmistua seuraavan vuoden syksyksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
61
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – Oulun rakennusvalvonta: Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
15
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image