Oulu

Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun

Hollantilaiskaupungissa samanlainen potnapekka kuljettaa turisteja ympäri kaupunkia kuin Oulussa. KUVA: Antti Ervasti
Oulu 20.9.2018 21:46
Antti Ervasti

Hollannin Leeuwardenin kulttuuri-pääkaupunkihanke vakuutti oululaiset. Kaupunki muistuttaa monessa suhteessa Oulua, joka hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Leeuwarden

Hollannin Leeuwardenin ja sitä ympäröivän Frieslandin maakunnan valinta tämän vuoden Euroopan kulttuurikaupungiksi oli ihme hakijoille itselleenkin. Kaupunki muistuttaa monessa suhteessa Oulua, joka hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Noin sadantuhannen asukkaan kaupungin keskusta on pienehkö. Samalla tavalla ympärillä on laaja maaseutumainen pienten paikkakuntien maakunta. Jopa samanlainen potnapekka kuljettaa turisteja ympäri kaupunkia.

– Yksi valttimme oli lähestyä kansalaisia kaikkialla ja kysyä heiltä, mitä he haluaisivat kulttuuripääkaupungin olevan. Kysyimme, mistä he ovat omassa kotiseudussaan ylpeitä, kertoo Leeuwardenin kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmajohtajana toiminut Jurgen Van Der Weg.

Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt ovat paraikaa tutustumassa alueeseen ja opiskelemassa, mistä asioista kannattaisi ottaa oppia Oulun hakemuksessa.

– Joka ikistä ihmistä ei tietysti voida tavoittaa, mutta ydinajatuksemme teille oululaisille on, että puhukaa kansalaisillenne, Leeuwardenin kulttuuripääkaupungin apulaiskaupunginjohtaja Sjoerd Feitsma neuvoo.

Auttaa, kun luottaa omiin vahvuuksiinsa ja tekee asiat eri tavalla sekä luovemmin kuin muut.

– Kerroimme jurylle, että Euroopassa noin puolet asukkaista elää muualla kuin isoissa kaupungeissa, kuten meidän alueellamme. Olemme varmaankin ainoa kaupunki, jonka hakemuksen esittelytilaisuudessa nuori taiteilija piti lausuntaesityksen, Feitsma nauraa.

Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Samu Forsblom on vakuuttunut Leeuwardenissa näkemästään ja kuulemastaan, erityisesti siitä, kuinka tosissaan kulttuuripääkaupunkihanke on otettu.

– Sitoutuminen sieltä kahdeksan vuoden takaa tähän päivään saakka on ollut todella vahvaa. Tämä ei ole mikään kevyt tapahtumien sarja, vaan todella kovan työn takana oleva, pitkäkestoinen kaupunkivetovoiman kehittämishanke.

Kulttuuritalo Valven johtaja Arja Huotari kokee lohdullisena, että hollantilaisetkaan eivät heti alussa olleet asiasta kovin innoissaan, mutta koko kaupungin ja alueen asia siitä kuitenkin tuli.

Lue lisää 21.09.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Sitä on Oulusta mentävä tutustumaan näihin kulttuuriasioihin aina muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit itse tuommosessa konklaavissa niin lukisitko kirjaa vai tekisitkö opintomatkan jonnekkin kivaan pikkukylään Keski-Euroopassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näistä kovin vähän huomiota saaneista reissuista saisi helpostikin realitysuoratoistokanavan "Hei, taas me reissataan !" Näin bloggareiden, vloggareiden ja VirtualRealityn kulta-aikana, mielelläni näkisin reaaliaikaisesti miten verorahoillani reissaavat kaupungin virkamiehet ja muut lautakuntien jäsenet virtuaalilasit päässä kuvaavat matkat suoraan vastaanottimiimme 24*7, jotta me alhaiset (joskus jopa roskiksi kutsutut) voimme suorissa lähetyksissa ihailla miten meistä tulee 2026 samanlainen kulttuurin mekka kuin Hollannin tai Ranskan kulttuurisulattamoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leeuwarden näyttää kultturikaupungilta, mutta ouluhan on tätänykyä vain nousukasmainen maalaiskylä. Korkeat tornit ei tilannetta paranna, päinvastoin. Iso asumalähiö nimeltä oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus on, että ei mitään, vain veroeurojen kuluttamista, ei mitään muuta merkittävää. Ehkä joku turisti voi tulla tämän vuoksi Ouluun ja sitten kirjoitellaan, että nyt on turistit tuoneet rahaa Ouluun useita miljoonia. Tätä en usko ikinä, koska silloin tänne pitäisi tulla aika isolla ryntäyksellä. Miten on käynyt muilla kulttuurikaupungeilla, onhan näistä näyttöä Suomessa? Mikä oli panos/tulos -suhde?

Oulun valtti on vain ja ainoastaan syrjäisyys Euroopan keskuksista ja teknisiin saavutuksiin liittyvä historia. Ehkä 1700-luvulla oleva Suomen suurin kauppalaivasto ja terva, jota Euroopassa ihmetellään ja ei ymmärretä. Muutoin Oulu on sisältäpäin kasvava nuorisomäärältään iso ja merkittävä Suomen kaupunki, jonka päättäjät eivät ymmärrä tätä hyödyntää mitenkään, vaan esimerkiksi kouluverkkoa ollaan supistamassa oikein olan takaa ja isoja perheitä haukutaan joka päivä esimerkiksi täällä somessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyötyä tästä kulttuuripääkaupunki -valinnasta on? Siis itse kaupungille ja sen veronmaksajille: onko jotain hyötyä vai pelkästään kustannuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on muuten hyvä kysymys, ett mitä hyötyä siitä on Oululle, jos valinta osuu kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näkisivät kuinka kaupunki on rakennettu, siis talo toisen viereen ilman turhia välejä, ei Oulun tyyliin aivan liian harvaan.

Hollannissa liikenne sujuu pääosin hyvin, toisin kuin meillä, jossa liikenteen jumittaminen on (pyöräilevien)virkamiesten päätehtävä.

Hollannissa näkee paljon vanhoja, jopa satoja vuosia vanhoja, kauniita ja hyväkuntoisia taloja, meilläpäin ne tuppaa palamaan ja tilalle ruma elementtilaatikko.

Keski-Euroopassa kulttuuri on monipuolista ja ja jopa suurille kansanryhmille suunnattua, meillä vain baletti ja ooppera kelpaa, muu on liian rahvaanomaista. Tavallista kultturinharrastajaa katsotaan nenänvartta pitkin, "mikähän tuokin luulee olevansa"

(sarkasmia, ei pidä vetää hernettä nenään)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on hyvää UG-pöhinää. Toivottavasti kaupunni ei ohita olankohautuksella alakulttuureja, joita kulttuuripääkaupungilta varmasti myös halutaan. Skumppaa voi nautiskella oopperan terassilla vaikka missä, joten sillä ei voi erottua.

Hakemusvuoteen mennessä kaikki voi kuitenkin olla toisin. Moni asia riippuu siitä, miten kaupunki suhtautuu kulttuuritoimijoihin - järjestäytyneisiin sekä sekalaisiin kollektiiveihin. Silti pitää huomioida myös muutos, koska tekijätkin voivat lähteä tai lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin virkamiesrälssi vähät välittää näistä kaupunkilaisten kirjoituksista, koska he tietävät, että kukaan ei pysty puuttumaan heidän tekemisiinsä, varsinkin kun lautakuntakin reissaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ennen kaikkea ja monien sattumien summana teknologiakaupunki! Meillä ei ole mitään kulttuurista pääomaa esitettävänä. Oulun historiallinen rakennuskanta on tuhottu ja sitä tuhotaan edelleen kaikin voimin! Miksi me käyttäisimme köyhänä pohjoisen kuntana aikaa ja energiaa kulttuuripääkaupunkihankkeeseen? Tyydytään vaan tähän, mitä meillä nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas reissataan. Kaikenlaista tekosyytä on keksitty. Montako samaa henkilöä lähtee kohta myös pariisiin ja lyoniin.eikö tällaiseen törsäämiseen kukaan puutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image