Oulu

Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun

Hollantilaiskaupungissa samanlainen potnapekka kuljettaa turisteja ympäri kaupunkia kuin Oulussa. KUVA: Antti Ervasti
Oulu 20.9.2018 21:46
Antti Ervasti

Hollannin Leeuwardenin kulttuuri-pääkaupunkihanke vakuutti oululaiset. Kaupunki muistuttaa monessa suhteessa Oulua, joka hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Leeuwarden

Hollannin Leeuwardenin ja sitä ympäröivän Frieslandin maakunnan valinta tämän vuoden Euroopan kulttuurikaupungiksi oli ihme hakijoille itselleenkin. Kaupunki muistuttaa monessa suhteessa Oulua, joka hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Noin sadantuhannen asukkaan kaupungin keskusta on pienehkö. Samalla tavalla ympärillä on laaja maaseutumainen pienten paikkakuntien maakunta. Jopa samanlainen potnapekka kuljettaa turisteja ympäri kaupunkia.

– Yksi valttimme oli lähestyä kansalaisia kaikkialla ja kysyä heiltä, mitä he haluaisivat kulttuuripääkaupungin olevan. Kysyimme, mistä he ovat omassa kotiseudussaan ylpeitä, kertoo Leeuwardenin kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmajohtajana toiminut Jurgen Van Der Weg.

Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt ovat paraikaa tutustumassa alueeseen ja opiskelemassa, mistä asioista kannattaisi ottaa oppia Oulun hakemuksessa.

– Joka ikistä ihmistä ei tietysti voida tavoittaa, mutta ydinajatuksemme teille oululaisille on, että puhukaa kansalaisillenne, Leeuwardenin kulttuuripääkaupungin apulaiskaupunginjohtaja Sjoerd Feitsma neuvoo.

Auttaa, kun luottaa omiin vahvuuksiinsa ja tekee asiat eri tavalla sekä luovemmin kuin muut.

– Kerroimme jurylle, että Euroopassa noin puolet asukkaista elää muualla kuin isoissa kaupungeissa, kuten meidän alueellamme. Olemme varmaankin ainoa kaupunki, jonka hakemuksen esittelytilaisuudessa nuori taiteilija piti lausuntaesityksen, Feitsma nauraa.

Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Samu Forsblom on vakuuttunut Leeuwardenissa näkemästään ja kuulemastaan, erityisesti siitä, kuinka tosissaan kulttuuripääkaupunkihanke on otettu.

– Sitoutuminen sieltä kahdeksan vuoden takaa tähän päivään saakka on ollut todella vahvaa. Tämä ei ole mikään kevyt tapahtumien sarja, vaan todella kovan työn takana oleva, pitkäkestoinen kaupunkivetovoiman kehittämishanke.

Kulttuuritalo Valven johtaja Arja Huotari kokee lohdullisena, että hollantilaisetkaan eivät heti alussa olleet asiasta kovin innoissaan, mutta koko kaupungin ja alueen asia siitä kuitenkin tuli.

Lue lisää 21.09.2018 Kalevasta.

 

MAINOS

Kommentoi

Sitä on Oulusta mentävä tutustumaan näihin kulttuuriasioihin aina muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit itse tuommosessa konklaavissa niin lukisitko kirjaa vai tekisitkö opintomatkan jonnekkin kivaan pikkukylään Keski-Euroopassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näistä kovin vähän huomiota saaneista reissuista saisi helpostikin realitysuoratoistokanavan "Hei, taas me reissataan !" Näin bloggareiden, vloggareiden ja VirtualRealityn kulta-aikana, mielelläni näkisin reaaliaikaisesti miten verorahoillani reissaavat kaupungin virkamiehet ja muut lautakuntien jäsenet virtuaalilasit päässä kuvaavat matkat suoraan vastaanottimiimme 24*7, jotta me alhaiset (joskus jopa roskiksi kutsutut) voimme suorissa lähetyksissa ihailla miten meistä tulee 2026 samanlainen kulttuurin mekka kuin Hollannin tai Ranskan kulttuurisulattamoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leeuwarden näyttää kultturikaupungilta, mutta ouluhan on tätänykyä vain nousukasmainen maalaiskylä. Korkeat tornit ei tilannetta paranna, päinvastoin. Iso asumalähiö nimeltä oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus on, että ei mitään, vain veroeurojen kuluttamista, ei mitään muuta merkittävää. Ehkä joku turisti voi tulla tämän vuoksi Ouluun ja sitten kirjoitellaan, että nyt on turistit tuoneet rahaa Ouluun useita miljoonia. Tätä en usko ikinä, koska silloin tänne pitäisi tulla aika isolla ryntäyksellä. Miten on käynyt muilla kulttuurikaupungeilla, onhan näistä näyttöä Suomessa? Mikä oli panos/tulos -suhde?

Oulun valtti on vain ja ainoastaan syrjäisyys Euroopan keskuksista ja teknisiin saavutuksiin liittyvä historia. Ehkä 1700-luvulla oleva Suomen suurin kauppalaivasto ja terva, jota Euroopassa ihmetellään ja ei ymmärretä. Muutoin Oulu on sisältäpäin kasvava nuorisomäärältään iso ja merkittävä Suomen kaupunki, jonka päättäjät eivät ymmärrä tätä hyödyntää mitenkään, vaan esimerkiksi kouluverkkoa ollaan supistamassa oikein olan takaa ja isoja perheitä haukutaan joka päivä esimerkiksi täällä somessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyötyä tästä kulttuuripääkaupunki -valinnasta on? Siis itse kaupungille ja sen veronmaksajille: onko jotain hyötyä vai pelkästään kustannuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on muuten hyvä kysymys, ett mitä hyötyä siitä on Oululle, jos valinta osuu kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näkisivät kuinka kaupunki on rakennettu, siis talo toisen viereen ilman turhia välejä, ei Oulun tyyliin aivan liian harvaan.

Hollannissa liikenne sujuu pääosin hyvin, toisin kuin meillä, jossa liikenteen jumittaminen on (pyöräilevien)virkamiesten päätehtävä.

Hollannissa näkee paljon vanhoja, jopa satoja vuosia vanhoja, kauniita ja hyväkuntoisia taloja, meilläpäin ne tuppaa palamaan ja tilalle ruma elementtilaatikko.

Keski-Euroopassa kulttuuri on monipuolista ja ja jopa suurille kansanryhmille suunnattua, meillä vain baletti ja ooppera kelpaa, muu on liian rahvaanomaista. Tavallista kultturinharrastajaa katsotaan nenänvartta pitkin, "mikähän tuokin luulee olevansa"

(sarkasmia, ei pidä vetää hernettä nenään)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on hyvää UG-pöhinää. Toivottavasti kaupunni ei ohita olankohautuksella alakulttuureja, joita kulttuuripääkaupungilta varmasti myös halutaan. Skumppaa voi nautiskella oopperan terassilla vaikka missä, joten sillä ei voi erottua.

Hakemusvuoteen mennessä kaikki voi kuitenkin olla toisin. Moni asia riippuu siitä, miten kaupunki suhtautuu kulttuuritoimijoihin - järjestäytyneisiin sekä sekalaisiin kollektiiveihin. Silti pitää huomioida myös muutos, koska tekijätkin voivat lähteä tai lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin virkamiesrälssi vähät välittää näistä kaupunkilaisten kirjoituksista, koska he tietävät, että kukaan ei pysty puuttumaan heidän tekemisiinsä, varsinkin kun lautakuntakin reissaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ennen kaikkea ja monien sattumien summana teknologiakaupunki! Meillä ei ole mitään kulttuurista pääomaa esitettävänä. Oulun historiallinen rakennuskanta on tuhottu ja sitä tuhotaan edelleen kaikin voimin! Miksi me käyttäisimme köyhänä pohjoisen kuntana aikaa ja energiaa kulttuuripääkaupunkihankkeeseen? Tyydytään vaan tähän, mitä meillä nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas reissataan. Kaikenlaista tekosyytä on keksitty. Montako samaa henkilöä lähtee kohta myös pariisiin ja lyoniin.eikö tällaiseen törsäämiseen kukaan puutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:25
Kirjaston käyttö jatkuu virtuaalisesti – Verkossa saa tietoa ja viihdettä ilmaiseksi jo laajan kirjon Tilaajille
17:21
Ennuste muuttui: koronavirusepidemian arvioidaan olevan Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
86
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
44
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
33
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
21
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image