Oulu

Hiuk­ka­vaa­ras­ta Oulun helmi

Oulu 14.1.2009 0:00
Liisa Laine
Noin kuusi kilometriä Oulun keskustasta koilliseen sijaitsevasta Hiukkavaarasta rakentuu muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana uusi, moderni kaupunkimaisten pientalojen kaupunginosa, jossa asuu 20 000 asukasta.

Hiukkavaara on Oulun uusi aluekeskus sekä kaupungin merkittävin tulevaisuuden rakentamisen kohde.

Kaupunki hakee alueen kehittämiseen omaleimaisuutta, niin alueen asuntotyyppeihin kuin palvelujen ja asumisen yhteensovittamiseen. Kantavina ajatuksina ovat liikunnallisuus, joukkoliikenne ja ekologisuus.

Uusia tuulia haetaan harvinaisella ideakilpailulla, jonka järjestämisestä Oulun kaupungin tekninen lautakunta päätti tiistai-iltana.

Kilpailu koskee Hiukkavaaran aluekeskusta, jonka tuloksia käytetään hyväksi alueen kaavoittamisessa. Kilpailu kestää kesäkuun loppuun ja se on tarkoitettu kaikille Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) jäsenille.

Kilpailun palkintoihin kaupunki on varannut kaikkiaan liki 100 000 euroa. Alueen asemakaavan kaupunki laatii omana työnään kilpailun tulosten pohjalta.

Kilpailuun osallistujat pääsevät neitseelliselle maaperälle, sillä aluekeskus, yhteensä noin 235 hehtaaria, on rakentamatonta ja asemakaavoittamatonta.

Hiukkavaaran aluekeskus ei palvele pelkästään Hiukkavaaran tulevia noin 20 000 asukasta vaan laajimmillaan jopa 40 000 kaupunkilaista. Palveluissa varaudutaan tavallista kaupunginosaa parempiin palveluihin. Peruspalveluiden lisäksi keskukseen kaavaillaan muun muassa satapaikkaista vanhusten palvelukeskusta, omaa kirkkoa ja seurakuntakeskusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Ei ei ei!!!!Muksut Hiukkavaarassa hoidossa ja pidetään hoitopaikasta just siksi että siellä on niin rauhallista kun siellä asuu niin vähän ihmisiä!!!Pittääkö sitä muuttaa jonnekki hevonkuuseen..=/en halua lapsiani mihinkää suurkouluihin jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti suunniteltu Oulujoen ylittävä Kirkkotien ja Pappilantie yhdistävä kevyen liikenteen silta jätetään rakentamatta. Poikkimaantietä jatkava siltayhteys Oulujoen yli riittää. Aika moneen tavalliseen kaupunginosaan on luvattu suunnitteluvaiheessa monenlaisia palveluja. Aika harvassa tapauksessa kaikki suunnitelmat on toteutettu. Esimerkki oululaisesta päätöksenteosta ja suunnitelman toteutumisesta: Oulun kaupunki täytti 350 vuotta 1955, jolloin kaupunginvaltuusto teki juhlapäätöksen siitä, että kaupunkiin rakennetaan ortopedinen sairaala. Sairaala on rakentamatta. Mihin se suunniteltiin rakennettavaksi? Onko päätös kumottu, jos on kumottu, niin kenen toimesta ja milloin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten vois rakentaa oikotien sinne ylikiimingin kaupunginosaan.eipä tuo ollut suksillakaan niin hirveen pitkä matka armeija aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas sinne tulee jotain ihme laatikoita kun päästää ne arkkitehdit ideoimaan...On vaikka minkälaista kuutiota jne.. PRKL. -eikö Oulun kaupungissa voisi edes yhden asuntoalueen rakentaa siten ,että sinne tulevat tontit olisivat vähintään 1500m2 ja oisi edes vähän väljyyttä asumiseen. Mikä vitsaus on mahduttaa mahdollisimman paljon populaa muutamalle neliökilometrille... Pilalle taitaa mennä sekin alue!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpäs maaperän puhdistus räjähteiden jäämistä, liekkö kallis operaatio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säilyttäkää vihreää ja puuta, ei pelkkää betonia ja asfalttia! Järkevät liikenneyhteydet, ei mitään Talvikankaan tyylistä tukkeutuvaa kiertotietä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasittehan Oulun ensinmmäisen kehätien? Kehä 1, Oritkarista Hiukkavaaran ja Kuivasjärven kautta Patelaan. Siis meren rannalta meren rantaan. Jos katsotte Oulun opaskarttaa, uutta pientalovaltaista asuntoaluetta ei nykyisin enää lähemmäksi keskustaa voi rakentaa- sula mahdottomuus. Mahtavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta harmi että oulun viimeinen rauhallinen metsä alua pilataan. Mutta olen valmis muuttamaan kyseiselle alueelle. Asunnot joita alueelle rakennetaan pitäisi rakentaa luontoa kunnioittaen, katsokaa vaikka toppilaa ei puun puuta missään! eilen kävin halpahallissa siellä ja sääliksi käy toppilalaisia ei enää surkeamman näköistä rakentamista vois olla! Arkkitehdit MUISTAKAA VÄLJYYS RAKENTAMISESSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ne tornitalot viipyy? Olis voinu noista Merijalin rannan taloista tehdä edes 12-kerroksisia, samoin uuden Alppilan. Etu-lyöttyyn piti tulla neljä 12-kerroksista tornia mutta ei, rakennetaan siihenkin omakoititaloja kun vielä mahtuu. Kyllä Oulu näyttää aivan selvästi 140 000 asukaan kaupungilta....hih. hih..teille suunnittelijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan jättävät bändikämpät rauhaan. Olisi 50-100 koditonta bändiä ilman tuota kasarmialuetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvä mahdollisuus suunnitella alue toimivan raidejoukkoliikenteen ehdoilla, kun populaakin riittää. Nykymallin mukaisella kaksi kiertoajelubussia tunnissa -mallilla saadaan kaikki Oulujoen sillat tukkoon 10 000 autoilijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kaipaa mitään muuta Hiukkavaaraan, kuin että kerrankin lapsiperheiden palvelut olisivat ajallaan ja tarpeeksi laajoina käytössä. Joka ainoa kerta tähän asti uudella asuinalueella ensin tehdään talot ja sitten vasta päiväkodit ja koulut. Voisiko edes kerran kaupunki olla ajoissa liikkeellä. Voihan ne päiväkodit remontoida 10 - 15 kuluttua ruuhkahuipun mentyä ohi, esim. paljon puhutuksi vanhainkodeiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki köyhät vois sitten jäädä toppilaan ja kaijonharjuun jne.. Pitäs saada tuosta uudesta alueaasta kunnon ihmiselle asuin paikka missä ei tenut vietä aikaa lähikaupan pihalla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaisen suunnittelun tasoa voi ihastella Toppilassa, johon ulkomaalainen loistava suunnittelija päätti rakentaa sillan muistomerkikseen ja tukkia Toppilansalmen. Täyttäkää salmi ja rakentakaa siihenkin niitä asuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tämä kilpailu juuri nimenomaan ole arkkitehdeille? Vai onko muillakin mahdollisuus tulla mukaan, vaikka B-sarjaan suunnittelemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image