Oulu

Hiukkavaaran po­lii­sia­se­mal­ta löytyi sädesientä – "Tilaa ei oteta käyttöön ennen kuin se on korjattu"

Oulun pääpoliisiasema muutti Hiukkavaaraan, kun Ratakadun varrella sijaitsevassa talossa ilmeni pahoja sisäilmaongelmia. KUVA: Pekka Peura
Oulu 14.3.2019 7:54
Antti Ervasti

Hiukkavaarassa Oulun poliisilaitoksen käytössä olevien tilojen kuntotutkimuksissa on löydetty viite sädesienikasvusta betonin sisällä 11 neliön kokoisesta huoneesta, joka on ollut tyhjillään eli ei poliisin käytössä.

– Tilaa ei oteta käyttöön ennen kuin se on korjattu. Tila on suljettu ja kuntotutkijan suosittelemin toimenpitein on varmistettu, etteivät vauriot vaikuta muiden tilojen sisäilman laatuun, sanoo Pohjois-Suomen alueen kiinteistöpäällikkö Kai Kunnari tilat omistavasta Senaatti-kiinteistöistä.

Oulun poliisi siirtyi Hiukkavaaraan, koska henkilökunta sai oireita entisellä pääpoliisiasemalla Rata-aukiolla Raksilassa. Myös Hiukkavaarassa osa työntekijöistä on saanut muun muassa hengitystieoireita, iho-oireita ja limakalvojen oireilua.

Kunnari kertoo, että sen takia Hiukkavaaran virastotalossa on alettu tehdä koko rakennusta koskeva kuntotutkimussuunnitelma ja kuntotutkimus.

– Tutkimuksen avulla selvitetään, mitä korjaustoimenpiteitä rakennuksessa tarvitaan, jotta korjaustyöt pystytään suuntaamaan oikeisiin kohteisiin.

Hän korostaa, että virastotalon muut tilat ovat edelleen käytettävissä. Huoneen, josta sädesieniviitteitä löydettiin, korjaussuunnittelu toteutetaan osana kuntotutkimusta.

Kunnarin mukaan vaurio on paikallistettu ja tila on hyvin korjattavissa. Sädesieniesiintymät eivät hänen mielestään tarkoita sitä, että tila olisi korjauskelvoton.

Talosta noin 70 prosenttia on poliisin käytössä

Hiukkavaaran poliisiasemalle perustettiin oireilun takia myös sisäilmatyöryhmä, jossa ovat mukana kiinteistön omistajan, poliisin, työterveyden, kuntotutkimuksen tekijöiden sekä sisäilma-asiantuntijoiden edustajat.

– Keskeisimpiä tehtyjä toimenpiteitä ovat kuntotutkimuksen teettäminen, ilmanvaihdon toiminnan varmistaminen jatkuvalla mittauksella ja seurannalla, sisäilmapalautteisiin reagoiminen ja ongelmien poistaminen. Myös rakennuksen ilmanvaihto tullaan puhdistamaan ja säätämään, Kunnari kertoo.

Virastotalon tiloista on noin 70 prosenttia poliisin käytössä. Kunnarin mukaan muista talon osista ei ole ei ole raportoitu sisäilmaongelmia, vaan kaikki oireet ovat esiintyneet poliisin tiloissa.

Ennen kuin poliisilaitos muutti Rata-aukiolta Hiukkavaaraan, talon alakertaan rakennettiin sosiaalitilat. Siinä yhteydessä tilojen rakenteet peruskorjattiin perusteellisesti ja muun muassa riskirakenteet poistettiin.

Poliisilaitoksen toimistotiloihin tehtiin pieniä tilamuutoksia. Edellinen suurempi peruskorjaus talossa tehtiin vuonna 2006.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Virheellinen uutisointi, tuo tila ollut jo poliisin käytössä.
Kannattaa tutkia uutiset ennen julkaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos siellä Hiukkavarassakin on hometta, niin eikö se ole sama korjata tuo Ratakadun poliisistalo, joka on kuitenkin siihen käyttöön rakennettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tätä p**kaa ja työntekijät sairastaa. Kukaan ei korvaa, kun terveys on mennyttä. Lääkkeet maksaa paljon ja v**uttaa, kun henki ei kulje kunnolla ja kunto loppuu aina kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa Hiukkavaaran rakennuksissa on hometta, tulin sen huomaamaan kun kapiaiset huusivat aina pää punaisena!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan aikoinaan Kalevasta lukeneeni että poliisi siirsi toimintoja Hiukkavaaraan nimenomaan rata-aukion tilojen AHTAUDEN takia, ei niinkään jutussa väitettyjen sisäilmaongelmien vuoksi. Tilathan taisi juuri samaan aikaan vapautua armeijan käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallisesti Suomessa ei ole yhtään rakennusta, josta hometta olisi. Työntekijät oireilevat ja se leimataan psyykkiseksi sairasteluksi jne.

Sitten kun sädesientä tai vastaavia löydetään ja media saa asiasta vihiä, niin huomataan, että kappas olihan se tosiaan näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pojat mitään hätää jos Pohjois-Suomen alueen kiinteistöpäällikkö on sitä mieltä että sädesieniesiintymä ei tee tilasta korjauskelvotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä luotettavia experttejä Senaatilla riittää. Niitä kannattaa uskoa. Ei sitten mitään hätää, kun vaan korjataan tämä yksi 11 m2:n huone.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No muuttakaa takaisin sinne Ratakadulle, Kai se nyt on jo kuivunut kun on ollut tyhjillään ja ilmastointi tietysti päällä, vai onko sitä edes älytty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meleko hyvä neuvo! Aivan kuin sisäilmassa olisi kyse vain kosteudesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurissa puurakenteisissa ja kivijalka kellarissa oli säteissientä. Talon isännöitsijä ja asukas saivat talttumaan ammattiliikkeen nesteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Pikisaaressa ns. Turusen sahan (nyk. majatalo) alta jouduttiin saman sienen takia poistamaan maatkin. Tuskin siis lähtee millään puhdistusaineella, ellei itänaapuri lainaa pientä neutronipommia Hiukkavaaran alueen entisten aikojen muistoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökillä entisellä pienellä maatilalla eräässä pienessä talousrakennuksessa paljastui valkoinen iso säteissieni ilmeisesti kosteusvaurion jälkeen. Sädesieni hoitui korjaustoimella puuosia uusimalla piipunvarren ja leivinuunin osien sienimyrkyllä käsittelemällä. Verenpaineet laskivat kymmenien vuosien jälkeen hivenen ja roimasti kohollaan olleista normaaleihin ja nuoruuden alhaisiin ajan ihannearvoihin. Lääkärin mukaan läppävika 2/4\6 läppien sairaat sykkeet normalisoituivat ja kolesterolit laskivat 1970-luvun normaaleista ja normaalia korkeammasta nykyisiin keskimääräisiä, ihanne ja liian alhaisiin, jotka voivat aiheuttaa progeriaa, mutta kolesteroli ja tankkaamalla arvot pysyvät normaaleina, iho uusiutuu, rypyt silittyivät , harmaantuneet parrat ja hiukset saivat pähkinänruskean sävynsä takaisin. Sädesieni syöpä tms lääkkeenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sädesieni on piolokinen versio oikiasta sätteilystä. Joo avojalkasin tepastelin homelattialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sädesieni on hankala kaveri ja on kasvaakseen vaatinut lämpimän tuulettumattoman kostean paikan.
Muutoin kun mikrobeista puhutaan, löytyy usein syypää hengitysilman ongelmiin ja ihmisten oireiluun moderneista rakennusmateriaaleista, koneellisesta ilmanvaihdosta ja siivouksesta. Kipsiä sisältävät rakennusmateriaalit ovat erityisen haitallisia kastuessaan ja lateksit sisältävät mikrobeja tappavia kemikaaleja. Muovit emittoivat kemikaaleja. Ilmanvaihdon suodattimissa käytetään kemikaalia, joka tappaa hyödyllisiä mikrobeja. Pesuaineiden kemikaalit ovat haitallisia terveydelle ja leviävät pölynä ilmaan, koska lattioita ei huuhdella. Ja tappavat hyödyllisiä mikrobeja. Henkiin jäävät ne kovikset, jotka tuottavat nyrkkyjä hengitysilmaan ja kemikaalien kaverina tappavat loputkin hyödyllisistä mikrobeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysäyttäkää ilmastointi nyky ohjeen mukaan säästöä tulee kohta puretaan kaikki muutaman hölmön takia mitähän varten muuten niitä yleensä laitetaan pottukellarikin pitää tuulettaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image