Oulu

Hilla vilauttaa videolla tulevaisuutta – yhteisön tarkoituksena on muun muassa varustaa droneja tekoälyllä

Hillan johtaja Jaakko Sauvola (toinen vas.) näyttää, miten videolla hologrammin alla oleva ”dataryhelikkö” muuttaa aineettomat signaalit näkyviksi viivoiksi. Hillan piirissä toimivat myös Jari-Pekka Rontu Oamkista (vas.), Jukka Riekki sekä Harri Kopola. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 22.9.2017 7:08
Arja Mikkola

Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa kehittävän Hilla-yhteisön Näe tulevaisuus -video on mykistävä yhdistelmä Star Trekiä ja Terminatoria. Teknologiaa vilisevä viisiminuuttinen visio on kuitenkin totta tai vähintäänkin tekeillä.

Me valvomme terveyttä pikadiagnooseilla ja pian teemme etätöitä yhdessä omaan tilaamme hologrammeina ilmestyvien kollegojen kanssa. Ympäristö taas seuraa yhä tarkemmin, kuka liikkuu missäkin ja millä asialla.

– Okei. Vau. Ei hitto. Mitä tässä oikeasti tapahtuu. Nämäkö tekevät täällä tällaista!

Yllätys on taattu, kun korkeateknologiaa tuotteiksi ja palveluiksi vivuttavan Hillan johtaja Jaakko Sauvola esittelee käsikirjoittamaansa videota eri tapahtumissa, kuten messuilla. Myös BusinessOulu on tarjoillut tänä syksynä vieraille pilkahduksia ”Suomen seuraavista 100:sta vuodesta”.

Videolla itse ajava auto tunnistaa asiakkaansa kadulla, pysähtyy rinnalle ja tervehtii tilaajaa nimeltä. Vuonna 2037 matka Helsingistä Ouluun taittuu tunnissa maateitse. Ikkunasta heijastuu virtuaalimaisema, kun nainen, joka on raskaana, päivittää hyperloopissa terveystietojaan. Kasvojen kolmiomallinnus, joka tunnistaa etäisyydet eri pisteiden välillä, varmistaa käyttäjän identiteetin. Ihostakin tulee bioanturi, kun esimerkiksi hiestä voidaan mitata hyvinvointia.

Kuljetusputkesta käsin hoituu kuin ohimennen myös lähetys itsenäisesti toimivaan, miehittämättömään satamaan.

Hilla on Tekesin kanssa toimiva yritys- ja tutkijayhteisö.

Hilla on Tekesin kanssa toimiva yritys- ja tutkijayhteisö, joka rakentaa digitaalista maailmaa tietyille pilareille.

– Iso juttu on se, että Hillan projekteissa tutkijat ja yritykset toimivat niin, että me osaamme laittaa 5G:n, tekoälyn, IoT:n ja painettavan elektroniikan samaan palveluun tai tuoteympäristöön. Haetaan parhaat ekspertit isosta tutkijapoolista ratkaisemaan arvoituksia, toteaa Sauvola.

Uusimpana Hilla panostaa Arctic drone -labsiin. Tarkoituksena on varustaa droneja tekoälyllä, niin että ne pystyvät tarjoamaan erilaisia palveluita. Hillan piirissä toimii tuhat yritystä ympäri Suomen.

Lue lisää 22.09.2017 Kalevasta.

Kommentoi

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Kiva että jollain on edes visiota. Eipä ole paljon muuta näkynyt. Lopettakaa itkeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan upeaa kerrontaa, joka antaa jotain jokaiselle! Ihme että tällaista osataan tehdä, nämä ovat vaikeita asioita esittää. Meidän firma on jo käyttänyt tätä sisäisesti, ja näytetty ollaan muutamalle vierailijallekkin. Vakuuttavaa.. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hilla-miehet ne jaksaa leikkiä meidän verovaroilla. Luultiin alussa, että Hilla toisi rahaa meille yrityksillekin, mutta homma meni vain vaikeammaksi, kun nyt on 2 seulaa ent. Tekesin seula ja vielä Hillan oma seula rahoitushakemuksille.

Toinen homma näissä veijareissa ihmetyttää, kun muka neuvotaan meitä businesmiehiä homman tekemisessä, vaikka ei itse olla yrittämistä oikeasti kokeiltu. Jos oottaa niin pahuksen hyviä näissä asioissa, niin ei muuta kuin firmaa pystyyn ja Oululaista ihmettä luomaan.

Hyviä on myös kommenttit alla koko teknologian kehittämisen järkevyydestä ja tulevaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä että joku katsoo verovarojenkin perään, ettei niitä nyt kaikille vinkujille jaeta. Jatkakaa samaan malliin, sparrausta mekin saatiin, ensin tuli kylmää, mutta opittiin paljon ja nyt jo hyvässä seurassa tehdään uutta maalimalle. Voi katsoa peiliin jos ei näiden seulasta selviä. Ei oo helppoa, mutta ei se ole busineskään, kaikki apu tarvitaan. Sitäpaitsi Tekes antoi hyvän tuen laatuhankkeelle Hillapesun jälkeen. Suosittelen. Kiitos erityisesti Business Oululle myös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno video, en kuitenkaan usko että 20 vuoden kuluttua suurinkaan osa esitetystä on arkielämää. Tavoite on kuitenkin upea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näki taas että tekniikkaan syvälle pureutunut porukka oli tehnyt videon lähinnä itselleen... vaikka itsekkin olen tietotekniikan ihminen silti piti koko ajan pysäytellä videota jotta olisi edes jollakin tasolla pysynyt mukana ja ehtinyt teksit lukea ja sisäistää... tavalliselle kadun tallaajalle nuo lyhenteet ja käsitteet on täyttä hebreaa ...jos julkisiin kanaviin jaettavaksi tehdään video jolla halutaan jotakin kertoa isommallekin yleisölle kyllä pitäisi ymmärtää että ei sitä noin tehdä. Samahan pätee valitettavasti kehitettävän tekniikankin kanssa, kehittäjä ei ajattele muita käyttäjiä kuin itseään ja lopputulos on epäkypsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järki päässä kehityksen kanssa ja valitaan vain hyödylliset ja n mielekkäät tiet. Nykyään huomaa että usein todellisuudesta vieraantuneet tutkijat ja kehittäjät kehittää ratkaisuja jotka vain hankaloittaa elämää ja soveltuvat huonosti käyttöön. Kannatan ehdottomasti teknologian hyödyntämistä mutta se ei saa tapahtua pelkästään rahahimon ohjaamana. Lisäksi monet uudet ratkaisut lisäävät paljon riskejä elämäämme joita ei ole tiedostettu. niin kauan kun kaikki menee suunnitellusti ei useinkaan ole ongelmia mutta kun tapahtuu odottamaton häiriö (tai ulkopuolinen taho vaikuttaa) vaikutukset voivat olla huomattavat esim täys liikennekaaos, maksuvälinekriisi, energiakriisi, täysi tiedonkulun motti ym... Lisäksi ihmisten perustaidot katoaa jos tekniikka hoitaa ja holhoaa likaa ja kriisitilanteessa ollaan täysin avuttomia
Lisäksi usein käyttäjä unohtuu täysin ja joutuu vempeleidensä vangiksi mikäli ne vaativat jatkuvaa huomiota ja esim kaupallisuus mainoksinen , tiedonkeruu ym päästetään sotkemaan ym. tällekin alueelle tarvitaan tietty säättely valtioiden toimesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö minun ihannoida elämää, jossa isoveli valvoo minua ja sijaintiani kasvot tunnistavilta droneilla ja kameroilla 24 h? Jalkapantaa ei tarvita.
Hilla "rakentaa digimaailmaa tietyille pilareille"? Minusta tuntuu, että nämä "pilarit" eivät ole minun edukseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku pitää tämänkaltaista kehitystä fiksuna, niin ei voi kuin ihmetellä. Ihmisistä yritetään tieten tahtoen tehdä tsombeja. Kohta vaan keskustellaan autojen ja ompelukoneiden kanssa. Todella vaarallinen kehityssuunta. Aivan uskomatonta miten sekopäätä touhua ja kaikki vaan taputtavat kun tekniikka kehittyy. Edelleenkään ei tarvita kun se yksin vähän pitempi sähköhäiriö, niin kaikki unelmat kaatuvat ja ihmisestä tulee hirviö. Kaikki rakennetaan sähköisen tuen varaan ja olemme pulassa jossain vaiheessa. Ei uskoisi insinöörejä näin tyhmiksi, mutta täytyy vain todeta, että kun ei ole elänyt varmemmassa ajassa, niin ei voi varoa edessä olevia ansoja. Jonkun pitäisi herättää tämä nykyihminen todellisuuteen ja rajoittaa tekniikan niin sanottua kehittymistä ennenkuin on myöhäistä katua. Ihminen on kuitenkin yksilö joka kaipaa toisen ihmisen seuraa ja inhimillisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älähän huoli, kyllä se siitä. Luonto on itseään korjaava systeemi.

Havaintosi sähkökatkosta on oikea. Siitä vaan ei saa puhua, se kun rikkoo ikävästi vision.
Vanhan sanonnan mukaan anarkia on vain kolmen väliin jääneen aterian päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä vaikeampaa olla ihminen ja saada itselleen työtä , toimeentuloa ja turvallisuutta. Omituista, että maailman ollessa näin ylikansoittunut ja lisääntyessä koko ajan, täällä tehdään töitä, jotta ihmisestä tulisi tarpeeton. Miksi näin? Hoitavia lähimmäisiä löytyy todella paljon, lämmintä ihmisläheisyyttä, mutta jostain syystä hillat tuomitsevat ihmisen läsnäolon täysin. Ei voida vedota ihmistyön kustannuksiin, sillä ihmisellä on oltava selkeä syy, miksi hän tällä maapallolla elää. Ilmeisesti on tulossa kahtiajako, jossa jotkut rakentavat maanteitä tai taloja ja toiset istuksivat torneissaan älyhilloissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta joka kolmas suomalainen on eläkeläinen, niin näitä on pakko alkaa jo kehittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image