Oulu

Hietasaaren huvipuiston suunnitelmat ovat päivitystä vaille valmiit – valittajat pohtivat seuraavaa oikeusastetta

Hietasaaressa viljelypalstaa pitävän Vuokko Oivon mielestä huvipuisto ei sovi alueelle. Mahdollisen huvipuiston alle jäävälle palstaviljelyalueelle on kaavassa suunniteltu uusi paikka Vaaskiventien varresta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 12.9.2018 8:21 | Päivitetty 12.9.2018 9:34
Markku Rättilä

Kalevala Park valmis viemään huvipuistohanketta eteenpäin valitusten kaaduttua.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Hietasaaren asemakaavan muutoksesta tehdyt valitukset. 

Oulun kaupunginvaltuuston viime vuoden alussa hyväksymän kaavamuutoksen mukaan Hietasaareen Nallikarin alueelle voidaan sijoittaa runsaasti uusia toimintoja.

Kaavamuutoksesta Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin johdolla tehdyn valituksen mukaan asemakaavamuutos on ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen.

Valittajatahojen mielestä muutoksella aiheutetaan merkittävä heikennys Hietasaaren maankäyttöön. Myös kaavoitusmenettelyssä on valittajien mielestä ollut lain näkökulmasta moitittavaa.

Hallinto-oikeuden mukaan kaavamuutos on toteutettu ja asiasta päätetty lain vaatimusten mukaisesti.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi vielä valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää siihen luvan.

Kaavamuutosprosessi on kestänyt pitkään. Ensimmäinen aloite Hietasaaren asemakaavan muuttamisesta on tehty jo vuonna 2004. Sen jälkeen asiaa on puitu eri kanteilta lukuisia kertoja.

Näkyvin kaavan mahdollistama toiminto on huvipuisto. Pellepyy Oy on suunnitellut alueelle Kalevala Park-nimeä kantavaa teemapuistoa. Puisto sijoittuisi Nalli­sportin takana olevalle palstaviljelyalueelle.

Toimitusjohtaja Jyrki  Suutarin mukaan yhtiö on valmis viemään huvipuistohanketta eteenpäin heti, kun kaava on saanut lainvoiman.

– Kun päätökset saadaan pöytiin, voimme aloittaa lopullisen suunnittelun ja saamme rakentamisen liikkeelle.

Suutarin mukaan yhtiöllä on mahdollisuus reagoida nopeastikin. Kymmenen vuoden odotus on kuitenkin muuttanut trendejä, jotka pitää nyt ottaa huomioon.

– Aikaa on kulunut. Asioita pitää päivittää. Koko suunnitelma pitää käydä uudelleen läpi.

Vaikuttavatko valittajien näkemykset siihen, miten mahdollinen huvipuisto lopulta toteutetaan?

– Luonto on ollut suunnittelun keskiössä koko ajan. Alunperinkään ei oltu luontoa turmelemassa. Kyse on puistosta, johon pyritään rakentamaan viihtyisää ympäristöä, johon kaikki voisivat tulla viihtymään.

Suutarin mukaan pohjoisessa on huvipuistolle tilausta.

– Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjälläkin on pohjoisen osalta tarjonnassa näiltä osin tyhjiö. Markkinapotentiaalia on.

Suutari uskoo, että huvipuisto kääntäisi turistivirtoja Oulun suuntaan.

Hallinto-oikeuden ratkaisu ei yllättänyt valittajia.

Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin aluepäällikön Merja Ylösen mukaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisut eivät ole ennenkään suosineet luontoarvojen puolustajia.

Ylinen pitää todennäköisenä, että luonnonsuojelupiiri kumppaneineen valittaa ratkaisusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos saa siihen luvan.

– On tärkeää hakea toista lain tulkintaa, Ylinen painottaa.

Ylisen mukaan kyse on luonnon ja hyvinvoinnin puolustamisesta.

Juttua muutettu kello 9.33. Korjattu Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin aluepäällikön Merja Ylösen nimi. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Aivan hullua että Oulu tuhoaa suht luonnontilaisia puistoja. Kestävää kehitystäkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vanhoilla ideoilla saada uutta nousua aikaan matkailussa. Tässä ehdotus joka kunnioittaa myös naturaa. Kansainvälinen ilmastonmuutospuisto ja- näyttelytila sekä opastuskeskus. Lähialueen aavalle suolle. Esillä ilmastonmuutoksen aiheuttamaa katastrofia ympäri maailman, opastusta sen estämiseksi, rakennuksena huikea arkkitehtoorinen kokonaisuus Guggenheimin tyyliin. Kansainvälinen arkkitehtikilpailu joka toisi näkyvyyttä ja rahoitusta hankkeelle. Siitä voisi saada merkittävän matkailukohteen Lapin vetovoiman kylkeen. Kuka ottaa kopin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaisia turisteja houkuttaa talvi, jäällä käveleminen, revontulet, puhdas meri, puhdas ilma, yötön yö, hiljaisuus. Tyhmiä ollaan jos ei niitä osata hyödytää vaan pistetään kaupungin upeimmalle paikalle säälittävä huvipuistoviritelmä.

Kemissä iglut joista voi ihailla revontulia ovat olleet jymymenestys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Jokainen turismista vähänkin tietoa omaava voi kertoa, ettei Ouluun matkusteta huvipuiston perässä. Oulun nähtävyydet ovat muualla: Maakuntamuseo, Tietomaa, Pikisaari, Turkansaaren ulkomuseo, Koitelinkoski, Kierikki, Merikosken patosillat, Ainolan puisto, Nallikarin luontopolut (joita tulisi kehittää). Luonnonrauhaa tullaan etsimään ja ihailemaan. On jo nähty miten esimerkiksi Lappi kiehtoo ulkomaisia kaamosajan matkailijoita vuosi vuodelta enemmän.

Kalevala? Miten se liittyy Ouluun? Pohjois-Karjalassa on kalevalaista nähtävää - ilman huvipuistoa! Suosittelen tutustumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevala on Kainuun ja Kuusamon korkeudelta eikä mistään Pohjois-Karjalasta kerättyä kansantarua. Alkuperäinen tarujen syntysija on juurikin Pohjanmaan rannikko, Oulun seutu sekä Hämeen seutu. Uskonpuhdistus hävitti pakanatarut näiltä seudulta ja ne kulkeutuivat Oulujoen vesistöä uskonpuhdistusta paenneiden ihmisten mukana Kalevalaan Kainuun ja Kuusamon korkeudelle rajan taakse. Siellä esimerkiksi Pikkaralan seudun Perttuset saivat elää rauhassa eikä heitä tapettu pakanoina. Ihmetyttää miksi Oulun seutu ei ole tietoinen omista historiallisista juuristaan. Samuli Paulaharju on tutkinut juurikin tätä historian osaa todella paljon Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu pitäisi muuttaa kaupungista kunnaksi ja ruveta kehittämään Oulua maaseutumaisena kuntana, eikä minään teknologian keitaana. Pienviljely palstoilla tuntuu olevan kommentoijien mielestä suurin elinkeino Oulussa. Ehkä pohjoisen maalaiset ovat tulleet Ouluun työn perässä ja Oulun kaupunkilaiset jo muuttaneet muualle. Siitä tämä ajatusmaailma täällä kertoo. Ei muuta kuin navettoja Nallikariin, pusikot niityiksi vanhan ajan malliin ja siitä Oululle uusi kehityksen veturi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan huvipuisto Vaasassakin,ei menestynyt. Ja mitenkä täällä menestyisi? Rohkenem eppäillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On näitä huvipuistoja kuule menny nurin isomissaki paikoissa. Se, että jossakin paikassa ei onnnistuta, ei tarkota sitä, että ei kannattais yrittää...vaikka täällä asenne näyttää semmonen olevanki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Vaasan vieressä ole erittäin menestyvä huvipuisto Power Park. Liekkö sillä mitään tekemistä asian kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Vaasan huvipuistoa olisi pitänyt kehitellä, mutta kun jää vain paikoilleen käy kuten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Oulun viereen Kempeleeseen on tulossa huvipuisto paljon fiksummalle paikalle kuin Hietasaaren pussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevala ei kuulu pohjois-suomeen, vaan karjalaan. Tekemällä tehtyä scheissea. Ajatus teemapuistosta hyvä, kunhan teette sen oululaisittain omaperäisesti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En haluaisi puhkaista luontoihmisen kuplaa puhtoisesta luontoparatiisista mutta tosiasia on että Hietasaari kuuluu urbaaniin vyöhykkeeseen. Euroopan suurin paperitehdas 500m . Toppilan voimalaitos 600m. Oulun keskusta 1km. Jätteiden käsittelylaitos 800m. Öljysatama 600m. Itse en välttämättä viljelisi mitään vaikka palsta osoitettaisiinkin. Huvipuisto kuuluu urbaaniin ympäristöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moderni huvipuisto ei kuulu ubaaniin ympäristöön vaan ympäristöön jossa on oikeasti riittävästi tilaa isoillekin laitteille, majoitustiloille, oheistoiminnoille sekä muille tapahtumille (vrt Power Park mm Power Truck tapahtumineen)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari hupipuistolle. Liikenne yhden sillan ja kaistan kautta, sumppu siis.
Keskustan lähellä, kuten Kastellin koulu, Äimärautio ja Typen teollisuusaluekin, ei kävelymatkan päässä.
Hyvä paikka Linnanmaan takana, näkyy motarilta, kesällä Yliopiston parkkikentät tyhjinä ja onnikkareittien varrella.
Ja vettäkin löytyy Kuivasjärveltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

19:07
Limingassa onnettomuus, jossa on mukana raskas ajoneuvo – nelostiellä yksi ajokaista suljettuna
19:00
Tutkimusprofessorit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia
19:00
Ympäristö pelastetaan joka päivä niin Stora Ensolla, sairaalassa kuin ekokampaamossakin – "Euro toimii konsulttina" Tilaajille
19:00
Latvia valmistautuu historialliseen julkistukseen: Tuhansien KGB:lle tietoja välittäneiden nimet avataan arkistosta – mukana julkkiksia ja sukulaisia Tilaajille
18:46
Pohjantien liikenne pysäytetään ajoittain yöllä
18:38
Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi yli 60 000 allekirjoitusta
18:00
Hertta Inkala, 14, ei halua Kiasmaan taidetestaajaksi, jos Helsinkiin pitää lentää – lue, mitä tavalliset suomalaiset ovat valmiita tekemään ilmaston hyväksi Tilaajille
140
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
79
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
66
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
60
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
29
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
29
Kansanedustaja suomii armeijan ruokakokeiluja: Kohta rämmitään proteiinipatukan voimalla.
23
Lintilä ryhtyy selvittämään itäisen ja pohjoisen Suomen junaliikennettä – saako Kainuu yöjunan takaisin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uusi gallup.

Onhan se todettu monen monta kertaa että puheenjohtaja on puolueen menestyksestä vastuussa ja se vastuu pitää myös kanta... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image