Oulu

Herman Andersson Oy:n ahtaajat aloittavat vuorokauden mittaisen lakon Oulun satamassa – taustalla yt-neuvottelut

Herman Anderssonin pääluottamusmies Pauli Keränen sanoo, että taustalla ohi menevä kontti joutuu todennäköisesti palaamaan takaisin satamasta tai jäämään sinne perjantaihin asti odottelemaan, että ahtaajat palaavat töihin. Sitä ennen lastille ei ole ahtaajia.. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 12.9.2019 12:47 | Päivitetty 12.9.2019 14:53
Heidi Peltonen, Petri Hakkarainen, Antti Ervasti

Torstaina vähän ennen kahta Oulun sataman portista alkoi virrata henkilöautoja pois satama-alueelta. Ne olivat töistä poistuvien työnseisauksen aloittavien Herman Anderssonin työntekijöiden.

Kaikki Herman Anderssonin terminaalitoiminnot ovat suljettuna vuorokauden ajan. Kalevan saamien tietojen mukaan lakossa on mukana yhteensä 75 ahtaajaa ja laivat ohjataan työnseisauksen aikana Kemiin. 

Työntekijöiden pääluottamusmies Pauli Keränen kertoo, että sen kummempaa ulosmarssia ei tehdä, eikä lakkovahteja tule portille.

Työnsä lopetti torstaina noin 30 ahtaajaa. Suunnilleen saman verran jää tulematta iltavuoroon.

– Yksi rahtilaiva oli tulossa torstaina, mutta se varmaankin sai ilmoituksen tästä ja kääntyi kohti Kemiä, Keränen kertoo.

Rekkaliikennettä riittää lakosta huolimatta kello kahden jälkeenkin. Pääluottamusmies selittää, että useimmat niistä kuljettavat tavaraa satamassa operoivien muiden toimijoiden ahdattaviksi.

– Tuo kontti tuossa olisi ollut tulossa meidän ahdattavaksi, mutta nyt siellä ei ole ketään tekemässä sitä. Sen täytyy joko lähteä muualle tai jäädä odottamaan perjantaihin, jolloin töitä jatketaan, Keränen osoittaa portista sisään menevää kuljetusta. 

Stora Enson omistama Herman Andersson ilmoitti heinäkuun lopussa aloittavansa elokuussa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 40 henkilötyövuoden vähentämiseen. Lisäksi yhtiö ilmoitti varautuvansa tarvittaessa lomauttamaan henkilöstöä. 

Tällä hetkellä yhtiön palveluksessa on 135 henkilöä. 

– Stora Ensohan on Herman Anderssonin omistaja. Emme ole saaneet ohjeistusta emmekä tiedä sitäkään, kuka lopulta päättää irtisanomisista: onko se omistava yhtiö vain meidän oma johtajamme. Hänen kyllä pitäisi tietää tilanne, Keränen ihmettelee.

Pääluottamusmies Keränen kertoo, että varsinaiset, kuusi viikkoa kestävät yt-neuvottelut ovat vasta alkamassa. Neljä viikkoa kestäneissä sopeuttamisneuvotteluissa ei saavutettu työntekijöitä tyydyttäviä ratkaisuja.

– Meille on kerrottu, että irtisanomisuhan alla on 35 ahtaajaa. Kaikkiaan ahtaajia on 83, joten vähennys olisi pahimmillaan niin suuri, että jatkossa satamassa voitaisiin käsityksemme mukaan operoida vain yhtä laivaa kerrallaan.

Keräsen mukaan on selvää, että paperin valmistamisen loppuminen Stora Enson Oulun tehtaalla vaikuttaa ahtaajien työmääriin, mutta työntekijät toivovat, että ennen irtisanomisia katsottaisiin rauhassa, miten kartongin valmistukseen siirtyminen vaikuttaa sataman liikennemääriin. 

Ahtaajat palaavat töihin perjantaina kello 14. Keräsen mukaan mahdollisista jatkotoimista päätetään myöhemmin, kun nähdään, miten yt-neuvottelut etenevät.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kurottajakeijolle senverran haluaisin täsmentää että elämä jatkuu...ei kannata ihan vielä köyttä rasvata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No loppuuhan ne työt kun ei kehitetä mitään uutta, herrahississä nousee tyypit jotka ei osaa kehittää mitään, innovaattorit kärsii ja yhtiö voi pahoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun satamien liikenne on kyykähtänyt paperin ja sellu osalta parisenkymmentä prosenttia lähinnä paperin takia ja siitä johtuu, että ei ole tavaraa mitä lastata. Huonosta paperin menekistä johtuu sekin, että raaka-aineitakaan ei tule entiseen tahtiin. Minä odottelen sitä, että mitä tapahtuu ensi vuonna kun toinen hienopaperikone pistetään seis ja muutetaan kartonkia valmistavaksi koneeksi. Tuo operaatio ei varmaan tuo ahtaajille lisää työtä ja voi olla, että nämä nyt käytävät YT-neuvottelut ovat vasta alkua ja seuraava näytös käydään ensi vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Hermanni ja enso tästä, enhän minä antanut kun koko elämäni työpanokseni tuohon yritykseen... Ja nyt kortisto kutsuu.. Toivottavasti nukutte yönne hyvin, sillä minä en enää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa naukumista iso tunteeton yhtiö. Vähat se välittää sinun yöunista. Jos rahti vähenee työt vähenee. Näin se vaan menee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oothan tuota joka tehdystä minuutista saanut korvauksen. Jos työt vähenee niin vähenee se väkikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt , nähtävästi, on yhtiöllä alkamassa - osinkojen maksu. Näin olleen "löysät" pois jotta ahneet firmat saa rahansa. Erittäin ikävää kuultavaa, tätä kuulee nyt ympäri Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun työt vähenee, vähenee työntekijöiden tarve, se on monella vaikea ymmärtää/ hyväksyä. Tottakai on huono asia kun irtisanotaan, mutta ei palkanmaksajilla ole varaa pitää ylimääräistä porukkaa. Yleensäkin on turhaa pitää erikseen pitkät YT-neuvottelut, koska päättäjillä on tiedossa vähennysten tarve. Pitäisi mennä normi irtisanomisaikojen mukaan ilman turhia neuvotteluita. Lakko ei paranna asetelmaa, päinvastoin, pahentaa tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan knoppitietona että yt neuvotteluiden perimmäinen tarkoitus on että työntekijät ja työnantajat yhdessä etsivät vaihtoehtoja irtisanomisten välttämiseksi. Ne eivät ole mikään irtisanomisautomaatti niinkuin sinäkin siinä näytät luulevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä työntekijöille. Näitä yt ja irtisanomisuutisia on nykyään aivan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satamaduunarit on ay-liikkeen kovinta keihäänkärkeä. Arvostan suuresti, ovat hyvin usein tukilakoillaan vaikuttaneet työnantajapuolen metkujen torppaamiseen. Tsemppiä koko porukalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image