Oulu

Helleraja rikkoutui Oulussa, lämpöaallosta saadaan nauttia vielä loppuviikon ajan – elokuu ei silti ole ollut poik­keuk­sel­li­sen lämmin

Torstaina Oulussa ollaan saatu helteestä. Myös loppuviikko sujuu lämpimissä tunnelmissa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 29.8.2019 14:23 | Päivitetty 29.8.2019 16:03
Antti Karvonen

Oulussa ollaan saatu nauttia kuluvan viikon aikana kesäisestä säästä. Torstaina Oulunsalon Pellonpään asemalla mittari näytti iltapäivällä 26 asteen hellelukemia.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan lämpöaalto alkaa kuitenkin olla lopuillaan.

– Loppu alkaa kolkutella. Huomenna tulee jo sateita, ja todennäköisesti jäädään alle 20 asteen lämpötiloihin.

Myös lauantai on todennäköisesti hiukan viileämpi päivä, sään pitäisi tosin olla poutainen. Tuovisen mukaan sunnuntai on kesän viimeinen todella lämmin päivä.

– Silloin lämpötila on 23-24 asteen tienoilla.

Ensi viikolla koittaa syksy, Tuovinen sanoo.

– Lämpötilat tippuvat selvästi, ja voi sanoa että syksy alkaa tiistaina.

Voiko tämän hetken hellettä sitten kutsua intiaanikesäksi?

– Intiaanikesähän ei ole tieteellinen termi, mutta en koe ihan vääränä, jos tällaista tilannetta intiaanikesäksi nimitetään.

Pitkään jatkuva kesä voi vaikuttaa kasveihin

Myöhäisen lämpöaallon vaikutus kasveihin riippuu useista tekijöistä, kertoo Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan laitoksen intendentti Anna Liisa Ruotsalainen.

– Sateen määrä vaikuttta paljon.

Osa kasveista saattaa kärsiä pitkään jatkuvasta kesästä. Pitkään jatkuessaan lämpö saattaa aiheuttaa kasveissa reaktion, jossa ne "tuhlaavat" ravinteita ja sokereita. Tämä voi näkyä ensi kesän kasvussa.

Normaalisti ilman kylmetessä kasvit varastoivat ravinteet juuriinsa, Ruotsalainen kertoo.

Myös valon määrän väheneminen yhdistettynä korkeaan lämpötilaan saattaa rasittaa kasveja.

– Kasvit eivät tällaisessa tilanteessa välttämättä pysty yhteyttämään tehokkaasti.

Heinäkuu oli kylmä ja kuiva

Pohjois-Pohjanmaalla kesä on ollut kokonaisuutena melko tavanomainen, meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta kertoo. Toukokuussa keskilämpötila oli 4,7-8 asteen tienoilla, mikä ei poikkea normaalista.

Kesäkuu puolestaan oli keskimääräisiltä lämpötiloiltaan tavallista lämpimämpi. Maan etelä- ja osin itäosassa puolestaan oli poikkeuksellisen lämmintä. Pohjois-Pohjanmaalla keskilämpötila oli 15 asteen tuntumassa.

Heinäkuu oli Oulun seudulla selvästi tavanomaista kylmempi. Kuusamon Kiutakönkäällä oli jopa harvinaisen kylmää, Nina Karusto sanoo.

Tämän hetken lämpöaallosta huolimatta elokuu ei ole Pohjois-Pohjanmaalla ollut poikkeuksellisen lämmin. Keskilämpötilat ovat liikkuneet 11-14 asteen tuntumassa.

Sademäärät Pohjois-Pohjanmaalla olivat touko- ja kesäkuussa tavallista suurempia. Erityisesti toukokuussa satoi huomattavan paljon, 46-80 millimetriä kuukauden aikana.

Kesäkuussa sademäärät vaihtelivat harvinaisen suuresta tavanomaista pienempään, mutta yleisesti sademäärä oli tavallista suurempi.

Heinäkuu sen sijaan oli paikoin ennätyksellisen kuiva. Vähiten satoi Pohjois-Pohjanmaan länsirannikolla. Sademäärät olivat heinäkuussa 2-72 millimetrin välillä.

Elokuussa on sen sijaan satanut tavallista enemmän, 54-101 millimetriä.

Juttua muokattu kello 16.03: lisätty tietoja lämmön vaikutuksesta kasveihin ja sekä kesän keskilämpötiloista.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Syksyn viileät ilmat on tervetulleita. Kesähelteet riittää tältä kesältä. Syksystä tulee varmaan taas pitkä. Talvi alkaa aina vaan myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lieneekö karhu käynyt rankkiastialla, kolmekymmentä litraa oli joko maassa tai Otson masussa. Näinkö kotivakuutus tämänkin korvannee? Minnä nimikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ryykäää räntää korville puolivuotta, ei kule sähköpotkulauta ja auton klasit jäässä joka aamu, pohojantiellä peltipaukkaa aamua iltaa, uppeeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdit liukkaat kulkuväylät, hiekkaa ja sepeliä käytetään niukasti säästösyistä eikä aurauskalustoa ole saatavissa riittävästi. Lunta tulee ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksy ja talvi on parhaat vuodenajat, kesä oli hyvä tosin helle olisi voinut jäädä vähemmälle. Enkä ole tänään nauttinut, vaan raivostutti kun meni liian lämpimäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston muutos ja sen vastustus alkaa tepsiin kuin tikkari kiljuvaan nälkään. Ennen hellettä kesti aina syyskuulle tai joulukuulle. Nyt on joko kylmä tai kuuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuumat ja helteet lupaavat kovaa pakkastalvea ja rankkoja lumipyryjä. Jäiset tiet ovat taas kerran tulossa ja ihmiset luistelevat teillä kengät jalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

26°C©®™ ei ole kuin 1/3 kehonrakentajan käyntilämpötilasta. Ei sillä paljoa herran huonetta rakenneta, jos pitäisi ulkosalla tottua 60-100 asteeseen C, jos Qatarin kitarisoja ravistelevat palloranta meri kisat toteutuu Dromedaarihuuhkajacameleille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun tottuu syksyyn hyppää ikkunasta kenraali talvi parvekkeelle tupakoimaan . Kun talven lumen tupruttelu alkaa kyrsiin pitää neiti kevään mämmit syöttää Madekosken made-moiselle Ori prima Veralle. Ja kun kaiholla muistelee kesää, hyppääkin tämä Fingerporin Jarlan Pertsan Mielen junan alle ja pitää valita lineaarisen vai syklisen laivan väliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitsisin lineaarisen laivan, vaikka molemmissa on puolensa. Vaikea valinta. Syklinenkin ihan ok. Ehkä molempia tarvitaan? Jos tiesit itse edes mistä kirjoitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on, mutta ilmat ei välttämättä ole syksyiset, helteet voi jatkua. Talvea pitää odottaa joulu-tammikuulle asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:53
Ravintolaillan päätös Oulun keskustassa: Mies ajoi juosten takaa toista miestä Kauppurienkadulla ja löi kasvoihin
6:28
Nyt varovasti liikenteeseen Oulun seudulla: Tieliikennekeskus varoittaa jäisistä tienpinnoista Pohjois-Pohjanmaan teillä
6:00
Digijelpparit tuovat avun kotiin – opastus voi olla nettiajanvarauksen tai yhteydenpitomahdollisuuksien oppimista Skype-yhteyden tai some-kanavien kautta Lukijalta
6:00
Venyvätkö yksityisyyden suojan rajat? Loiri-kirja hämmästyttää tutkijaa: "Lähtökohtaisesti seksielämä kuuluu yksityisyyden suojan piiriin" Tilaajille
19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image