Oulu

Heikinharjun vas­taa­not­to­kes­kus ruuhkautunut

Oulun Heikinharjun ryhmäkodissa Sadio, ohjaaja Jaana Karhu ja Hodan puhuvat suomea. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 25.8.2008 0:00
Katriina Yypänaho
Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Oulun Heikinharjussa on ruuhkaantunut kesän aikana pahoin, sillä maahanmuuttajien määrä on kasvanut jatkuvasti.

Turvapaikanhakijoita pyrkii keskukseen useammin kuin heitä pystytään sijoittamaan ja Oulussa vastaanottokeskus on lisännyt paikkamäärää 50 hengellä. Myös alaikäisten ryhmäperhekotia on laajennettu lomakautena kahteen otteeseen.

Oulun vastaanottokeskus on tällä haavaa 150-petinen ja alaikäisille paikkoja on 57. Heikinharjun vastaanottokeskuksen johtaja Katja Kolehmainen on huolissaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

"Tulijamäärä voi ensi vuoteen mennessä jopa kaksinkertaistua", Kolehmainen toteaa.

Monista muista kunnista poiketen turvapaikan saaneiden jatkosijoitus sujuu Oulussa kohtuullisen hyvin. Tällä hetkellä uutta kotikuntaa odottaa 10 vierasmaalaista Oulussa.

Kolehmaisen mukaan jatkosijoitus keskuksesta kuntalaiseksi kestää keskimäärin kaksi kuukautta. Ouluun tulevat turvapaikanhakijat ovat pääasiassa Somaliasta, Irakista ja Afganistanista.

"Heikinharjussa vastaanotosta huolehtii 32 työntekijää. Pisimmillään tukiasunnossa on viivytty 2,5 vuotta", Kolehmainen kertoo.

Viime vuodelle tyypillistä on, että alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrät ovat lisääntyneet. Perheyhmäkoteihin nuoria pystytään ottamaan kerrallaan vain 24. Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisen periaate oikeuttaa myös muiden perheenjäsenten oleskeluluvan anomiseen.

Kun astuu Heikinharjun perheryhmäkotiin, tietää heti, että nuoret ovat onnellisia silloin, kun heidän ydinperhettään ei ole määritelty kapeasti. Afrikkalaisen Noran läheisiin lasketaan kaikki 23 kanssaeläjää ja henkilökunta, joita kohtaan hän on sisarellinen. Henkilökunta tukee koulutuksen ja yhteisöllisyyden välistä veljeyttä, sillä sopeutuminen vaatii kieliopintoja ja tapakulttuurin käytännön tarkkailua.

"Täällä viettämäni aika on ollut loistava, jossa saa suojan, rauhallisen nukkumapaikan ja ruokaa. Opiskelemme myös koko ajan", 16-vuotta täyttävä Omar kertoo.Suomen pakolaiskiintiö vuodessa 750


Suomen pakolaiskiintiö on tänä vuonna 750 kiintiöpakolaista. Heidän lisäkseen Suomeen saapuu vuosittain hieman yli 1 400 turvapaikanhakijaa. Hakijoista noin 210 on alaikäistä ja heistä 80:lle on myönnetty kuntalaisen asema. Tukiasumisyksikössä asuminen on itsenäistä, mutta heidän tukitarpeensa on räätälöity sairaanhoitajien ja ohjaajien kesken.

Valtakunnallisesti pakolaisten kuntapaikkoja ei ole riittävästi. Sisäasiainministeriö on käynnistämässä yhdessä TE-keskusten ja kuntien kanssa neuvottelut sijoituspaikkojen lisäämiseksi.

"Pohjois-Pohjanmaalla turvapaikanhakijoista suurin osa sijoittuu Ouluun ja Raaheen. Paikkoja kaivataan lisää jälleen ja niiden saavuttamiseksi TE-keskus toivoo kuntien kantavan neuvotteluissa humaritääristä vastuuta" Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen osastopäällikkö Maire Mäki toteaa.Kunnat kotoutumisesta huolissaan


Kunnat eivät suhtaudu kovin myönteisesti maahanmuuttajien vastaanottamiseen, sillä uusista kuntalaisista maksettavaa noin 1 900 euron valtionosuutta ei pidetä riittävänä.

Kolehmaisen mielestä yhteistyö kiintiöpakolaisten osalta ontuu. Valtio on sitoutunut vastaanottamaan kiintiöpakolaisia, mutta kunnat eivät toteuta sitoumuksen käytäntöä.

"Rovaniemelle avataan uusi 24-paikkainen tukikeskus syksyn aikana. Sen henkilökunnan rekrytointi on jo aloitettu", Kolemainen toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Miten ratkaista maahanmuuttajilla työvoimapula, kun maahanmuuttajat ovat muuntekin YLI edustettuina työttömissä. Muutaman maahanmuuttajan työllistyminen ei ratkaise mitään työvoimapulaa, kun suurin osa on veronmaksajien elätettävinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi suurimman osan siirtolaisista työllistää maahanmuutosta aiheutuva työ tai työnomainen puuhastelu. Eli ei mitään vaikutusta Suomen talouden nousuun, kuten jotkut kaikkein typerimmät poliitikot jo visioivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä noita ny tänne suomeen ottaa? lähetetää takasi kaikki sinne mistä ovat tulleeki... mikä ihmeen hyväntekijä maa tää suomi oikee on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on niin helppoa huudella sieltä omasta lintokodostansa. Entäpä sitten kun/jos venäjä hyökkää suomeen ja elinolot käyvät kelvottomiksi ja koko muu maa kääntää selkänsä. Ei mahda naurattaa enään kun osuu omalle kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa vaan lisää maahanmuttaja suomeen!Täällä nyt monikultturi hyvin pelaa,suomi tarvitse vielä enemmän ulkomaalaisia.Suomessa työvoima pulakin maahanmuttaja avulla helppoa ratkaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1900 euroa on se raha, jonka kunta saa valtiolta pakolaista kohden. Pakolainen saa käsittääkseni samankokoista toimeentulotukea kuin kotoperäinenkin köyhä. Suomen sisäiset varallisuus erot ovat mitättömiä verrattuna maailmanlaajuisiin eroihin. Minun on niin vaikea ymmärtää tuollaista nurkkakuntaista ajattelua, jossa köyhät jaetaan omiin ja vieraisiin. Ihmisiä me kaikki olemme. Sitä paitsi nykyään maailmanlaajuiseen oikeudenmukaisuuteen on matkaa enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja sotkee iloisesti maahanmuuttajat, kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat. Näistä kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden pitäisi olla hädänalaisia, kun taas maahanmuuttajien pitäisi muuttaa työpaikan perässä. Onkohan toimittaja muuten miettinyt, kuinka paljon suomalaiselle veronmaksajille tuollainen vaatimaton 23 hengen ydinperheen ylläpito maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei opita eikä älytä katsella ympärille, esim. Ruotsin tilanne on semmoinen mitä kohti me olemme vääjäämättä menossa nykypolitiikalla, kukin ottakooot osaltaan selvää kuinka hienosti siellä menee ja onko "sulautumista" tapahtunut. Ottakaa myös selvää sekä työllistyneiden määrästä että rikosmäärästä, virallisia tietoja löytyy helposti eri virastojen sivuilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vauhti kun jatkuu niin meille käy kuin on käynyt Ranskassa, Belgiassa, Hollanissa ja Ruotsissa monen muun maan lisäksi. Päättäjät eivät vain tunnu tätä huomaavan ennenkuin on liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti ruuhkaantuu. Ovat maailmalla oppineet että Suomeen kun laittaa alle 18 vuotiaan, saa hän luvat ja syteemit kuntoon nopeasti. Sitten vaaan tieto kotiin ja perässä tulee monipäinen "perhe". Voi meitä hyvä uskosia pöljiä! Eikö me koskaan opita!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaakohan tuo 1900? kuukaudessa ja suomen kansalainen saa alimmillaan alle 400? kuussa ja tuohon 1900? lisätään vielä kunnan osuus on kyllä suomalainen polettu niin alas jo pakolaiseen verrattuna että ei mitään rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kun astuu Heikinharjun perheryhmäkotiin, tietää heti, että nuoret ovat onnellisia silloin, kun heidän ydinperhettään ei ole määritelty kapeasti. Afrikkalaisen Noran läheisiin lasketaan kaikki 23 kanssaeläjää ja henkilökunta, joita kohtaan hän on sisarellinen." Kun lukee juttua, ei voi välttyä ajatukselta, että suomalainen media on unohtanut täysin sen alkuperäisen tehtävän. Kaikki ovat tulleet hulluiksi. Tästä ei voi seurata mitään hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
69
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
19
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image