Oulu

Heikinharjun säi­löö­not­to­kes­kuk­sel­le tulossa 2,6 miljoonaa euroa – kal­te­ri­paik­ko­ja ei kuitenkaan tehdä heti, vaan vasta tarvittaessa

Heikinharjun vastaanottokeskus on saamassa 2,6 miljoonan euron määrärahan lisätalousarviossa. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 20.2.2019 17:11
Heikki Uusitalo

Valtiovarainministeriön lisätalousarvioehdotuksessa esitetään Maahanmuuttovirasto Migrille 4,8 miljoonaa euron määrärahaa maahanmuuttoon liittyviin turvallisuustoimiin. Määrärahasta 2,6 miljoonaa euroa ollaan suuntamassa Oulun Heikinharjuun suunnitellulle säilöönottokeskukselle. Lopulla summalla aiotaan parantaa Migrin toimintoja.

Valtioneuvosto käsittelee lisätalousarvioesitystä perjantaina ja antaa esityksen sen jälkeen eduskunnalle.

Heikinharjuun suunniteltiin vielä syksyllä uutta säilöönottoyksikköä, mutta marraskuussa Migri kertoi suunnitelmien muuttuneen jonkin verran. Uusille säilöönottopaikoille ei ollutkaan tarvetta niin paljon kuin oli ennakoitu. Siksi uutta yksikköä ei perusteta heti.

Heikinharjun vastaanottokeskuksen tiloja kuitenkin päätettiin kehittää niin, että osa tiloista on tarvittaessa mahdollista muuntaa tarvittaessa säilöönottopaikoiksi.

Ulkomaalainen voidaan määrätä ulkomaalaislain nojalla suljettuun säilöönottoyksikköön, jos on esimerkiksi odotettavissa, että hän piilottelisi välttyäkseen käännyttämiseltä tai maasta karkottamiselta. Säilöönotto voidaan tehdä myös, jos se on tarpeellista epäselvän henkilöllisyyden tai matkareitin selvittämisen takia.

Säilöönottotilat tarkoittavat käytännössä kaltereilla varustettuja majoituspaikkoja.

Maahanmuuttovirastosta kerrottiin keskiviikkona Kalevalle, että marraskuinen suunnitelma on edelleen voimassa: tiloja käytetään normaalisti vastaanottokeskuksena, mutta jos säilöönottotiloille tulee tarvetta, tilat muutetaan nopeasti siihen käyttöön.

Suomessa on tällä hetkellä kaksi säilöönottoyksikköä: yksi Helsingissä Metsälässä ja toinen Konnunsuolla Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Näissä on yhteensä 109 paikkaa. Ouluun on suunnitelman mukaan mahdollista perustaa nopeasti noin 30 lisäpaikkaa.

Maahanmuuttovirasto vastaa yksiköiden käytännön toiminnasta, valvonnasta ja ohjauksesta. Päätökset säilöönotosta tekee poliisi tai Rajavartiolaitos.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Ymmärrän että vaaralliseksi luokitellut ihmiset voidaan ottaa säilöön tarvittaessa, mutta sitä ihmettelen, että miksi turvapaikkapäätösten teko kestää niin kauan. Muissa EU maissa käsittely on nopeampaa ja täten inhimillisempää maahanmuuttajia kohtaan. Moni heistä on muuttanut pois suomesta ja ovat saaneet turvapaikan toisesta EU maasta. Osa on palautettu taksisin kotimaahansa ja monelle se on ollut kohtalokasta kuten eilen saimme uutisista kuulla. Monelle heistä luvattiin viime vuonna vastaus migristä 4-6 kuukaudessa, mutta päätöksiä ei ole kuulunut, vaikka aika on ohitettu reilusti. Saamani tiedon mukaan päätökset saattavat kestää tämän vuoden loppuun. Ilmeisesti tämä vaalien läheisyys aiheitti katkoksen asioiden käsittelyyn. Eikö olisi yhteiskunnan, maahanmuuttajien ja veronmaksajien kannalta inhimillistä ja taloudellisempaa saada asiat ratkaistua nopeassa aikataulussa. Monet heistä ovat odottaneet päätöstä ensimmäisen vastauksen jälkeen 2-3 vuotta ja joutuvat odottamaan vielä vuoden, eli yhteensä 4 vuotta. Tänä aikana monet heistä ovat opiskelleet peruskoulussa ja oppineet kielen, työllistyneet ja osa perustaneet perheen. Kysynkin miksi heidät pitäisi enää palauttaa, jotka ovat sopeutuneet yhteiskuntaamme, kun koko ajan puhutaan että suomi tarvitsee joka vuosi 10000 uuttaa maahanmuuttajaa, kun suuret ikäryhmät jäävät eläkkeelle ja syntyvyys suomessa on pieni. Suurin osa heistä on valmista työvoimaa ja kielitaitoisia täällä, kun taas uudet maahanmuuttajat tulee sopeuttaa ja kouluttaa uudelleen, joka maksaa taas lisää veronmaksajille. Toivottavasti palkkaatte migriin lisää henkilökuntaa nopeuttamaan asioiden käsittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytyisipä näitä viisimiljoonaisia samaa tahtia vanhusten hoitoon, päivähoitoon ja peruskouluun. Viidellä miljoonalla saisi satatuhatta lukion oppikirjaa. Tai sillä saisi palkattua sata lastenhoitajaa kunnan päiväkoteihin, joissa on huutava pula henkilöstöstä. Arvovalinta arvon päättäjät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikot vastuuseen, päiväkodit ja koulut homeessa....mutta näihin kyllä löytyy rahaa.
Käsittämätöntä, siksi äänestänkin perussuomalaisiamme, muuta toivoa ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, huh.
Kyllä tähän hommaan rahaa uppoaa.
Tosin,vähänhän tuo on miljardeihin verrattuna mitä on jo mennyt ko. toimintaan.
Halvemmalla oltais päästy, kun oltais käännytetty rajalla pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalterit laitettava heti. Ja ulos pääsyä ei olenkaan alueelta.Ainoastaan maasta poistuessa mahdollinen tai myönteisen luvan kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä persut ovat päässeet irti. Kyllä on ahdasmielistä porukkaa liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sopii kommenttiisi erittäin hyvin ja kertoo kommentistasi kaiken.

”Pohjois-Suomi on ollut geneettinen pullonkaula. Siellä on pienempi perustajaväestö, josta nykyinen väestö on peräisin. Eli alueella on vähemmän geenejä, joista lähdetään liikkeelle”, kertoo Helsingin yliopiston professori Aarno Palotie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne vaan ja kaikki jolla ei ole oleskelulupaa. Ilman oleskelulupaa ja papereita ei kenenkään tule liikkua vapaana maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän sitä löytyy rahaa vaan auta armias jos on kyse vanhuksista ja lapsista jopa on eurot tiukassa eikö olis helpompi ja halvempi kun rajat pidettäs kiinni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän olisi ollut hieman alkupääomaa vahusten hoidon, lasten päivähoidon ja terveydenhuollon parantamiseen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavoihin lisää viiltoja, eli miksi rahoja ei ohjata siihen, mistä ongelmat johtuu ,eikä lisää ongelmaa Ouluun.. Sipilän ja kumppaneitten venkuilua vaalien alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoittaa "4,8 miljoonaa euron määrärahaa maahanmuuttoon liittyviin turvallisuustoimiin"? Eikös meillä pitänyt olla huutava pula osaajista? Mihin tällaisia summia tarvitaan? Eiväthän moniosaajat mikään turvallisuusuhka ole, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tulee kalliiksi vuosien takainen viivyttely päätöksissä. Kurjuutta on kantasuomalaisilla ja rahaa syydetään tällaiseen. Kyllä maastapoisto pitää ehdottomasti saada nopeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image