Oulu

Hartela luopuu Sahasaaresta – Oulun kaupunki etsii uusia yh­teis­työ­ta­ho­ja kehittämään Ainolan puistossa sijaitsevaa arvoaluetta

KUVA: Ella Jokinen
Oulu 14.1.2020 21:27
Markku Rättilä

Yhtenä vaihtoehtona voi olla yhteisöasuminen. Sahasaarelle mahtuisi sen lisäksi myös Hupisaarten aluetta palvelevia kulttuuri- ja muita toimintoja.

Lasaretinväylän varrella Ainolan puistossa sijaitsevan Sahasaaren tonttivaraus puretaan. Alue on ollut rakennusliike Hartela Pohjois-Suomi Oy:n hallinnassa.

Sahasaari siirtyy takaisin Oulun kaupungin hallintaan. Hartela siivoaa alueen huhtikuun loppuun mennessä.

Yhdyskuntalautakunta päätti asiasta tiistaina.

Hartela voitti vuonna 2009 Lasaretinväylän voima-aseman tontinluovutuskilpailun, johon Sahasaarikin kuului. Samana vuonna tehtiin aluetta koskeva yhteistoiminta- ja laatusopimus.

Hartelan piti sopimuksen mukaisesti toteuttaa saareen taide- ja käsityökortteli.

Yhtiö on etsinyt Sahasaareen yhteistyökumppania, mutta sellaista ei ole kymmenen vuoden aikana löytynyt. Alunperin kumppaneita oli kyllä tulossa mukaan, mutta ne vetäytyivät hankkeesta jo varhaisessa vaiheessa.

Kaupunki ryhtyy etsimään itse alueelle uusia toimijoita.

Kaupungilla ei ole vielä tiedossa uutta yhteistyökumppania, kaupungingeodeetti Kaija Puhakka sanoo. Uudet ideat Sahasaaren käytölle kuitenkin itävät.

– Kaupunki on halukas kokeilemaan yhteisöasumiskohteiden toteuttamista ja Sahasaaren asuntokohde voisi olla tähän soveltuva.

Puhakan mukaan toiset kaksi saaren tonttia sopisivat hyvin Hupisaarten aluetta palveleville kulttuuri- ja muille toiminnoille.

Molemmat käyttötavat vastaavat myös kaupungin alunperin Sahasaaren käytölle asettamia tavoitteita.

Tonttien luovutus on tarkoitus saada tehtyä tämän vuoden aikana.

Hartela on toteuttanut tavoitteen mukaisesti muut Lasaretinväylän alueen kohteet.

Niitä ovat Voimalan ravintola- ja tapahtumatila, Prunnitorin tapahtumapaikka, kansainvälinen opiskelijatalo, palveluasumiskohde, toimistoja sekä neljä asuinkerrostaloa.

Entisen opetusviraston talon kunnostaminen Kasarmintie 3:ssa on viivästynyt, mikä johtuu muun muassa asemakaavavalituksesta ja maaperän epäpuhtauksista.

Myös Voimala-rakennuksen kunnostus viivästyi, mistä Hartelalle koitui 10 00 euron sopimussakko.

Kaupungin mukaan tonttivarauksen purkamiseen ei liity kiistoja, vaan yhteistyö Hartelan kanssa on toiminut hyvin ja toteutuskelpoisia ratkaisuja on etsitty yhteistuumin.

Myös toteutetut kohteet ovat vastanneet sopimuksen mukaisia tavoitteita ja laatuvaatimuksia.

Aloitteen Sahasaaresta luopumisesta teki kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut.

Hartelalle aloite kelpasi. Yhtiö on myös tehnyt Sahasaareen kymmenen rakenteellista autopaikkaa, jotka tulevan toimijan on lunastettava toteutuneita kustannuksia vastaavalla hinnalla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Pari kolme 15 kerroksista torniahan tuohon tulee, sellainen linja on oulussa valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi loistava mahdollisuus tehdä alueelle upea puistosuunnitelma, puutarha-arkkitehtuurin helmi, johon tulisi pieni kaunis rakennus (oikea kahvila, puutarha-kukkakauppa- talvipuutarha-myymälä). Ainolan puiston pikkuparatiisi! Esimerkkejä löytyy Helsingin talvipuutarhasta, Tukholman Djurholmenista. Nyt jos koskaan kannattaisi ottaa oppia miten muualla on viherrakennettu tällaisia alueita.

Asuntoja ja taloja on noussut jo joka kulmaan,mutta sitä haikailtua kaupungin viihtyvyyttä ei vain näillä rakennushankkeilla ole edistetty. Täyteen rakennettu kaupunkitila on jo todettu stressaavaksi ja ekologisesti yksitoikkoiseksi asuinympäristöksi. Tässä olisi täydellinen paikka luoda sellaista mistä kaikki pääsevät nauttimaan. Tällainen puistoparatiisi jos mikä toisi sitä kaivattua pehmeää imagoa Ouluun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puisto ja Talvipuutarha." Siinäpä loistava ehdotus. Se toisi uutta ja houkuttelevaa viihtyyisyyttä alueella. Ei missään nimessä enää mitään kerostalo kolosseja pilaamaan Ainolan puistoa. Eikä sinne tarvita muutakaan asuntorakentamista, vaan kehitetään puistoa alueena, josta Oulu voi olla ylpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös siellä ole jo joku kahvilan tapainen? Kesällä käytin vierasta siellä kahvilla ja kallista oli! Oli myös joku kasvihuone. Paremmat kasvihuoneet Linnanmaalla. Käypä itsekin joskus tutustumassa ja ehdottele sitten ettet aivan koko aikaa hölmöile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntoja tuohon paikkaan? Ei kiitos, sillä asuntorakentaminen pilaa alueen. Kasarmintien varressa oleva opiskelija-asuntola kyllä sopii paikalleen, mutta Sahasaareen jotain vastaavaa... ei kiitos. Ideaali olisi jokin Luupin toiminnoista Sahasaarelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli odotettavissa, että taide- ja käsityöläisvisio ei käynnisty. Kysehän aivan supersijainnista, jonka kaupallinen arvo ylittää minkä tahansa kultturitoiminnan maksukyvyn. Harmi. Alueen kunnostaminen siis venyy ja paraatipaikalla on aavemainen sekasorto vielä pitkään. Hartela siivoaa kohteen, mutta tuskin sieltä puretaan sortuneita rakennuksia tai kanavaan kaatuvia puita. Viisainta olisi purkaa nyt kaikki. Myös mahdollinen maa-aineksen saastunut kerros. Sehän on ollut vanhan sähkölaitoksen varastoalue ja sen jälkeiset muuntajaöljyt ja korjaamojätteet löytyvät yleensä maaperästä. Sen jälkeen siistitään viheralueeksi ja poistetaan lahopuut kanavan varresta.
Tämä kaikki tänä vuonna. Sitten on enemmän aikaa löytää lopullinen käyttötarkoitus. Historia ja nykyisyys voisivat kohdata tuossa kohtaa hienosti. Museo korridoori. Taidemuseon, Tietomaan ja Maakuntamuseon sekä Oulujoen tervahistorian jatkeeksi Teknologiamuseo, joka täydentyy kokoajan. Uudisrakennus tyyliin Oodi Helsinki. Toki pienessä mittakaavassa. Saataisiko Oulun talousalueen menestyjiltä rahalahjoitukset mahdollistamaan tämä? Siinä pienet ja suuret yritykset saavat pysyvän maailmannäyttelyn ja näyteikkunan aikaansaannoksilleen sekä tulevaisuuden visioille. Sata Oulun menestyneintä yritystä? Sieltä uskoisi löytyvän oulu-patriotismia. Myös yksityisihmisiltä voi löytyä lahjoitushalua jos suunnitelma on hyvä. Huonoin vaihtoehto on sallia tontille asuinrakentamista, jossa gryndauksen ehdoilla tuloksena on halpaa arkkitehtuuria, jota sitten saa hävetä loputtomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen terve ehdotus! Teknologiamuseo tosiaan Oulusta puuttuu kokonaan. Vanhaa Åströmin konekantaa saattaa olla jossakin vielä jäljellä ja pelastettavissa, samoin Pikisaaren konepajan tuotteita, tehtiinhän siellä tiettävästi maamoottoreitakin. Joitten käyntiinpaneminen oli oikea osaamisen mestarinäyte, kertovat tietävämmät. Vapaaehtoisia ja ilmaisia tekniikan laitteitten osaajia ja kunnostajia uskoisin vanhemmasta ikäluokasta löytyvän muitakin kuin minä. Ja mihinkä se joutui sekin homehtuneen poliisitalon vieressä ollut veturikin? Sopisi tuonne sekin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta jättää tuo alue rakentamatta ja antaa olla puistona 👍😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoahan siinä on vieressä vaikka kuinka. Tällä hetkellä paikalla on laho talo ja grafitteja täynnä oleva aita. Tuohon sopisi tosi hyvin jokin viihtyisä ravintola puistomaisemalla. Näitähän on muualla Euroopassa vaikka kuinka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voip olla euroopassa, mutta ei voi olla oulussa. Ei riitä maksavia asiakkaita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai vielä lisää juottoloita! Eikö tuossa ole jo vieressä Tuba ja Räyhälä? Ainakin tänne Tuiran puolelle kuuluu sieltä hirveä mökä kesäiltaisin. Pitäisi jotenkin saada hiljennettyä tai häädettyä häirikköporukka tarpeeksi kauas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain ihme, etteivät Oulussa etene ollenkaan tällaiset kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennuskohteet. Tuollakin alueella aivan erinomaisia tiloja mm. harrastustoimintaa (teatteri, käsityötaide ym.) ajatellen. Alue on myös todella ihastuttavalla paikalla (kunhan saadaan lopulliseen kuntoon). Mistä johtunee, ettei rakennusliike ole löytänyt kumppaneita? Olisiko hinnalla jotain tekemistä asian kanssa? Tämän vuoksi kaupungin pitäisi itse hoitaa tällaiset hankkeet - markkinahintaisesti ei hommasta tule mitään, sillä esim. kulttuuritoimijoilla ei ole varaa vuokrata markkinahintaisia tiloja. Esimerkkiä voisi ottaa esim. Tampereelta, jossa vanhat tehdasalueet on saneerattu ravintola-, museo- ja kulttuuritoiminnalle, ja toimii erinomaisena yleisömagneettina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tehdashomma oli hyvä idea. Stora enson tehdas kiinni ja sinne kahvila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhallinen ravintola-alue lähettyvillä olevan tapahtuma-aukion jatkoksi. Pieniä putiikkeja päivätoimintaa ajatellen. elävöitetään puistoa hiukan. mitään hippikommuuneja ei ole syytä rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitseeko noin ahtaaseen paikaan rakentaa mitään? Alueen voisi muuttaa puistoksi niin voimalarakennus ja kanavanvarsikin tulisi paremmin esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoalueeksi palauttaminen vanhaa kunnioittaen olisi se paras ratkaisu, mutta todennäköisesti rakennusfirmojen lahjukset tuhoavat tämänkin alueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on Ihan hieno paikka. Ehdottaisin halpoja tai ilmaisia asuntoja pienituloisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hartelan väitettiin aikoinaan kantavan vastuun alueesta. Piti tulla kulttuurikeidas keskelle kaupunkia. Mitä saimme? Moni muukin olisi varmasti osannut gryndata asuntoja tuolle paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaupunki on halukas kokeilemaan yhteisöasumiskohteiden toteuttamista ja Sahasaaren asuntokohde voisi olla tähän soveltuva." Kokemus osoittaa, että tällaisissa hankkeissa veronmaksajat maksavat toisten asumisen. Eikös kaupungin pitänyt säästää rahaa. Haloo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
58
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
44
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

216 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image